Közmeghallgatás: újabb utakat építenek, javult az életszínvonal

Csepel.hu

Közmeghallgatást és képviselő-testületi ülést tartott a csepeli önkormányzat a Királyerdei Művelődési Házban november 22-én. Borbély Lénárd polgármester beszámolójában az elmúlt időszak fejlesztéseiről és beruházásairól beszélt. Kiemelten szólt a kerületi út-, járda- és csapadékcsatorna-építés folytatásáról.

A képviselő-testület egyhangúlag elfogadta azt a javaslatot, hogy az önkormányzat pályázatot nyújtson be 1,6 milliárd forint állami támogatásra újabb nyolc kilométeres földes útszakasz megépítésére úgy, hogy az önkormányzat egymilliárd forint önrészt vállal.

Borbély Lénárd bevezetőjében utalt rá, hogy az új önkormányzat 2010-ben egy csőd szélén álló, négymilliárd forintos hiánnyal rendelkező hivatalt vett át. Ehhez képest az önkormányzat jelenleg 3,1 milliárd forint tartalékkal rendelkezik, és adósságcsapda helyett felelős gazdálkodást folytat. A 2010-2014-es időszak legnagyobb beruházása a csatornaépítés volt, amelynek során 54 kilométeren fektettek le csatornát. Tennivaló ezután is bőven akadt. Most a Weiss Manfréd Terv megvalósítása a legjelentősebb cél, amely tervezet elfogadása a kormány előtt van, de részben már folyamatosan megvalósul. Ezek közé tartozik a Jedlik Ányos Gimnázium teljes felújítása, amely jövő nyáron kezdődik el. A Weiss Manfréd Terv számos olyan programot tartalmaz, amelyek az élet különféle területein komoly fejlesztéseket tűztek ki célul Csepelen.

Lakópark helyett zöldövezeti sétány

A polgármester sorra vette, milyen fejlesztéseket valósított meg az önkormányzat 2014 óta. A Kis-Duna partja Csepel legszebb része. A korábbi önkormányzat lakóparkot akart ott létesíteni, az új vezetés azonban a lakók érdekeit szolgáló rekreációs teret valósított meg. A Kis-Duna parti sétányt Kolonics Györgyről nevezték el, és az ország egyik legkülönlegesebb játszóterét építették meg. Felújították a Szent Imre teret, ahol vadonatúj pavilonsor épült. Minden helyiségnek van már bérlője, legkésőbb jövő márciusig valamennyi pavilonban fogadják a vendégeket. Megszépült a korábban elhanyagolt Daru-domb, ahol egyebek között BMX- és gördeszkapályát hoztak létre, és elültettek ötezer cserjét és évelőt. Számos színes családi programot rendeznek a helyszínen. Az újjáépülő Rákóczi Kert tavasszal nyílik meg. Megújul az épület és a körülötte lévő park is. Egy olyan szolgáltatói közösségi térré változik, ahová főként a családokat várják. Újjáépül a Hollandi úti napközis tábor, amelyet a gyerekek fognak igénybe venni. Mellette egy nagyméretű műfüves pályát építenek, amely még állami tulajdonban lévő terület, de átkerül önkormányzati tulajdonba. A Csepeli Zöld Sziget Program keretében kétezer új fát ültettek, valamint komposztálási, gyümölcsfa és egynyári virágakciót indítottak.

Részben a Weiss Manfréd Terv keretében fejlesztik a közlekedést. Az utóbbi időben 17 kilométer út-, járda- és csapadékcsatornát építettek meg, további öt kilométeres útszakasz építésén tervezők dolgoznak. Kerékpár-hálózat létesül 23 kilométeren, amely összeköti Csepelt Soroksárral és Pestszentlőrinccel.

Új vállalkozások a Szabadkikötőben

Javult az életszínvonal, munkahelyek jöttek létre a kerületben. Korábban munkanélküliség jellemezte a piacot, most egyre több cég várja a munkavállalókat Csepelen. Folyamatosan és dinamikusan fejlődik a Szabadkikötő, ahol új vállalkozások települnek. De említhetnénk a nemzetközi hírű Szőke Gábor Miklós képzőművész stúdióját is, amely a Csepel Művek területén talált otthonra.

Újjászületnek a csepeli lakónegyedek, nagyszabású városrehabilitációk valósultak meg. Sok ezer embert érintett az Ady, a Csepel Kapuja, a Csepel Déli Lakóközpont projektek. Hamarosan Csillagtelep újul meg, amely 5600 lakó életszínvonalát növeli. A társasházaknak lakáskorszerűsítési támogatást nyújtottak.

A Csepeli Gyermeksziget Program keretében több mint ötven játszótér és játszóudvar újul meg 2019-ig. A nemrég átadott Bringaváros élvezetes csepeli KRESZ-park, amely a gyermekek közlekedésbiztonsági ismereteit bővíti. A Szent Imre téren játszóház fogadja különféle programokkal a gyermekeket. Egy csepeli óvodában sóbarlangot nyitottak meg az egészségmegőrzés érdekében, amelyet több óvoda is igénybe veszi. Számos tornaszobát újítottak fel az óvodákban, amelyek a gyermekek testmozgására nyújt lehetőséget.

Százmilliós beruházások az egészségügyben

A Csepel Utánpótlás Sportegyesület nemcsak a fociról szól, hanem arról is, hogy mindenki lehetőséget kapjon a sportolásra. Az önkormányzat kedvezményeket nyújt azoknak, aki az egyesületben akarnak sportolni — más csepeli sportegyesület nem kínál ilyen kedvezményeket. Az egyesületben már ötszáz gyerek, fiatal focizik képzett edzők irányításával.

A Csepeli strand két ütemben újult meg. Most decemberben az öltözők felújítása van soron. A strand egész évben fogadja a vendégeket, a csepeli nyugdíjasok ráadásul ingyen vehetik igénybe a fürdőt. Az általános iskolák elsőtől az ötödik osztályosokig szintén díjmentesen tarthatnak ott úszásoktatást.

A csepeli családok hajókirándulása újdonság, idén először lehetett rajta részt venni, és nagy sikert aratott. Eddig három alkalommal rendezték meg, jövőre folytatják őket bővített programokkal. A családok segítését szolgálja az iskolakezdési támogatás 15 ezer forintos utalvánnyal.

Az egészségügy fejlesztése kiemelt program. A Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat több százmillió forintos fejlesztést hajtott végre idén. Korszerű eszközök segítik a gyógyítást. Új szakrendeléseket indítottak, egyebek között a gyermeksebészetet és a gyermek radiológiát. Felújították a tüdőgondozót, új tüdőszűrő gépeket helyeztek üzembe. Orvosi rendelőket tataroztak. Tavaszra elkészül a Táncsics utcai és a Csikó sétányi rendelő. Az Egészséges Budapest Program keretében az állami hozzájárulással együtt csaknem kétmilliárd forintot költenek a csepeli egészségügy fejlesztésére. Ennek részeként felújítják az egykori szülőotthon épületét.

Több mint ötszáz gyermek nyaralhatott eddig az Erzsébet táborokban. Elmehettek a Balatonra és Erdélybe. Elsőként az országban integrált tornaparkot hoztak létre a fogyatékossággal élőknek az esélyegyenlőség biztosítása végett. A tél beköszöntével támogatják a rászorulókat tűzifával, meleg étellel, rendszeres burgonya- és almaosztással.

Egyre jobb a közbiztonság Csepelen

A közbiztonságról elmondható, hogy Csepel Budapest egyik legbiztonságosabb kerülete. A számok önmagukért beszélnek. A gépjárműlopások száma 82, a lopásoké 58, a betöréseké 51, a rongálásoké 40 százalékkal csökkent 2013 óta. Jövőre új térfigyelő kamerarendszer vigyázna Csepel biztonságára. Rendet tettek a Sétálóutcában, amit maguk a lakók kértek háromszáz aláírásukkal.

A nyugdíjasok megbecsülése szintén elsőrangú feladat. A Csepeli Nyugdíjas Közösségi Házat 23 ezren látogatták az elmúlt évben. Változatos programokkal várják őket, 2014 óta pedig nyugdíjas hajókirándulásokat is szerveznek a Dunán. Ingyen strandolhatnak és vehetik igénybe a sóterápiát.

Újjáéledt a sport Csepelen. A Magyar Labdarúgó Szövetséggel együttműködve új műfüves sportpályákat hoztak létre, valamint megépítették a Csepeli Szurkolói Arénát. Immár rendszeresen megrendezik a székely-magyar utánpótlás labdarúgó tornát. Építik a Laurencz László Sportcsarnokot, amely új kézilabdacsarnok lesz a már felújított Általános Művelődési Központ (ÁMK) tornacsarnoka mellett. A Hollandi úton javában készül a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia, amely multifunkcionális sportcsarnokként fog működni.

Csepelen rendszeresen rendeznek sokak érdeklődését kiváltó közösségi programokat, ingyenes koncerteket. Jövőre is meghívnak neves zenekarokat fellépésre. Csepel szívében található a téli hónapokban nyitva tartó jégpálya, amely Budapest egyik legkedveltebb korcsolyázó helyszíne. A Csepeli Szimfonikus Zenekar és a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar fellépése szintén élményszámba megy – mondta Borbély Lénárd.

Cs. A.

Csepel.hu

14 hozzászólás “Közmeghallgatás: újabb utakat építenek, javult az életszínvonal” bejegyzésre

  1. telepi szerint:

    Mikor kerül fel a határozat az újabb útépítésekkel kapcsolatban? Mely útszakaszok aszfaltozásáról lenne szó?

  2. Nemes Éva szerint:

    Csillagtelep rehabilitációja már ÉVEK óta CSAK igéret!!! Pedig 2,6milliárd forint EU-s támogatást is nyertek hozzá!!! Hol van ez a pénz??? Miért nem végzik már a felújításokat??? Meddig igérgetnek még??? Augusztusban is feltettem ezt a kérdést /már sokadjára!!/. Akkor Ábel Attila nagyon gorombán letolt, mondván” megmondtuk,hogy az ősszel kezdődik, még csak nyár van!” Azóta eltelt a nyár, eltelt az ősz, már itt van a tél DE a csillagtelepi rehabilitációnak sehíre-sehamva!!!! Ígéretekkel már tele a hócipőnk! Csillagtelep csak rohad le, Csepel szégyene!!!!Azon kívül,hogy a R.M. Művház környékét MINDEN ÉVBEN újra füvesítik és virágosítják, esetleges hibákat kijavítják semmi más nem történik az EGÉSZ TELEPEN!!!Ez is CSAK azért mert ha lakossági közmeghallgatás van akkor a polgármester ezt a kicsi teret látja! Sajnos nem is kíváncsi másra! Neki elég ha a minden nap látott Szt. Imre tér rendben van! Bennünket nem vígasztal a Darudomb, a Kisduna part, a Rákóczi kert. Nekünk itt kell élni Cst.-n és naponta szembesülni ezzel a mérhetetlen elhanyagoltsággal, lepusztultsággal! A 60′-as években építették és azóta itt semmi fejlődés nincs!! /a házak között lévő gyönyörű füves tereken még a füvet is RITKÁN nyírják!! Jó lenne ha itt is tartana az Önkorm. Lakossági meghallgatást!! Meghallgatnák az itt élő emberek problémáit, megoldást találnának rá és végre olyan igéreteket tennének amit BE IS TARTANAK!!!

  3. admin szerint:

    Tisztelt Nemes Éva!

    Nem ígéret a városrehabilitáció, hanem egy megnyert pályázat, aminek a megvalósítása 2019-ben lesz. 2019 csak januárban kezdődik, még nem kezdődött meg. Viszont nem 2,3 milliárd forintot nyert az önkormányzat, hanem “csak” 1,7 milliárdot.

  4. 1olvasó szerint:

    Az 1,7 milliárdból sokat nem fognak tudni építeni, hiszen a Daru dombnál lévő kocsmát is kb 450M-ért tudták volna felújítani? Ilyen árral, ennyi pénzből ilyen emberekkel sokra nem megy…

  5. admin szerint:

    Egy magas színvonalú vendéglő a technikai eszközökkel együtt teljesen más költségekkel jár, mint egy szimpla ház- és parkfelújítás.

  6. Csányi László szerint:

    Csak gratulálni tudok! Azért kérdezem,hogy a Görgey Artúr tér másik részét mikor hozzák rendbe? Parkolók park utak? Tisztelettel.

  7. Bercsik Károly szerint:

    Fent van a Csepel.hu-n a határozat.

  8. Márai Imre szerint:

    Fejlesztik Csepelt. OK.
    Mikor hozzák rende a düllőket? Ott is csatornáztak de minekíííííííííííí, Már az előző PM. is igéretett tett a rendezésre/ Német SZ:/és nem történt semmi. Az állapotok tűrhetetlenek tiszta hulladékgyűjtő az egész lásd LÁMPÁS UTC. Naponta bontanak autót tv-t hűtőt és a szemét csak gyűlik. NE beszélve köztársasági elnökünk harcol a föld vízkészletéért. EZ A TERÜLE B kategóriás vizgyűjtő terület!!

  9. Imi szerint:

    Ja, kolléga, annyira nem történt semmi, hogy Hároson volt a legtöbb fejlesztés. Persze nem elég, ennél több kell, hogy teljesen felzárkózzon. De tegyük már hozzá, hogy Háros papíron egy gyümölcsös, nem lakóhely, vagyis az önkorminak nem is kellene fejlesztenie.

  10. Imi szerint:

    Volt csatornázás, vízbevezetés, világítás-bevezetés. A csatornát egy csomó utcába azért nem lehetett bevinni, mert nem is utcák, hanem magántelkek. Magántelekre nem lehet bevinni tulaj engedélye nélkül semmit. Tulajból meg van ezer, abból ki tudja mennyi talán a föld alatt vagy egy leégett putri hamujában.

  11. Johnny szerint:

    Nem Csillagtelepen lakom, de roppant kíváncsi vagyok, hogy 1.700,- MFt-ból, mire is fog jutni? 😉
    Érthetőbben:
    – mennyire lesz zsírosan túlárazott a szabványokat semmibe vevő munka?
    – ld. Kossuth hőszigetelése, 8 cm-es Nikecellel. 🙂

  12. Strici2 szerint:

    Jo foto
    Senki nem tanitotta nagyaponak hogy az asztalon nem konyoklunk?

  13. Jobban szerint:

    Olyan hozzászólásokat olvashatunk, mintha 2010-ig az akkori balliberális vezetés “elkényeztette” volna a lakosságot…csupa hibátlan, tökéletes, mégis kevés költségvetésből készült kerületi fejlesztéssel, építéssel, mintha Csepel töretlenül szárnyalt, fejlődött volna.
    Aki akkor itt élt azt tudja, csak azért nem lehet az akkori fejlesztésekben hibákat találni, mert nem fejlődött a kerület, nem épült, inkább leépült (aktív kórházi osztályok megszüntetése), galvániszap szennyezés, a deviancia burjánzot…

  14. pl szerint:

    Strici2 szerint: Pszt! Fel ne ébreszd!… 🙂

Itt lehet hozzászólni !