Cél a belterületté nyilvánítás – fórum Hárosról

Csepel.hu

forum4

Közbiztonság, közművek, közlekedés, belterületté nyilvánítás, utcák kialakítása és rendezése – ezek voltak annak a hárosi lakossági fórumnak a legfontosabb témái, amelyet a polgármesteri hivatal épületében rendeztek január 30-án. Az eseményre a vártnál is többen voltak kíváncsiak, és mindenki választ kaphatott kérdésére. Borbély Lénárd polgármester és Balogh Ernő önkormányzati képviselő, hárosi tanácsnok mellett a különféle szakterületek képviselői válaszoltak az érdeklődők észrevételeire, miközben az önkormányzat is hasznos információkhoz jutott arról, mely témák foglalkoztatják leginkább a lakókat.     

A lakók hozzászólásaiból is kiderült, hogy tudják: Háros elmaradottsága több évtizedes gond, és nem lehet egy csapásra megoldani a régóta meglévő bajokat. Ezzel együtt értékelik azokat az eredményeket, amelyeket az önkormányzat elért az utóbbi években. Pozitívan említették egyebek mellett a csatornázást, a közvilágítás fejlesztését, a közbiztonság javításáért tett intézkedéseket, a rendszeressé váló fórumokat, ahol elmondhatják észrevételeiket.

Borbély Lénárd polgármester azt emelte ki, hogy az önkormányzat legfőbb törekvése Háros belterületté nyilvánítása. Ehhez azonban az szükséges, hogy a legégetőbb gondokat orvosolják, rendezzék a kusza viszonyokat a környéken. Az utcák egy része például magánterületen halad át, jó pár helyen nincsen vezetékes ivóvíz.

Hároson fejlesztések sorát valósították meg 2010 óta. A legtöbb utcában megtörtént a csatornázás, összesen 6960 méteren fektették le a szennyvíz-csatornát, és 547 házi bekötővezetéket készítettek el. A rászoruló lakók pedig a saját házi szennyvízhálózatuk kiépítésére 1,2 millió forintot nyertek el pályázaton. A hiányzó részeken – a Körtefa és Barackfa utca egy kisebb részén, Fácánhegyi utcában, a Csepeli úton néhány ingatlan házi bekötővezetékei esetében — most végzik a tervezést. A munkákat több esetben műszaki problémák lassítják. Van, ahol átemelő telepet kellene építeni és van olyan szakasz, amelynek az ellátása aránytalanul magas beruházási költséggel jár. A problémák megoldása érdekében a csepeli önkormányzat mindent elkövet.

Az önkormányzat kiemelt célkitűzése, hogy legkésőbb 2019-ig, azaz a ciklus végéig Háros minden közterületen megközelíthető részén lesz vezetékes ivóvíz. Első lépésként az önkormányzat biztosította a tervezéshez szükséges fedezetet. A vízvezeték tervezése és kiépítése a következő utcák egy-egy szakaszát érintik: Csepeli út, Cseresznyefa, Almafa, Meggyfa, Szederfa, Vízmű és Fügefa utcák.

Egyre több utcában van közvilágítás lakossági bejelentés alapján. Közvilágítással látták el az Almafa, Szederfa, Páskom, Lajos utcákat, a Béke dűlőt és bővült a Vízmű lakótelep kivilágítása is. A közvilágítás fejlesztését továbbra is tervszerűen folytatják. Az eredmények közé sorolható az utak felújítása, karbantartása, a csapadékvíz-elvezetés javítása, ahol még nagyon sok a tennivaló.

A közbiztonság javítása érdekében az önkormányzat egy Dacia típusú új rendőrautót vásárolt a rendőrség részére, így a hárosi területek megközelítése lényegesen könnyebbé válik.

A fórumon szóba került a Csepeli út közlekedésbiztonságának javítása. Az önkormányzat számára nem ismeretlen a kérdés, hiszen a legutóbbi testületi ülésén is megtárgyalták a lakók által felvetett gondokat. A képviselők arra jutottak, hogy átfogóan tanulmányozzák az ügyet, s ennek ismeretében fordulnak a BKK-hoz megfelelő intézkedések megtételére. A Csepeli út járdájának megépítését külön megvizsgálja a csepeli önkormányzat, hogy van-e rá műszaki lehetőség.

A lakók kérésére kerítéssel látják el a Vízmű lakótelepet, hogy így óvják és tegyék biztonságosabbá a környezetet. A Vízmű lakótelep körüli közterületi munkálatok azonban továbbra is az önkormányzat feladatkörébe tartoznak.

Borbély Lénárd kitért rá, hogy bejárásokon mérik fel a lakók által szóba hozott további kéréseket, amelyek főként a közlekedés, a forgalombiztonság javítását, a környezetszennyezés elkerülését, az életkörülményekre kiható tényezőket érintik. Az önkormányzat folyamatosan figyelembe veszi a lakók javaslatait, s nem kezeli mostohagyerekként Háros sorsát.

Belterülethez minőségi változás

Polinszky Tibor megbízott főépítész a belterületté nyilvánításról elmondta, hogy előbb szigorú feltételeknek kell megfelelniük. Jelenleg mezőgazdasági, távlatban fejlesztésre kijelölt besorolású a terület, a belterületté váláshoz minőségi feltételeknek kell megfelelniük. A belterületté nyilvánításhoz elengedhetetlen a közművek megléte, a közösségi közlekedés javítása, amiken az önkormányzat folyamatosan fáradozik. Ide sorolható a II.Rákóczi Ferenc út kétszer két sávra való bővítése. Ezek Budapest fejlesztésében, beruházásában kell, hogy megvalósuljanak. Ezt követően elfogadott rendezési terv szerint rendezhetőek el az utcák kialakítása, melyhez már a magántulajdonosok közreműködése, az ott lakók cselekvő akarata szükséges. Ezután lehet rendezni az utcaneveket, kihelyezni a táblákat és rendbe tenni a lakcímbejelentéseket.

Dudás Zoltán, a Csepeli Járási Hivatal vezetője a helyi lakók lakcímeinek pontosítása végett azt javasolta, hogy az érintettek keressék fel a Csepel Plázában található okmányirodát, ahol munkatársai segítséget nyújtanak.

Balogh Ernő hárosi tanácsnok azt mondta, hogy a közbiztonság javítását tartja a szívügyének. Napi kapcsolatban van a lakókkal és a rendőrséggel, hogy konkrét esetekben gyors megoldást találjanak.

Tessék szólni a rendőröknek!

Papp Péter ezredes, csepeli rendőrkapitány utalt rá, hogy az önkormányzat évente 126 millió forinttal támogatja a rendőrséget, ami országos összehasonlításban is kiemelkedő. Ennek köszönhetően Hároson is gyakoribbá váltak a járőrözések és hatékonyabbá a bűnmegelőzés. A rendőrök kerékpárral, kismotorral, olykor lóháton járják körbe a vidéket. Jó szolgálatot tesz az önkormányzat által nemrég vásárolt gépjármű is. A lakók megemlítették, hogy a környékre sok az idegen ember betelepült, akikről semmit nem tudnak, és gyakran agresszíven viselkednek. A rendőrkapitány azt kéri, hogy tájékoztassák a rendőröket arról, miféle gyanús személyek húzzák meg magukat Hároson. Bátran szóljanak Kovács Zoltán rendőr főtörzszászlós körzeti megbízottnak, aki Hároson teljesít szolgálatot, és éjjel-nappal hívható a saját mobilján. Telefonszáma: 06-20-313-5259. A csepeli rendőrkapitányság pedig ezen a számon érhető el: 06-70-460-7242.. A kapitány határozottan arra szólította fel a lakókat, hogy ne féljenek szóvá tenni a környezetükben tapasztalt bűncselekménygyanús eseteket! „A bejelentőt semmilyen sérelem nem érheti, megvédjük őt!” – nyomatékosította a Papp Péter.

 

Csepel.hu

3 hozzászólás “Cél a belterületté nyilvánítás – fórum Hárosról” bejegyzésre

  1. Tarjányi László szerint:

    Érdemes fenntartani a csepelinfót? Naponta néhány bejegyzés, feléhez hozzászólás sem érkezik! Takaréklángon 2018-ig, amikor majd bejelentkezik megint Gordon, Doki, Manitu meg a többiek, akik valamilyen pozícióra vágynak. Most nem kommentelnek, mert megkapták amire vágynak, bizonyára agyondolgozzák magukat. Akik meg nem kapták meg amiért bőszen kommenteltek, másfelé tájékozódnak. Remélem nem a Jobbik táján találkozok velük 2018-ban.

    Miért nem téma a csepelinfóban a bevándorlás, meg Ukrajna, meg a Putyin-látogatás. A Hírtv-ben foglalkoznak vele, meg azzal is hogy Heisler András Eichmann látogatásához mérte Merkel látogatását a MAZSIHISZ-nél. Vagy a Hírtv fideszes körökben ma ellenségnek számít?

  2. Doki szerint:

    El vagy te tévedve kedves Tarjányi László! Azért nem kommentelek már ide, mert meguntam a szándékosan provokáló, ész nélküli, szemétkedő hozzászólásokat, amiket itt egyesek elsütöttek… Milyen posztról beszélsz te? És hogy jössz te ahhoz, hogy minden ok nélkül véleményt alkoss rólam? Szerintem az az ember maradjon csak csöndbe, aki hónapokon, talán éveken keresztül azt hangoztatta a fórumon, hogy a csepeli Fidesz mekkora szemét, hogy egy forintot sem adtak a gázárötletért, majd az MSZP által üzemeltetett Csepelinfo pluszon is ugyanezét megírta… Semmilyen posztot nem kaptam és nem is kértem, nem értem, hogy miről beszélsz.

  3. Kisziné szerint:

    iLYENKOR HOL VANNAK AZ AKTIVÍSTÁK AKIK CSAK SZAVAZÁSKOR JÓ POFIZTAK . A PIACNÁL MINDEN FONTOS HELYEN PL. SZENT IMRE TÉREN, KARÁCSONY SÁNDOR UTCÁNÁL , PIACNÁL , A RENDELŐ INTÉZETNÉL ÉS MÉG SOROLHATNÁM. TELEFONÁLÁSRÓL ÉS AMIKOR ELJÖTTEK A LAKÁSRA AGITÁLNI. ÁLLANDÓAN CSENGET A TELEFON HOL EZ HOL AZ HIVOT. Még az a hájfejű Mészáros Lőrinc is. Most miért nem segítik az ídőseket miért nem járják most az aktivísták lakásokat ahol ÍDŐSEK LAKNAK. MIÉRT NEM KÉRDEZIK MEG MIBEN TUDUNK SEGÍTENI ? EGY SZÓVAL VALAMI NEM OKÉ ITT . Bánom hogy Csepelen vett a fiam lakást . IGAZ AZ A KÖZMONDÁS AKI KÖZEL VAN A JÓISTENHEZ HAMAR ÜDVÖZÜL. VAGY AKI KÖZEL VAN A HÚSOS FAZÁKHOZ AZ JÓL LAKIK. ” HOL VAN ITT A SEGÍTSÉG AZ IDŐSEKNEK ? JÓ LENNE HA VÁLASZT KAPNÁK.

    KÖSZÖNETTEL
    KISZI ISTVÁNNÉ
    CSILLAG TELEPRŐL

Itt lehet hozzászólni !