Hamarosan kezdődik a Rákóczi Kert teljes felújítása

Csepel.info

A Kis-Duna parti hídfelújítás és a csepeli strand elújítása után a Rákóczi Kert Civil és Közösségi Ház teljes területének felújítása következik – jelentette be Borbély Lénárd polgármester a Facebook oldalán.

A felújítás közösségi tervezés után kezdődhet meg, amelyben messze menőkig kikérték a lakosság véleményét. Az épület külseje is megújul, a kerti rész pedig teljes felújításon megy majd keresztül.

Az önkormányzat – a most már megszokott módon – öntözőrendszerrel biztosítja a park jelleg kialakítását és fennmaradását. Mivel az elmúlt években a Rákóczi Kert gyakorlatilag egy családi központtá vált, “Családok Háza” néven fog tovább működni: színvonalas játszótér is épül, az eszközök, építmények és a parkoló pedig megújulnak, de lesz még futókör is a kocogást kedvelőknek. Büfé szintén nyílik az oda látogatóknak.

A környéken élők nyugalma érdekében nagyrendezvények nem lesznek ezen a területen. Erre a Daru domb és a Kis-Duna part szolgál majd a jövőben.

A kertváros csendes környezetét mindenképpen megóvjuk és megőrizzük

– emelte ki Facebook bejegyzésében Borbély Lénárd polgármester.

Mi folyik itt Csepelen?

Információink szerint gyereknapra szeretnék átadni a kibővített és megújult kalózhajós játszóteret. A kalózhajó parti sziklák között lesz zátonyra futtatva, mellette fantáziadús kalózkunyhók is épülnek. Úgy tudjuk, hogy egy új mászóháló és polip-homokozó építése is szerepel a tervekben.

A Kis-Duna parton már folyik a leendő többfunkciós tornacsarnok építése, amely a sportrendezvények mellett helyet ad majd a csepeli iskolák báljainak és az önkormányzati rendezvényeknek.

Hamarosan elkezdődik a Repkény utca egy jelentős szakaszának, a Sügér utcának és a Csónak utcának az építése, a csapadékvíz elvezető csatornával együtt. A több száz milliós beruházást saját költségvetésből fizetjük – írta a csepeli polgármester korábban a Facebook-oldalán. Szintén idén kezdődik a Királyerdő út első szakaszának építése: erre 800 millió forintot kapott az önkormányzat a kormánytól, Németh Szilárd képviselő úrnak köszönhetően. Ezen felül még több utca megépítésére kért ajánlatot az önkormányzat.

A visszavásárolt Napközis Tábor területén ismét hasonló, gyermekeket szolgáló intézmény épül. A jogi problémák rendezése esetén megkezdődhet az egykori Görgey Iskola épületének bontása is. Utóbbi helyszínen a korábbi tulajdonosok által indított per okoz jelenleg még gondot.

Ezen túl 18 buszmegállóban kerültek elbontásra az utasvárók, melyeket a tulajdonos cég bontott le. 13 buszvárót az önkormányzat újraépíttetett, és hamarosan a maradék is megépül.

Úgy tudjuk, hogy a Csepeli Munkásotthon felújítására is megvan a pénzt, azonban addig az a felújítás sem kezdődhet meg, amíg az ingatlant gyakorlatilag a csepeli MSZP pártszervezet bitorolja, és nem adják vissza köztulajdonba.

Nyárra remélhetőleg benépesülhet a Szent Imre téri pavilonsor, ahol BKV jegypénztár is lesz. A Csepeli Strandon jelenleg is folyik az új csúszdák építése. Ezen túl a strand és uszoda gépészete is megújult.

Megkezdődött az Iskola téri KRESZ park teljes felújítása, 2000 új fát is ültet a kerület. A faültetés fontosságát emeli, hogy 1994-2010 között az akkori városvezetés nem fordított gondot facsere-programra, így a kerület faállományát az elmúlt nyolc évben kellett felújítani, gyarapítani. Éppen ezért úgy tudjuk, hogy Csepel a legtöbb fát ültető kerületek “versenyében” ma már az első helyen áll. De nem csak a faállomány újul meg, kerület-szerte sok virágágyást is létrehoztak az elmúlt években a Városgazda szakemberei.

Borbély Lénárd polgármester előterjesztése nyomán tavaly év végén született döntés arról is, hogy újabb tizenegy helyszínen építik ki a közvilágítást a kerületben – vagy bővítik a meglévő rendszert.

A kivitelezés jelenleg is folyamatban van, eddig hat helyszínnel készültek el a beruházók. A Béke téri, a Szabadság utca 16-i, a Százszorszép közi, a Szent László utcai, a Görgely téri és a Kis Nyírfa utcai szakaszokat fejezték be, hátravan még a Kossuth Lajos utca kerékpárútja, a parti sétány kiegészítése, a Krizantém utcai kutyafuttató fejlesztése, a Kossuth udvar és a Szabadság köz.

A csepeli önkormányzat döntése alapján 10 sportpark és két futókör is épül Csepelen. A hozzávetőlegesen 150 négyzetméteres kültéri parkokban minimum 15 sporteszköz kap majd helyet. A sportparkokat a Petz Ferenc utcában, a Szent László lakótelepen, Királyerdőben a Bokros utcában, a Vércse és Kondor utca sarkán, a Béke térnél, Csillagtelepen a II. Rákóczi Ferenc útnál, a Szent László téren, az Iskola téren, a Gyártelepen a Petőfi térnél és a Károli Gáspár utcában alakítják ki. A két, egyenként 400 méter hosszú futókör, a Rákóczi Kertben és Csillagtelepen az Iskola téren lesz.

Teljesen felújítja az önkormányzat a Karácsony Sándor utcai általános iskola előtti aszfaltos pályákat és környezetüket is. Emellett öntözőrendszer épül a Duna utcai parkban, ahol a közelmúltban új kutyafuttatót adott át az önkormányzat.

A parkosítással kapcsolatban arra kérte a polgármester a kutyabarátokat, hogy ne a parkba, hanem a kutyafuttatóba vigyék a kedvenceiket, hogy vigyázhassunk a megújuló területre. A környéken további felújításként újra fogja a kerület aszfaltozni a Popieluszko utcát, amelynek a kivitelezésére 50 millió forintot már elnyertek pályázaton – a felújításhoz szükséges többi pénzt a csepeli önkormányzat biztosítja.

Csepel.info

27 hozzászólás “Hamarosan kezdődik a Rákóczi Kert teljes felújítása” bejegyzésre

 1. Johnny szerint:

  Lehet fát vágni! 😛

 2. Pilsner Urquell szerint:

  Hurrá! Kövezünk, betonozunk!

 3. Okoska szerint:

  (Jól látom hogy a Rákóczi kert lépcsőjénél szellemek vannak a képen? Át látszanak az emberek, lehet látni a mögöttük lévő lépcsőt! 😀 )

 4. Werthan szerint:

  Értelmesebb hozzászólásokat, ha lehetne kérni!!!

 5. Jobban szerint:

  Bezzeg 2010-ig maximum csak a fű nőtt itt, ott Csepelen…

 6. genovéva szerint:

  “A (Rákóczi kert) környéken élők nyugalma érdekében nagyrendezvények nem lesznek ezen a területen. Erre a Daru domb és a Kis-Duna part szolgál majd a jövőben.”
  A Rákóczi kert környékén hány lakos is lehet? Biztos, hogy töredéke, mint ahányan a Daru domb melletti Dunadűlő úton laknak. De nyilván itt is igazolódik a mondás, hogy a kevesebb több, ha minőségről van szó. Lehetett volna szimplán azt írni, hogy a Daru dombon több a hely, és ez még korrekt is lett volna. De ennyi ember pofájába vágni, hogy másodrendű állampolgár, ez valami perverzió?

 7. Lovas szerint:

  A Daru dombnál nem hét méterre vannak a házak, hanem százra.

 8. genovéva szerint:

  A Dunadűlő úti házakat ugyanúgy egy utca választja el a parktól, mint a repi helyen.

 9. genovéva szerint:

  Egyébként tényleg több a hely a Daru dombon, nem ezt vitattam, még csak nem is a rendezvényt sérelmeztem, hanem az indoklást.

 10. Lovas szerint:

  Az indoklás korrekt. A Daru domb messzebb van a lakóházaktól, a Rákóczi Kert meg a lakóházak között.

 11. genovéva szerint:

  Legyen igazad – szép estét:)))

 12. Johnny szerint:

  genovéva!
  Ott lakik a “Tanár úr”, aki annak idején már bezáratta a kócerájt, csak most mezben játszik az öreg, ennyi a történet! 😉

 13. csak úgy ... szerint:

  Nagyon örülök a fejlesztéseknek, de tudja valaki, hogy idén hol lesz a nyári napközis tábor?

 14. krályerdei szerint:

  A csepeli cukrászmester (Fekete István) elhúnyt.R.I.P.

 15. csak úgy ... szerint:

  “Nyári napközis tábor: idén új helyszínen!

  A nyári napközis tábor egy nagyberuházás miatt idén nem a megszokott helyen, a Hollandi úti Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpontban lesz, hanem két általános iskolában. ”

  Remek, éljen szilárd és a birkózócsarnok, na meg a remek szervezés, ütemezés, és a régi napközis tábor felújításának ígérete.

 16. Lovas szerint:

  A komcsik simán eladták még a Napközis Tábort is. Most meg az a bajuk, hogy új épül ugyanott lakópark helyett, és még új csarnok is lesz lerohasztott régi helyett.

 17. csak úgy ... szerint:

  A komcsik óta eltelt néhány év. Előbb kellett volna rendbe hozni a tábort, majd aztán a birkózószart. Fontossági sorrend! Nyilván a vezetőség (önkorm.) gyerekei magán táborba járnak, vagy a szülők “hosszú nyári szabadságukat” töltik.

 18. Lovas szerint:

  A komcsik mind ott vannak ugrásra készen, és pont nekik baj, hogy fejlődik Csepel.

 19. Jobban szerint:

  Nagyon savanyú az a szőlő….

 20. Johnny szerint:

  Lovas!
  Hol vannak a komcsik 8 éve?
  Mesélj egyet, hátha megértjük.

 21. Lovas szerint:

  Szenteczky, Horváth, Takács família: mind ott vannak most is a testületben és vissza akarnak kerülni a vezetésbe, hogy lophassanak. Ők akadályoznak minden fejlesztést.

 22. Johnny szerint:

  Ti vagytok többségben, öreg. Meg ne dumálj már! 🙂
  Eddig is jutott mindenre, ha jól látom.

 23. Horváth János szerint:

  Lovas!
  És ez milyen összefüggésben van azzal, hogy kibasztak a gyerekekkel?
  S ne légy naiv, a “multifunkciós csarnokba” max. szurkolóként vagy biodíszletként mehetnek
  majd be azok, akik nem birkózók! Akárcsak a stadionokba.

 24. csak úgy ... szerint:

  Szerintem ez a döntés tovább “emeli” szilárd népszerűségét.
  Aztán nemsokára polgármester választás lesz! Jobb lenne valaki más, aki kevésbé bólogat.

 25. csak úgy ... szerint:

  “A 2018-as évet Magyarország Kormánya Családok évének nyilvánította”

  Polgármesterünk tudja ezt?

  A korábbi nyári tábor megszüntetése, pont ezt támogatja!

 26. Al-Hajal Sàndor szerint:

  Felülrõl a 3-ik, átszerkesztett képen én vagyok rajta. Az eredeti fotót 2016. februàr 2-án készìtette Hayden Briant aki a Margitszigeten “SzigetRun” néven minden hónap elsõ szombatján ingyenes, közösségi futást szervez az egészségesebb és aktìvabb életmódért. További részletek: http://www.morfitrun.hu, valamint
  https://www.facebook.com/szigetrun/

 27. Al-Hajal Sàndor szerint:

  A link helyesen: http://www.morfitrun.com 🙂

Itt lehet hozzászólni !