Kipusztult fák cseréje a Weiss Manfréd úton

Csepel.hu

Az őszi faültetési időszakban pótolják azokat a fákat a Weiss Manfréd úton, amelyek a szárazság miatt kipusztultak az utóbbi időben – közölte érdeklődésünkre Erdélyi Krisztina, a Főkert Zrt. sajtófőnöke.

Az ügy előzménye, hogy Németh Szilárd polgármester levélben fordult Tarlós István főpolgármesterhez a Weiss Manfréd úton található, négy évvel ezelőtt ültetett fasor megóvása érdekében.

Németh Szilárd levelében egyebek mellett az áll, hogy a Weiss Manfréd úton, a HÉV töltése mentén lévő fák egy része kipusztult, illetve kiszáradóban van. A több mint 200 darab oszlopos juharból álló fasort a korábban itt állt és egészségi okokból kivágott jegenyenyék cseréjeként a fővárosi önkormányzat megbízásából a Főkert Zrt. ültette 2009. év tavaszán. A teljes beruházás csaknem 30 millió forintba került. Az elültetett fák az első két évben növekedésnek indultak és szépen fejlődtek. A fasor azonban folyamatosan egyre rosszabb állapotba került az utóbbi időben. Csepel önkormányzata ezt korábban több ízben is jelezte a főpolgármesteri hivatalnak, de érdemi intézkedést nem tapasztaltak. A közelmúltban szomorúan kellett megállapítani, hogy a négy évvel ezelőtt ültetett fáknak csaknem a fele már kipusztult.

A fák a Weiss Manfréd út és a HÉV töltés között nagyon kedvezőtlen élettani körülmények között élnek, ezért az életben maradásukhoz létfontosságú a fenntartási munkák, különösen a gyakori öntözés, tápanyag-utánpótlás, növényvédelem több éven át tartó, folyamatos biztosítása.

A Weiss Manfréd út Csepel városképi szempontból legfontosabb megközelítő útvonala mind az egyéni, mind a tömegközlekedés szempontjából.

Az eset — mindamellett, hogy városképi szempontból is rendkívül zavaró — a kerületüket szerető lakosok és környezetvédő szervezetek körében is nagy felháborodást okoz.

Erdélyi Krisztina, a Főkert Zrt. sajtófőnöke válaszában közölte, hogy a fasor fő- és tömegközlekedési útvonalként korábban a fővárosi önkormányzat közlekedési ügyosztályának, jelenleg a városüzemeltetési főosztálynak, közlekedési osztálynak a kezelésében van. Ők végzik a terület műszaki ellenőrzését, a Főkert Zrt. kapcsolattartója a BKK Közút Zrt. A fák gondozását közszolgáltatási szerződés szerint a főváros megbízásából végzik el. A rendszeres gondos ápolás ellenére az elmúlt két év rendkívül szélsőséges aszályos időjárási viszonyait (aszály és kemény téli fagy) a főváros park- és sorfáinak a szokásosnál nagyobb mértékű pusztulását okozta. Még számos kedvező körülmények között élő koros fa esetében is megfigyelhető, hogy részlegesen vagy egyáltalán nem hajtottak ki idén tavasszal. Így történt ez a Weisz Manfréd úti fasor jó néhány fiatal fájával is, melyek városi körülmények között is rendkívül nehéz termőhelyi körülmények között élnek. A Főkert mindent elkövet a fasor jó karbantartására, és az elpusztult egyedek pótlását az őszi ültetési szezonban tervezik.

Forrás: Csepel.hu

56 hozzászólás “Kipusztult fák cseréje a Weiss Manfréd úton” bejegyzésre

  1. Schneider Ádám szerint:

    nem kellett volna kivágni a fákat a szabadkikötő úton…

  2. John Doe szerint:

    Az újakat meg lehetett volna öntözni is? Na igen, 2 milliárdos spórolás mellett a locsolás is drága. 😉

  3. Bugi szerint:

    Elolvashattad volna a cikket John Doe. Bár akkor nem tudnál fikázni, ami a lételemed, ha nem komcsik vannak hatalmon és nem lopják a pénzt.

  4. Bugi szerint:

    Kedves Schneider Ádám: miért nem állt az önkormányzat a fákért? Ja, mert Tóth Miskáék voltak hatalmon. Ők ugyebár el voltak foglalva: évi kétmilliárdot kellett kilapátolni, nem volt idő mással is foglalkozni.

  5. felix szerint:

    Bugi a kétmilliárdot már megdöntötted, nem kell tovább hazudnod.
    Ez a fegyver csütörtököt mondott, mert nincs rá bizonyítékod.

  6. Bugi szerint:

    Évi kétmilliárd forintba került az MSZP a csepelieknek.

    Itt a bizonyíték, kiadási oldal 2010 kontra 2012: http://csepel.info/wp-content/uploads/tabl01_00.jpg

    Felix: szétloptátok, tönkrevágtátok a kerületet, és van pofád azt állítani, hogy költségvetés mint olyan, nincs és soha nem létezett, és hogy ezért nincs bizonyíték? Nem sül le a pofádról a bőr? A költségvetés olyan közgazdasági és pénzügyi fogalom, ami évszázadok óta létezik te barom! Ráadásul a csepeli költségvetést 2010-ig éppen a te elvtársaid csinálták – vagy talán többek között éppen te. Szégyelld magadat hazudós komcsi!

  7. felix szerint:

    Bugi!
    Bemutatsz 34 millió különbséget, de a gépkocsi beszerzés és korlátlan használat beszámítása nélkül. OK. A jövedelem oldalon felvett pénzeket nem lehet lopásnak nevezni.
    Ezt még a te tyúk eszeddel is tudni kéne.
    Tudod mit legyen az amit itt írsz.
    Tudod ez egy picikét kevesebb mint az általad hazudott kétmilliárd.
    Hajra, csinálj még nagyobb hülyét magadból

  8. felix szerint:

    BUgi!
    Amikor Viktorotok törvényt hozatott arról, hogy nem kereshettek többet kétmillió forintnál, Akkor azt akadályozta meg, hogy tovább lopjatok?

  9. Bugi szerint:

    Ja, ez nem a költségvetés. De akkor az is itt van: http://csepel.info/wp-content/uploads/tabl02_00.jpg

    Egyébként ha szerinted 34 millió forintba kerül a benzin négy autóba, akkor megint csak azt bizonyítod, hogy matt hülye vagy. Arról nem is beszélve, hogy mióta nem lovaskocsikkal járnak, bizony mindig voltak gépjármű-beszerzések. Ezzel ne gyere.

    Ha a mostani vezetés többe kerülne minmt a régi, akkor is megérni. A régi ugyanis évi kétmilliárd forintot szórt el. Azon túl még drágább is volt.

    Felix: milyen érzés, hogy millióktól szabadított meg a Fidesz, te mennyi kaptál az évi kétmilliárdból?

    😀

  10. ... Grün szerint:

    Énekeljük el a zősi katonanótát! 😀

  11. felix szerint:

    Bubgi!
    Látod még azt sem érted amit te hozol ide.
    2012-röl 2013-ra a ti számításotok szerint közel kétmilliárddal csökken a kiadási oldal.
    A te logikák szerin ezt a különbséget 2012-ben elloptátok.Az a pénzt is elloptátok amennyivel többet kerestetek a kétmilliós határ előtt.
    Azt a hazugságodat meg végképp felejtsd el, hogy én egy fillért is kaptam Csepelen az elmúlt 30- 35 évben.
    Úgy rágalmazol mint ahogy hazudsz.
    Ezen nincs min csodálkozni, hiszen a fideszt képviseled a csepeliek között.

  12. felix szerint:

    Bugi!.
    Hol írtam, hogy 34 millióba kerül a benzin négy autóba.
    Látod már egy mondatot sem vagy képes leírni hazugság nélkül.

  13. Bugi szerint:

    Felix: 2012-ről 2013-ra kikerült az oktatás és az államigazgatás számos része az önkormányzatoktól. Mondhatnám, hogy nem is kétmilliárd forintot szórtatok, loptatok el évente, hanem sokkal többet, de az nem lenne igaz.

    Az igazság az, amit a költségvetés is igazol, hogy évi kétmilliárd forintba került a csepelieknek az MSZP évente. És ez tény. Amellett meg a vezetés is sokkal olcsóbb a csepelieknek, ami azt a komcsi hazugságot is cáfolja, amit Csenteczky elvtársad nyom.

  14. felix szerint:

    Bugi!
    Na végre!
    Elkezdtél magyarázkodni.
    Köszönöm.
    A türelem rózsát terem.
    Akkor ugye megegyezhetünk abban, hogy eddig semmi bizonyítékot nem hoztál, mert a kiadás csökkenés alkalmasint magyarázható, éppen úgy ahogy azt most te tetted.
    Két milliárd tudod nagy pénz. Azért akkora összegre már hozni kéne valami törvényes bizonyítékot.
    A dolog úgy áll, hogy semmi sincs a kezedben, tehát lehet, hogy loptak, de az is hogy nem.
    A kétmilliárd meg messze nincs bemutatva.

  15. szigetország szerint:

    Bohóc félix!

    Most akkor jó vagy rossz, hogy pótolják a kipusztult fákat a gyorsforgalmin?

  16. v39 szerint:

    A jegenyesort nem kellett volna kivágni és eltüzelni ! Azt a HÉV megindulásakor csepeli iskolások ültették, többek között én is. Tehát tóthék hazudtak, amikor szerintük a fasor 100 éves volt. Mellesleg az első Kvassay-híd 1926-27-ben épült, a Kikötőfőút a kikötő-öböl építésekor kitermelt földből lett feltöltve 1922-ben, tehát 90 évvel ezelőtt. Mitől lettek a fák 100 évesek ?
    Az et.-nek kellett a fa ára.

  17. felix szerint:

    Szigetország.
    Ok.
    Akkor e ki teljesített jobban témát ejtsük, mert ott leégtél.
    Maradjunk a fák pótlásánál, mert az még a te szellemi szinteden is felfogható.
    Bizony mondom neked, hogy jó.
    Helyetekben még országos sajtó nyilvánosságot is adnék neki, különben a “vaksi” csepeliek képesek és nem veszik észre.

  18. Bugi szerint:

    Kétmilliárd forintot szórtatok, loptatok el évente felix. Bizonyíték van rá, egyértelmű bizonyíték.

  19. Jeniszej szerint:

    Megmondta a Fater!
    Vissza lehet keresni, hogy közvetlenül a kiültetés után milyen nagy számban talált kiszáradt fát az átadott utak mellett.
    Az is igaz, hogy az Öregem nagyon sajnálta, hogy a vasúti kereszteződéshez a „bakterház” nem épülhetett meg,
    Így nem is oldódott meg az újonnan átadott útszélek karbantartása.
    Mert jobb helyen a bakterházhoz tehénke is dukál, aki legelészésével letakarította volna a sarjadzó sást, nádast és a nem odavaló növényeket.
    Megtudta az Öregem, hogy ezeknek az előnevelt facsemetéknek nem lett volna szabad kiszáradnia ilyen nagy darabszámban.
    Ezeknek a fáknak (!) szinte hibaszázalék nélkül kellett volna megeredni – monya egy hozzáértő.
    Ha nem ilyen drága! – előnevelt fákat ültetnek az egész faültetés a jelenlegi árak tizedébe, került volna.
    Gondolom a pótlás a garanciában fog megtörténni.
    🙂

  20. Jeniszej szerint:

    „HÉV töltése mentén lévő fák egy része kipusztult, illetve kiszáradóban van.” – igaz
    „egészségi okokból kivágott jegenyenyék” – nem igaz
    „a teljes beruházás csaknem 30 millió forintba került.” – Szégyen! A diákok a Csepeli fiatalok ezt fillérekért megtették volna és most, volna a sportlétesítmények fejlesztésére lóvé.
    „Az elültetett fák az első két évben növekedésnek indultak és szépen fejlődtek.” – nem igaz, mert csak kis része az elültetett fáknak indult fejlődésnek.
    „a fák a Weiss Manfréd út és a HÉV töltés között nagyon kedvezőtlen élettani körülmények között élnek” – Igaz!
    Ezért kellett volna a Csepel szigeten őshonos fákat telepíteni melyeket nem, kellene babusgatni táppal meg kutyaszarral, ellátni
    „A Főkert mindent elkövet a fasor jó karbantartására, és az elpusztult egyedek pótlását az őszi ültetési szezonban tervezik.” HE-he!
    ))) .D (((

  21. nem aranyhal szerint:

    Láttam, hogy a Kis-Duna parton is ültettek fákat, csak érdeklődnék, hogy ezek a Kossuth téri fák pótlásai.

  22. felix szerint:

    Bugi!
    Amennyiben van rá bizonyíték vezesd végre elő, nem csak dumálj.

  23. felix szerint:

    nem aranyhal!
    A Kossuth téri fákat nem kell pótolni, mert azok nem tartoznak az eredeti állapothoz.
    Eztet mondta a fiedesz környezet isten.

  24. felix szerint:

    Figyelj Bugi!
    Komolytalan egy alak vagy.
    Meddig kell még várni a bizonyítékaidra?

  25. körorvos szerint:

    A HÉV jegenyesort meg kellett, lehetett volna őrizni. Az egy-két , már balesetveszélyes, vagy kiszáradóban levő öreg fát egyenként kellett volna cserélni, pótolni. A jelen félkipusztult csenevész sor Csepel szégyene: unokáink sem fogják látni…
    Egyre jobban pusztították és pusztítják Csepel-szerte az idősebb, már megeredt, és az aszályokat, hőségeket is túlélni képes idősebb fákat.
    Az új ültetések sorra kipusztulnak, sok pénzbe kerülnek, és mégis hiába- öntözgetik őket két évig, aztán a harmadikban már nem és persze, hogy kisülnek.
    Sokkal inkább meg kéne becsülni a több évtizedes fákat, amik már képesek legyűrni az éghajlat változást.
    A nyárfa – a városi tévhittel ellentétben- egyáltalán nem allergén, a szálló fehér szösze kizárólag mechanikus orr irritatiót okoz, az esetleg egyidőben jelentkező valban allergiás tünetekért a vele egyidőben- láthatalanul- virágzó egyéb fák a “ludasak”.
    Mégis pl. a Szatmári u-ban hatalmas nyárfák lettek pár éve tövig kiirtva, a helyükre ültetett törökmogyoró sorból 1, azaz egy maradt meg, az is félhulla.
    A Rákóczi tér déli oldalán már megint újra kellett ültetni a kis fasort, mert az összes előzőleg “palántált” ismételten odalett.
    A Kassai u-ban a hatalmas, gyönyörű juharfasort először csak visszavágták- még ELMÜ-vezetékeket sem érintettek, most tavasszal pedig tövig kiirtották, nem tudom, mily ürüggyel. Remélem nem azért, mert árnyékot adnak a nyári pokolban, felfogják a közlekedési dízel kormot és port. Hja, ősszel a lombhulláskor a leveleit össze kell gyűjteni, lehet ez volt a végzetük.
    A Kikötő u-ban a platánokat tették tönkre. Aszfalt-sivatag lett a Kertvárosból. Cui prodest?!?
    A “fapótlás” rendkívül pazarló, és sajnos eredménytelen is. A cost-benefit arány katasztrófális mindent összevéve.

  26. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    Bugipista folyton a költségvetési tervszámokra mutogat, holott a tényeket kéne nézni, nem a tervet. A kettő között ugyanis óriási különbség van.

    2010-re terveztek: 13,5 milliárd Ft bevételt. Valójában: 19,2 milliárd Ft lett a bevétel.
    2010-re terveztek: 17,3 milliárd Ft kiadást. Valójában: 18,5 milliárd Ft lett a kiadás.

    Amint látható, a bevétel meghaladta a kiadást, vagyis többlete volt az önkormányzatnak 2010-ben.

    Nézzük 2012-t:

    2012-re terveztek: 13 milliárd Ft bevételt. Valójában: 16,4 milliárd Ft lett.
    2012-re terveztek: 15,2 milliárd Ft kiadást. Valójában: 15 milliárd lett.

    Itt is meghaladta a bevétel a kiadást, ismét többlete lett az önkormányzatnak.

    2010-ben nagyobb volt a kiadás, mint 2012-ben, de a bevétel is nagyobb volt kb. ugyanannyival.

    Én nem látom itt sehol az “évi kétmilliárd Ft-ot lenyúltak” c. papagájszöveg bizonyítását.

  27. admin szerint:

    Hajós: 2010-ben a kiadások hitelből lettek finanszírozva. Nem emlékszel? Teljesen értelmetlen dolog a költségvetést megkérdőjeleznetek. A költségvetés bárki számára elérhető, és valóban van benne egy több mint 2 milliárd forintos kiadáscsökkentés. Az is tény, hogy az önkormányzati szolgáltatások negatív irányban nem változtak közben, sőt inkább növekedtek.

    Körorvos: mi magunk is fotósorozatot készítettünk a fák kivágásakor. Tóth Mihály akkori csepeli polgármester kapott egy szakértői véleményt, amelyben a fővárosi közlekedési osztály szerint leírták a fairtás okát. MSZP-s idők voltak, nem hozták nyilvánosságra ezt a jelentést. (Ilyet ma nem lehetne megtenni.) A mi fotóinkból látszott, hogy a fák kb. fele nagyon korhadt volt, egy további jelentős részüknél pedig elkezdődött a korhadás. De voltak egészséges fák is, ahogy arról beszámoltunk. Mivel a szakértői jelentést is eltitkolták, már csak találgatni lehet.

    http://csepel.info/?p=2989

  28. admin szerint:

    Ja, egy általunk megkérdezett szakember szerint lehetséges, hogy a fák korhadása visszavezethető lehetett volna a 2004-es nagy vihar utáni faritkításra, amikor vastag ágakat vágtak le a fasoron, és a szakértőnk szerint előfordulhatott, hogy ezt rosszul tették, nem kezelték le a levágott csonkokat. Az igazságot már soha nem fogjuk megtudni.

  29. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    admin! 2012-ben is ugyanúgy hitelből történt a kiadások finanszírozása, mint 2010-ben.

    Idézek a 2010-es beszámolóból:

    “A költségvetési hiány finanszírozásához a folyószámla hitelkeretet a képviselő-testület 2.000 millió Ft-ban határozta meg. ”

    Idézek a 2012-es beszámolóból:

    “A költségvetési hiány biztonságos finanszírozása érdekében 2 milliárd folyószámla-hitelkeret és bérhitel igénybevételéről határozott a képviselő-testület.”

    A beszámolók elérhetőek a csepel.hu-ról a testületi ülések meghívóinál, minden év áprilisában tárgyalják az előző évi beszámolót.

  30. admin szerint:

    Hajós: bizony hitelből történt, és ezt nem is titkolta senki. Csak a Hírmondó legutolsó számában kezdte el tagadni Szenteczky János is, hogy nagy bajban volt az önkormányzat. 2010 októberétől az új vezetés megkezdte a költségcsökkentést, aminek köszönhetően egyre csökkent a hiány és a folyószámlahitel, míg végül megszűnt. Idén már költségvetési többlet is előfordulhat.

    Mindez annak köszönhető, hogy a kiadások több mint 2 milliárd forinttal csökkentek éves szinten a 2010-es évhez képest. Mindez benne van a költségvetésben, így igaz.

  31. Jeniszej szerint:

    Milyen érdekes a természet, ahogy megszégyeníti a fő kertészeket. Ez egyik oldalon a bulgár föld felőli oldalon szinte burjánzik önerőből a növényzet – bármilyen mostoha körülmények között is. A másik oldalon ott, ahol az emberek beavatkoztak csak sínylődnek – az ide száműzött faiskolai csemete ficsúrok.
    Igaz az is, hogy kicsit öreg volt már a fasor. Mint ahogy az előttem szóló társunk monya. Mégsem kellett volna tarvágásra ítélni a „fasort”. Kertészeti szakmunkával a Csepel arculatát is meghatározó a tájba beleillő fasort gondos kertészeti szakértelemmel – még évtizedekig dísze lehetett volna egyetlen utunknak, utcánknak, amelyen a szép fővárosunk belső kerületeibe járhatunk.
    Természetesen legközelebb a főkertész ne adjon engedélyt egy évszázados fasor mellett végzett földmunkának a kábel vezetés céljára, mert ezzel a hibás döntéssel, hogy elvagdosták a FA MATUZSÁLEMEK GYÖKEREIT, MEGADTÁK NEKIK a VÉGSŐ DÖFÉST. A túloldalt volt hely bőven a kábelvezetésre. Ekkor szűnt meg végleg létezni a fasor mellett a századfordulón épült kerékpárút is.
    Gyökerek nélkül nincs élet még a növényeknél sem. ))) 😀 (((

  32. Jeniszej szerint:

    A Fater foglalkozásköri ártalma, hogy messziről megérzi a büdös disznók jelenlétét.

  33. Jeniszej szerint:

    A kár egy új kerékpárút építése bekerülése – nem tudom ez mibe került az adófizetőknek. – Meg harminc milla az elfuserált fásítási programra
    Ebből már lassan Csepelnek fedett foci pályát is lehetett volna építeni. ))) 😀 (((

  34. Bugi szerint:

    Hajós Pista nem ismeri a költségvetést. A Mahartnál ilyennel nem kellett törődnie, a párt más megbízatást adott.

  35. nagyapó szerint:

    Érdemes megnézni, hogyan nyírták le a füvet a töltés oldalán! A töltés tetejénél, kb. 1 méteren vígan virágzik minden gaz (a pipacs legalább szép).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  36. Tóth Kati szerint:

    A minőségi fák kellettek a szilvásinak.A Csepelre elültetett fák mind selejtesek,görbék.Soha nem lehet belőlük egyenes.Az elvtársak ezt is elk…ták.Mint ahogyan mindent,nem is értem minek védeni a védhetetlent?

  37. felix szerint:

    Bugi 16:23
    Egyeztess Adminnal, hátha neki sikerűl beláttatni veled a dolgokat.

  38. Menyhért Péter szerint:

    Kedves csepeliek!
    Az idióta politikusok tébolya egyfajta helyi sajátosság itt Csepelen. Mindegyik primitív azt hisz, hogy mert megválasztották, akkor ő már mindenkinél okosabb.
    Tanulságos az akkori helyzet:
    Menyhért Péter szerint:
    2008. november 21., péntek – 21:56
    Kedves csepeliek!
    Megkaptam hétfőre az idézést a rendőrségtől, így már lehetséges, hogy a maradék fasor megmenthetővé válik.
    A hét végén megyek ki dokumentálni minden egyes fa állapotát: mérethelyes és számozott fényképfelvételekkel.
    Nem tudom, hogy a főváros hogy számolta a fák darabszámát, de nekem gyanús, hogy a teljes fasor több mint 197 fa!
    Egyébként is: érdekes módon a kerület illetékeseit nem zavarta az a tény, hogy a fasorokra vonatkozó rendelet szerint, nem a fák körméretének megfelelő mennyiségű fapótlás kötrelező, hanem csak a fák darabszáma!
    Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szabadkikötő úton kivágott 130 db 150 cm-es körméretű fa helyett, 130 db 20cm-es körméretű fát kötelesek csupán telepíteni! Láthatóan “jól jár Csepel” majd 30 év múlva lsz hasonló a fasor!
    A hét végén előkészítem a fasor védelmében az anyagot, és majd e rovatban megírom, hogy pdf formátumban hol lesz elérhető!
    Drukkoljatok, hogy sikerüljön megállítani ezt az esztelen pusztítás. Bár már csak fél fasorunk van, az még így is szép!
    Üdv menyus

    Meg kell jegyeznem, hogy egy csóró polgár akkor sem szállhatott szembe a hatalom hülyeségével. Egy darabig a XX. kerületi rendőrség vizsgálta a feljelentésemet, aztán szép csöndben nem beszéltek róla többet. A mai napig sem tudom, hogy megszüntették a nyomozást, vagy vádat emeltek a bizonyítottan barbárok ellen?
    Üdv menyus

  39. Menyhért Péter szerint:

    Egy másik archív:
    Menyhért Péter szerint:
    2008. november 15., szombat – 13:33
    Kedves Csepeliek!
    Még néhány gondolatot, mint nyugdíjas magánszemély szeretnék hozzáfűzni a történethez.
    Ma az egész ország a VÁLSÁG hazugságaitól hangos.
    GYF csapata megvonja a nyugdíjasok jelentős rétegétől a 13. havi nyugdíjat, amit úgy állítanak be, mint valami extra többletet.
    Meg kell mondanom, a 109 ezer forintos MAGAS nyugdíjamból éppen csak meg tudunk élni ketten a kiskorú lányommal. Színházra, utazásra, szórakozásra esélyünk sincsen, hiszen örülhetünk, ha a számláinkat ki tudom fizetni
    A DEMSZKY csapat fasorgyilkos cselekedete kalkulációm szerint tízmillió Ft feletti összeget vont el az adófizetők pénzéből!
    Erre kell a pénz?
    Ezért adja el a főváros vezetése a gázművek – vagyoni részét?
    Meddig élünk még hazugságországban?
    Üdv menyus

  40. Menyhért Péter szerint:

    És egy harmadik archív:
    Menyhért Péter szerint:
    2008. november 15., szombat – 13:06
    Tisztelt olvasók!
    Ma délelőtt szomorúan konstatáltam a tényeket: ismét csúful megvezették a polgárokat, kihasználva inaktivitásukat.
    Délelőtt felelősségre vontam a Főkert illetékesét, aki a mai kivágásokat vezette: milyen alapon végzik természetkárosító tevékenységüket?
    Felszólítottam, hogy mutassák be: milyen engedély alapján, és konkrétan milyen munkát kell elvégezniük.
    Felszólításomnak eleget téve, végre képet kaphattam a VALÓSÁGRÓL, amit itt megosztok mindenkivel.
    A Főkert egy Fővárosi Önkormányzati Határozat alapján 197db fa kivágását és pótlását végzi el. A határozat indoklásában részletesen hivatkozik a Közlekedési Ügyosztály az igazságügyi szakértő megállapításaira. A Határozat ellen fellebbezni lehetett volna; de arról, hogy élt-e valaki ezzel a jogával, nincs információ.
    A szakértő 3 elemes megállapítás-halmazt közölt a fák minősítésének indokaként. Az első halmaz a külső jelek alapján egyértelműen megállapítható hibákat, illetve betegségeket sorolta fel – tényszerű és pontos megállapításokat azonban (konkrétan melyik fák, milyen betegséggel, milyen károsodási fokkal, milyen balesetveszélyt jelentenek) a szakértő nem közöl. Ebbe a halmazba sorolható szerintem (a kivágott csonkok alapján visszavezethetően – következtetve) a fák mintegy 15-20%-a.
    A második halmaz rejtett, nem észlelhető hibákra utal. Olyan FIKCIÓ ez a megállapítás, melynek alapján a betegség ténye sem dönthető el, nemhogy azok veszélyessége! Tényszerű és pontos megállapításokat azonban (részletek lásd feljebb) a szakértő nem közöl. Ebbe a halmazba sorolható szerintem (a kivágott csonkok alapján visszavezethetően – következtetve) a fák mintegy 25-30%-a..
    A harmadik halmaz semmilyen hibára nem utal! Csupán kinyilatkoztatja a szakértő, hogy szerinte az ilyen korú fák már mind rosszak! Rosszindulatú és célzatosnak tekinthető FIKCIÓ ez a megállapítás, melynek alapján nem lehet tudni: sima KORRUPCIÓRÓL, vagy csupán hétköznapi gazdasági érdekről van-e szó. Tényszerű és pontos megállapításokat (részletek lásd feljebb) a szakértő itt eleve nem tud közölni. Ebbe a kivágott csonkok alapján BIZONYÍTHATÓAN EGÉSZSÉGES halmazba sorolható a fák mintegy 50-60%-a.
    Meggyőződésem szerint a szakértő NEM JÁRT A HELYSZÍNEN, csupán azt írta le szakmai szavakkal, amit a megrendelő elvárt tőle.
    Helyzetértékelés:
    A Fővárosi Önkormányzat az adófizetők pénzét gondatlanul – hanyagul kezelte. A feltehetően több milliós költségű munkák elvégzésére SEMMI SZÜKSÉG NEM VOLT, azt vélhetően valamilyen gazdasági lobbi-érdek vagy KORRUPCIÓ erőszakolta ki. A Fővárosi vezetés adott esetben hűtlen kezeléssel gyanúsítható. Nem tettek meg a Főváros ellenzéki képviselői sem minden tőlük elvárhatót, hiszen nem fordultak a társadalomhoz segítségért a pusztítás megakadályozása érdekében.
    A csepeli önkormányzat nem védte meg a település lakosságának érdekeit a fővárosi túlkapástól, hiszen nem fellebbezte meg időben a pusztítás tervét! Tóth Mihály nyafka levele csupán „szerecsenmosdatás”, hiszen jogaival a polgármester nem élt!
    Nem tettek meg a csepeli ellenzéki képviselői sem minden tőlük elvárhatót, hiszen Ők sem fordultak a társadalomhoz segítségért a pusztítás megakadályozása érdekében.
    Csepel lakossága ismételten bizonyította tunyaságát, nemtörődömségét azzal, hogy semmilyen lakossági ellenállás nem indult el.
    Csepel civil környezetvédelmi struktúrája ismét fejletlennek és elégtelennek bizonyult, hiszen a két bejegyzett szervezet közül az egyik egyáltalán nem reagált, és sajnos a mi szervezetünk is erőtlenül, megkésve lépett. Egyesületünk mentségére legyen mondva: nagyon kis létszámú szervezet vagyunk, és az erőinket szinte teljes egészében leköti a Tamariska Domb természetvédelmi területének megvédése, megőrzése a folyamatosan leselkedő bürokratikus és üzleti nyomásokkal szemben.
    Elpusztul tehát Csepel egyik legrégebbi és kiemelkedően értékes színfoltja, a bevezető fasor!
    Végezetül egy összegzés:
    Egyesületünk várja a lakosok segítségét, hogy a tagság bővülésével arányosan IDŐBEN tudjunk reagálni az ilyen katasztrófákra!
    Higgyétek el van erre igény, hiszen Csepel torkán legközelebb a szennyvíztisztító projekt egyik legdurvább hiányosságát, a GERINCÚT elsumákolását fogják már jövő évben lenyomni! Gondoljatok bele: gerincút hiányában Csepel lakóövezeteire zúdul majd a szennyvíziszap gördülő elszállításának összes terhe: az utak tönkretételétől kezdve, a légszennyezettség növekedésén át, a megnövekvő teherforgalom balesetveszélyeiig minden!
    Tényleg ezt akarjuk, mi csepeliek??
    Menyhért Péter nyugdíjas; a Csepeli Zöld Kör Egyesület titkára

  41. Menyhért Péter szerint:

    Egy mai hozzászólás:
    Valójában a kivágott fáknak alig harmada volt beteg, de még zok is megmenthetők lettek volna. Az úgynevezett szakértó a főváros bármely pontján, bármilyen fát kinyírt, amire jó pénzért megbízást kapott Demszky atyánktól.
    Üdv menyus

  42. Mari nénye szerint:

    Mi történt azokkal a fákkal,amit a csepeli újszülöttek kaptak a Szenteczky etárstól?!

  43. John Doe szerint:

    Bugi úr! Amennyiben nem csinál senki semmit a kerülettel, akkor nincs költsége, tehát így lehet takarékoskodni. A takarékosság miatt nem lettek öntözve a fák. A “kéttmilliárdos” dumája meg valóban megdőlt.

  44. John Doe szerint:

    körorvos, ha nem vagdalnak ki koros és nagy fákat, akkor nem tud a helytartó miből tüzelőt osztani, jopofa gyerekként. Igen, ahogy írja, gyalázatos a környékünk. 🙁

  45. Bárkányi Judit szerint:

    Csepelen nemcsak az utcákon, de a sivár lakótelepek házai körül, óvodák, iskolák udvarán is naponta vágnak ki egészséges, hibátlan fákat, (egyikük sem nyárfa!!), nyilván komoly szakértők tanácsadása nyomán.
    Az émelyítő dilettantizmus következtében úgy néz ki minden főút, mintha valami vegyi fegyver pusztított volna a környéken.
    A ‘fapótlás’ címén hátrahagyott virgácsok nem találnak magukra ebben a földben, jól tetszik észlelni.
    Ahhoz sem kell hosszú idő, hogy belássuk: a pusztítás nyomainak eltüntetéséhez kevés a szóvivő nyilatkozata.
    A XXI. kerület meg, bizony, egyre élhetetlenebb.

    Lúdanyó

  46. John Doe szerint:

    Bárkányi Judit, megtakarítás van, azért ilyen “lelakott” a kerület. A fa meg kell tüzelni, mint írtam. 🙂

  47. nagyapó szerint:

    Valamit nem értek. Kétféle ember él Csepelen? A kertvárosi részeken mindenütt zöldellő fák vannak. A lakótelepeken nem. Bárkányi Judit szerint “A XXI. kerület meg, bizony, egyre élhetetlenebb”. Nem kellene tenni róla?
    Nem a John Doe féle hazudozásra, hanem fatelepítésre van szükség!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  48. kritikus szerint:

    egyetértek nagyapó! no, AKKOR LÉPJ A TETTEK MEZEJÉRE!!!

  49. hajós (gyengeelméjűek kedvéért: nem Dobák!) szerint:

    admin, te nem tudsz olvasni vagy egyszerűen csak hülye vagy? Beidéztem a beszámolót, amiből kiderül, hogy 2012-ben ugyanúgy 2 milliárd Ft volt a folyószámla-hitelkeret, mint 2010-ben.

  50. bonifác szerint:

    Dilettáns vezetők idióta ötlete volt a fakivágás. A telepítést olcsón akarták megúszni.
    Mint tudjuk, olcsó húsnak… Szenteczki vezér akar lenni. Még ha beledöglik Csepel akkor is.
    De amit akkor nem tudott, miért tanulta volna meg azóta?

  51. John Doe szerint:

    Most is az, bonifác? 😉

  52. Baranyai Terézia szerint:

    És mi lesz a csatornázás miatt kipusztított bokraimmal?

  53. Jeniszej szerint:

    Jeniszej szerint:
    2008. december 02., kedd – 21:57
    Ne féljetek csepeli emberek – mondta egy kertész barátom a csepeli kopasz útról szólva.
    A sudár jegenye igen életerős fajta. „Kipusztítása után” képes gyökereiről szaporodni.
    Ezért mondják rá, hogy sövénynek való fajta.
    Minden kivágott kipusztított fa után gyökér hajtásai százával törnek majd a fény felé.
    Csak győzzék majd irtani.
    Nem kel várni harminc évet már tizenöt év alatt is takaros fasor keletkezhet a kivágott fák helyén vagy ép ott, ahol a gyökér a felszínre tör! 😉

  54. körorvos szerint:

    Egészen konkrétan: Kassai utca keleti oldala, a József Attila u. és a Széchenyi utca között.
    Több másfél méteres átmérőjű ősfa csonkig vágva. 1-2 éve még “csak” visszanyesve-ennek még bármiféle ürügye persze lehetett. Szépen kezdtek is kihajtani, újra lombosodni.
    Erre most jött a tarvágás, a kivégzés. Ennek már nem tudom, lehet e bármiféle magyarázata- nem lehetettek már sem balesetveszélyesek, sem pusztulóban levők, sem túl nagyok. A helyükön meg semmi-csak pusztaság. Még csenevészek sem. Pedig nem is az ELMÜ oldala.

  55. Teri szerint:

    Sajnos egyet kell, hogy értsek Közorvossal! 🙁
    A visszanyesést még meg lehet érteni, mert még az a fa javát is szolgálja, ha a már elkorhadt és szükségtelen részektől megszabadítjuk.
    DE, én nem láttam, hogy rügyeztek vagy fejlődtek volna… az tény, hogy önmagukban szebbek és egészségesebbek lettek.
    “Erre most jött a tarvágás, a kivégzés. Ennek már nem tudom, lehet e bármiféle magyarázata- nem lehetettek már sem balesetveszélyesek, sem pusztulóban levők, sem túl nagyok. A helyükön meg semmi-csak pusztaság. Még csenevészek sem.” – ha erre valaki magyarázatot tud adni, akkor szívesen veszem én is… 🙁

  56. […] A levágott csonkokkal viszont nem foglalkoztak. Azok korhadni kezdtek, és pár év múlva ismét balesetveszélyessé vált a fák tekintélyes része. Erre jó példa a Szabadkikötő melletti nyárfasor, melyet aztán 2008 nyarán végig kivágtak (sajnos az akkori képek valamilyen okból a cikkben nem elérhetők, csak google kereséssel). A legtöbb fa kivágás indokolt is volt, ezt a Csepel.info korabeli cikkeiben is megírtuk. Ám nem az összes, és a szakértői jelentést Tóth Mihály akkori polgármester többszöri kérésre sem hozta nyilvánosságra. A nyárfasor helyébe 2009-ben ültetett facsemetéket ráadásul évekig nem locsolták megfelelően, így azokat újra kellett ültetni. […]

Itt lehet hozzászólni !