Levélváltás: használhatják-e a horgászok a Kis-Duna partot?

Csepel.hu

kisduna2

Eltiltották, ellehetetlenítették a horgászokat a vízparttól, mert nem lehet autóval a vízparton megállni – panaszolta a Csepel Horgász Egyesület egy nyílt levélben, melyet Borbély Lénárd polgármesternek küldtek. Az egyesület szerint a futók, kutyasétáltatók, kerékpározók uralják a partot, feldöntik a horgászbotokat. Borbély Lénárd polgármester a válaszában kiemelte: az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a fejlesztésekre. Ahogyan a Balaton, a Velencei tó vagy más Duna partok esetében is jellemző, nem a horgászok, hanem csak az autós közlekedés lett szabályozva. A Kis-Duna közvetlen közelében 360 kocsi tud parkolni, ezek közül a polgármester kész kijelölni mozgássérült helyeket is, de a partot a horgászversenyek kivételével autómentesnek képzeli el.

A Csepel Horgász Egyesület nyílt levele szerint ellehetetleníti a horgászatot, hogy nem lehet autóval közvetlenül a Kis-Duna partot megközelíteni. „Az autókat a vízparttól 100-150-200-300 méterre lehet, kell leparkolni. Jelenleg három kiépített parkoló van 2500 méteren belül a csepeli strand és a horgásztanya között. Ezekből a parkolókból csak felpakolva, gyalogosan lehet a vízpartot elérni. Különösen fáj ez a Papírgyár mögötti úgynevezett és eddig úgy is működő versenypályán, ahol a horgászmódszer speciális horgászeszközöket igényel. Ezzel a tiltással gyakorlatilag a horgászok el lettek tiltva a vízparttól, mert lehetetlenné tették ezen horgászfelszerelések vízpartra történő juttatását” – emelték ki levelükben.

A csepeli horgászok hangsúlyozták: mint minden csepeli lakos, ők is nagy örömmel vették, hogy folyamatosan megújul a csepeli Kis-Duna partvonala, és egy élhető, kellemesen látogatható, a horgászok által is használható pihenőhely lett a már elkészített szakasz. Ugyanakkor nem értik, hogy miért lett az autók elől lezárva a part, ami csak az ő közlekedésüket korlátozza, a futókat, kutyásokat, kerékpárosokat nem.

„Mi az oka annak, hogy senki más nincs elzárva, tevékenységében korlátozva, csak a horgászok? (Futók, kutyasétáltatók, szájkosár és póráz nélkül piszkítanak a vízpartra, holott vannak kutyafuttatók, kerékpározók, akik lesöprik a gyalogosokat, feldöntik a horgászbotokat.) Mikor ellenőrzik ezeket a közterület-felügyelők? Ha valaki rosszul lesz a vízparton, a mentő hogy közelíti meg a sérültet? Mozgássérültek, hogyan tudják megközelíteni a vízpartot?” – tették fel kérdéseiket.

A part így biztonságos és mindenki használhatja – állítja a polgármester

Az autós közlekedés csak annyira lett korlátozva, mint más vízparti területeken – állítja Borbély Lénárd polgármester, aki levélben válaszolt a horgászok aggodalmaira.

A polgármester szerint kiemelt figyelmet fordítanak a természeti értékek megőrzésére és fejlesztésére. Ennek köszönhetően újult meg a Tamariska-domb, a Kiserdő és a Kis-Duna-part több kilométeres partvonala is. „Hajléktalantáborok és szemétdombok helyett ma BMX-pálya, fitnesz-parkok, kerékpározásra és kocogásra is alkalmas, modern közvilágítással gazdagodott új sétányok és parkok várják a csepeli polgárokat. A visszajelzésekből ítélve ezeket a fejlesztéseket a környezetükre igényes csepeliek – köztük horgászok is – nagy örömmel fogadták.” – hívta fel a figyelmet Borbély Lénárd.

A polgármester kiemelte: hamarosan a 300 millió forintot is eléri a Kis-Duna part fejlesztésének összege. Ebben nem szerepel a strand vagy a parkfenntartás, a szemétszedés és a rendvédelem biztosítása. Ezért érthető, hogy ilyen összegű beruházás nem azért készül, hogy a vízparton közvetlenül autók parkoljanak. Ráadásul a part mentén 360 parkolóhely van, melyek közül jó néhány közvetlenül a vízparton található – húzta alá Borbély Lénárd.

„A part tehát kiszolgálja az autós horgászokat, de kétségkívül elsőbbséget ad a kerékpárosoknak, kocogóknak, sétáló családoknak. Tudniuk kell, hogy a partfejlesztés távlati célja is ez. A felméréseink szerint ugyanis az autómentes parti sétány felel meg a leginkább a csepeli polgárok igényeinek. Egy különleges játszóteret is szeretnénk ide építeni. Ahol pedig futkározó kisgyerekek vannak, nem jó, ha gépkocsik közlekedhetnek. Amennyiben van igényük külön mozgássérült parkoló kialakítására – tekintettel a mozgássérült horgászokra -, ebben egyértelműen partnerek vagyunk.” – emelte ki Csepel polgármestere.

Borbély Lénárd végül emlékeztetett arra is, hogy a horgászokkal kötött megállapodás szerint versenyek idején az önkormányzat feloldja a lezárást, és lehetővé teszi a parthoz való, gépkocsival történő lejutást és az abba való ki- és bepakolást.

 

Csepel.hu

 

 

18 hozzászólás “Levélváltás: használhatják-e a horgászok a Kis-Duna partot?” bejegyzésre

  1. Lovas szerint:

    Helyes. Egy sétány nem autókázásra való.

  2. csapajev szerint:

    Eddig sem autókázott ott senki! De ily módon lezárni a Duna-partot esztelenség. Ha valaki a futók, sétálók, kerékpározók, horgászok közül segítségre szorul, mentőt kell hívni hozzá, akkor keresünk egy illetékest, aki sorompót tud nyitni? Esztelenség magas fokon. A szabadon, szájkosár nélkül rohangáló kutyák ellen illetve gazdáik ellen kellene tenni valamit. Mert ugye közterületen póráz és szájkosár nélkül kutyát sétáltatni tilos.

  3. Grün Izidor szerint:

    Sőt, a pecások kérhetnék a vízfelület GYODÁ-val való lekerítését, mert azok a szemét kajakosok kenusok is összegabalyíthatják a kanócukat és szapora lapátolásukkal zavarják a halakat! 😀

  4. Lovas szerint:

    Minden kulturált helyen le van zárva a part a kocsik előtt. Majd kézben leviszik azt a láda sört a partra. Ha más képes rá akkor a horgászok is képesek lesznek.

  5. helyi szerint:

    Lovas!Nem látja a fától az erdőt!Nem a láda sörröl van szó, hanem arról, hogy nem lehet megközelíteni a partot mentővel sem!

  6. Lovas szerint:

    Te hülye vagy helyi: miért nem olvasol, mielőtt égeted magadat a hazugságaiddal? Borbély leírta a levelében, hogy a mentők át tudnak menni a lezáráson.

  7. VM szerint:

    Személy szerint nagyon örülök,hogy végre lezárták a partot a kocsik elől. A hisztit meg ne mértem a pecások részéről-nem ők lettek kitiltva onnan személy szerint,hanem az autók.Ha annyira nagy sportember,akkor képes pár száz méternyit cipelni a felszerelését,ahogy sokan mások is,mert elég sok biciklis pecást láttam már pl,hatalmas cuccokkal megpakolva.Érdekes,másnak megy autó nélkül.
    A kutyás és bringás megjegyzésre meg csak annyit,hogy igen,minden csoportban vannak hülyék,de attól még nem mindenki ilyen.Ja,és a szájkosár meg NEM kötelező.

  8. VM szerint:

    *nem értem

  9. csapajev szerint:

    Akik nem a környező utcákból, hanem a város távolabbi részérő érkeznek, azok autóval jönnek.
    Valótlan állítás az, hogy a horgászok autókáznak a parton. Csak a versenypályára járnak autóval, de ott nem zavarnak senkit.

  10. Bugi szerint:

    Nem teljesen értem, hogy miért lehet valamelyik parkolóban parkolni.

  11. Vazul néni szerint szerint:

    Helyes,egyetértek autómentes Kis-Duna partot .

  12. Tarjányi László szerint:

    Amikor még nem voltak autók, akkor nem voltak horgászok sem?!

    Régen sem lehetett autóval lemenni a partra! Azért voltak vascölöpök a part előtti park körül, illetve az árkolás az út szélén a soroksári révtől délre! Voltak vassorompók is, csak azokat a horgászok rendszeresen tönkretették, a vascölöpöket kihúzgálták vagy a köztük levő élő fákat kivágták!

    Akinek sok a felszerelése, hozzon kézikocsit vagy kerékpárt!

    A horgászok már így is másoknál SOKKAL TÖBB JOGGAL RENDELKEZNEK! A horgászat ugye sport? Igen, akkor a fogást lemérés vagy fényképezés után tessék visszaengedni! A víz állami tulajdon, így a benne élő halak is! A horgászbérlet a sportolásra való engedély! A HAL ELVITELE FIZETÉS NÉLKÜL LOPÁS!

    Mi az hogy a horgászok és családtagjaik egész évben halat zabálnak, mások meg hazai édesvízi halhoz legfeljebb a vendéglőben juthatnak! Még karácsonyra is csak halastóban tenyésztett, tápon nevelt halat VÁSÁROLHATNAK!

    Én szükségesnek tartanám, hogy a kifogott halat vagy vissza kellene engedni, vagy leadni megfelelő pontokon, ahol bármely magyar állampolgár azonos áron MEGVÁSÁROLHATNÁ, a horgász is!

    A honfoglalás korában Magyarország bővelkedett vizekben s halakban is. A táplálkozás egyik fontos eleme volt a hal, amelyhez mindenki egyformán hozzájuthatott!

    REMÉLEM, LESZ EGYSZER OLYAN KORMÁNY, AMELY A HALHOZ VALÓ HOZZÁFÉRÉS TERÉN IS EGYENJOGÚSÁGOT BIZTOSÍT MINDENKINEK!

    Dixi, Tarjányi László.

  13. Tündér Ilona szerint:

    És ezek a barmok bezáratták az OPNIT.

    ,,REMÉLEM, LESZ EGYSZER OLYAN KORMÁNY, AMELY A HALHOZ VALÓ HOZZÁFÉRÉS TERÉN IS EGYENJOGÚSÁGOT BIZTOSÍT MINDENKINEK!”

  14. felix szerint:

    Minden szenvedést okozó hobbit betiltanék.

  15. Tarjányi László szerint:

    Tündér Ilona, ez nem vicc! Akár tetszik a horgászlobbynak, akár nem, ebben a kérdésben is egyenjogúság lesz! Te is kénytelen leszel a halért fizetni, mint bármely más állampolgár!
    Én is szívesebben ennék vadvízi halat, mint tápszagú, mesterséges tóban tenyésztett pontyot!

  16. Tündér Ilona szerint:

    Én 40 éve valóban horgászok, halat nem eszek, kocogó nőt nem verek.

    Amennyiben néha lemenne a partra akkor látna olyan idős embereket akik csak úgy tudnak hódolni a hobbijuknak, hogy kocsival mennek a partra és ott horgásznak.

  17. Tarjányi László szerint:

    30 m-re lakom a víztől. 😀

  18. felix szerint:

    A Romai parti sétányra sem lehet gépkocsival menni, kivéve engedéllyel.

Itt lehet hozzászólni !