Megáldották a Tamariska-dombon átadott keresztút tizennégy stációjával kiegészült Kálváriát

Csepel.hu

tamariskacsoportkep

Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök szentelte fel a Tamariska-dombon álló Kálváriát, amelynek október 11-én átadott keresztútja tizennégy stációval egészült ki. A kőből és fából készült állomások közadakozásból – családok, vállalkozások, magánszemélyek, egyházközségek segítségével – valósultak meg. A keresztút ötletét Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a kerület előző polgármestere kezdeményezte. 

A keresztút azt a másfél kilométeres útszakaszt jelképezi, melyen Jézus a keresztet hordozta. A felállított stációk földi életének utolsó óráira emlékeztetnek, a kínszenvedés útját követik nyomon, amely Pilátus ítélőszékétől a Golgotáig vezetett.

Csepel szakrális terén mostantól felekezeti hovatartozás nélkül járhatják be az érdeklődők a Kálváriához vezető keresztutat, amelynek utolsó állomásán Jézus és a latrok keresztjei láthatók – emelte ki köszöntő beszédében Kispál György plébános. Emlékeztetett arra, hogy a dombtető korábban sokáig „bűntanya” volt, a tavalyi évtől azonban a Golgotát jelképezi a keresztút tizennégy stációjával bővült rendbe tett és bekerített terület. A Kálváriát szimbolizáló alkotásokat az elmúlt évben a csepeli önkormányzat állíttatta.

Az esemény fővédnöke, Németh Szilárd országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta: ma nemcsak keresztény vallásunkról tettünk hitet, hanem a magyar és az európai kultúra megőrzése, tisztelése, hagyományának továbbvitele mellett is.

A képviselő a közös összefogás, a megmaradás szimbólumának nevezte Tamariska-dombon jelképpé váló „szent helyet”.  Kiemelte: „Fontos elfoglalnunk azt a teret, ami a miénk. Amióta 2011-ben bekerítettük, majd később bekameráztuk a területet, azóta elkerülik a quadosok, motorosok, a kábítószeresek a környéket. Megvédtük, ami a mienk, a kerítés segített ebben, elérte célját. Mindenkit arra buzdítok, hogy ezután is közösen védjük meg azt a helyet, ahol a keresztúton elgondolkodhatunk az élet értelméről, az ökológiai részen több mint 1000 négyzetméteren őshonos növényekkel ismerkedhetünk, s majd télen, amikor a szánkódombot használjuk gyermekeinkkel közösen”- tette hozzá a képviselő.

Németh Szilárd megköszönte az egyházközségek képviselőinek, a felajánló családoknak, cégeknek, magánszemélyeknek, kivitelezőknek s a képviselőtestület támogató tagjainak azon hozzájárulását, hogy együttes összefogással Csepel ismét gazdagabb lett egy szakrális térrel.

Az esemény után Spányi Antal megyés püspök szentmisét mutatott be a Szent Imre téri nagytemplomban, majd megáldotta a felújított plébániát.

Csepel.hu

Egy hozzászólás “Megáldották a Tamariska-dombon átadott keresztút tizennégy stációjával kiegészült Kálváriát” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    ))) 😀 (((

Itt lehet hozzászólni !