Kettős gyilkosság – A csepeli Luca Brasi és gazdája (1. rész)

Vélemény – Ábel Attila, Pestisracok.hu

Fotó: Mudra László [origo]

Hamarosan a televízióban is bemutatják azt a dokumentumfilmet, ami a csepeli kettős gyilkosságról szól. A film az emberölés mozzanatait rekonstruálja. Van benne egy érdekes rész Kun Tamás utolsó szó jogán elmondott beszédéből, ami szó szerint így hangzik: „Az a kisebbik baj, hogy engem el fognak ítélni. Nagyobbik baj az, hogy nem derítették fel ezt az ügyet. Valójában, hogy miért is történt, ami történt, ez szóba sem került.”

Évekig kutattam a kettős gyilkosság szövevényes hátterét. Elsők között írtam arról, milyen tárgyalások folytak az MSZP-n belül Deme Gábor sikkasztásáról. Elsőként írtam le, hogy Podolák György MSZP-s országgyűlési képviselőtől ment Deme a gyilkosság helyszínére. Podolákot a rendőrség ki sem hallgatta a cikk megjelenéséig. Évekig vártam, mikor és ki beszél arról, hogy mi vezetett a gyilkossághoz. Miért történt a gyilkosság, miért vált két ember áldozattá, és kettő gyilkossá? Nem volt ilyen vita. Ezért most elsőként foglalkozom ezzel is. A következőkben összeteszem a hatalmas kirakó darabkáit: a gyilkosok környezetét, motivációját, a gyilkosság eredeti tervét. A történteket jól ismerő egyik szakértő szerint Deme és Kun nem sokkal a bűntény előtt arról beszéltek mások előtt, hogy ők képesek lennének a tökéletes bűncselekmény végrehajtására. Igazat mondtak. Látni fogják, hogy majdnem sikerült.

TISZTÁRA, MINT A KERESZTAPÁBAN

A csepeli kettős gyilkosságról szóló beszámolókban kevesen foglalkoztak az emberölést elkövető Kun Tamással. Ez szerintem érthető. A család, a barátok, a tanúk, a szakértők elbeszélései alapján Kun Tamás ugyanis csak egy eszköz lehetett. Olyasmi, mint Luca Brasi a Keresztapában. Akár Kun, akár Deme szájából hangzott el először a „nyírjuk ki” javaslat, a terv készítője Deme Gábor lehetett. Kun Tamás őneki felelt meg bátorságával, őneki bizonyított hűségével. Mindvégig. Lényegében az élete árán. A dokumentumfilm is kiemeli ezt a különös kapcsolatot. Más szavakkal, de többen elmondják ugyanazt: Kun olyan volt Demének, mint kutyának a farka. Sajnos én nem hiszem, hogy Kun – ha csak át nem esik egy vallásos fordulaton – valaha kinyitja a száját, és elmondja, mi és hogyan történt pontosan.

A gyilkosság szempontjából tehát Deme Gábor volt a kulcsszereplő. Róla azt hallottam, hogy csodálat és tisztelet övezte a családjában. Otthon mindig dicsérték, kényeztették, és mindent megkapott, amit a családja képes volt megteremteni. Azonban egy elkényeztetett, egoista, folyton nagyot mondó gyerekből sem lesz könnyen gyilkos, aki hidegvérrel tervel ki egy ilyen bűncselekményt. Még akkor sem, ha magát az emberölést másra bízza, így a kezét és lelkiismeretét nem mocskolja be a legyilkoltak vérével.

A dokumentumfilmben szó van a legnagyobb bűn, az emberölés lelki terhéről és arról, hogy talán a saját lelkiismeretük okozta tudattalanul a lebukást. „A hülye gyilkos” hangzik el nagyon találóan arról, ahogyan Kun két ember kivégzése után kézen lőtte saját magát. A gyilkosság lelki terhét úgy oszthatták meg, hogy az Kun számára csak egy eszköz volt hűségének bizonyítására. Deme ugyanakkor nem húzta meg a ravaszt, pusztán kisegítő szerepe volt. Meggyőződésem, hogyDeme nem érez lelkiismeret-furdalást a történtek miatt. Csak magát sajnálja.

TERROR AZ ISKOLÁBAN, EBÉD GYURCSÁNNYAL, VACSORA STALLONÉVAL

Deme Gábor ismerősei szerint olyan személyiség, akiről azt mondjuk: felfelé nyal, lefelé tapos. Többen is leereszkedő, sunyi, döglött hal kézfogásról és nyálas hízelkedésről számoltak be, mint első benyomásról. Akiket kedvelt, vagy akik felette álltak a ranglétrán, azoknak hízelgett. De közben szadista módon bánt el azokkal az alárendeltjeivel, akiket nem kedvelt.

A tanárok visszaemlékezései szerint a gyerekeket nem egyszer verte és fojtogatta. Egy korábbi MSZP-s politikustársa mesélte, hogy előttük is megfenyegetett tanulókat és eljárt a keze, amikor egy pártrendezvényen a dolgozni kirendelt diákok hanyagul pakolták az iskolai felszerelést. (Deme a bíróságon utalt rá, hogy az iskola pénzét, felszereléseit időnként a párt érdekében is felhasználták. Ott ezt Takács Józsefre terhelően próbálta előadni. A bíróságon ugyanakkor kiderült, hogy egészen a legutolsó időkig, amikor Takács József már nyomozott Deme után, Deme volt az iskola tényleges vezetője.) Az alárendeltek között volt, akit Deme szabályosan a besúgójává tett. Másokról aljas szex-pletykákat terjesztett, kábítószeres vagy sikkasztási vádakkal üldözte el őket. A dokumentumfilm is említi, hogy „kis Hitlernek” hívták a háta mögött. Szokása volt piros és sárga lapokat osztogatva büntetni. Gyakran készített titokban diktafonos felvételeket, amelyekkel később elbüszkélkedett vagy éppen zsarolni próbált. (Legutóbb Szenteczky Jánosról, a csepeli MSZP elnökéről és frakcióvezetőjéről derült ki hasonló egy másik bíróság előtt.)

Deme Gábor magáról és környezetéről mániásan hazudozott. Rosszindulatú szex-pletykái és kábítószeres vádjai szintén a fantáziálás, vetítés termékei voltak. Önmagát viszont az egekbe emelte. Mindig hangsúlyozta, hogy milyen nagyra tartja őt a párt, és milyen sokra fogja még vinni. Olyanokkal hencegett, hogy majd polgármester és miniszter lesz. Azt állította, hogy Gyurcsány Ferenccel szokott ebédelni, és Stallonéval is vacsorázott már. Egy tanártársának mesélt arról, hogy egy időben „Szeva bácsinak”, a hírhedt ukrán maffiavezérnek dolgozott. Azt állította, hogy amikor Szemjon Mogiljevics pénzmosodáknak vásárolt cégeket, és a Podolák György által vezetett bicikligyár tulajdonosa lett, számítógépes munkákat végzett a maffiavezérnek. Deme azzal is büszkélkedett, hogy amikor túl forró lett a maffiavezér lába alatt a talaj, részt vett „Szeva bácsi” búcsúbuliján.

DEME ÜGYEIRŐL A PÁRTVEZETÉSNEK IS TUDNIA KELLETT

Amikor Deme Gábor a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola gazdasági vezetője lett, már több munkahelyen volt túl. Tudomásom szerint mindenhol előjött belőle az egyre kevésbé rejtőzködő hatalomvágy, bosszúszomj, a szex-pletykák, a fantáziálás, hazudozás vagy zsarolás. Tudtommal minden munkahelyére a párt segítségével vagy befolyásával vették fel, és mindenhonnan botrányokkal volt terhes a távozása. Ugyanakkor – és ez a bűncselekmény szempontjából meghatározó – mindig nagyobb hatalmú állásba helyezték át. Felfelé buktatták, jutalmazták a botrányaiért.

Amikor tehát Deme Gábor – sokadik lehetőségként – megkapta a párttól a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola irányítását, már kialakult személyiség volt. A gyilkosságon kívül mindennek volt előzménye, amit az iskolában tett. A vele kapcsolatos botrányokról, agresszivitásáról, fantáziálásáról, hazugságairól pedig a pártvezetőknek tudniuk kellett.

Takács József és Papp László, a csepeli kettős gyilkosság áldozatainak fényképe a koporsójukon - 2009. január 30. - MTI Fotó: Kovács Tamás

A GYÁRIAK

Aki tanult közgazdaságtant, tudja milyen fontos szerepe van a szervezeti vagy vállalati kultúrának. A pártoknak is van a tagok, vezetők kapcsolatát, kiválasztását, a konfliktuskezelést és a döntéshozatalt jellemző belső kultúrájuk. A csepeli MSZP-ben ilyen szempontból meghatározó szerepe volt a Csepel Műveknek és az ott működő kommunista szervezeteknek.

Az MSZP csepeli vezetőinek többségét az úgynevezett „gyáriak” adták. Ez a csapat jellemzően a könnyebb élet, kevesebb munka és több pénz reményében hagyta ott a foglalkozását, lett esztergályosból vagy kohász technikusból jól kereső KISZ-vezető, majd még jobban kereső pártfunkcionárius. Nem tudom, hogy volt-e köztük olyan kommunista, aki hitt is az eszmében. Tóth Mihályról el tudom képzelni, de Podolák Györgyről már nem. Ettől függetlenül 2010-ig az „elvtárs” megszólítás volt a megszokott a csepeli pártszervezetben.

Zárt, belterjes társaság volt. Maguk közül választották a vezetőket, és kimentették egymást a bajból. Akkor is segítettek egymásnak, ha valaki bűncselekménybe keveredett. Az „élcsapat” elvégezte a pártiskolát, köznyelven a foximaxit. Ez az előre jutásban nagy szerepet játszott, de a műveltségben néhány kivételtől eltekintve nem. Voltak köztük kivételek. Tanultabbak vagy bölcsebbek, akik a rendszerváltás után a politikán kívül is megtalálták a helyüket. Ilyen volt Takács József is.

KÉZ KEZET MOS…

Takács akkor tért vissza a politikába, amikor egy MSZP-s képviselő 1998-ban olyan pedofilbotrányba keveredett, amiből nem lehetett kimosni. Jellemző módon ezt a politikust úgy segítették ki, hogy aztán tanárként alkalmazták. Ennek a következménye minimum egy másik – és a valóságban még ki tudja mennyi – gyerek molesztálása, majd börtönbüntetés lett. Egy testvérvárosunkban mesélték, hogy ha a gyerekekkel volt, igyekeztek jobban figyelni rá, nehogy baj legyen. Alapítója és tagja volt egy „hátrányos helyzetű gyermekeknek személyiségük zavartalan kibontakozásához esélyt adó” alapítványnak, és pártja a botrány után csepeli kitüntetést szavaztatott meg neki. Állítólag a börtönből is a párt segítségével szabadulhatott egészségügyi indokokkal hamarabb. De egyáltalán: hogyan juthatott eszükbe, hogy a pedofilbotrányba keveredett társukat gyerekek közé engedjék? A hideg futkos az ember hátán. Ez az eset tökéletesen mutatja azt a következmény-nélküliséget, ami a pártban megszokott volt.

Deme Gábor vérségi alapon tartozott a gyáriak közé. Deme Béla, a nagyapa keményvonalas pártfunkcionárius volt. Érdemes meghallgatni a Túlélők című filmben a visszaemlékezését, hogyan nevezi ellenforradalomnak még mindig 1956-ot. Tóth Mihály és Orosz Ferenc, az MSZP-s vezetés meghatározó alakjai mélyen tisztelték a sztálinista nagypapát, aki részt vett a forradalom utáni megtorlásban. Ha valaki kiesett a csapatból, először a „gyáriak” között keresték a pótlást, vagy származás szerint ment a kiválasztás. Ezért pátyolgatták, vezetgették munkahelyről munkahelyre Deme Gábort, akinek jó esélyei lettek volna 2010-ben az alpolgármesteri székbe ülni. (Folytatjuk!)

Forrás: Pestisracok.hu

 Kettős gyilkosság – Így lettek gyilkosok (2. rész)

40 hozzászólás “Kettős gyilkosság – A csepeli Luca Brasi és gazdája (1. rész)” bejegyzésre

  1. szigetország szerint:

    Luca Brasi — ez jó hasonlat. Kis Hitler — ő meg a másik.

  2. krapulax szerint:

    pedofil mszps képviselő, hmm…
    biztos itt kommentel az is a többi barom komcsi féreggel.

  3. Borka-Szász Tamás szerint:

    Értesítjük tisztelt olvasóinkat, hogy sajnálatos szerkesztési hiba történt, és a cikk bevezetőjébe még egy piszkozat került…a végleges szöveg ez lett volna:

    “A csepeli kettős gyilkosságról szóló megrendítő dokumentumfilm megtekintése után határozott hiányérzetem volt. A film készítői ugyanis nem átallottak a tragédiáról egy objektív, lényegében politikamentes alkotást forgatni, ami alig-alig használható pártpropaganda célokra. Ez számomra mélyen frusztráló, ez így nem maradhat!
    Ekkor született meg bennem az elhatározás, hogy a következő időszakban hosszú írásokban fogom a történteket tovább “oknyomozni”, csúsztatni, hazudozni, és legfőképpen – reggeltől-estig EMESZPÉZNI. Nem tehetek róla, beteg ember vagyok, aberrált lelkem csak így lelhet kielégülést és megnyugvást (meg különben is ezért kapom az alpolgármesteri fizetésemet)…”

    A sajnálatos hibáért elnézésüket kérem!
    Ábel Attila
    csepeli Fidesz elnök
    agit-prop ügyekért felelős alpolgármester

  4. felix szerint:

    krapulax!
    Te valóban bolsi vagy?

  5. szigetország szerint:

    “Zárt, belterjes társaság volt.”
    Most is az. Értelmes ember most sem tud a csepeli mszp-ben politizálni. Be sem engedik oda, mert a bűnözői garnitúra nem engedi oda. Pláne vezetői posztra. Ennek issza a levét az a sok ezer valóban baloldali érzelmű csepeli, akik szeretnék, ha hiteles emberek képviselnék az érdekeiket. De hol vannak ezek a hiteles, művelt, önzetlen, fiatal baloldali vezetők?

  6. Tarjányi László szerint:

    A csepeli Fidesz is zárt, belterjes társaság. Értelmes ember most sem tud a csepeli Fideszben politizálni. Be sem engedik oda, mert Németh Szilárd nála különbeket be sem enged. Pláne vezetői posztra. Ennek issza a levét az a sok ezer valóban jobboldali érzelmű csepeli, akik szeretnék, ha hiteles emberek képviselnék az érdekeiket. De hol vannak ezek a hiteles, művelt, önzetlen, fiatal jobboldali vezetők? Információk Horváth József írásában érhetők el, kereshető a google-n “avalodinemethszilard” keresőszóval!

  7. Grün Izidor szerint:

    Nem értem Ábel Attilát!
    ilyen fantasztikus képzelőerővel miért nem scifiket ír?!
    A dokumentum regény tényeken (megtörtént eseményeken) alapul, tehát a bennül lévő valóságtól elrugaszkodás nagyban lerontja a zalkotása hitelességét!
    A büntetőper iratanyagát bármilyen módon tuningolni, abba a beteges fantáziálásokat beleszőni, akár azokat megváltoztatni hasonló a jelenlegi kurzus történelem hamisító törekvéseihez és nem lehet az alkotói szabadság része!
    Persze azt is csak azzal az engedménnyel, hogy egy ilyen találomra összehányt írást egyáltalán alkotásnak és elkövetőjét alkotónak lehet nevezni!

  8. ebihal szerint:

    Grün!
    Tökéletesen igazad van, de mint köztudott a disznóknak moslék jár!

  9. Ábel Attila szerint:

    Kedves Tamás!

    Az egész csepeli MSZP-ből te állítottad egyedül, hogy semmit sem tudtál Deme sikkasztási ügyéről. Miközben frakcióvezető voltál.

    Ebből csak két dolog következhet:

    1. Sült idióta vagy, aki semmit sem tud arról, hogy mi folyik körülötte.
    2. Vagy mindenki mást nézel hülyének.

    Egyébként a film csak azzal foglalkozik, hogy a gyilkosság maga hogyan zajlott le, és a két ember személyiségéről mit lehet tudni. Az okokat, körülményeket nem érinti. Ha nem vetted volna észre 😀

  10. felix szerint:

    Ábel Attila.
    A helyi MSZP több mint 90%-ka semmit sem tudott a sikkasztásról.
    Ne kérkedj a tájékozatlanságoddal.

  11. szigetország szerint:

    félix!
    Elég, ha az MSZP összes vezetője tudott a sikkasztásokról, és nem tettek semmit. De ezt már milliószor leírták. Az pedig szintén az MSZP belső viszonyaira jellemző, hogy a vezetők nem tájékoztatták a fontos ügyekről a párttagságot. Vagy a sikkasztásokat nem tartották fontos ügynek?

  12. Grün Izidor szerint:

    Attila!
    “Egyébként a film csak azzal foglalkozik, hogy a gyilkosság maga hogyan zajlott le”
    .
    Mivel kellene még foglalkoznia a filmnek és büntető eljárásnak?!
    A találgatás a hozzád hasonló fantáziájú elmebetegek dolga! 😛 😀

  13. felix szerint:

    Szigetország!
    Tudom, hogy fidesz az összes mutyitól tájékoztatja a tagságát. Sajnos az MSZP nem volt ilyen.

  14. Grün Izidor szerint:

    szigetország!
    Szólt valaki a fityeszből a Vezírnek, hogy legyél már mértéktartó a vejed közbeszerzéseiben?!
    A végén még a gyeröknek kezdett égni a pofáján a bőr apósa miatt és miután megszerezte becsületesen az első néhány milliárdját kiszállt a buliból! 😛

  15. Ábel Attila szerint:

    Ha nem tudtak róla, nyilván a bíróság is tévedésből idézte be a csepeli MSZP vezetőit, és nyilván az időjárásról cseverésztek hetekig Demével meg Takács Józseffel.

  16. felix szerint:

    Attila!
    Te vagy az egyetlen aki tudja, hogy miről és mennyi ideig csevegtek.
    Miért nem jelentkeztél tanúnak.
    Nagy hasznodat vették volna és most nem lennél haszontalan.

  17. Grün Izidor szerint:

    Ábel Attila!
    Amikor valakit beidéznek egy bírósági tárgyalásra még nem tudják, hogy mit tud!
    Feltételezem, így látatlanban is, hogy azt tanúsították, hogy nem cseverésztek hetekig a Deme sikkasztási ügyeiről!
    Veled ellentétben nekik dolgozniuk is kellett közben! 😛

  18. Grün Izidor szerint:

    felix!
    Ezt nevezik telepátiának vagy csak együtt gondolkodásnak?! 😀

  19. felix szerint:

    Grün Izidor!
    Azonos a viszonyunk a hülyeséghez.

  20. szigetország szerint:

    Azt mondja ez az idióta víziló (Kun Tamás), hogy a bíróság nem derítette ki, hogy valójában miért történt, ami történt. Ha mondjuk kinyitotta volna a száját, és szépen mesélni kezd, akkor ehhez a tényhez is közelebb jutottunk volna. De éppen ő volt az, aki nem tett vallomást.
    A másik meg Deme.
    Voltak idők, amikor ha mással nem, hát harapófogóval kihúzták az emberből a mondandót. Legfeljebb kitépték a nyelvét is. De manapság humánus időket élünk.

  21. felix szerint:

    szigetország
    Te valami inkvizitor származék vagy?

  22. Grün Izidor szerint:

    szigetország!
    Annyit mondtak amennyi egy életfogythoz elég!
    A kétszereshez már nem ragaszkodtak!

  23. Grün Izidor szerint:

    bocs előbb elment.
    Tehát előttük lebegett az ősi dakota bölcsesség: “Legyünk szerények, ne mi nyerjük a legtöbbet!”
    Ennyi!

  24. szigetország szerint:

    Ha a vízilónak megeredt volna a nyelve, saját magát is hozzásegítette volna ahhoz, hogy mi történt valójában.
    Plusz félix is megvilágosodott volna.

    A harapófogóval amúgy mi a baj?

  25. Grün Izidor szerint:

    szigetország!
    Hogy mi történt valójában már tudjuk!
    A többit jó pézér Ábel Attila majd hozzámisztifikálja! 😀

  26. nagyapó szerint:

    A kommunisták Csepelen összezártak. Kilökték Takácsot, mert a bolsevik érdek ezt kívánta. Olyan ez, mint Rajk esetében. Takács, aki becsületes próbált lenni hitt a szocialista erkölcsben, csalódott. Ez az életébe került, sőt sajnos magával vitt egy semmit nem tudó társat is. Jól írja Ábel Attila a keresztapa hasonlattal, a klán kilökte. Senki nem kelt Takács segítségére, mert mind sárosak, saját bőrüket védték. Szerencséjük, hogy perük nem Nürnbergben került sorra, mert több súlyos ítéletre kerül volna sor.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop. (sőt gyilkol)

  27. Orsós Rodrígó szerint:

    Ezek a csepeli fityesz ivadékok, ha kinyitják a szájukat… hhhm hát nem biztos, hogy az igazság érdekli őket, hogy finoman fogalmazzak. A hazugságokat meséket inkább szeretik és a ferdítéseket, csúsztatásokat. Ilyenek. A lényeg, hogy rágalmazhassanak valakit. Szerintem ahogy világrajöttek a szülész orvost is már beperelték ezért-azért.

  28. felix szerint:

    Vén pöcs.
    Mitől és hogyan tudták volna megvédeni Takácsot.
    Feljelentés csak a sértett intézmény tehetett.
    Segg hülyék vagytok és összevissza beszéltek.
    Szigetország szerint a víziló azért nem tudta meg saját magától, hogy mi történt valójában, mert nem nyitotta ki a száját.
    Gratulálok.

  29. szigetország szerint:

    Félix! Most már csak arra vagyok kíváncsi, mi bajod a harapófogóval? Minden rendes háztartásban tartanak harapófogót. Nekem is van. Összetett feladatokra is lehet használni.

  30. felix szerint:

    szigetország!
    Eddig azt hittem, hogy csak játszod a hülyét.
    Tévedtem.

  31. Orsós Rodrígó szerint:

    Gyere haza, fiatal! programra mindössze 100 millió forintot szánnak, holott ugyanennyibe került “másfél szék” a felcsúti stadionban. Ez a mostani idegengyűlölő kampány negyede.

  32. nagyapó szerint:

    Eetásak! Sok hazug ember. Takács megjárta saját canossa útját. Az eetásak elhajtották, senki nem ált mellé. Sem a rendőrkapitány et., sem a párt/önkormányzat vezető et.-ak nem segítettek neki. Halálba küldték! Most krokodilkönnyeket hullatnak érte, mint Raajkért.
    Szemét népség.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  33. ebihal szerint:

    Már megint beivott!

  34. Orsós Rodrígó szerint:

    Valami pancsolt abszintot nyakalhatott szegény pára.

  35. szigetország szerint:

    félix!
    Csak nem kiújultak a gyerekkori pszichés problémáid? Nem állítom, hogy gyakran bevizeltél az ágyba, de ami késett, most megjött.
    Nem baj, ha nem érted.

  36. nagyapó szerint:

    Két “hüje” komcsi! 1/2eszű1/2x, a kis hülye bunkó, meg a műroma! Csak ennyire fussa? És Takács? Baráti veszteség? Ja a szociknál nem számít egy ember, meg még egy? Ez a proletkult?!!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop.

  37. felix szerint:

    szigetország!
    Az lenne a baj, ha érteném.
    Szemétláda!
    Mit nem hordtál ma még össze?
    Igyekezz mert kifutsz az időből.

  38. andrás szerint:

    “Vörös kutya,vörös ló.vörös állat egy se jó!”

  39. ebihal szerint:

    andrás!
    Mond el az őseidnek!

  40. felix szerint:

    andrás!
    Jó neked a fidesz akol,
    mert ott mindent bekaphatol.

Itt lehet hozzászólni !