Lemosták a gyalázatot

Csepel.hu

Fotó: Csepel.hu, további képek itt láthatók

A kerület vezetői, önkormányzati képviselők és civilek közösen mosták le a csepeli Béke téren a közelmúltban összefestett Olvasó munkás szobor talapzatát és a környező padokat, szemétgyűjtőket. A Béke tér új fákat is kapott, és a vagyonkezelő munkatársainak áldozatos munkájának köszönhetően úgy tűnik, hogy sikerül megmenteni a Jókai Anna írónővel közösen ültetett, a vandálok által a földből kitépett diófát is.

A parkot április 20-án verte szét, festette össze három fiatal. A növényekkel teli dézsákat felforgatták, a hulladékgyűjtőket leszaggatták, a szemetet szétszórták. Beck András 1951-ben felállított szobrának talapzatát összefirkálták, a padokat és a szemétgyűjtőket is festékkel kenték be. A barbár tettet a térfigyelő kamerák is rögzítették, így látható volt az is, hogyan fényképezik le büszkén egymást a vandalizmus után az elkövetők.

Jókai Anna diófája: sikerült megmenteni

A felvételek hatalmas felháborodást váltottak ki a kerületben, a rendőrség pedig akciócsoportot hozott létre a vandálok kézre kerítésére. A munkát az is segítette, hogy a fiatalok sajátos névjegyet hagytak maguk után, hiszen minden helyszínen – nem csak Csepelen, például a rendelőintézetnél jártak korábban, hanem más kerületekben is pusztítottak – ugyanazokat a feliratokat festették fel a falakra. A nyomozás április 26-án vezetett eredményre, és a vandalizmus elkövetői – egy 17, egy 18 és egy 20 éves rongáló – beismerő vallomást tettek.

Polgármester és alpolgármester akcióban

Németh Szilárd csepeli polgármester pénteken 14 órára, a Béke térre hívta össze azon segítőkész és környezetüket szerető csepelieket, akikkel közösen tisztították meg a festékkel lefújt talapzatot és padokat. A kerület vezetői és a Fidesz-KDNP-frakció mellett részt vett a rendrakásban egy MSZP-s képviselő és a Jobbik több szimpatizánsa is. Bár a parkrendezésen a pártok közösen dolgozó képviselői mellett természetesen sok civil is megjelent, a bűncselekményt elkövető vandál fiatalok nem éltek az alkalommal, hogy helyre tegyék azt a pusztítást, amit elkövettek.

A munka végeztével Csepel polgármestere “alkalmi fogadóórát” tartott a téren. Számosan éltek is a lehetőséggel: felvetették az őket, környezetüket érintő gondokat, orvosolandó problémákat, megköszönték az eddig tett intézkedéseket. A parkszépítő kaláka a közös gondolkodás és tett eredménye, amely bizonyította a csepeliek összefogását a rongálás, a vandalizmus ellen, a szép és rendezett közterületek mellett.

Forrás: Csepel.hu

16 hozzászólás “Lemosták a gyalázatot” bejegyzésre

  1. Bugi szerint:

    Ez így helyes.

  2. nagyapó szerint:

    Volt egy közjáték is, amikor egy kutyasétáltató nő, (persze nem volt nála kutyapiszok eltávolítására szolgáló eszköz) erőteljes hangon követelte, hogy a Széchenyi utcán is söpörjenek. Szavait a polgármester úrhoz intézte, aki válaszul takarításra invitálta. A nő pánikszerűen eltűnt.

  3. lolka szerint:

    Az elkövetők és szüleik ott voltak?…(gondolom mi a válasz)…miért nem…

  4. "?!" szerint:

    A jelenlétemben hasonló garázdaságokat eddig sem követhetett el és ezután sem követhet el senki, mert eddig sem féltettem és ezután sem féltem vásárra vinni a bőrömet azért, hogy az ilyen cselekményeket megakadályozzam.
    Azt pedig egyenesen baromságnak tartom, hogy a szennyező és rongáló garázdák nyomait társadalmi munkában eltüntessük, miközben az elkövetők azon röhöghetnek, hogy a szorgalmas birkák eltüntetik az ellenük szóló bűnjeleket.
    Ha rajtam múlna, akkor nagyobb súlyt fektetnék minden elkövető megtalálására, és a kézre került gazemberekkel nagy nyilvánosság előtt és korbácsolás közben végeztetném el az összes takarítást, továbbá ezeknek az elfogott szarháziaknak (vagy szüleiknek) a költségére végeztetném el az összes helyreállítási munkákat.
    Meggyőződésem, hogy csak drákói szigorral lehetne elrettenteni az elkövetőket a hasonló kártételektől!
    A fentiek miatt ilyen akcióban eddig sem vettem részt és ezután sem fogok részt venni, mert rajtam ne röhögjenek az elkövetők azért, hogy jámbor birkaként dolgozom helyettük!

  5. lolka szerint:

    Ha rajtam múlna még nagyobb súlyt fektetnék minden elkövetőre. A “drákói” szigorral vigyázni kell kedves “!?”, mert a bűnözőknek személyiségi jogaik vannak ám, meg egyáltalán JOGAIK vannak…

  6. zed szerint:

    Ez a szobor nyert egykor valamilyen díjat vagy az egy másik “munkás” szobra volt művésznek? Mindegy, szerintem megrendelésre készült. Akkoriban volt kötelező jellegű szokás, hogy a munkások a műszakkezdés előtt összegyűltek a gyárban és kibeszélték a Szabad Nép aznapi számát. Asszem a szobor alkotója azért ment ki nyugatra, mert nem tudott művészileg kiteljesedni a szocreál világában. Egyszóval nem tudok túl nagy művészeti értéket tulajdonítani e műnek. És egyáltalán kinek tetszik? Miről mosták le a gyalázatot a “rendrakók”?

  7. Manitu szerint:

    Ki volt az az egyetlen tisztességes kommunista, aki odament dolgozni? Bármibe lefogadom, hogy nem Szenteczky és nem is Borka-Szász volt! Ők Tárnokon laknak, ide csak uszítani járnak.

  8. Tarjányi László szerint:

    A rongálási károkat utolsó fillérig be kell hajtani az elkövetőkön, kiskorúak esetén a szülőkön! A grafittizőket pedig arra kellene kötelezni, hogy felügyelet mellett saját kezüleg tüntessék el saját “műveiket”! Majd akkor kevésbé lesz kedvük egy falat összerondítani percek alatt, ha később órákig kell szagolniuk a festékoldó szerek szagát takarítás közben! Hát még ha azt csak ecsettel, gumikesztyű nélkül kellene elvégezni!

  9. csaba péter szerint:

    “?!” kár hogy nem voltál ott , pedig azt hittem ott talállak.

  10. földhözragadva szerint:

    Az egészből az OBI profitálta a legtöbbet…:)

  11. Anikó (Krizantém utcából) szerint:

    Én az elkövetőkkel (a szüleikkel) csináltattam (fizettettem) volna meg büntetésül a károkat és rongálásokat, hátha meggondolnák, hogy ilyet még egyszer csináljanak.
    Mi a garancia arra, hogy nem fogják újból ezt a vandalizmust megcsinálni ?

  12. nagyapó szerint:

    Ennek a szobornak van egy nagy hibája, amellett, hogy végtelenül sematikus, a címe.
    Férfiember, akár munkás, akár más, egy helyen olvas így, az illemhelyen. Ezért jobb cím a SZÉKREKEDÉS.

  13. Gizike aki gőzeke szerint:

    Olvasó munkás (bronz, 1951, Budapest, XXI. ker. Béke tér) És hozzátartozik a csepeli emberekhez!

  14. csapos szerint:

    Manitu!
    Időnként olvasd a Handa Banda másik tagját, a csepel.hu-t is. Ott még gyakorlatlanok a szerkesztők, és bizonyára ezért történhetett meg, hogy két képen is látható kék ingben az MSZP egyik legtisztességesebb önkormányzati képviselője, Dobák István. De ha jobban figyelsz, más baloldali csepelieket is láthatsz a fotókon (azokat sem vette át az info). Nézd meg jól a képeket, mert valószínűleg hasonló “hibát” nem fog elkövetni a Handa Banda. Az infósok majd kiképezik őket. Látod, hogy itt már nem látod a szocialistákat, baloldaliakat is mutató képeket.
    http://csepel.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=898:lemostak-a-gyalazatot&catid=1:helyi-hirek

  15. islander szerint:

    nagyapó

    ha már annyira megy az utcanévátnevezési hullám, nyújtson be szoborátnevezési javaslatokat.

  16. […] nem csak a virágokat éri rendszeresen kár. A parkot 2011. április 20-án verte szét, festette össze három fiatal. A növényekkel teli dézsákat felforgatták, a hulladékgyűjtőket leszaggatták, a szemetet […]

Itt lehet hozzászólni !