Két újabb európai per az áramvásárlási szerződések miatt

Napi Gazdaság

A Pannon Hőerőmű, a Csepeli Áramtermelő, az AES-Tisza Erőmű és a Budapesti Erőmű Zrt. után a Dunamenti Erőmű Zrt. is keresetet indított az Európai Bíróság előtt az Európai Bizottság (EB) ellen, a brüsszeli szervnek a hosszú távú villamosenergia-vásárlási megállapodások keretében nyújtott állami támogatásról szóló határozata miatt.

Az EB ominózus határozatában azt állapította meg, hogy az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek Zrt. és a magyarországi villamosenergia-termelők között kötött hosszú távú és garantált felvásárlási árat biztosító áramvásárlási megállapodások a termelők javára a közös piaccal összeegyeztethetetlen állami támogatást tartalmaznak. Emiatt a bizottság elrendelte, hogy Magyarország szüntesse meg ezen állami támogatás nyújtását és hogy a jogtalanul kifizetett támogatást fizettesse vissza a termelőkkel.

Emellett egy új előzetes döntéshozatali ügy is érkezett az Európai Bírósághoz a szombathelyi városi bíróságról a sértett jogállásáról szóló tanácsi határozat értelmezésével kapcsolatban. A magyar bíró a büntetőügyekben a sértett és az elkövető közötti közvetítés jogintézményének alkalmazása vonatkozásában tett fel kérdéseket az európai jogi fórumnak.

napi.hu

Egy hozzászólás “Két újabb európai per az áramvásárlási szerződések miatt” bejegyzésre

  1. Prendick szerint:

    Csak annak, aki nem tudná, ez mind az Electricité de France cége.
    Címszavak:
    -budapesti távfűtés
    -Medgyessy becsületrendje
    -vadprivatizáció
    -francia energiamonopólim Magyarországon

Itt lehet hozzászólni !