Polgármesteri nyílt levél a csepeli horgászokhoz

Csepel.hu

kisdunapart

Tisztelt Csepeli Horgászok!

Tisztelt Csepel Horgász Egyesület!

 

Ahogy azt az elmúlt öt évben tapasztalhatták, önkormányzatunk kiemelt figyelmet fordít a kerület természeti értékeinek rendbetételére, fejlesztésére, megőrzésére. Több évtizedes lassú pusztulás után ennek köszönhetően újult meg – egyebek közt – a Tamariska-domb, a Kiserdő és a Kis-Duna-part több kilométeres partvonala is. Hajléktalantáborok és szemétdombok helyett ma BMX-pálya, fitnesz-parkok, kerékpározásra és kocogásra is alkalmas, modern közvilágítással gazdagodott új sétányok és parkok várják a csepeli polgárokat. A visszajelzésekből ítélve ezeket a fejlesztéseket a környezetükre igényes csepeliek – köztük horgászok is – nagy örömmel fogadták.

Csak a Kis-Duna-parti sétány kiépítésére és közvilágítására 100 millió forintot költöttünk eddig. Ennek folytatása, második üteme most van tervezés alatt, amely szintén több tízmillió forintos kiadást jelent majd a volt „Dagi csárdáig”. És itt még nincs vége, hiszen a part teljes hosszán szeretnénk a sétányt kiépíteni. Ez mindösszesen 2-300 millió forintos beruházást jelent a Kis-Duna-part teljes szakaszán. Ebben nem szerepel a strand fejlesztése vagy a parkfenntartás, szemétszedés és a rendvédelem összege. Ezért érthető, hogy ilyen összegű beruházás nem azért készül, hogy a vízparton közvetlenül autók parkoljanak.

A jogos aggodalmak miatt, megnyugtatásul közölnöm kell, hogy bármilyen probléma történjen, a katasztrófavédelem, a rendőrség és a mentők gond nélkül átmehetnek a Kis-Duna parti útlezárásokon és lemehetnek a partra. A lezárások előtt ugyanis megtörtént velük az egyeztetés, és ezt a megoldást ők is javasolták és támogatták.

Ez a rendszer éppen olyan, mint a Balaton vagy a Velencei-tó partján, ahol a part mellett szintén nem lehet gépkocsival közlekedni és parkolni, de veszélyhelyzetben a szakemberek, mentők azonnal a helyszínen lehetnek.

A Kis-Duna partvonala mentén ugyanakkor jelenleg 360 parkolóhely van, melyek közül jó néhány a víz közvetlen közelében található. Ilyenek vannak a Nádfedeles Csárda mellett, a Szent István úti körforgalomnál, a kompnál, a szocialisták által sajnálatos módon kiárusított egykori napközis tábor mellett és a Kis-Duna öböl mellett is.

A part tehát kiszolgálja az autós horgászokat, de kétségkívül elsőbbséget ad a kerékpárosoknak, kocogóknak, sétáló családoknak. Tudniuk kell, hogy a partfejlesztés távlati célja is ez. A felméréseink szerint ugyanis az autómentes parti sétány felel meg a leginkább a csepeli polgárok igényeinek. Egy különleges játszóteret is szeretnénk ide építeni. Ahol pedig futkározó kisgyerekek vannak, nem jó, ha gépkocsik közlekedhetnek.

Amennyiben van igényük külön mozgássérült parkoló kialakítására – tekintettel a mozgássérült horgászokra -, ebben egyértelműen partnerek vagyunk.

Szeretném egyben arról is biztosítani Önöket, tartjuk azt a megállapodásunkat, hogy horgászversenyek idején az önkormányzat lehetővé teszi a parthoz való, gépkocsival történő lejutást és az abba való ki- és bepakolást. Bár a sétányok a gyalogos- és a kerékpáros közlekedésnek lettek és lesznek kialakítva, a sporthorgászat valóban olyan felszerelés-igényes, hogy érthető egyesületük kérése a versenyek idején.

 

Végezetül pedig minden csepeli közös érdeke, hogy a kerületünk legnagyobb értékét képviselő Kis-Duna-parton rendezett és egyértelmű körülmények legyenek. Így a jövőben az olyan esetek is elkerülhetők, hogy a horgász egyesület valamely tagja fizikailag bántalmazzon egy kocogó nőt, vélt, vagy valós sérelme miatt.

 

Budapest, 2015. október 20.

 

Borbély Lénárd

       Csepel polgármestere

 

12 hozzászólás “Polgármesteri nyílt levél a csepeli horgászokhoz” bejegyzésre

  1. csapajev szerint:

    Tisztelt Polgármester Úr! Kíváncsi lennék, Ön hányszor sétált a Duna-parton? Látott-e ott autókat közlekedni? Eddig sem autózott ott senki. Feltételezem, ezután sem fog. A versenypályával kapcsolatban pedig Önnek fogalma sincs arról, hogy az oda érkező versenyzők sem autókáznak, beállnak a töltés mellé, ahol senkit nem zavarnak és a több százezer Ft-os felszerelésüket féltve pakolják a vízpartra, ahol a felelőtlen emberek figyelmen kívül hagyva a horgászok szórakozását, versenyzését, ugrálják át a horgászbotokat. Téves az az információja is, hogy fizikailag bántalmazták azt a bizonyos futónőt. Továbbá a 360 férőhelyes parkolóhelyet is kétségbe vonom. A horgásztanyánál sokat mondok, de 40 autónál több nem fér. A Szent István út végénél talán 50, a Napközis tábori parkolót részben roncsautók foglalják el. Tessék számolni! De nem ez a lényeg! A versenypályát tessék szabaddá, bejárhatóvá tenni a horgászok részére.

  2. VM szerint:

    Nyilván az autóval odateleportálnak,ahol meg akarnak állni,és nem saját keréken közlekedve jutnak el odáig…:D

  3. Tündér Ilona szerint:

    Tisztelt Polgármester Úr!

    A horgászathoz sok esetben elég jelentős mennyiségű horgászfelszerelés szükséges, ezeknek a partra szállítása kézben kivitelezhetetlen.
    Megáll mondjuk a kocsival a Királymajorban, leviszi kézben a felszerelés egy részét a versenypályára, visszamegy a többiért, de mire azokkal újból lemegy a partra addig a többinek esetleg lába kél, ha az intézkedés kiötlője rendszeresen járna a parton akkor tudná, hogy a horgásztanyától a Kis-Duna öbölig a parton eddig sem voltak autók csak az öböltől a papírgyárig álltak le a partra a horgászok.
    Ön ezzel az intézkedéssel sok embernek lehetetlenítette el a szórakozását, kikapcsolódását.

    Amennyiben kételkedik abban, hogy vannak olyan horgászmódszerek amihez elkerülhetetlen a part gépkocsival való megközelítése akkor nézze meg Áder Jánost horgászat közben.

    http://www.origo.hu/itthon/20130523-riport-egy-kepzelt-horgaszversenyrol.html

  4. Vazul néni szerint szerint:

    Helyes ,egyetértek , autómentes Kis-Duna partot , hagyjuk a rizsát.

  5. Tündér Ilona szerint:

    Két éve biciklivel elestem a Kis-Duna parton mert egy póráz nélküli kutya elém jött, akkor most kutya nélküli partot is lehet kérni?

  6. Tündér Ilona szerint:

    ,,Így a jövőben az olyan esetek is elkerülhetők, hogy a horgász egyesület valamely tagja fizikailag bántalmazzon egy kocogó nőt, vélt, vagy valós sérelme miatt.”

    Ezek szerint egy gyalogos vagy egy bicklis horgász elveszti az agresszivitásra való hajlamát.

  7. Tarjányi László szerint:

    JOGEGYENLŐSÉGET A HORGÁSZOK ÉS A TÖBBI ÁLLAMPOLGÁR KÖZÖTT!

    A folyó és állóvizek, kivéve a mesterséges tavakat, állami tulajdonban vannak. A bennük élő élőlények, így a halak is állami tulajdonban vannak! Senkinek sincs joga azokat INGYEN hazavinni! Ahogy a fizetős horgásztavaknál rendszerben van, vissza kell dobni a fogást! Ahol pedig el lehet vinni, ott ki kell fizetni!

    A horgászbérlet a sportolás joga, úgy mint a pályabérlet más sportágaknál! Az nem jogosít fel a hal INGYEN ELVITELÉRE, magyarul ELLOPÁSÁRA!

    TISZTELT NÉMETH SZILÁRD KÉPVISELŐ ÚR!

    Szíveskedjék egyéni képviselői indítványban törvényjavaslatot előterjeszteni az állami tulajdonú hal, vad és madár fauna védelmében, annak hasznosítása csak az ÁLLAM JAVÁRA TÖRTÉNŐ értékalapú befizetés mellett történhessen! Ez alól senki sem lehet kivétel, mégpedig a JOGEGYENLŐSÉG ALAPJÁN!

    AMENNYIBEN A FIDESZ EHHEZ NEM PARTNER, MINDEN ELJÖVENDŐ HATALMI TÉNYEZŐNEK JAVASOLNI FOGOM ENNEK MEGVALÓSÍTÁSÁT!

    Tisztelettel Tarjányi László

    http://csepel.info/?p=44800#comment-253762 “Levélváltás: használhatják-e

    a horgászok a Kis-Duna partot?”
    Tarjányi László szerint:

    2015. október 20., kedd – 20:57

    Amikor még nem voltak autók, akkor nem voltak horgászok sem?!

    Régen sem lehetett autóval lemenni a partra! Azért voltak vascölöpök a part előtti park körül, illetve az árkolás az út szélén a soroksári révtől délre! Voltak vassorompók is, csak azokat a horgászok rendszeresen tönkretették, a vascölöpöket kihúzgálták vagy a köztük levő élő fákat kivágták!

    Akinek sok a felszerelése, hozzon kézikocsit vagy kerékpárt!

    A horgászok már így is másoknál SOKKAL TÖBB JOGGAL RENDELKEZNEK! A horgászat ugye sport? Igen, akkor a fogást lemérés vagy fényképezés után tessék visszaengedni! A víz állami tulajdon, így a benne élő halak is! A horgászbérlet a sportolásra való engedély! A HAL ELVITELE FIZETÉS NÉLKÜL LOPÁS!

    Mi az hogy a horgászok és családtagjaik egész évben halat zabálnak, mások meg hazai édesvízi halhoz legfeljebb a vendéglőben juthatnak! Még karácsonyra is csak halastóban tenyésztett, tápon nevelt halat VÁSÁROLHATNAK!

    Én szükségesnek tartanám, hogy a kifogott halat vagy vissza kellene engedni, vagy leadni megfelelő pontokon, ahol bármely magyar állampolgár azonos áron MEGVÁSÁROLHATNÁ, a horgász is!

    A honfoglalás korában Magyarország bővelkedett vizekben s halakban is. A
    táplálkozás egyik fontos eleme volt a hal, amelyhez mindenki egyformán hozzájuthatott!

    REMÉLEM, LESZ EGYSZER OLYAN KORMÁNY, AMELY A HALHOZ VALÓ HOZZÁFÉRÉS TERÉN IS EGYENJOGÚSÁGOT BIZTOSÍT MINDENKINEK!

    Dixi, Tarjányi László.

  8. felix szerint:

    Jogegyenlőség van, mert a horgászengedély kiváltható.

  9. Tarjányi László szerint:

    A horgászengedély egy pályabérlet, semmi több, a hal INGYEN elvitele LOPÁS!

  10. Tarjányi László szerint:

    A színházjegy az előadás megtekintésére szolgál, aki előadás után haza akarja vinni a primadonnát, azért külön fizetni kell! 😀

  11. fghfjhgkjhk szerint:

    Nem értem ezt az egész hisztizést. A Kirélymajor mögötti szakaszon rendbe lehetne tenni a felső utat is és akkor elférne mindenki, verseny idejére pedig be lehetne az alsó útra hajtani. Engem soha egy horgász és annak autója nem zavart. A sok elengedett, szájkosár nélküli “vágósúlyban” lévő kutya már annál inkább.

  12. VM szerint:

    A szájkosár nem,ismétlem NEM kötelező,csak a tömegközlekedési eszközökön.

Itt lehet hozzászólni !