Megújul a csepeli Olvasó munkás szobor

Csepel.info

Ritka felvétel: Olvasó munkás hósapkában

Megújul a csepeli Béke tér, és vele az 1951-ben készült Olvasó munkás szobor – értesült a Csepel.info.

Bár a csepeli önkormányzatban a balliberális pártok a totális ellenállás jegyében a fejlesztéseket nem szokták támogatni, a közelmúltban megtört a jég. A városatyák a Béke tér megújításáról döntöttek, méghozzá egyhangú támogatással. Borbély Lénárd polgármester javaslatára, 25 millió forintból teszik rendbe a teret. Az ott álló Olvasó munkás szobor rekonstrukciója mellett a teljes zöldfelület felfrissül, és új köztéri bútorokat is kihelyeznek. A szobor 1951-ben készült, akkor még a kommunista párt kultúrpolitikáját hirdetve, de végül egyike lett azoknak az alkotásoknak, amelyek az utókor szemszögéből is valódi értéket képviselnek.

A kommunista agymosás jegyében

A II. Világháborút követően a kommunista hatalomátvétel az élet minden területén érvényesült. 1948 után ennek megfelelően alakították át a művészeti életet. 1949-ben megszüntették a különböző művészeti csoportosulásokat, helyette egységes képzőművészeti szövetséget erőszakoltak a művészekre. Kibontakozott az állami mecenatúra, kialakult a művészeti díjak rendszere: aki pedig nem felelt meg a kommunista vezetés kultúrpolitikájának, azt ellehetetlenítették. A követendő művészeti irányzat a szocialista realizmus lett. 1950-től az igazodás jegyében évente rendezett országos tárlatok adtak képet az adott művészeti ágra vonatkozó elvárásokról. Az egyéni kiállítások teljesen megszűntek. A művészeknek közérthető stílusban, a “nép” számara kellett alkotniuk, elkerülve az “öncélúságot, formalizmust, polgári dekadenciá”-t – emeli ki a Múlt-kor.hu.

Ebbe a rendszerbe illeszkedett az 1950 augusztus 19-én Révai József népművelési miniszter által megnyitott Első Magyar Képzőművészeti Kiállítás. Ekkor osztották ki az első Munkácsy Mihály-díjakat is. A díj I. fokozatát kapta például Pór Bertalan “A Termelőszövetkezetek I. Kongresszusa küldötteinek fogadása a Parlamentben” című képe, és II. fokozatot kapott többek között Bán Béla “Kónyi elvtárs, a Ganz Villamossági Gyár sztahanovistája” című festménye. A propaganda számára hasznosítható művek mellett a műtermek mélyén remekművek sora is született – de nem ezek kapták a díjakat, a hivatalos elismerést.

olvaso-munkas-1951-szobor_bt

Beck András Olvasó munkás szobrát is az Első Magyar Képzőművészeti Kiállításon mutatták be 1951-ben, ahogy arról a korabeli filmhíradó is megemlékezett. Beck András szobrából egy bronz változat készült a csepeli Béke téren, amely a Civil a pályán című, szintén 1951-ben készült filmben is feltűnik (13:13-tól látható a Csepel SC főbejárata, majd a Béke tér az Olvasó Munkás szoborral a háttérben). A szobornak van egy kőből készült változata is, amely a XII. kerület Zugligeti út 9-25 szám alatt látható.

Sokat megélt tér és szobor

A szobor környezetében 1951 óta sok minden változott. A filmben még teljesen kopár környezet ma már tele van fákkal és bokrokkal, az utóbbi években már virágokkal is. Sajnos a kiültetett növények közül sokat még tavaly is rendszeresen kiástak és elloptak.

A szobor tisztítása, miután összefestették

De nem csak a virágokat éri rendszeresen kár. A parkot 2011. április 20-án verte szét, festette össze három fiatal. A növényekkel teli dézsákat felforgatták, a hulladékgyűjtőket leszaggatták, a szemetet szétszórták. Beck András 1951-ben felállított szobrának talapzatát összefirkálták, a padokat és a szemétgyűjtőket is festékkel kenték be. A barbár tettet a térfigyelő kamerák is rögzítették, így látható volt az is, hogyan fényképezik le büszkén egymást a vandalizmus után az elkövetők – akiket aztán sikerült a rendőröknek elfogni.

Németh Szilárd akkori polgármester és Borbély Lénárd jelenlegi polgármester akcióban a Béke téren a 2011-es vandalizmus után

Németh Szilárd polgármester felhívására ez után önkéntesek tették rendbe a teret, ültették újra a kitört fákat, elpusztított növényeket.

Csepel.info

6 hozzászólás “Megújul a csepeli Olvasó munkás szobor” bejegyzésre

  1. Balos szerint:

    Na de nem áll ott az olvasó munkás, hanem ül. 😀

    Ezzel együtt örülök. A baloldali pártoknak meg most is azt üzenem, hogy a minden tagadása és minden ellenzése nem visz közelebb a kormányzáshoz. A jót támogatni kell, és a rosszat kritizálni.

  2. jocosaurus szerint:

    Balos: Ebben igazad van, csak különbözőek vagyunk, sokféle mentalitással, tehát nem mindig olyan egyértelmű, mi a jó és mi a rossz.

    Amúgy ellenzékben a fidesz is más dolgokat mondott, támogatott, mint amiket kormányon.

  3. Lovas szerint:

    Például a Fidesz ellenzékben és kormányon is támogatta Paksot és az olimpiát vagy az adócsökkentést vagy a közmunkát.

  4. Nagyapó szerint:

    A szobor elterjedt neve székrekedés, ugyanis aki volt munkás (ill. látott munkást) tudja, hogy a munkásnak mikor volt ideje olvasni. A WM-ben a WC fülkék fala ~1,2 m volt, hogy a mester lássa, hogy ki “lóg”.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !