Újjáépítik a Manci hidat?

MTI, HVG, Csepel.info

“Manci”

Ideiglenes pontonhíd létrehozásának a lehetőségét, a város határán ideiglenes P+R parkolók kialakítását, valamint újabb buszsávok esetleges kijelölését is vizsgálják annak érdekében, hogy a Margit híd felújításának egy éve alatt minél kevesebb kellemetlenséget kelljen elviselniük a budapestieknek – közölte Hagyó Miklós szerdán.

A főpolgármester-helyettes elmondta: felkérésére a Városháza közlekedési szakemberei a hétvégéig közlekedésszervezési, forgalomtechnikai és pénzügyi szempontból áttekintik azt, hogy a rekonstrukció alatt milyen megoldásokkal biztosíthatnák a város közlekedésének zavartalanságát. A Margit hídon jelenleg naponta mintegy ötvenezer autó halad át, s ez jelzi a megoldandó feladat nagyságát – mutatott rá.

A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy a második világháborúban felrobbantott Margit híd mellett 1946 májusától több mint két éven át működött a köznyelv által “Manci hídnak” elnevezett pontonhíd. Az új Margit hidat 1948. augusztus 1-jén adták át a forgalomnak. Úgy vélte, hogy egy ilyen ideiglenes pontonhíd a reggeli és a délutáni közlekedési csúcs idején mindenképpen segíthetné az autók átkelését, napközben viszont lehetővé tennék a hajók közlekedését a Dunán.

A pontonhíd létesítésével kapcsolatban Hagyó Miklós már megkereste Szekeres Imre honvédelmi minisztert. A szakértői elemzés azonban kitér majd arra is, hogy nem lenne-e célravezetőbb külföldről beszerezni egy ilyen pontonhidat. Megvizsgálják a pontonhíd létesítésének lehetőségét közbeszerzési oldalról is – fűzte hozzá.

A Margit híd rekonstrukciójával összefüggő kérdéskör napi áttekintésére operatív csoportot hozott létre a főpolgármester-helyettes Becker László főmérnök és Kerényi László Sándor közlekedési ügyosztályvezető irányításával. Rövidesen elkészül a Főmterv Zrt. a rekonstrukció idejére javasolt forgalomszervezési, közlekedési tervvel.

Hagyó Miklós kulcsfontosságú kérdésnek tartja, hogy megoldást találjanak az agglomerációból érkező napi 400 ezer autó problematikájára. A 600 ezer budapesti gépkocsival együtt milliós nagyságrendű a fővárosban naponta közlekedő gépjárművek száma. Vizsgálják annak lehetőségét, hogy a város határán hol lehet ideiglenes P+R parkolókat kialakítani.

Tervezik azt is, hogy újabb buszsávokat jelölnek ki. Ezek üzemelhetnének akár időszakos jelleggel, a reggeli és a délutáni csúcs idején. A szakértői vizsgálat kiterjed majd arra is, hogy a BKV, a MÁV és a Volán miként tudna hatékony szolgáltatással közlekedési alternatívát biztosítani az autósok számára – jegyezte meg.

hvg.hu

A Manci híd történetéről bővebben itt olvashat.

10 hozzászólás “Újjáépítik a Manci hidat?” bejegyzésre

  1. Prendick szerint:

    Ez jó. Újfent nem előre tervezünk, hanem elkezdünk hülyeségeken ötletelni a 24. órában. Legalább fel lehet kérni pár haveri tanácsadócéget, hogy jó pénzért rágják meg a gittet, aztán köpjék ki azzal, hogy nem lehetséges.

    Ez a Hagyó különösen híres az eszelős ötleteiről. Kiváncsi vagyok, mikor találja ki, hogy belépőjegyet kell vetetni az agglomerációból érkezőkkel. Az eddigi elképzeléseik is azzal zárultak, hogy sarcot kell szedni és nem a problémát megoldani. Eddig terjed a szakértelmük.

  2. lolka szerint:

    Nem igaz az Árpád-hid felé miért nem lehet kerülni. Normális táblázással, tájékoztatással. Pontonhid külföldről !-utána kitalálják az elbontás hülyeség, vagy csak tengeralattjárok közlekedhetnek, vagy felüljáró is kell a hajoknak. Persze a pontonhidba kalkulálni kéne az évi 2-3 árvizet is. De, ha ponton lesz a Dunán, Hagyó-járat lesz? Addig-addig agyalnak,hogy drágább lesz mint a 8km.-es Vőlgy-hid.

  3. Prendick szerint:

    Lolka, az a gond, hogy az Árpád-híd felé nincs olyan út se Budán, se Pesten, ami elbírná a forgalmat. Így is egész nap áll a dugó.
    Valamikor úgy tervezték a Margithíd felújítását, hogy előtte elkészül az Aquincumi híd. De az is úgy készül, mint a gerincút. Vagy még annyira se.

    Gondolom lesz még itt holdas ötletelés, meg “szakértői elemzés”, aztán annyi lesz az eredménye, ami szokott. Egyik reggel kint lesznek tiltótáblák és mindenki menjen, amerre akar.

  4. lolka szerint:

    A pontonhid akkoris egy nagy hülyeség és drága is. Megfogják találni a megfelelő utat. Az autósokat nem féltem inkább a tömeg- közlekedőknek nagy időveszteség a kerülés.

  5. Prendick szerint:

    Hehe, Tarlós is pontonhidazik. Lehet, hogy ezért nem tolonganak itt a fideszesek hülyézni Hagyót? 😉

    http://inforadio.hu/hir/belfold/budapest/hir-289200

  6. Nagyapó szerint:

    Borítékolom a következőket:
    1.Szekeres miniszter kideríti, hogy a honvédségnek nincs megfelelő hídja (Az előző vezetés leselejtezte, majd hulladékáron eladta, a volt NDK készletéből kapott hidakat ,a tankokkal együtt)
    2. Ezek után kiderítik, hogy csak külföldről lehet ilyet beszerezni Német- vagy Franciaországból.
    3. Több utazás után eldöntik, hogy melyik cégtől vásároljanak, majd létesítenek egy kft.-t amelyik egy Cipruson bejegyzett anonim cégen keresztül lebonyolítja az üzletet.
    Így fog a híd a kétszeresébe kerülni, l. Antonov gép, helikopterek felújítása, Kalasnyikovok modernizálása.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  7. Prendick szerint:

    Nagyapó, egyetlen pontodat sem lehet vitatni. Tényleg így lesz.
    Mondjuk a katonai pontonok tényleg nem alkalmasak a Dunán ilyen forgalomra. Utász voltam a seregben, volt szerencsém hozzá. Másra készültek.
    Pl. ilyenek: http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2003/3/europahid.htm
    5-10 km/h sebesség mellett át lehet rajta döcögni.

    Persze az előbb olvastam a HM közleményét, hogy napi húszmillióba kerülne. http://www.automenedzser.hu/hirek/20090702_Pontonhid.aspx
    A 1. pontod már bejött. 🙂

    Vannak külföldön olyan szerkezetek, amiket használni lehetne, de szerintem annyiba kerülnének hosszútávon, mint maga a híd. Ezek uszályokon álló, masszív szerkezetek, vagyonokért.
    Tehát jöhet a 2-3. pont.

  8. lolka szerint:

    Már tegnap szerettem volna feltenni, de nem találtam a tényekben láttam. Ha keservesen is, de marad az Árpád-hid. Megfogjuk szokni.

Itt lehet hozzászólni !