Árvízvédelmi mobilgátat avattak fel a Csepeli Szabadkikötőben

Csepel.hu

Mobil árvízvédelmi gátat és egy hozzá kapcsolódó csarnokot építettek a Csepeli Szabadkikötő területén – jelentette be Sztilkovics Szávó, a Mahart-Szabadkikötő Zrt. vezérigazgatója szeptember 27-én. A beruházást európai uniós támogatásból és hazai forrásból valósították meg egymilliárd 359 millió forint értékben. Az ünnepélyes eseményen Cseh Ottó, a Budapest Szabadkikötő Logisztikai Zrt. vezérigazgatója mérföldkőnek nevezte a fejlesztést. Borbély Lénárd polgármester szerint a Szabadkikötő eredményessége hozzájárul Csepel fejlődéséhez.

A polgármester úgy fogalmazott, hogy a csepeli önkormányzat egyik legfontosabb partnere a Csepeli Szabadkikötő. Ha fejlesztések történnek ezen a területen, az Csepel javát is szolgálja. A korszerű mobil árvízvédelmi gát létrehozása jelentős előrelépés a korábbiakhoz képest, amikor homokzsákokkal védték a partszakaszt árvizek idején. A rendszer megépítése köszönhető az Európai Unió és a kormány támogatásának. Csepel a reneszánszát éli, és soha nem látott jelentős beruházások előtt áll. A Csepel belvárosát elkerülő út érinti a Szabadkikötőt is. Folyamatban van a Gubacsi híd felújítása és a Corvin-csomópont kétszintűvé alakítása.

Sztilkovics Szávó arról beszélt, hogy a mobil árvízvédelmi fal létrehozása a kikötő és a környező városrész biztonságát szolgálja. Az új csarnok a mobil elemek tárolására alkalmas. A mobilgátnak köszönhetően a jövőben a magas vízállás vagy az egyre gyakoribb árvízhelyzetek sem okoznak időszakos leállást. A beruházás elsősorban a Szabadkikötő I. számú kereskedelmi medencéjét érinti, ez a terület ugyanis árvíz esetén veszélyeztetett területnek számított. Most kiszámíthatóbbá, biztonságosabbá vált a partok melletti rakodás, valamint a szállítmányozási és logisztikai feladatok ellátása. Az árvízvédelmi rendszer egyaránt szolgálja a kikötő, az ide települt vállalkozások és a kikötőben szolgáltatásokat igénybe vevők érdekeit. A mobil létesítmény árvíz esetén a vízoldali forgalomra várhatóan nincsen hatással, a vasúti és a közúti forgalom szempontjából viszont jelentős szerepet tölthet be. Árvízveszély miatt ugyanis nem kell korlátozni a közúti és a vasúti forgalmat. A Mahart-Szabadkikötő Zrt. kiemelt célja, hogy a lehető legmagasabb színvonalon biztosítsa az infrastrukturális feltételeket a hazánkon áthaladó, egyre növekvő mértékű nemzetközi áruszállítás logisztikai kiszolgálását. A kikötőt használó vállalkozások számára pedig fontos, hogy a mostani fejlesztéssel biztosítottá vált a folyamatos működésük.

Cseh Ottó megemlítette, hogy a Csepeli Szabadkikötő ipari területén mintegy nyolcvan társaság működik. Az új, tízezer négyzetméteres csarnok és a mobilgát megépítése tovább növelte a kikötő értékét és biztonságát.

Csepel.hu

Egy hozzászólás “Árvízvédelmi mobilgátat avattak fel a Csepeli Szabadkikötőben” bejegyzésre

  1. Gyula szerint:

    Minek? Eső sem esik, a Dunában éppen van víz, már ezt a vizek országa maszlagot is elfelejthetjük.

Itt lehet hozzászólni !