Tiltakoznak a lakók a sugárzó rádióállomás ellen

Csepel.info

Tiltakozó aláírásgyűjtés indult a csepeli Damjanich János utcában és környékén, miután kiderült, hogy hat rádiós és egy mikrohullámú antennából álló rádióállomást akar felállítani házaik fölé a Magyar Telekom Nyrt. – értesítették a lakók a Csepel.info-t.

Úgy tudjuk, a cégnek eddig egy adótornya volt a környéken, a Tamariska-dombnak nevezett természetvédelmi területen, egy önkormányzati óvodában. Információink szerint az óvónők és a gyerekek szüleinek tiltakozása vezetett oda, hogy azt az adót lebontják – és a környéken három másikat állítanak fel helyette.

Németh Szilárd, a körzet önkormányzati képviselője lapunknak elmondta: évek óta harcolt a Tamariska dombi antenna elbontásáért. A Fideszes képviselő szerint is a legabszurdabb és a legfelelőtlenebb döntés volt, hogy egy sugárzó adótorony megépítését Csepel egyetlen természetvédelmi területén, egy óvodában, a gyermekek közvetlen közelében engedélyezte az önkormányzat vezetése. Némethet – egy lakossági fórumon – a Tamariska-domb környékén lakók rejtélyes megbetegedésekről is tájékoztatták, amelyek szerintük az adótorony következményei. Egyébként – fűzte hozzá a képviselő – nem a tiltakozás hatotta meg az önkormányzat vezetését. Egyszerűen idén tavasszal lejárt a bérleti szerződés, ezért bontják el a tornyot. Ha a kerület vezetésén múlott volna, újabb tízéves koncesszió jöhetne létre – emelte ki.

Most a Damjanich utca környékiek tiltakoznak, mert a szomszédos Révész utca egyik magánházának tetején akarják felállítani a rádióállomást.

Sok gyerek lakik a tervezett adótorony közvetlen közelében

Azért nem engedtük a gyermekünket a Tamariska-dombi óvodába, mert tudtuk, hogy ott van az az adó. El akartuk még a lehetőségét is kerülni annak, hogy kitegyük a gyereket egy ilyen folyamatos közvetlen sugárzásnak. Erre érkezik egy tájékoztató levél, hogy ide, a fejünk fölé teszik az új adót – mondta el lapunknak az egyik felháborodott lakó.

A többségünk fiatal, családos ember, a közelmúltban vettünk itt házat, lakást. A közvetlen környéken legalább húsz gyerek lakik. A tervezett rádióállomás több mint 4 méter magas lesz, van olyan szomszéd, akinek a tetőtérnél az ágyától két méterre fog sugározni – mondja egy másik. Ezek az antennák, 6 rádiós és egy mikrohullámú adó 80-320 fokos szögben sugároznak, az emberi szervezetre gyakorolt hatásuk még ma is ismeretlen – és akkor nem beszéltünk arról, milyen hatása lehet a gyerekekre, akikből itt igen sok van – mutat körbe arra a kis csapatra, amely éppen fogócskázik.

Nem mi miattunk félünk és tiltakozunk, hanem a gyerekek miatt – állítja erre több szülő is, miközben az egyetlen szomszéd, aki az adótornyot – vélhetően megfelelő díjazás ellenében a telkére engedi -, már bennünket fényképez.

Ha megfelelő távolságra – nem a lakóházak közvetlen közelében – van egy adó, az általa kibocsátott sugárzás nyilván nem jelentős, ezt mi is tudjuk. Az a helyzet nem adhat okot panaszra, tiltakozásra. De más a helyzet akkor, ha az adó a közvetlen közelben van és a sugárzás folyamatos. Orvosok még azt is kimutatták, hogy már akkor zavartabb lehet az alvás, ha a mobiltelefont nem kapcsoljuk ki, és magunk mellett tartjuk. Akkor itt mi lesz, ha ez az adó itt a közvetlen közelünkben, az orrunk előtt, a fejünk felett, vagy az ágyunk mellett fog működni? – teszik fel a kérdést.

A fotós szomszéd az egyetlen aki nem tiltakozik – az ő házára kerülne a torony

A tiltakozó szülők szerint felvetődik a kérdés, hogy a Magyar Telekom Nyrt. teljes alapossággal körbejárta-e és mérlegelte-e a szóba jöhető területeket és ezen tájékozódása alapján a lefedettség biztosítása érdekében ezt a fokozottan beépített, sűrűn lakott környezetet találta a legmegfelelőbbnek a rádióállomás áttelepítésére? Nem tisztességes megoldás, ha az óvoda területén megszüntetik a rádióállomást és egy olyan környezetbe helyezik át, ahol szintén gyerekek (is) tartózkodnak, élnek folyamatosan – állítják.

A Csepel.info úgy tudja, hogy az önkormányzat a Magyar Telekom Nyrt. kérésére indította el a hatósági eljárást, amibe bevonták a környék lakóit is. Ők egybehangzó nyilatkozatokat tettek, tesznek: tiltakoznak a közvetlenül mellettük épülő rádióállomás ellen, mert félnek.

Németh Szilárd a Csepel.info-nak elmondta: megdöbbentette, hogy az elindított eljárásról őt, mint a körzet képviselőjét senki nem tájékoztatta hivatalosan. A képviselőt egy hete keresték meg panaszukkal a felháborodott lakók. Németh szerint a Tamariska-dombi állomás kiváltása a Magyar Telekom törvényi kötelezettsége. Az itt élők érdekeinek képviselete, biztonságuk szavatolása, gyermekeik megvédése meg az önkormányzat és a családok közös ügye kell, hogy legyen. Mindent elkövetek azért, hogy a lakók feje felett ne lehessen dönteni ebben a kérdésben, támogatom őket! – zárta a beszélgetést Németh Szilárd.

Ábel Attila – Csepel.info

94 hozzászólás “Tiltakoznak a lakók a sugárzó rádióállomás ellen” bejegyzésre

  1. Lexon szerint:

    Nagyon jó az elsô fotó!
    Jegyzetelô képviselô, aki a lakók érdekeit képviseli, karon ülô csecsemô, veszélyben lévô gyerekek a játszótéren… ez annyira, de annyira ismerôs! Egy szó nagyon illik rá: propaganda. Még akkor is, ha az ügy, amelyrôl szó van, nagyon fontos, és támogatom is NSZ (és a lakók) kezdeményezését.
    Ugyanolyan dolgokkal operál a Fidesz, amit egyébként a másik oldalnak állandóan felhánytorgat, hogy komenista propaganda… 😀

    Ez meg: “Ábel Attila – Csepel.info” számomra azt jelenti, hogy Ábel Attila a csepel.info-nak dolgozik… nocsak, nocsak.

  2. admin szerint:

    Kedves Lexon!

    A képen nem a jegyzetelő képviselő látható, hanem egy tiltakozó aláíró, mint azt egyébként a címből gondolni lehet. A Csepel.info-n nem egy alkalommal jelent meg az MSZP vagy az SZDSZ, Munkáspárt, Jobbik felhívása, közleménye, véleménye is. Miért ne küldhetné el a véleményt a Fidesz is? Ez nem Csepel újság!

    Ennek a cikknek az alapanyagát Ábel Attila küldte át, ezért a nevét is megjelöltük.

    A képviselő egyébként rendszeresen küld fotókat, amelyek itt jelennek meg, és átveszik tőlünk más újságok is. Még arra is volt példa, hogy a képviselő fotóját a Csepel újság vette át, igaz, ők nem írták le a nevét, mert fideszes. És persze a Csepel.info nevét sem írták ki, mert mi köztudottan nem MSZP-s kampánylap vagyunk.

  3. Öreg halász szerint:

    Lexon, le se tagadhatnád magad. Meg vagytok őrülve, ha nem az MSZP-s propaganda árad mindenhonnan, és valaki esetleg le meri írni a csepeliek véleményét.

  4. ? szerint:

    Lexon, a jegyzetelő képviselő kicsoda?

    mindenki a csepelinfónak dolgozik bizonyos értelemben, én is. küldtem már be nekik fótókat, amit megjelentettek – akkor tehát én is nekik dolgozom? 🙂

  5. Prendick szerint:

    Ezt a dilettáns ostobaságot. 🙁
    Csak szólok, hogy ahol van térerő, ott nagyjából állandó a sugárzás, mert így működik a mobiltelefon. Csak akkor egy távolabbi antenna lövi be a jelet, nagyobb teljesítménnyel. Ha több kis cella van, a rendszer automatikusan csökkenti a teljesítményt.
    Az a rémséges mikrohullámú adó pedig egy roppant pontosan beirányzott, keskenysávú rendszer, a kommunikációs gerinc része. Ha az elkezd oldalra szórni, ekkor megette a fene.

    A többi meg 30-60 fokos szektorantenna. Az adóteljesítményük alig nagyobb, mint magáé a telefoné, hiszen nincs is rá szükség, hogy erősebben adjon, ugyanis ahova a telefon adása elér, azon az úton ugyanakkora teljesítménnyel vissza is működik a kapcsolat. Pár százalék többlet van csak. A telefont meg az ember a fejéhez szorítva tartja, az antennánál viszont ez nincs így.

    Már megint a tudatlanság pánikol, és lehet belőle politikai műbalhét csinálni.
    “rejtélyes megbetegedések” 🙂

  6. ? szerint:

    az előző hozzászólásomkor még csak a lexon gyerek hozzászólása volt látható

    és az mszp pedig állítsa a rádiósugárzót az irodájába, ha annyira nyomulnak – bár akkor legalább a kakaóklubbot ne ott tartsák, met ott is vannak gyerekek, és ők ártatlanok mindenkor mindenben

  7. ? szerint:

    prendick, te szívesen járatnád a gyerekedet egy olyan oviba, ahol ez a torony áll?

  8. Öreg halász szerint:

    http://www.fengshuiradiesztezia.hu/elektroszmog.html

    Nem gondolom, hogy ennyire katasztrofális lenne a hatás, de érthető az aggodalom. Más egy telefont használni és más az adótorony mellett aludni.

    Persze a legkönnyebb a Lexon-Prendick féle problémakezelés, a csendkirály. Az a gonosz, aki megszólal, vagy aki leírja. Mellesleg a mikrohullámú sütőket nem azért készítik erős védelemmel, mert a mikrohullám egészséges, hanem mert egészségtelen. A mikrohullámú lokátorok ellen sem azok egészséges sugárzása miatt tiltakoznak olyan sokan.

  9. Prendick szerint:

    Természetesen igen. Ugyanis a pámikoló anyukákkal szemben és pontosan tudom, hogy miként működik a mobiltelefonos rendszer.
    A falban lévő 50Hz-es hálózat induktív csatolása sokkal több kárt okozhat a szervezetben, mint a 0,1-3W 900-2400MHz-es adóteljesítmény.

    Amennyi jel azokból az antenákból kijön, az töredéke pl. annak, ami egy akciós kínai mikróból kiszivárog. Ugyebár a mikrohullámú sütő 600-1200W teljesítménnyel sugároz 2,5 GHz-en. Ennek néhány ezreléke léphet ki hivatalosan a burkolaton. A divatos, indukciós tűzhelyeket már nem is mesélem.

    Szal nem kell minden babonának felülni.

  10. Prendick szerint:

    Öreg halász, az a fengshui féle csodálatos zagyvaság a linken olyan, mint a Blikk “tudományos” melléklete.
    Tessék tudomásul venni, hogy a fizikának törvényei vannak és azt se a politika, se az aggódó anyukák nem írják felül.

  11. ficánka szerint:

    Prendick, nagy szakember vagy. Hol végeztél, hogy ennyire kened-vágod a témát? Ja, és a tornyot tetesd a saját családodhoz, ők biztosan örülnének neki! Te úgyis egy mindenhez értő okostojás vagy, majd elmondod nekik, mit kell vagy nem kell tenniük!

  12. Prendick szerint:

    Az nem gonosz, aki leír valamit. De ne írjon butaságot.
    A lokátorokat felesleges idekeverni. Azoknak tényleg brutális a teljesítményük. Szó szerint meg tudják sütni a levegőben a galambot.
    Anno Taliándörögdön láttam ilyen esetet.

    Tényleg más a telefon mellett ülni és más a torony mellett. A telefon mellett sokkal veszélyesebb.

  13. Földhözragadva szerint:

    Prendick, szerintem az a baj, hogy az ikerház egyik felének lakója beengedett egy tornyot, kb két milláért. A másik fele meg nézheti, a tudatlanságból (?)adódó kb. két millás értékvesztését az ingatlanának. Ez engem is felháborít(ana). Más. Sok, korábban veszélytelennek hitt dolog utólag közveszélyessé vált…(DDT, azbeszt, stb…) Ezt a házat én nem venném meg, az biztos, ahogy a magasfeszültségű kábeleket is elkerültem vásárláskor…:(

  14. Prendick szerint:

    Ficánka /megint a kamunick?/, egy ideig például az egyik mobilszolgáltatónál dolgoztam. A Fejlesztésen. Ennyi elég?
    A sok szakterület mellett, amibe belekóstoltam, az elektronika egész kiemelkedő helyet foglal el. Ebben igazán profi vagyok.
    Tudod, az okos ember nem ragad le a kaptafánál, hanem sok területen képzi magát.

    Ebben a kérdésben, bármennyire idegesítem a helyiek egy részét, a legtöbben még tanulni sem jöhetnének el hozzám, csak előkészítő után. Úgyhogy a nézetem elég autentikus.

  15. Manitu szerint:

    Az azbesztet is profik építették a házakba. A profik régen azt mondták, hogy a Föld gömbölyű. Szerintem kb. most Földhözragadva jár jó nyomon.

  16. Manitu szerint:

    Bocs: a profik régen azt mondták, hogy a Föld NEM gömbölyű (és a DDT a világ legjobb rovarölője – de volt egy legendás nyugtató is, aminek több tízezer ember köszönheti, hogy nincs karja vagy lába)

  17. Prendick szerint:

    Földhözragadva, az értékvesztést elismerem. Pár száz éve törvény volt rá, hogy kisértetjárta házak esetében a volt tulajdonosnak kártérítést kellett fizetnie, ha eltitkolta az üknagypapa szellemét. 😉
    Ez is ilyesmi.

    Természetesen minden sugárzás árt, de épp ez pont olyan technológiával bír, ami a telefont veszélyesebbé teszi, mint az adót. Ilyen erővel vadul kéne tiltakozni a wifi ellen, mert az pont ugyanúgy működik.

    A magasfeszültség és a nagyenergiájú induktív csatolások problematikája más kérdés.

  18. Prendick szerint:

    Manitu, az azbeszt egy kitűnő anyag. Egyetlen baj van vele, hogy bontáskor elporlik és akkor mérgez. Amikor kifejlesztették, pontosan tudták. De szükség volt rá.
    Gondolom te is eszed nagykanállal a nátrium-glutamátokat, pedig olyan hatása van a szervezetre, mint a kénsavnak. /Snack, üdítőitalok, bármi, ami dobozban, vagy zacskóban van./ Nyeled a szója toxinjait és egy elektromágnesben ülsz, ahol a falban lévő vezetékek között te vagy a vasmag. Veszélyes, de az életünk része. 😉

    Viszont ebben az esetben téves a tömegek hiedelme. Semmivel nem veszélyesebb a torony, mint a készülék. Sőt.
    Be kéne tiltani a mobiltelefont, de itt szerintem mindenkinek van olyan.

  19. loastman szerint:

    Prendick-el értek egyet a tekintetben, hogy nagyon sokan tudatlanok, aztán jön a nagyvezér, eléjük áll, és mint csorda vonulnak egy irányba.
    A sétányokon lakom, a szembelévő házon vannak szép antennák. És láss csodát azt érzem belőle, hogy van térerő, megy a WiFi mint az állat…
    Kíváncsi lennék, hogy a sok tudatlan, akkor azért hisztizne-e, hogy nincs térerő ❓
    Nem azt mondom, hogy a nappalimban legyen egy ilyen torony, de ahogy Prendick írta, ennél lényegesen nagyobb és “pusztítóbb” dolgokat elviselünk: pl: BKV buszokból ömlő koromrészecskék, amik orvosilag bizonyítottan tüdőrákot okoznak… de ugyanígy pusztítjuk saját magunkat a szervezetbe bevitt rengeteg E-vel kezelt kajákkal, meg a mekis szarokkal…

    Arról nem beszélve, hogy pont a torony tövében szerintem lényegesen kisebb a “sugárterhelés”, mint tőle X km távolságban… de ezt majd Prendick megmondja.

    Egy kérdés (Predick Te nem válaszolj 😉 )
    melyik a károsabb a kettő közül: a lágy vagy a kemény röntgen surágzás?

  20. ? szerint:

    Prendick most nem válaszol, mert valahol zokog, mert feloszlatták a gárdát

  21. Gordon szerint:

    hi-hi 🙂

  22. Prendick szerint:

    Lemaradtam valamiről? Még nem olvastam a híreket. Különösebben nem is foglalkoztat, mert legfeljebb az egyesületet lehet feloszlatni, a gárda meg mozgalom, amit nem. Majd alapítanak másik egyesületet.

  23. asdf szerint:

    ha a sugárzás a torony alatt minimális (ami hihetően hangzik), akkor ha megépítik a környéken lakók tiltakozása ellenére az adótornyot, fizessen havi “kártérítést” a lakóknak az, aki önös érdekből, a saját telkén engedélyezi az építést, megkeseríti az ott élők életét és anyagi kárt okoz nekik azáltal, hogy nem tudják majd normális áron eladni a házukat.

  24. Öreg halász szerint:

    Prendick, én nem azt állítottam, hogy minden úgy igaz, ahogy oda le vagyon írva.

    Amúgy itt van még egy anyag az Európai Parlamentből, jelentés az elektromágneses mezőkhöz kapcsolódó egészségügyi aggodalmakról:

    http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A6-2009-0089+0+DOC+XML+V0//HU

    A helyzet az, hogy én sem örülnék, ha a szomszédba betennének egy ilyen tornyot. Egyrészt nem világos előttem, hogy menyire erős negatív hatásuk van ezeknek a sugárzásoknak, másrészt senki sem örül, ha lecsökken az ingatlanértéke a szomszédja miatt, akinek viszont milliós pluszbevételt jelent mindez.

    Csak megjegyezném, hogy a joggyakorlat szerint még azok is kérhetnek kártérítést, akiknek a háza mellé úgy építenek egy másikat, hogy az elveszi a panorámát.

    A képviselőket meg az dobálja először, akik szerint nem az a dolguk, hogy a lakókat, az ő érdekeiket, véleményüket képviseljék, közvetítsék.

  25. Prendick szerint:

    Öreg halász, én se azt mondtam, hogy a képviselő a hülye, mert odaáll valami lakossági nyafogás mellé. Neki ez a dolga.
    A hisztériakeltés nem tetszik. Az ingatlan értékének problémája nem az én asztalom. Azt megértem, de nem ez volt a cikk főcsapása.

    De a mobiltelefónia szakmai részéhez értek. Pontosan tudom, hogyan működnek az eszközök, mit csinálnak a jelek a levegőben és miként terjednek. Lehet, hogy egyszer kimutatják, hogy káros a mobiltelefon /szerintem az/, de nem ez a kérdés. Hanem az, hogy az emberek irracionális pánikkal tiltakoznak olyasmi ellen, ami igazából az érdeküket szolgálja.

    Elhiszem, hogy paradox a valóság, de a technológiából következik, hogy minél több adó van egy helyen, annál kisebb adóteljesítmény szükséges és annál kisebb a sugárzás is. Itt nem arról van szó, hogy a tiltakozók el akarják dobni a telefonjaikat. Tán még dühösebbek lennének, ha egészségügyi okokból korlátoznák a szolgáltatást.

    Vagyis kell nekik a mobil, de félnek a toronytól. Pedig úgy működik az egész, mint a locsolócső. Ha egy nagy van középen, erős sugárral kell locsolnia, hogy mindenhova elérjen a víz. Ha három kicsi látja el ugyanazt a területet, elég csorgatni a vizet az öntözéshez.

  26. Szila szerint:

    Hú, de jó, ide sem jöttem hiába. Eddig ezt sem tudtam, de logikusnak tűnik. Lehetnél tanár is Prendick, mert egész jól szemlélteted a műszaki analfabéták számára is (pl én) a lényeget. Mindjárt jobban érzem magam, hogy ezt is megértettem.

  27. miska72 szerint:

    A mobil telefok káros az egészségre!
    ITT A BIZONYÍTÉK!
    http://www.indavideo.hu/video/Kukorica_pattogtatas_mobillal

  28. Prendick szerint:

    Fake 🙂

  29. Sakál szerint:

    prednick
    Szerintem több lakó is nagy szeretettel eladná neked most a lakását az tervezett adótorony közelében a mai árán . Remélem, te is megkapod a járandóságodat ezért a sok-sok Magyar Telekomot támogató bejegyzésért. Menj el a Damjanich utcába és magyarázd el az új házak lakóinak ezt a sok okosságot. Biztosan megértően fogadnak majd és máris megszűnik a tiltakozás. Próbáld meg, én is szeretném elbukni az új kéglim árának a 20%-át. Neked sok minden úgysem számít. Remélem még nagyon sokszor megszólalsz ebben a témában, hogy a kommentek csak a te szólásaiddal legyenek tele a Magyar Telekom nagy örömére.

  30. Prendick szerint:

    Sakál, én szívesen megvenném az összes lakótól. Persze csökkentett áron, mert a hülyeséget nem támogatom. 🙂

    Tudod, meséltem már, hogy régen, amikor pont ilyen ostobák voltak az emberek, a kisértetjárta házak értéke csökkent.

    Egyébként van megoldás. Mindenki dobja el a telefonját, attól standby-ba megy a cella és nincs több sugárzás.
    De telefonálni is, meg tiltakozni is, az együtt nem megy.
    Tessék tanulni tévé helyett, nem sopánkodni. Mindjárt tisztábban látsz majd te is.

    Én meg addig beszélek ebben a témában, amíg ostobaságokat írtok.
    /A Tcomot meg beszéld rá valami honoráriumra, mert kell a pénz. Bár szerintem ők is csak nevetnek a butuskákon és eszük ágában sincs jattolni. Mert a fizika az fizika, a butaság meg butaság. Én az elsőben hiszek./

  31. miska72 szerint:

    Itt a cáfolat!
    A mobiltól nem patog ki a kukorica.
    Hogy mik vannak? 😉
    http://www.rtlhirek.hu/cikk/249634

  32. Bokros Katalin szerint:

    Írjon nekem valaki,aki magáról a rádióállomásról.a létrehozókról, a műsorról bővebbet tud.
    Ki kezdeményezte ezt az egészet, mi a cél,stb.

    Köszönettel
    Bokros Katalin

    bokros.katalin@radio.hu

  33. Prendick szerint:

    Katalin, ez nem rádióállomás, ez csak egy mobiltelefonos cella. A köznyelv pongyolasága folytán nevezünk rádióadónak mindent, ami elektromágneses jelekkel kommunikál és antenna van rajta. Ez okozhatja a félreértést.

    Ugyanolyan GSM cellasugárzó, mint amilyenből Budapesten átlag minden 200 méteren van egy.

  34. Dolbo szerint:

    Prendrick,
    Azért mert esetleg konyítasz valamit a mobiltelefonok működéséhez miért gondolod, hogy van fogalmad arról hogy milyen hatása van az elektromágneses sugárzásnak az emberi szervezetre (arról amit a nátrium glutamátról írtál úgy látom nem sok fogalmad lehet).
    Pánikról vagy hisztériakeltésről egyébként nincs szó. Mutass egyetlen mondatot a cikkből ami pánikkeltés lenne. Egyszerűen a lakók nem szeretnék ha a közelükben felépülne a adó, és tiltakoznak. Mivel mást nem tudnak tenni. Ennyi. Hogy miért? Mert a mobil telefonok által használt elektromágneses sugárzás hatása a szervezetre nem tisztázott. Ha az lenne, nem vizsgálná számos egészségügyi szervezet világszerte, és költenének el feleslegesen dollármilliókat. Szólni kellene nekik, álljatok le, itt van ez a Prendick, megmondja a frankót.

  35. Nagyezsda szerint:

    Le a mobil telefonokkal Vissza a kurblis telefonokhoz!!, a madzagon logó fémdobozokhoz, esetleg füst és zászlójelekkel is lehet kommunikálni. Kiváncsi vagyok, a tiltakozó lakók tulajdonában hány mobil telefon van?!!!!

  36. Menyhért Péter szerint:

    Kedves csepeliek!
    A Tamariska domb gsm adóját véleményünk szerint nem kellő körültekintéssel, vélhetően csupán létesítés-kényelmi és gazdasági szempontok alapján telepítették anno az ovóda mellé.
    Nem bizonyított a mai napig az adócellák káros volta, de ez csak két lehetőséget garantál: az egyik, hogy nincs káros hatása az egészségre.
    A másik (szubjektív véleményem szerint a valószínűbb) csak azt bizonyítja, hogy a gsm lobbi olyan gazdasági-politikai erővel bír, hogy a káros hatásra utaló anyagokat vissza tudja tartani, vagy az ilyen irányú kutatásokat eleve meg tudja akadályozni.
    Egyesületünk, mint a domb megbízott természetvédelmi kezelője, ügyfélként bejelentkezett a csepeli és a fővárosi jegyzőnél is, a dombbal kapcsolatos ügyek esetében.
    Pontos és részletes tájékoztatást kértünk minden ilyen irányú tervről is, hogy mérlegelni tudjuk a létesítés pozitív – negatív hatás egyenlegét.

    Nem vagyunk eleve elutasítók, hiszen a mobiltelefónia méltányolható társadalmi érdek, amit azonban nem szabad más kárára érvényesíteni.

    Úgy gondolom, hogy csak oda, és úgy szabad az ilyen létesítményt telepíteni, ahol az összes érintett fél konszenzussal egyetért a telepítéssel.
    Minden más helyzetben fennáll annak veszélye, hogy polgárok kisebb nagyobb csoportja alkotmányos és alapvető emberi jogaiban sérül!

    Meggyőződésem szerint az adó műszaki-gazdasági-költséghatékonysági szempontjai együttesen sem lehetnek olyan mértékadóak, melyek akár egyetlen polgár sérelmét is jogosan okozhatnák.

    Eléggé meggazdagodtak rajtunk a mobilszolgáltatók az elmúlt évtizedek alatt; fizessék meg nyugodtan a biztonságos telepítés többletköltségét!
    Napjainkban nagyon sokféle alternatív műszaki megoldás létezik, de azok vélhetően költségesebbek.
    Egyébként nem tartom jónak, ha egy ilyen KIZÁRÓLAGOSAN PROFITÉRDEK kérdés miatt egymásnak ugrasztanak embereket!
    Civilként minden lehetséges módon támogatom a tiltakozó lakók törekvését, függetlenül attól, hogy létezik-e konkrét bizonyíték.
    Üdv menyus

  37. Menyhért Péter szerint:

    Kedves Prendick!
    Olvasva az írásaidat kezd az az érzésem kialakulni, hogy egyre magasabb lovon ülsz. Még ha mindig és mindenben te mondanád a tutit, nem kéne akkor is toleránsabbnak lenned másokkal szemben?
    Üdv menyus

  38. Prendick szerint:

    Dolbo, tényleg nem tudod, mit tesznek veled a glutamátok? Mert akkor jó étvágyat. 😉

    “nem vizsgálná számos egészségügyi szervezet világszerte, és költenének el feleslegesen dollármilliókat. Szólni kellene nekik, álljatok le, itt van ez a Prendick, megmondja a frankót.”

    Azért bízom abban, hogy azok a szervezetek rendelkeznek a szükséges ismeretekkel is, nem úgy mint az átlagemberek döntő többsége. Mert ha nem, szívesen látom őket.

  39. Prendick szerint:

    Menyus, én soha nem leszek a butasággal toleráns.
    Neked az a hobbid, hogy minden lehetséges esetben tiltakozol valahol, valakikért. Nekem meg az a hobbim, hogy minden lehetséges információt beszerezzek, amit csak elérek.
    Olykor meg is osztom másokkal, de isten báránykái nem szeretnek tanulni. Leginkább bégetnek és öklelnek.

    Itt is látszik, hogy akinek van fogalma a kérdésről, az azt is tudja, hogy miről beszélek. A többi meg csak visítozik. Eszem ágában sincs toleránsnak lenni velük.

  40. Földhözragadva szerint:

    Prendick, kellene a dohányzást méltató kampányhoz egy hozzád hasonló fifikás ember. Az is humbug, hogy káros. (gondolták az elején) Nagyapám is 80 évig élt… A passzív dohányosok meg úgyis ködbe búrkolóznak…:(
    Más (ez a valóság): ha a közvéleményben a piros autó jobb mint a sárga, akkor csak kihalással lehet átállítani a népet…és a sárga autót nem lesz könnyű eladni…
    Hm, egy szemétégetőért mennyit lehetne lenyúlni? A házat meg kiadnám albérletbe…:)

  41. Prendick szerint:

    Földhözragadva, a dohányzásellenes hisztériáról is megvan a véleményem, valaha elég markánsan ismertettem is, de eluntam a témát.
    Jellegzetes állapota az emberiségnek, hogy valamiben boszorkányt lát és állandóan meg akarja égetni.
    Az inkvizítorokkal meg lehetetlen értelmesen vitázni, nekik hitük van, ami adu minden tudás fölött.

    Az “egymillió verébnek igaza van…” típusú érvek elég szerény alapokon állnak. Nézetem szerint a nép ostobaságát nem kiszolgálni kell, hanem inkább oktatással megszüntetni.

    A szemétégetés is olyasmi, mint a mobiltelefon. Ha szemetelünk, a szeméttel tenni kell valamit. Nem az a megoldás, hogy mi termeljük a szemetet, aztán addig ordítunk, amíg más házához rakják le.
    Ha élvezni akarjuk a telefon előnyeit, a hátrányaiból is ki kell venni a részünket.

    Tisztában kell lenni azzal, hogy bázisállomás nélkül nincs GSM. A rántottához fel kell törni a tojást, ha tetszik, ha nem.

  42. Manitu szerint:

    Ez már csak olyan, mint a benzinkutak. Addig növekszik a számuk, amíg csak egyetlen ezressel többet lehet keresni, mint másutt. Ha nincsenek határok, az orrunk likában is adótornyok lesznek, mert a mobilszolgáltatóknak megéri.

    Megéri, mert ha már a mobiltelefonnál nulla is a változás a nagy és a még nagyobb erőtér között, a mobil interneten mégiscsak nagyobb lehet az adatáramlás, ergo többet lehet eladni.

    Lefogadom, hogy ha nem építenék meg ezt a tornyot, akkor is lehetne bárhonnan a környékről telefonálni.

  43. Dolbo szerint:

    Kezdünk kicsit eltérni az eredeti témától…
    Bázisállomás természtesen kell a GSM-hez, nem ez a kérdés. Hanem az, hogy hova teszik. Egy kertváros sűrűn lakott részébe a családi házak tetejére, ahol a környéken lakókat ilyen vagy olyan okból zavarja, vagy adott esetben egy intézmény tetejére ahol a kutyát sem érdekli. A cikkben ha jól olvastam az áll hogy a lakók felvetik, hogy a matáv milyen alapon választotta ki ezt a területet és vajon kellő körültekintéssel járt-e a helyszín megválasztásában. Nincs-e esetleg a közelben olyan helyszín ahol különösebb ellenérzés nékül felépülhetne a torony.
    Budapest tele van átjátszóállomásokkal mégsem tiltakoznak nagy számban. Valószínűleg azért mert nem mindenhol az ott lakók arcába teszik a tornyot. Gondolom lenne ennek a toronynak is olyan kultúrált helye ahol nem zavar senkit, nem alszanak tőle pl. néhány méterre.
    Prendick neked pedig a stílusoddal komoly baj van, de ha ezt nem érzed az szerencsére csak a te problémád.

  44. varga tamás szerint:

    a babáról szenzációs kép készült. 🙂
    sajtófotó minőségű.

  45. Prendick szerint:

    Dolbo, minden második panelház teteján van egy antenna. A kertvárosban is kibírják, ha használni akarják a mobilt. Máshol is túlélik az emberek és nem nyafogják tele a világot.
    Lehet, hogy olyan emberek is vannak, akik képesek felfogni, hogy a telefon és a torony is pont ugyanolyan térerővel sugároz, csak az egyiket a fülükhöz tartják, a másikat meg nem.

    De ilyen kevés van. A többiek számára meg teljesen megfelelő a stílusom. Már az is szép tőlem, hogy megpróbálom megmagyarázni a tudatlanoknak, hogy miként működik körülöttük a világ. Sokan vannak, akik ehhez érvek helyett inkább a kisbaltát ajánlanák, de én türelmes vagyok és rendre megkisérlem, hogy koponyalékelés nélkül töltsek valamit a fejekbe. 😉

    Egyébként én bezúzatnám az összes bunkofont. Szerintem a legrosszabb találmánya az utóbbi száz évnek. De ez nem érinti azt, hogy elvárjam attól, aki használja, hogy ismerje a működését is.
    Ki nem állhatom a tudatlanok babonás rettegését. A tudás ugyanis megszerezhető.

  46. bisep szerint:

    Prendick,
    Eddig csak olvasgattam a topikot, de a bicskanyitogató stílusod mostmár engem is hozzászólásra sarkallt. Írásaidból úgy tűnik, hogy egy igazi polihisztorral van dolgunk.
    “Már az is szép tőlem, hogy megpróbálom megmagyarázni a tudatlanoknak, hogy miként működik körülöttük a világ.”
    Szerintem nem kért rá senki. Főleg nem ebben a formában, hogy saját magadon kívűl mindenkit tudatlannak titulálsz. Szerintem csak mi, többiek belátjuk, hogy mindenhez nem érthetünk, és ennek megfelelően, (akár tudatlanságunkból fakadóan) tartunk dolgoktól.
    “De ez nem érinti azt, hogy elvárjam attól, aki használja, hogy ismerje a működését is.”
    Ezek szerint Te tökéletesen érted minden általad használt dolog működését, jól tudod például, hogy a gyógyszerek miként hatnak a szervezetedben, hogyan működik a TV, a számítógép, a repülő, a busz…. És még sorolhatnám. Vagy ezek egyikét sem használod?
    De. Az alpvető gond ott van, hogy Te mit nevezel tudásnak:
    “Ki nem állhatom a tudatlanok babonás rettegését. A tudás ugyanis megszerezhető.”
    Azt gondold, hogy bármilyen témában tájékozottnak tarthatod magad attól, hogy beütöd a megfelelő keresőszót a böngésződbe és meg is van a “tudás”. Olvass el akkor két három könyvet ugyanabban a témában és máris meglátod, hogy mennyire egymástól gyökeresen eltérő “tudás” létezik ugyanarról a dologról. Mások hosszú hosszú évekig tanulnak azért, hogy legalább az élet egy picike területén azt mondhassák magukról, hogy értik. És én elhiszem neked, hogy az elektronikában nagyon tudsz, miért ne hinném el, de ez még a többi ember butának titulálására és tudatlanságuk lenézésére nem jogosít fel. Biztos van minden hozzászólónak olyan szakterülete, amihez hozzá sem tudnál szagolni.
    A témáról a véleményem pedig az, hogy nem használjuk elég régóta a mobiltelefont ahhoz, hogy bárki (még Prendrick sem) tisztába lehetne a hosszútávú következményeivel. Biztos vagyok benne, hogy egyetlen (igazi) tudóst nem találsz, aki nevével vállalná egy olyan szakvélemény kiállítását, hogy igen, tuti, hogy 20 év múlva sem ettől lesznek ilyen olyan bajai az ott lakóknak. Mert egyszerűen nincsen még ehhez elég tapasztalat, nem használjuk még elég régóta ahhoz, hogy ezt bárki tudhatná.
    És a legfontosabb a dologban, hogy egy fejlődő szervezetre (gyermekre) egy csomó minden másként hat, mint egy felnőttre, sokkal beláthatatlanabb következményei lehetnek. Na ezügyben meg főleg nincsenek információink, mert ilyen fajta kísérletek szerencsére nem engedélyezettek sehol a világon. Innentől kezdve pedig érthető, hogy senki sem a saját gyerekét akarja kísérleti alanynak.
    Igazad van, hogy az életben számtalan káros dolog van. Ezért is igyekszik a felelősségteljes szülő mind magát, de elsősorban a gyermekét megóvni annyitól, amennyitől csak lehet, addig, ameddig csak lehet. Ezért nem fogom soha alkohollal, vagy cigivel kínálni és ezért nem fogok neki mobiltelefont venni. Majd ha már elég nagy lesz, eldönti, hogy mellyikkel “mérgezi” magát. A dolog nem úgy működik, hogy ha már úgyis annyi káros dolog van az életben, eggyel kevesebb vagy több, már mindegy.
    És mégegy megjegyzésedre had reagáljak:
    “Ha élvezni akarjuk a telefon előnyeit, a hátrányaiból is ki kell venni a részünket. ”
    Ha az egészségkárosító voltát nem is ismered el (pedig a másik oldalon álló, élettudományokkal foglalkozó profok sokasága állítja), annak azért biztosan Te sem örülnél, ha nagy hirtelen veszítene a házad jó pár milliót az értékéből, csak mert odajönnek a “tudatlan” vevők, és vagy azt mondják, hogy bocsi, de nem akarok sugárzást, vagy csak egyszerűen egy szép kertvárosi részen nem ezt a böhöm tornyot akarom bámulni a teraszomról.
    Vagy? Legyintenél, hogy ugyanmár. Hisz én is használok mobilt, ha ennek most 5 milla az ára, ám legyen?
    Ha figyelmesen olvastál, mindenki belátja, hogy a mobilhasználathoz kellenek ezek a tornyok, csak talán lehetne megfelelőbb helye is, mint valakinek az ágy fölött két méterrel.

  47. Dolbo szerint:

    Azért a mobiltelefon és a bázisállomás között van más lényeges különbség is. A mobilt vagy használom vagy nem, vagy kikapcsolom vagy nem, vagy adok a gyerek kezébe vagy nem. Mint ahogy vagy eszem glutamátot vagy nem, vagy dohányzom vagy nem. Vagy el hiszem hogy káros a mikrohullámú sugárzás vagy nem. El tudom dönteni a saját felelőségemre!
    A bázisállomás viszont ott van, azt nem tudom kikapcsolni, arrébb tenni.
    Döntöttek helyettem.

  48. Prendick szerint:

    “Döntöttek helyettem.”

    Dolbo, ebben teljesen igazad van.
    Csak egyet felejtesz el, hogy ha nem a közeli bázisállomás sugároz be fél Wattal, akkor besugároz mást a távoli állomás kettővel. A hátrányokon meg kell osztozni. Nem lehet az összes kellemetlenséget másra tolni.

  49. Prendick szerint:

    Bisep, engem a legkevésbé sem érdekel, hogy kinek nyílik ki a bicskája. Nekem elég az az elv, hogy aki nálam többet tud, attól én tanulok, aki kevesebbet, azt nyugodtan tanuljon tőlem.

    “saját magadon kívűl mindenkit tudatlannak titulálsz”
    Minek tituláljam azokat, akik szemlátomást tudatlanul állítanak valamit? Aki meg tudja, amit én, az nem is veszi fel az inget, ha nem az övé.

    “jól tudod például, hogy a gyógyszerek miként hatnak a szervezetedben, hogyan működik a TV, a számítógép, a repülő, a busz…”
    Kitűnően. A gyógyszereket tán nem annyira, de dolgozom rajta. Bár acetil-szalicilsavon kívül gyakorlatilag nem használok mást. De a többiről bármikor felvilágosítalak. A legtöbbről egész profi szinten, de alig van valami a felsoroltakból, amiben nem haladják meg az ismereteim nagyságrendekkel az átlagot.
    Már írtam ebben a topicban, hogy nekem ez az életcélom. Megismerni a dolgok működését. Legyen az gép, vegyszer, ember, vagy társadalom. És jó vagyok benne, nincs szükségem álszerénységre.

    “Azt gondold, hogy bármilyen témában tájékozottnak tarthatod magad attól, hogy beütöd a megfelelő keresőszót a böngésződbe és meg is van a “tudás”. Olvass el akkor két három könyvet ugyanabban a témában”

    Tíz-húsz könyv alatt nem szólok hozzá semmihez. Nekem nem sok szükségem van a keresőre, legfeljebb ha arra vagyok kiváncsi, hogy a legújabb könyv óta, milyen újdonságok születtek.
    Ilyen ember is van. Egyszerű dolog. Nem nézek tévét, nem járok el berúgni és húsz éve tartom a napi egy elolvasott könyv átlagát.
    Mielőtt bárki “lehazugozna”, tájékoztatom róla, hogy a világon semmi okom nincs rá, hogy “felvágjak” hiszen mint látszik, eszméletlenül nem érdekel más véleménye. Tényeket és elméleteket közlök a magam örömére, aztán vagy érdekel valakit, vagy nem. Annyira mindegy. Kérdeztél, válaszolok. Ezen túl itt semmiféle kapcsolatot nem tartok.

    Az “egészségkárosító” fejtegetéseidre felesleges válaszolnom, mert az egész fél méter csak annyit bizonyít, hogy nem olvastad el, amiket írtam. Ugyanis szerintem is egészségtelen minden elektromágneses hatás. Csak a mobiltelefon bázisállomása elenyésző kibocsátással bír a többi, technobabonás tudatlanok által nem rettegett eszközhöz képest. Ha valaki simán megél a farkasok között, ne rettegjen már egy egértől.

    Az, hogy az ostoba vevők mire fizetnek és mire nem, az abszolút nem tartozott és nem is tartozik a fejtegetéseim témájába. Még hasznosak is ebből a szempontból a leírásaim, mert odadughatod őket a vevő orra alá, hátha az többet megért belőlük, mint te és fizet. Ha meg nem, akkor egyformák vagytok, oldjátok meg egymás között.

    “csak talán lehetne megfelelőbb helye is, mint valakinek az ágy fölött két méterrel”
    Ha a legkevésbé is hajlandó lennél megismerni az elméleti alapokat, pontosan tudnád, hogy a bázisállomás egyetlen helye, ahol tökéletesen mentes a sugárzástól, az ott két méterrel alatta van. Leírnám, hogy miért van ez így, de ahogy látom, úgyse érdekel. 😉

    Egész egyszerűen nem érdekel a páni félelem. Bizony, le is nézem. Aki akarja, elég gyorsan eloszlathatja, csak tanulnia kell. Onnan kezdve rájön arra, hogy az elektromágneses erők tengerében ül és azon sivalkodik, hogy mellette mellesleg csöpög egy kis csapocska, közben majdnem elviszi az ár, amit észre se vesz.
    Na ez a mondandóm lényege.

  50. miska72 szerint:

    Ezt a dolgot nehéz megmagyarázni.
    Ez olyan mint, valaki hisz istenben, van aki nem.

  51. miska72 szerint:

    Van akinek ez olyan érthetetlen mint a maghasadás.
    Van aki nómeg keni vágja.
    Ezek sose lesznek egy hullámhosszon. 😉

  52. Prendick szerint:

    Miska, ez nem hit kérdése. Fizika.
    Hit legfeljebb ahhoz kell, hogy egészségtelen vagy nem. De mivel az élet a legeszségtelen dolog a világon, mert kivétel nélkül mindenki belehal, ezért a kérdés inkább az, hogy érdemes vállalni a kockázatokat, vagy sem. 😉

    /Ez egy kiváló bölcsesség lett. Idézni is fogom magamat. :)/

  53. Márta szerint:

    ÓÓÓ ez a Prendick ,meg a Fizika:(

  54. asdf szerint:

    Egyre inkább az az érzésem, hogy Prendick-nek valami köze van a történet valamelyik szereplőjéhez.

    Prendick, egyetlen kérdésre válaszolj légyszíves:
    Te szeretnéd, hogy néhány méterre az ágyadtól felépítsenek egy ilyen tornyot? Igen vagy nem (1 vagy 0) a lehetséges válaszok.

  55. Dolbo szerint:

    Öndícséret mindig büdös, és ez most nagyon az.

    De a témára szorítkozva, a helyzet az, hogy ez itt most nem fizika, illetve csak részben az. A lényeg az mikrohullámú sugárzás hatása az élő szervezetre. A fizika erről nem sokat mond. Ez sokkal inkább biológia immunológia vagy neurológia. Az élőlények és különösen az emberi agy sokkal összetettebb annál, mintsemhogy leírhatóak lennének az elektromágneses hullámok egyenleteivel. Az hogy elektromágneses tengerben élünk nem jelenti az hogy az egészséges lenne. Csak elviseljük mint pl. az autók kipufogógázát. Egy adott hullámhossz lehet teljesen ártalmatlan míg egy másik már alacsony energia esetén okozhat változásokat a szervezetben. Ahhoz hogy biológiai hatása legyen egy sugárzásnak nem kell nagy energia. Egyébként nem véletlen hogy mint mindenre erre is meghatározott egészségügyi határértékek vannak. A baj csak a hogy ezek a határértékek a mikrohullámú sugárzás hőhatására alapulnak, és nem veszik azonban figyelembe hogy a rádióhullámoknak az élő szervezettel lehet más típusú interferenciája is. Ha az agyhullámokra gondolunk (pl egy EEG felvétel esetén) rendkívül alacsony energiákról van szó. A mobil telefonok egyébként a mikrohullámokat pulzusokban sugározzák, amiknek a frekvenciája az agyhullámok frekvenciájával esik közel egybe. De magának a mikrohullámoknak mondjuk a sejtosztódásra, vér-agy gátra, ioncsatornákra vagy az immunsejtekre gyakorolt hatása kisérleti körülmények között mérhető és megtalálható a szakirodalomban. És mégegyszzer, a sugárzás energiájának alacsony volta nem érv. Adott frekvencia kis dőzisban is tud nagy hatást okozni (régi példa a széllökések miatt leszakadó híd esete).

    Az a hozzáállás, hogy mindent tudunk és nagy mellénnyel oszjuk az észt igen sok kellemetlen meglepetést okozott már a történelemben. Remélem ez a mobil telefonok esetén nem lesz így és kiderül, hogy nincs komoly egészségkárosító hatás, mégis az ember ha tudja inkább elkerüli a bizonytalanságot. Senki nem szeret kísérleti állat lenni. Különösen nem kívánja a gyermekének. És ha az adótornyok elhelyezhetők olyan helyen ahol nem élnek néhány méteres körzetben emberek, miért ne tennénk oda őket?

  56. Kál Károly szerint:

    Tisztelt Fórumozók!
    A Tmobil tíz vagy talán több évvel ezelőtt megépített egy tornyot a Fenyves ovi mellé a Királyerdő legmagasabb pontján, melyről a terültet be tudja sugározni. A hírközlési törvény szerint a szolgáltatónak kötelessége biztosítani a hírközlést.
    A Fenyves ovi szülői közössége már huzamosabb ideje nehezményezte a torony működését.Akciójuk most eredménnyel járt, a tornyot el kell bontania minél előbb.
    Konkrét információim szerint a szolgáltató kísérletet tett arra, hogy a Tamariska domb területén az óvodától távolabb, máshol helyezze el az adótornyot. Ez azonban azért nem volt lehetséges mert a Csepeli Zöldkőr Egyesület természet károsításra hivatkozva a Környezetvédelmi Minisztérium tiltó állásfoglalását is beszerezve, ezt a lehetőséget megakadályozta. Hozzáteszem a Tamariska domb természetvédelmi terület, s jelenleg társadalmi munkában a Zöldkör tagjai gondozzák.

    Ahhoz, hogy a Királyerdőben a szolgáltatást a Tmobil biztosítani tudja a törvényben előírtak szerint, egy torony helyett most hármat kell építenie.
    Más lehetőség híján magánházak tetejére.
    Az építéshez a Polgármesteri Hivataltól engedélyt nem kell kérnie, mivel a tornyok nem közterületen, vagy önkormányzati területen, hanem magán területen kerülnek megépítésre. Magasságuk pedig nem haladja meg a hét métert.

    A lakók tiltakozásáról és az egész ügyről úgy szereztem tudomást, hogy a tiltakozó lakók egyike, a mintegy szász aláírást tartalmazó aláírás gyűjtemény másolatát részemre átadva a segítségemet kérte egy jobb megoldás elősegítéséhez. Az eredeti íveket megküldték a Polgármesteri Hivatalnak.

    Július 2-án a Képviselő Testület ülésén a Polgármester fel javaslatot tettem.
    E szerint meg kéne próbálni az érintett lakók érdekében az alábbi megegyezést létrehozni. ( Érintettek a Fenyves ovi szülői közössége, valamint a három újonnan építendő adó környezetében élők. Itt is ott is gyerekek vannak akiknek az érdekében a szülők tiltakoznak.)
    Tehát a javaslat:
    1. Egyezzen meg a Polgármesteri Hivatal, a Tmobil ésZöldkör abban, hogy csak egy torony épül az is a Tamariska domb azon területén ahol a legkisebb mértékben károsulhat a védett tamariska virág. ( Ez a növény Európában már csak itt található ilyen kiterjedésben.)
    2. Az új torony elhelyezése ezzel együtt is a lehető legtávolabb kerüljön az óvodától és a lakóházaktól is.
    3. A Tmobil mivel a torony önkormányzati területen van, ezért az önkormányzatnak fizet bérleti díjat. A befolyó összeget pedig az Önkormányzat fordítsa arra, hogy bekeríti a természetvédelmi területet, hogy motoros és és vandál polgártársaink ne rombolják tovább a terület élővilágát. Másodszor pedig az Önkormányzat szintén a bérleti díj felhasználásával hozza létre a Tamariska dombon azt a botanikus kertet, melyet a Zöldkör élég régóta forszíroz.

    Erről kéne igazán vitatkozni illetve nem vitatkozni, hanem ebben az érintett lakosság és az Önkormányzat a Tmobil és az egyesület összefogásával végre valami normális dolgot véghez vinni.
    Ehhez kéne némi megértés, és kompromisszum készség mindenki részéről.

  57. Dolbo szerint:

    Aki járt mostanában a Tamariska dombon az tapasztalhatta azokat az áldatlan állapotokat ami nem hogy természtvédelmi területhez nem méltó, de még egy kutyafuttatóhoz sem. Gondolom a Zöld kör erőforrásai is végesek a terület rendbentartásához. Mindenképpen jót tenne a területnek ha le lenne kerítve és védve lenne. Kár hogy az önkormányzat ezt saját erőforrásból nem képes megvalósítani (persze még nagyobb kár, hogy a domb látogatói ennyire nem értékelik saját környezetüket).

  58. Prendick szerint:

    asdf, engem nem zavarna a legkevésbé sem. Érintett sem vagyok a kérdésben, legfeljebb annyiban, hogy nagyon utálom az állandó lakossági sivalkodást, minden esetben. Mert lehet harcolni egy egy radar ellen, ami tényleg vad energiákat használ, de egy szimpla mobiladó esetén tényleg az a helyzet, amit leírtam.

  59. Prendick szerint:

    Dolbo, nagyon szép, amit összeszedtél a mikrohullámok lehetséges hatásairól. Egy része még igaz is, más része igaz lehet. Csak semmi köze nincs ahhoz, amiről eddig beszéltem. 😉

    “A mobil telefonok egyébként a mikrohullámokat pulzusokban sugározzák, amiknek a frekvenciája az agyhullámok frekvenciájával esik közel egybe.

    Ez csodálatos marhaság volt. Nagyon tetszik. Igaz, hogy az agyhullámok frekvenciája maximum 40Hz, a telefonok meg gigaHertzes tartományban működnek, de a laikusnak ez ugyanaz. Krumpli, krumpli. Hertz, Hertz. A giga meg az, amin lecsorog a sör. 🙂

    Azt meg szemlátomást ember nem képes itt felfogni, hogy mobilszolgáltatás teljes lefedettsége annyit jelent, hogy a folyamatos sugárzás akkor is jelen van, ha nincs a közelben adó. Akkor egy távolabbiról jön a jel, nagyobb erővel.

    Mondjuk kiváncsi lennék, hogy az itt sivalkodók közül ki olvasott bele valamilyen technikai leírásba. Mert ha eddig nem is, most volt itt rá három napja. Nem csak a zöld rémhíreket kell falni, nyugodtan meg lehet ismerni a műszaki alapokat is. Igaz, az utóbbi sokkal nehezebben emészthető, a zöldség meg csak úgy csúszik szájhagyomány által is.

  60. Menyhért Péter szerint:

    Kedves Prendick!
    Azt írtad: „/Ez egy kiváló bölcsesség lett. Idézni is fogom magamat. :)/”

    Ebből úgy tűnik, hogy amit legjobban szeretsz magadban az a szerénység (Bástya elvtárs után szabadon).

    Régebben besoroltam egyes fórumozó magatartásokat. Kíváncsi vagyok, magadat melyikbe tennéd?

    Az OKOSKODÓ nagy tudású, tájékozott ember. Mindennek utánanéz, mindenről információkat gyűjt. Véleménye megalapozott, ezért meggyőződése szerint tudása biztos. Tudását mindig megosztja másokkal. Tanító típus.
    Az OKOS nagy tudású, tájékozott ember. Belátja, hogy nem tudhat mindent, ezért csak az őt érdeklő egyes területekre koncentrál. Véleménye megalapozott, de kételyei miatt tudása csak egy a sok lehetőség közül. Információit és kérdéseit mindig felveti másoknak is. Tanuló típus.
    A BÖLCS nagy tudású, tájékozott ember. Átlátja a világ egészét, melyből ő kicsinyke rész csupán. Véleményéhez kérdéseket és válaszokat keres. Sohasem fölényes, kioktató; jellemzője az alázat. Tanít, miközben mindig tanul. Útkereső, rendszerező típus

    Végül még egy utolsó, személyes kérdés:
    Te itt nagy oktatóként jelensz meg; szinte minden fórumon megtalálható vagy.
    Miért nem vállalod a saját neved, a saját személyiséged? Nem értem, miért félsz a nyilvánosságtól?
    Üdv menyus

  61. Menyhért Péter szerint:

    Kedves Dolbo!

    Pontatlan, ezért magyarázatra szorul a summás megállapításod, mely szerint: „Aki járt mostanában a Tamariska dombon az tapasztalhatta azokat az áldatlan állapotokat ami nem hogy természetvédelmi területhez nem méltó, de még egy kutyafuttatóhoz sem. Gondolom a Zöld kör erőforrásai is végesek a terület rendben tartásához.”

    Tisztázni kell, mit értettél ez alatt, mert ez a vélemény így kétélű fegyver.

    Ha arra a gondatlan és vandál jellegű állapotokra utaltál, amelyek a szemétben, rongálásban, nem rendeltetésszerű használatban nyilvánul meg, akkor teljes mértékben egyetértünk.
    Ha azonban az elburjánzott gazra, a kaszálatlan, „ápolatlan” területekre gondolsz, akkor vitatkoznom kell veled.
    A domb NEM KÖZPARK, nem kutyafuttató, és nem is játszótér.
    A természetvédelmi terület elsődleges funkciója a terület ökológiai egységének megőrzése; az élővilág összes egyedének megóvása.

    Egyértelműen úgy írhatnám le, hogy kötelességünk úgy megőrizni a természetet unokáinknak, ahogyan mi a dédapáinktól kaptuk.

    Egyesületünk jelenleg is mindent megtesz ennek érdekében; ezért szeretnénk lekerítve, folyamatosan üzemeltetni a területet. És itt a hangsúly nem a kerítésen – mint fizikai védekező eszköz – van, hanem a szakszerű és végiggondolt üzemeltetésen!

    Információ hiányról tanúskodik, amikor azt írod: „Kár hogy az önkormányzat ezt saját erőforrásból nem képes megvalósítani …”

    Jelenleg Csepel önkormányzata képes lenne rá, hogy bizonyos keretek között a megőrzést, védelmet, és fenntartható társadalmi hasznosítást is finanszírozza, hiszen a kerület Környezetvédelmi Keretéből ennek a feladatnak a megvalósítására, és legalább egy éves biztonságos üzemeltetésére rendelkezésre áll, egy más célra egyébként nem használható forrás!

    Jelenleg politikai szándék kérdése, hogy ez ügyben az önkormányzat hajlandó-e a helyi társadalommal (több helyi civil szervezet konzorciumával) összefogni a közös célok érdekében.
    Üdv menyus

  62. Menyhért Péter szerint:

    Kedves Kál Károly!
    Azt írtad:
    „Konkrét információim szerint a szolgáltató kísérletet tett arra, hogy a Tamariska domb területén az óvodától távolabb, máshol helyezze el az adótornyot.
    Ez azonban azért nem volt lehetséges mert a Csepeli Zöld Kör Egyesület természet károsításra hivatkozva a Környezetvédelmi Minisztérium tiltó állásfoglalását is beszerezve, ezt a lehetőséget megakadályozta.”

    Ez így, ebben a formában nem korrekt tájékoztatás, tisztázásra szorul a következő tények miatt:

    1. Egyesületünk senkitől sem kapott olyan információt, hogy a T mobil hova, milyen feltételekkel, és milyen kiviteli tervek alapján szeretné a tornyot áthelyezni.
    2. Egyesületünk nem szerzett be semmiféle tiltó állásfoglalást a minisztériumtól.
    3. Nem mi kezdeményeztük az adó áthelyezését, és nem kezdeményeztük az új helyen való építés megakadályozását.

    Két dolgot kértünk az önkormányzattól: egyrészt az ügyfél jogállásból eredően kötelező tájékoztatást, valamint véleményezési jogunk gyakorlásának biztosítását; másrészt minden érintett csepeli polgár korrekt tájékoztatását.

    Kedves Karcsi!

    A július 2.-i javaslatod korrektnek tekinthető lenne, ha valaki tényleg meg akarná valósítani!

    Egyesületünket a mai napig sem az önkormányzat, sem a Tmobil nem kereste meg ilyen irányú javaslattal; nem kértek minket hivatalosan ilyen együttműködésre, kompromisszumos megoldás keresésére.
    Hivatalosan még minimális tájékoztatást sem kaptunk ez ügyben.

    Mint környezetvédő szervezet, a szakmai és erkölcsi tisztességünk megóvása érdekében csak hivatalos megkeresésekre tudunk reagálni; fű alatt; suttyomban; háttéralkukban, nem tudunk, és nem is akarunk részt venni.

    Ezúton szeretném közölni, hogy ha az önkormányzat valóban partnerként kezelné a társadalmi szervezeteket, akkor például tavaly nem irtották volna barbár módon ki a Szabadkikötő úti fasort, s ennek nem lett volna már idén HÉV baleset a következménye!

    Végezetül ismét: egyesületünk bárkivel kész együttműködésre, egyeztetésre, párbeszédre!

    Üdv.
    Menyhért Péter titkár, Csepeli Zöld Kör Egyesület

  63. Papasa szerint:

    Prendick:

    Szerintem a lakók sírása nem is a hullámok miatt van. Mindenki tudja, milyen jól tejel egy-egy szolgáltató egy ilyen toronyért. Hidd el, ha áthelyeznék, és a leghangosabb tiltakozó házára tennék, mindjárt bekussolna.

  64. miska72 szerint:

    A pénz az úr? 🙂

  65. Dolbo szerint:

    A Tamariska dombról megfogalmazott véleményemet természetesen arra értettem, hogy jóformán nem lehet úgy átmenni a dombon hogy kutyagumiba ne lépne az ember és ha körülnézek az ösvény mentén papírzsepi és sörösdoboz a meghatározó látvány nem mondjuk az említett tamariska virág. Nem is beszélve a padok és egyebek állapotáról. Ha felmegyek pl a Normafához valahogy nem ez a környezet fogad, pedig sokkal több ember (és kutya) megfordul ott. Azt gondolom az önkormányzatnak lenne feladata ezügyben hamár itt a látogatók egy része ilyen. Egy civil szervezetnek gondolom erre nincs erőforrása, vagy ha kap pénzt az önkormányzattól ilyen feladatra, az is megoldás lehet. A kerítés csak egy jelzés lenne, hogy ez nem egy szemétdomb hanem tájvédelmi körzet (annak aki nem venné észre a táblát).
    Ami prendick megjegyzését illeti a csodálatos marhaságról, azt gondoltam tisztában van azzal ténnyel hogy a továbbított adatok nem a mikrohullámban vannak, hanem a mikrohullámok modulációjával kerülnek átvitelre, aminek szintén van frekvenciája. Ezen kívül a mobil telefonok időnként nem folyamatosan sugároznak hanem ún. pulzusokban. (Biztos mindenki hallotta már a TV pittyegését a mobiltól). Nos ezeknek a pulzusoknak a frekvenciája igen a 10-100Hz nagyságrendű tartományba esik (nem gigaherzt!). Vagyis pontosan az agyhullámokéba. Nem állítom hogy ettől bajunk lesz ha mobilozunk, ez csak egy példa arra, hogy hogy a kölcsönhatások sokkal összetettebbek lehetnek mint esőre gondoljuk, nem érdemes mindent lesöpörni azzal hogy marhaság. Az hogy negatív jelzőket aggatunk a dolgokra vagy másokra (“zöld rémhír”, “sivalkodó” stb.) nem viszi előre a dolgokat.
    Ami pedig a sugárzás intenzitását illeti, tudvalevő négyzetesen csökken a távolsággal. Vagyis nanyon nem mindegy hogy 1m 10m vagy 100méterre van tőlem a torony. (az intenzitás 1, 1/100 ill. 1/10000-ed.) Ebből a szempontból egy mobiltelefon valóban veszélyesebbnek tűnik, de ez megint nem jelenti azt hogy az adóállomás nem lehet az. Mivel az intenzitáson kívül az időtartam is számít. A torony pedig 24h-ban működik.

  66. Menyhért Péter szerint:

    Kedves dolbo!!
    Így már egyértelmű, és teljes mértékben egyetértünk!
    A kerítésnek nem csupán jelzés értéke lenne, hanem a terület zárt, nyilvánosan meghirdetett nyitvatartási rendben működő “kvázi” botanikus kert lenne.
    Ennek az intézménynek 3-5 év múltán, közismert és értékelhető finkciója lenne a környezetvédelem, a környezeti nevelés, a szabadidő irányított és hasznos eltöltése, valamint az esetleges idegenforgalom területén.
    Megfelelő forrás az önkormányzat rendelkezésére áll; csupán azt a polgári jogi szerződésrendszert kell felépíteni, mely a szakmai, pénzügyi és szervezeti garanciák alkalmazása révén biztosítaná a közpénzek felhasználásának maximális átláthatóságát is.
    Például Zürich hasonló nagyságú és elhelyezkedésű botanikus kertjét nyilvános időrend és program rendszer alkalmazásával 17 fős személyzet üztemelteti. Mi a realitások alapján 6 fővel biztosítani tudnánk az indulás többirányú tevékenységeit, 24 órás védelem mellett.
    Ha tárgyalásaink az önkormányzattal eredményhez vezetnek, néhány éven belül Csepel egy Európai szinten is mintaprojekt gazdája lahat.
    Üdv menyus

  67. Prendick szerint:

    Úristen, Dolbo, ezt engedelmeddel terjeszteni fogom pár szakmai fórumon, a humor rovatban:

    Ami prendick megjegyzését illeti a csodálatos marhaságról, azt gondoltam tisztában van azzal ténnyel hogy a továbbított adatok nem a mikrohullámban vannak, hanem a mikrohullámok modulációjával kerülnek átvitelre, aminek szintén van frekvenciája. Ezen kívül a mobil telefonok időnként nem folyamatosan sugároznak hanem ún. pulzusokban. (Biztos mindenki hallotta már a TV pittyegését a mobiltól). Nos ezeknek a pulzusoknak a frekvenciája igen a 10-100Hz nagyságrendű tartományba esik (nem gigaherzt!).

    Nekik is kell a nevetés. 🙂
    Bevallom, kínban vagyok, mert nem tudom, hogyan kezdjek hozzá a szakmai oktatásodhoz. Szemlátomást még az alapoknál sem tartasz, legfeljebb valami áltudományos zöld weboldalról csipegettél. Maradjunk annyiban, hogy megint butaságot írtál. Semmi nincs a telefonban, ami 10Hz-es impulzusokat generál. Száz kHz-ek alatt nincsen adatfolyam, hiszen akkor képtelenség olyan adatátviteli sebességet elérni, hogy használható legyen a technológia. 200Khz-esek a sávok, ami ebből kilóg, az hibás.

    A tévében hallható pittyegés egy hiba következménye. A jelsorozatokat lefedő burst-öket próbálja a tévé leképezni hangfrekis jellé. Nagyon leegyszerüsítve persze a magyarázatot.

    nanyon nem mindegy hogy 1m 10m vagy 100méterre van tőlem a torony. (az intenzitás 1, 1/100 ill. 1/10000-ed.)

    Ez megint féligazság. A GSM adók és vevők azzal kezdik a kommunikációt, hogy megállapítják egymás távolságát és szinkronizálják az ehhez rendelt adóteljesítményt. Ez az egyik alapja például a mobiltelefonos helymeghatározásnak. Az adó /cellasűrűségtől függően/ akár tíz méteres pontossággal meg tudja a határozni a távolságodat.
    Tehát közeli adóknál mindig töredéke az intenzitás a nagyobb távolsághoz tervezettekénél.

    Előre tervezhető és tervezett is a cella nagysága. Egyszerűen felmérhető. Meg kell nézni a szektorsugárzókat, hogy milyen a dőlésszögük és húzni egy merőleges egyenest a földig. Ott a széle.

    Ááá, csak tudnám, ki a bánatnak magyarázom ezeket?
    Mindegy. Kerestem nektek a neten egy alapfokú leírást. Ha valaki nem ért valamit, szívesen megmagyarázom, de aki el se olvassa, az maradjon csendben.
    http://www.lauder.hu/~pro/gsm_bovebben.html

  68. Prendick szerint:

    Menyus nem jók a kategóriáid. Egyrészt célzatosak, másrészt szubjektívek. Ha te magadat ezek közé akarod sorozni, a te dolgod.
    Én ennél rugalmasabb vagyok. Több megjelenési forma felhasználásával netezek. Ha annyit fórumoztál volna az életben, mint én, több tucatnyi egyéb kategóriát is fel tudnál állítani. Nekem is vannak ilyenek. Te például a GANDHI kategóriában vagy. Ha akarod, kifejtem, de meg fogsz sértődni. 😉

    Ebben a témában a SZAKEMBER az én pozícióm. Méghozzá a morcos szakemberé. Gondolom, ha kőműves lennél és elkezdené neked magyarázni valami nagyhangú dilettáns, hogy akkor lesz erősebb a fal, ha a téglákat megnyaljuk, mint a bélyeget és úgy ragasztjuk össze, tán te is elküldenéd a fenébe. Eddig itt ez a szint.

    “e itt nagy oktatóként jelensz meg; szinte minden fórumon megtalálható vagy.
    Miért nem vállalod a saját neved, a saját személyiséged? Nem értem, miért félsz a nyilvánosságtól?

    Minden fórumon előjön ez a “sajátneves” nyüglődés…
    Menyus, ennek semmi értelme. Ez egyszerűen idegen a fórumozástól. Ha a saját személyiségemre vagy kiváncsi, találkozunk, elbeszélgetünk és megismerhetsz belőle annyit, amennyi egy ilyen összejövetelbe belefér. Nem fog teljesen hasonlítani a virtuális személyiségemre, mert miért hasonlítana.

    De a fórumon nem a személyiségek méretnek össze, hanem a nézetek. Itt csak zavart okoz, ha belekeverednek a személyes dolgok. A legtöbb fórumon egyenesen tiltják az ilyet.
    A saját név olyanoknak való, mint te. Olyanoknak, akik igazából egy csapáson haladnak, ahhoz adják a nevüket és mellesleg itt-ott hozzászólnak.
    A többieknél teljesen lényegtelen, hogy mi is a polgári nevük. Kifejezetten káros is lehet, ha a fórum konfliktusait valaki hazaviszi az otthonába. Én minden kezdő fórumozónak azt tanácsolom, hogy még a szolgáltatós emiljét se használja, mert vannak komoly problémái a virtuális világnak.

    Ha észrevetted, itt sokkal oldottabbak az hozzászólók, mint IRL. Nem korlátoznak a társadalmi konvenciók, az udvariasságiak is csak annyira, amennyire a hely üzemeltetői toleranciája tart. Ez nagyon jó dolog. Sokkal kevesebbet kell nyelni és több igazságot ki lehet mondani anélkül, hogy az élet valós részének szerezzünk konfliktusokat.
    Az, hogy Prendick és X kőkemény szócsatában csatázik egymással a virtuális személyiségeivel, összehasonlíthatatlanul civilizáltabb és szórakoztatóbb, mintha a nickek mögött álló valós személyek üvöltöznének egymással az utcán.

    Itt a harc sosem lehet olyan személyes, mintha személyes síkra terelnénk. Ez a szép az egészben.

  69. Prendick szerint:

    Papasa, szerintem is igazad van. 🙂

    Bár nem győzöm eléggé hangsúlyozni, hogy engem nem érdekel az antennák sorsa. Én csak a dilettantizmus és a babona ellen szólalok itt fel.
    Mert lehet tiltakozni, de akkor készüljön fel alaposan a tiltakozó, a hisztéria nagyon kevés.

    Mondják ki, hogy utálják a szomszédot, irigylik a pénzt, tartanak a saját házuk leértékelődésétől a mások babonája miatt, de ne kezdjenek olyan butaságokon vergődni, mint amiket itt olvasok. Az rettenetes.

  70. Prendick szerint:

    Menyus, még egy fontos infó. Figyeld a szmájlikat. Ha kacsintást látsz, akkor ne kezd szó szerint értelmezni az olvasottakat. Ld. az általad idézett öntömjénezésemet. Az olyan mindig tréfa. Ezért találták ki ezeket a kis jeleket, hogy segítsenek az értelmezésben.

  71. Kál Károly szerint:

    Kedves Péter!
    Tisztában vagyok azzal, hogy hivatalosan és egyébként sem keresett meg az Önkormányzat eddig benneteket.
    Ezért is tettem meg ezt a javaslatot. Számomra nyilvánvaló, nem azért, hogy jópofáskodjak, hanem azért mert fontosnak tartom azt amit kitaláltatok a terület megőrzése érdekében. Véleményem szerint ez a javaslat az ügyben csak a kezdő lépés volt. Ma még csak negyedike van. Folyt.köv.
    Üdv. Karcsi

  72. miska72 szerint:

    Tisztelt Kál károly!

    Tetteket akatunk látni, és nem ígéreteket!
    No comment!

  73. miska72 szerint:

    Ja, ez lemaradt! 😉

  74. Jeniszej szerint:

    Igaz, hogy a tehenek jobban tejelnek mikrohullámon, utaztatott, csomagokba burkolt hangfrekvenciás rezgésekre, zenére (Mp3, Mp4 szerint kódolva)?

  75. miska72 szerint:

    Igaz! A tehenek clasikus zenére adták a legtöbb tejet.
    Wolfgang Amadeus Mozart a kedvencük.

  76. Jeniszej szerint:

    Mekkora a terhelés a környezetre Solti nagy adó környékén? (MW) Néhány méter megfelelően méretezett kerítés drót már világit!
    Hajdan horgászat közben, mint energiát a sátorban fel is használtam, világításra.

  77. Jeniszej szerint:

    A tanár úrtól tudom az a jó, ha minél több relé adó van. Így a füleden a telefon a legkisebb energiával sugároz. Bizony ám!

  78. Jeniszej szerint:

    Bizonyos országokban gólyafészkeket telepítenek az adók tetejére.
    A gólyák is el vannak látva adóval!

  79. Jeniszej szerint:

    “Július elejétől heti 2 alkalommal figyelhetik meg a Margitsziget madárfajait a látogatók a szakemberek útmutatásával, akik szívesen válaszolnak a nyárhoz kapcsolódó, általános madárvédelemről feltett kérdésekre is. A programok délelőtt 11 órától este 6-ig tartanak a nagy szökőkúttól 1-2 percre északra, a Holdudvartól 100 méterre – közölte az egyesület. “

  80. miska72 szerint:

    Ez így van. A Kabhegyi adó is ismét működik.

    “Médiaügynökségként működik tovább a szigetszentmiklósi Lakihegy Rádió, miután erről megállapodást írt alá a Csepel-sziget térségében közszolgálati tevékenységet is ellátó kisebb televíziókkal – tájékoztatta az MTI-t a Lakihegy Rádió ügyvezetője.”

    A csepeli autógyárból, anno a munkások lopták az izzókat, és azzal világítottak. Egyik végét az ereszcsatornára, a másikat egy krumpliba, a földbe. Lám az izzó világított.

  81. para_zt szerint:

    Azért ez kicsit faramuci helyzet nemde?
    Telefonálni mindenki akar. Infrastruktúra meg pfúj.
    Pedig a telefont közvetlenül a fejünkhöz tesszük….
    Az adókat ideális esetben a település magasabb pontjaira helyezik. Ha valamilyen oknál fogva ez nem megy, több kell belőle. Ilyen egyszerű.
    A tamariska domb tetején ideális helye volt, még ha valóban nem is volt nagyon szép a látvány…. Kár volt onnan elüldözni….

  82. Sakál szerint:

    Prendick
    Egy témára nem reagálsz, de arra permanensen nem. Csak erre az egyre nem egyébként. Amit már én is ajánlottam korábban. Menj oda a Damjanich és Révész utca által határolt részre és kezd el hirdetni az igét a sok buta “sivalkodó” lakónak, mert te tanítasz. Itt a remek alkalom, kezdj neki, vesd be ezt a varázslatos tudásbázist, ami a fejedben lakik. Mutasd meg magad. Kár rejtegetni. Ne itt, és ne így oktass. Ott keress egy-két embert, és nézd meg, hogy meggyőzhetők e ezzel a hatalmas mennyiségű tudással. Te korábban írtad, hogy mindent meg akarsz ismerni (emberek, társadalom, stb). Itt a remek alkalom az emberek megismerésére. Csak szólj, hogy mikor és hol tartasz audienciát, és én is odamegyek. Mert én is tanulni szeretnék egy ekkora AGYtól. Tényleg, és nincs smiley.

    Az egy könyv/nap átlagodhoz gratulálok. Jó sok időd lehet. Nekem – aki dolgozik 8-10 órát -, a családi kötelezettségeim miatt csak 10 után jut egy röpke órám olvasásra, de ezzel is jól elvagyok, és többet olvasok, mint az átlag. Neked vagy munkád nincs, vagy családod, vagy egyik sem. Ezért rendelkezel immunitással a “lakossági sivalkodásra”. Gratulálok.

  83. Sakál szerint:

    Most pedig butázz le, és magyarázd meg, hogy milyen sötét vagyok és buta, meg minden egyéb, hogy csak ennyit olvasok. Ja tudatlan is vagyok. Bocs ez majdnem kimaradt. Meg demagóg is. Na hadd jöjjön….

    Csak egyet ne kerülj ki, a személyes audiencia kitűzését.

  84. Prendick szerint:

    “Egy témára nem reagálsz, de arra permanensen nem.”

    Sakál, nem lehet, hogy az az oka, hogy azért nem reagálok, mert nem érdekel? Az egyszerű válaszok gyakran igazak.
    Ezen a helyen szoktam közölni a véleményemet azoknak, akik itt olvassák. Nem vagyok közszereplő. Ahogy az újságíró sem megy el az utcasarkon magyarázni a cikkeit, én sem teszem. Ezek a hozzászólások is ilyesmik. Interaktív cikkek.

    Próféta sem vagyok, hogy kényszert érezzek hirdetni az igét. Olyan információkat közlök, amikhez bárki hozzájuthat, csak energiát kell ráfordítania. Arról már régesrég leszoktam, hogy tanítsak. Szerintem még “AGY” sem vagyok ebben a nagybetűs értelemben. Csak egy ember, akinek az információszerzés a hobbija.

    Azért annyira nem érdekel az információ, hogy felálljak vele egy hordóra és ordítozzak megijedt emberekkel. Belőlük már elég sokat láttam, semmi újat nem adnának az emberismeret terén. 😉
    Aki kiváncsi a tudásomra, az itt megtalál. Elég visszavonult életet élek mostanság, annyi engedményt adok a társaséletnek, ami ezen, meg pár különböző fórumon megszerezhető.
    Ha a helyi lakóknak szükségük van az információimra, olvassák el amiket írtam, vegyék ki belőle a jelzőket /amik azokra különben sem vonatkoznak, akik tényleg információért jönnek/ és fontolják meg amiket mondok.

    Ezt a könyvdolgot úgy kell elképzelni, mint mentálhigiénés kényszert. Ahogy sokan képtelenek fogmosás, sminkelés, kalap, stb. nélkül elindulni otthonról, számomra ugyanolyan képtelenség egy napot olvasás nélkül hagyni, mint /profán hasonlattal élve/ papírhasználat nélkül kijönni a vécéből. Ez nem idő kérdése. Olykor valóban sok időm van, akkor behozom azokat a napokat, amikor csak néhány tucat oldalra futotta. De nem tudom elképzelni azt, hogy ne olvassak minden olyan helyen, ahol épp nem kell az agyamat másra használni. Persze ez nem jelenti azt, hogy minden nap új az a könyv, ehhez Krőzus gazdagsága sem lenne elég.

    Négyéves korom óta olvasok folyamatosan, egy nem teljesen szokványos, spontán kialakult gyorsolvasással olvasok. Ez ahhoz hasznos, hogy például egy 3-400 oldalas könnyű müfajú könyvhöz, ha el akarom kicsit nyújtani az élvezetet, durván két órára van szükségem. Több könyvet szoktam szimultán olvasni, mert különböző hangulatokhoz különböző műfajok illenek. Így egy szakkönyv, vagy egy markánsabb filozófiai mű akár egy-két hétig is eltarthat, közben a lazább irodalom gyorsabban potyog. Nem azért mesélem ezeket, hogy felvágjak, mert nincs mire. Ez manapság ugyanolyan divatjamúlt, mint a gőzmozdony.
    De ha kérdeznek, válaszolok. Ez is kényszeres. 😉

    Gyerekeim valóban nincsenek, bár nős vagyok. A munkám mostanság igen szakaszos, vagyis intenzív napok után szünet van, ezért érek rá fórumozni. Az olvasás más.
    Általában nem találok különösebb örömöt a közvetlen emberi társaságban, emiatt valóban kissé “embertelenek” a nézeteim, ezt sosem tagadtam. De így legalább lehet bízni abban, hogy az “elméleti megközelítéseim” viszonylag mentesek az emberi gyengeségektől, ezért olyan megbízhatóak, mintha egy számítógépéi lennének.
    Ez értelemszerűen nem ébreszt jelentősebb rokonszenvet a személyem iránt, de mit csináljak. Már megszoktam, hogy az embertársaim jobbára úgy kezelnek, mint egy MI-t, és nem úgy, mint egy embert. Talán már az is vagyok és ezért nem érdekel a “sivalkodás”, csak a mögötte lévő indítékok elemzése. 🙂

    Na ezért nem megyek emberek közé tanítani. Akármilyen nézetet képviselek, azonnal számos ember lesz, akinek a puszta létemtől nyílik a bicskája, ahogy ebben a topicban is látszik.
    Ez van.

  85. Prendick szerint:

    “Most pedig butázz le, és magyarázd meg, hogy milyen sötét vagyok”

    Bocs, közben nem olvastam ezt a felszólításodat.
    Bármikor, ha úgy gondolod. 🙂

    De az előbb nem írtál butaságot és emiatt nem is volt okom ilyesmire. Nem szórakozásból ekézem a fórumtársakat, csak akkor, ha okot adnak rá. Tehát ha elkezded nekem bizonyítani, hogyan kell két félvezetőből egy egészet csinálni, akkor nem biztos, hogy véka alá rejtem a véleményemet. Ha nem teszed, mi okom lenne rá, hogy csúnyákat mondjak?

    Annak dacára, hogy rém tenyérbemászó a stílusom, kínosan kauzális a reakcióm. Oksági állapot. Aki üt, azt ütöm, aki kérdez annak válaszok. A legtöbb konfliktusom abból adódik, hogy a friss partner nem olvassa el az előzményeket, és az utolsó szövegre ugrik. Pedig nálam összefügg egy-egy topic teljes szövege, mint egy könyvben a fejezetek.
    /Ez is egy ritka elmebaj, de így szeretem. 😉 /

    Viszont nem tartok audienciát továbbra sem. Ha esetleg a csepel.info látogatói tartani akarnának egy zongorahajigáló összejövetelt, arra talán elmennék, ahogy eljártam más fórumok esetében is. Mellesleg ritka kiábrándító az ilyen. 🙂
    De lakossági fórumot tartani felesleges. Jó, viszonylag közismert lettem ezen a fórumon, na de ott azért nem tartok, hogy szóló karrierbe kezdjek, mint előadóművész.

  86. lolka szerint:

    Lassan vége lessz a “TIT nyári szabadegyetem”-nek, kár pedig érdekes volt!
    Prendick: “Általában nem találok különösebb örömöt a közvetlen emberi társaságban, emiatt valóban kissé “embertelenek” a nézeteim”-
    Talán azonos értelmi vagyis tudásszintű, érdeklődési kőrből való társaságban jól éreznéd magad. Forumozás közben nincs személyes kapcsolat, miért lenne emberséges az ember.
    Régebben irtad, hogy Anyukád aggodik a szobában játszó unokáiér is, pedig régebben nem aggodott. Akkor Ők a hugod gyermekei?

  87. Prendick szerint:

    Lolka, ennek az állapotnak az a problémája, hogy a “hasonló érdeklődési körből való társaság” gyakran rosszabb, mint a magányos állapot. Egy olyanban teljes mértékben a farkasfalka állapotai uralkodnak. Mindenki mérkőzik a falkavezérségért és rangsorért. Sok ilyenben volt részem.
    Ez a klasszikus értelmiségi vitakényszer.

    Itt is látszik egy-két hozzászólón, hogy nem a témát támadja, hanem a vélt rangsorért küzd. Sőt, beismerem, magam is felmérem a “trónkövetelőket” és egy-két jól irányzott harapással önkéntelenül igyekszem jelezni a fogaim méretét. 😉

    Emiatt vagy állandó küzdelem van egy társaságban, ami negyven fölött azért már gyakran untat, vagy az a klasszikus felállás jön össze, hogy egy tekintély köré szerveződnek a “tanítványok”. Na most ez az utóbbi sem kívánatos számomra, mert az cseppet sem boldogít, ha állandóan produkálni kell mint mesternek, az meg pláne nem, ha folyton fel kell néznem, mint tanítványnak.

    Tehát Platon ugrott. Szokratész már közelebbi, de ahhoz hiányzik a küldetéstudat. Úgyhogy marad Diogenész. 🙂

    /Valóban a húgom gyerekeiről esett szó./

  88. lolka szerint:

    Igen közben én is gondoltam erre, itt is észrevehető volt, hogy lényegében nem az adott téma volt a lényeg, hanem az ki tudja jobban.
    Köszönöm a választ.

  89. Dolbo szerint:

    Na mielőtt elsírom magam a Prendick keserves lelki és mentáhigiénés állapotán én még mindig a mobil átjátszó állomásra és annak hatására térnék vissza.
    Nem szeretném nagyon szakmaira sem terelni a témát, de azt gondolom mégiscsak ez a lényeg. Kicsit jobban utánanéztem a dolgoknak (nem zöld oldalakon 🙂 ) és a következő a helyzet. A mobil telefonok a mikrohullám frekvenciatartományban sugároznak, ezeket modulálják a 200kHz-es tartományban, ahogy már elhangzott. Az adatok (hang vagy adott esetben más) átvitele azonban nem folyamatos hanem pulzusokban vagy másképp burstökben történik. Ezek adott időkönönként sugárzott rövid jelek. Nos ennek a frekvenciája a GSM esetén 217Hz, továbbá mivel minden 26. pulzus elhagyásra kerül, van egy kb 8Hz-es felhang is. Hol is járunk? Pontosan az agyhullámok tartományában! Ezeket az infókat egyébként a Pendrick által ajánlott oldalon is meg lehet találni. Valóban csak el kell olvasni.
    De mégegyszer mondom, ez önmagában nem bizonyít semmit csak azt hogy a leegyszerűsítések, amelyek pro és kontra oldalon egyaránt megtalálhatók nem vezetnek sehova. Csak alaposan megtervezett sok ember megfigyelésével járó, hosszú és drága kísérletekkel valamint azok kritikus statiszkikai analízisével lehet eldönteni hogy van-e káros hatás vagy nincs. A WHO egyébként folytat ilyen kísérletsorozatot ahol többek között olyan kérdésekkel is foglalkoznak mint pl az elektromágneses hiperszenzitivitás. Ez sajnos sok pénzbe és időbe kerül és jelenleg még nyitott kérdés. Természetesen a mobil szolgáltatók nem érdekeltek a számukra esetleg káros adatok nyilvánosságrahozatalában. (A dohányzás analógia ilyen szempontból egyébként jó.) De az igazság előbb utóbb felszínre tör. Nagyon remélem hogy az lesz hogy hogy nincs káros hatás. Addig is bár én használom, nem adok mobil telefont a gyerekem kezébe.

  90. Prendick szerint:

    Dolbo, örömmel látom, hogy legalább utánanéztél.
    Azért még nem pontos. A 217Hz az elektroszmogosok kedvenc száma. Azért még mindig magasabb, mint az agyhullámok frekvenciája, hiszen az 2-40Hz /néha beszélnek 100-ról is/.

    Azért egy kicsit bonyolultabb a dolog. A telefon produkálja a pulzusokat. Ugyanis ő épp egyedül van az időszeletben. A torony egyszerre kommunikál több vonalon, tehát komoly esély van rá, hogy a többi részt feltölti. Vagyis az adása messze nem pulzál annyira, mint a telefoné.
    Ezért is van az, hogy pl. a tévét a telefon pittyegteti, nem a torony adása. Meg azért, mert közelebb van.

    De akkor is általában csak olyankor pittyeg, amikor a kommunikáció elkezdődik. Utána az időréseket olyan mértékben betölti a folyamatos átvitel, ahogy csak tudja. Innen kezdve nem is lehet egyszerűen kimutatni a pulzusokat, csak speciális helyzetekben.

    Ezzel áll szemben az, amiről beszéltem már párszor. Pl. az elektromos hálózat folyamatos 50Hz-es indukciója a szervezetben. A mobiltelefon pulzusait nagyon trükkösen lehet csak lemérni, de a hálózati indukciót egy ezer forintos kézi műszerrel is meg tudom mutatni bármikor.

    Tehát nem az a kérdés, hogy káros-e a mobiltelefon. Biztosan az. Csak, ahogy már számtalanszor leírtam, olyan tengerében élünk az elektroszmognak, hogy pont a legkisebb szennyezésen háborogni pont olyan, mint amikor az ember fuldoklik a háborgó tengerben és leöntik egy pohár vízzel, erre ordítani kezd, hogy vizes lett és kikéri magának.

    Ez egy kissé súlyosabb mentális probléma, mint bármi, amit én csak produkálni tudnék. 🙂

  91. Jeniszej szerint:

    Ha valakinek még ez sem elég többet megtudhat a cellás rendszerek előnyeiről Vörös Tamás tanár úrtól,
    adlesor@freemail. hu
    “2006 Rádiótechnika Évkönyve”

  92. Gigi szerint:

    Én csak most tévedtem ide, de egyben olvasva az egészet roppant szórakoztató volt! 🙂 És tanulságos az emberi természetről, a közösségi rivalizálásról… A sokszínűség nem bűn, sőt, alapszükséglet ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. És itt sok részletre kiterjedő, kulturált vita folyt, ez külön öröm. Köszönöm az élményt! 🙂

  93. Gigi szerint:

    … és legfőképpen azt remélem, hogy összefogásos megoldás születik majd a toronyról!

  94. miska72 szerint:

    A vezeték nélküli áram már valóság
    Laptopot, mobiltelefont, vagy akár egy televíziót is el tud látni árammal a Witricity vezeték nélküli technológiája, amelyet a héten mutattak be működés közben egy oxfordi konferencián.
    Az amerikai cég vezetője, Eric Giler egy televíziót kapcsolt be az oxfordban zajló TED innovációs konferencia közönségének, amely nem volt bedugva a konnektorba, és két okostelefont is így töltöttek fel a demó során – írja a BBC. A Witricity (=wireless electricity, vezeték nélküli áram) évek óta dolgozik egy megoldáson, amely elektromágneses hullámok segítségével viszi át az energiát.

    Mint amikor szétrobban a borospohár
    A megoldás lelke két elektromágneses tekercs, amelyek ugyanarra a frekvenciára vannak hangolva. A fő tekercs a hálózatra van csatlakoztatva, míg a másik a feltöltendő eszközben található. Amikor ezek megfelelő – pár méteres – távolságon belülre kerülnek egymástól, elindul közöttük egy elektromágneses nyaláb, és egy meghatározott frekvencián rezgésbe kezdenek. A rezgés nyomán feszültség keletkezik a fogadó tekercsben, ami felhasználható a céleszköz töltésére. Giler leírása szerint ezt valahogy úgy kell elképzelni, mikor egy magas hanghullám rezonanciájától szétrobban a borospohár – csak itt elektromágnesesség közvetít, nem hang.
    A Witricity elképzelése szerint a fő tekercs egy állandó helyre lehet majd beépítve a lakásban, például az íróasztalba vagy a plafonba, folyamatosan áram alatt, így a felhasználónak nem kellene azzal foglalkoznia, hogy mikor teszi töltőre a készülékeit. Amikor otthon van, azok maguktól gyűjtenék az energiát. Például az elektromos autó is magától tölteni kezdene, ahogy beállunk vele a garázsba.
    Embert nem bánt a nyaláb
    Giler az oxfordi bemutatón maga sétálgatott a bekapcsolt tévékészülék és fő tekercs között, biztosítva közönségét, hogy nem “csapja meg” a levegőn átívelő “áram”. A technológiát kifejlesztő MIT-s professzor, Marin Soljacic professzor szerint a tekercsek közötti nyalábok semmilyen hatással nincsenek az emberi szervezetre, vagy más tárgyakra, amelyek az útjukba kerülnek. A szakember ezt a rezgések átviteléhez szükséges hullámhossz és frekvencia gondos megválasztásával magyarázza.
    A vezeték nélküli áramot alacsony frekvenciájú, 30 méteres hullámhosszú elektromágnes hullámok viszik át, amelyek csak a jeladó tekercshez közel – hullámhossz töredékén – indítják el a fogadó tekercs reakcióját. Rövidebb hullámhosszon Soljacic szerint nem is működhetne a dolog, és így teljes egészében a mágneses tartományra korlátozódik a folyamat, a jeladó nem bocsát ki energiát. (Az FCC-nél, vagyis az amerikai szakhatóságnál mindenesetre még engedélyeztetés előtt áll a megoldás.)
    Már Tesla is ezzel játszott
    Az elképzelés nem új: még az elektromos hálózat megalkotása előtt Nikola Tesla és Thomas Edison is kísérletezett ezzel a megoldással. “Még az elektromosság korai időszakában nagyon foglalkoztatta őket az elektromos áram vezeték nélküli továbbításának lehetősége” – magyarázza Soljacic. “Egyszerűen nem tudták elképzelni, hogy nehéz fémkábelekkel kelljen behálózni a kontinenseket.”
    Tesla egészen odáig ment, hogy egy 29 méteres antennát épített meg New York államban 1901-ben, a Wardenclyffe Towert. A feltaláló azonban pénzügyi gondjai miatt nem tudta tökéletesíteni a megoldást. A Wiltricity szerint az Intel is dolgozik egy hasonló megoldáson, más cégek pedig az elektromágneses indukciót, vagy lézert használnának áram átvitelére – ez utóbbiak azonban kevésbé alkalmasak otthoni megoldásnak.
    Drót és elem nélküli jövő
    A cég vezetője szerint rengeteget spórolhatunk majd azon, hogy nem kell bekábelezni az otthonokat, és a kisebb háztartási eszközökben – például távkapcsolókban – elhasznált elemeket is ki lehetne váltani ezzel a technológiával. Giler szerint ezekből évente 40 millió darabot gyártanak le csak azért, hogy a konnektortól pár méterre működtessenek készülékeket – amit a Witricity-vel is meg lehetne oldani. A technológia emellett akár orvosi implantátumok feltöltésére is használható lenne.
    Forrás origó

    Vajon veszélytelen?

Itt lehet hozzászólni !