Szép és fájdalmasan üres Csepel legújabb szabadidőparkja

Csepel.info

Hétfőn már nem dolgoztak Csepel legújabb, Tejút utcai szabadidőparkjában a munkások – értesült a Csepel.info. Kívülről nézve a park készen áll, de vélhetően még nem történt meg az átadás-átvétel. Ezért az sem biztos, hogy a kijárási korlátozás után megnyithatják. Ez a park a Tarlós Istvánhoz kötődő utolsó nagy fejlesztés Csepelen.

A szépen rendezett területen kültéri edzőeszközök, sportpálya, futókör, játékok valamint pihenő- és közösségi tér egyaránt helyet kapott. Ezeket egészíti ki közvilágítási és információs rendszer, utcabútorok, mosdó. Talán éppen a Csillagtelep elnevezés ihlette, de tény, hogy egy nagy rakéta-mászókát is építettek. A csepeli ellenzék szokás szerint ezt a fejlesztést is élesen támadta. Mi azonban biztosak vagyunk abban, hogy a pihenésre, játékra és egészségmegőrző sportra is egyaránt alkalmas szabadidőparknak a gyerekek, fiatalok, a felnőttek és a közeli idősotthon lakói részéről egyaránt óriási sikere lesz.

Ilyennek tervezték

Azt nem tudtuk leellenőrizni, hogy minden a helyén van-e. A tervek szerint a tér északi felén kapott helyet egy 15x28m játéktérrel (plusz kifutó terület) rendelkező, öntött gumi burkolatos többfunkciós sportpálya, foci kapuval, kosár palánkokkal. A sportpálya hangtompított, 4 méter magas kerítéssel rendelkezik. A sportpálya közelében pihenőtér alakul ki, padokkal, kerékpár tárolóval, ennek a közelben kapott helyet a közterületi illemhely is.

A sportpályától észak-keletre helyezkedik el a fitnesz tér. Ide a tervek szerint 7 db kültéri fitnesz gépet és egy street workout szettet helyeztek ki. A park látogatásának, használatának élményét javítva, zárható boxokkal rendelkező pad is lett tervezve a fitnesz eszközök közelében. Ezek az ülőfelületek minden elvárásának megfelelve, számkóddal zárhatók, elektromos hálózathoz aljzatokkal rendelkező, USB bemenetekkel és világítással felszereltek lesznek. A fitnesz pálya sarkán az illemhely mellett lesz egy okos oszlop, amely a park egész területére sugározza a wifi jelet, valamint kijelzőn keresztül az UV sugárzás erősségéről ad információt.

A street workout és a sportpálya közé ékelődik be két darab ping-pong asztal, amely további lehetőségeket biztosít a sportolni vágyóknak. Emellett a park egy 1,3 méter széles, szabványnak megfelelő „Spricc” sportburkolatos futókörrel bővül. A burkolati jelekkel a futási irányt jelenítik majd meg. A sportpálya közelébe automata működésű, akadálymentes vizesblokk kerül kihelyezésre pelenkázóval felszerelve.

A sportpályától délre, a tér közepe felé haladva lesz a játszótér. Az űr tematikát követve többek között egy „planetárium”, magas torony csúszdával, centrifugális forgó eszközökön kívül egyedi, kráterszerű képződmények is kihelyezésre kerülnek. A kráterek hol a terepből emelkednek ki (közepén trambulinnal), így fel lehet szaladni rájuk, vagy az egyik központi elem a terep alá süllyedő kráter képződmény, amelybe csúszdán, kötélen, kapaszkodó gömbökön, terepbe vájt lépcsőn is le lehet ereszkedni, szabad játékot engedve a gyerekeknek. A játszótér teljes felületét ütéscsillapító gumi burkolattal burkolják.

Az épített elemeken túl a zöldfelület fejlesztése sem marad el. A központi játszó illetve sporttér geometriáját követve 1 méter magas dombokat terveztek, amelyek a burkolati tükörből kijövő föld helyben tartására hivatottak, másrészt izgalmasan osztja a teret, a belső tereknek intimitást nyújt a környező utaktól, parkolóktól – írták a tervekről a FŐKERT oldalán.

Karácsony Gergely nem folytatja a fejlesztéseket

Tarlós Istvánnak köszönhetően fejlesztések tömege érkezett Csepelre. Legyen szó csatornázásról, egészségügyi intézmények fejlesztésékről, közterületek rendbetételéről (amelyek miatt az ellenzék mindig tiltakozott, ám most, a járvány idején különösen hasznosak), a fideszes támogatású főpolgármesterre mindig lehetett számítani. Szükség is volt rá: Demszky Gábor idején ugyanis, húsz éven keresztül – más kerületekhez képest – szinte semmilyen Csepelt szolgáló fővárosi fejlesztés sem érkezett a kerületünkbe.

Sajnos úgy tűnik, hogy  Karácsony Gergelynek nem csak Csepel megtalálása okoz súlyos problémát, de ezt a 2010 előtti politikát kívánja folytatni. Ő még azokat a fejlesztéseket is leállította, melyekre évek óta megvolt a pénz. Csepelen ezért nem újítják fel nyáron a Táncsics Mihály utcát, de elmarad egy 2,4 milliárd forintos kerékpárút-fejlesztés is. (Ennyit az ellenzék biciklisbarát politikájáról.) Minderről még a koronavírus-járvány előtt döntött Karácsony Gergely, tehát nem a válság miatt történt.

Nem csak a Csepelre – és a fővárosban független vagy nem balliberális kerületekre – eső fejlesztéseket állította le Karácsony Gergely. Információink szerint az FKF új vezetése azt is jelezte, hogy a fővárosi utakat sem kívánják már tisztán tartani. Úgy tudjuk, hogy a koronavírusos járvány alatt megemelt fizetésű fővárosi cégvezetés a Csepelre jutó fővárosi utaknak csak a kétharmadát kívánja rendszeresen tisztítani – mindezt egyébként megemelt költségvetésből.

Csepel.info

Egy hozzászólás “Szép és fájdalmasan üres Csepel legújabb szabadidőparkja” bejegyzésre

  1. […] élettel. A kijárási korlátozások után nyílik egy másik, új szabadidőpark is Csepelen, ezúttal Csillagtelepen. […]

Itt lehet hozzászólni !