A közbiztonság növeléséről és kedvező adózásról döntött az önkormányzat

Csepel.hu

A közbiztonság növeléséről és kedvező adózásról döntött az önkormányzat

Már a csepeli önkormányzat első rendes képviselő-testületi ülésén megkezdődött Borbély Lénárd 35 pontos polgármesteri programjának megvalósítása. Elsőként a kis-és középvállalkozások adóterhei csökkennek, a nagyvállalatok adója kedvező marad, és folytatódik a megerősített rendőrségi jelenlét is a közterületeken.

A képviselők arról is döntöttek, hogy nem emelkednek az étkezési díjak, a kerület pedig továbbra is biztosítja a bölcsődés és óvodás korú csepeli gyermekeknek a tisztasági csomagot. Hároson ivóvízvezeték épül.

Munkahelyteremtő intézkedések

A csepeli önkormányzat 2015 januárjától 30%-kal csökkenti a kisvállalkozások és 20%-kal a középvállalkozások építményadóját. Magyarországon a nehezebb körülmények között működő kis és közepes vállalkozások adják az új munkahelyek több mint 80%-át, ezért a versenyképességük javítását az egyik legfontosabb feladatnak tartja a kerület vezetése.

A döntés hosszú távú anyagi hátterét a nagyvállalatok építményadójának 5%-os emelése adja: ez az adó azonban számukra továbbra is nagyon kedvező marad, mert Csepelen minden vállalkozásnak a budapesti átlag alatti építményadót kell kifizetnie. Ezt erősíti az is, hogy a mentességi szabály megváltoztatásával a jövőben minden fizetésre kötelezett telek területéből 1000 m2 adómentességben részesül. Az előterjesztést a Fidesz-KDNP, az LMP, a Jobbik és az MSZP képviselői támogatták, a Demokratikus Koalíció és az Együtt-PM azonban nem: ők tartózkodtak a szavazásnál.

Marad a fokozott rendőri jelenlét

Komoly vita alakult ki arról a javaslatról, mely szerint az önkormányzat decembertől meghosszabbítja a fokozott rendőrségi jelenlétet a kerületben. A javaslat szerint az utcákon megszokotton felül 6 járőr, napi 20 órában fog a kerület kritikus pontjain, az utcákon és tereken szolgálni 2016 áprilisáig.

A javaslat vitájában Borbély Lénárd kiemelte, hogy az elmúlt évek fejlesztéseit folytatva, a polgármesteri programjának megfelelően nagy hangsúlyt fektet a közrend és közbiztonság javítására. Horváth Gyula, a balliberális pártok őszi polgármester-jelöltje ugyanakkor értelmetlennek nevezte a fokozott rendőri jelenlétet és a közterület-felügyelet fenntartását. Felszólalásában kifejtette, hogy a közterület-felügyeletet meg kellene szüntetni, a javaslatban érintett utcai rendőröket pedig vissza kellene vonni a közterületekről, hogy ők kezeljék a térfigyelő kamerákat.

A polgármester válaszában kifejtette, egyértelműen hasznosnak tartja a fokozott rendőri jelenlétet, és ha mód lesz rá, a jövőben 6 helyett akár 10 járőr is járhatná a kerület utcáit. Az eddigi lakossági visszajelzések alapján ugyanis az intézkedés sikeres és „népszerű”; szerinte hasznos a csepeliek számára. Borbély Lénárd azt is kiemelte, hogy a térfigyelő kamerák a rendőrségre is be vannak kötve, így bármikor használhatják azokat.

A fokozott rendőri jelenlétről szóló javaslatot csak Horváth Gyula nem támogatta, ő tartózkodott a szavazásnál.

Segítség a családoknak

A képviselők egyhangúan támogatták azt a javaslatot, hogy a csepeli bölcsődés és óvodás korú gyermekek számára a továbbiakban is az önkormányzat biztosítsa a tisztasági csomagot. A papírzsebkendőt, szalvétát, szappant, fogkefét, fogkrémet, WC-papírt, pelenkát és nedves törlőkendőt tartalmazó csomagokkal évi 20 millió forinttal támogatja az önkormányzat a csepeli családokat. Ezt a szolgáltatást a csepeli önkormányzat 2014-ben vezette be, több mint 2500 óvodás és 400 bölcsődés gyermeket érint.

A képviselő-testület egyhangúan döntött arról is, hogy 2015 januárjától nem emelkednek az oktatási-nevelési intézményekben érvényes étkezési térítési díjak.

Folytatódnak a fejlesztések

Csepel teljes körű csatornázásának köszönhetően Háros több utcájában kiépült a szennyvízcsatorna-hálózat, ivóvíz azonban eddig nem vezett az ingatlanokhoz. Az önkormányzat ezt a hiányt pótolja a Csepeli úton, a Fügefa, Vízmű, Szederfa, Meggyfa, Almafa utcákban. A kerület saját forrásból biztosítja a lakók számára az ivóvíz-bekötést.

Hosszú távú cél, hogy Csepel elmaradottabb részein is 21. századi körülmények között élhessenek családok.

Már egy fő is alakíthat önkormányzati frakciót

Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának módosításával sok – az ellenzéknek is kedvező – intézkedés lép életbe. Ilyen például, hogy már minimális létszám esetén is alakítható önkormányzati frakció, melyhez felszerelt iroda is jár a képviselő(k)nek. A képviselő-testület bizottságaiban pedig nem csak helyet kaptak az ellenzéki városatyák, de bizottsági elnöki tisztséget is biztosít az önkormányzat Dobák István (MSZP) részére a Pénzügyi Ellenőrzési és Ügyrendi Bizottság élén. (Ennek ellenére a baloldali politikusok tartózkodtak a napirendi pont szavazásánál.)

Oktatás

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) egy zenei rendezvénysorozat megrendezéséhez, illetve diákok sportrendezvényen való részvételéhez kérte a képviselők támogatását. A városatyák – Horváth Gyula (DK) kivételével – támogatták, hogy 250 csepeli diák részt vehessen egy három alkalmas hangversenysorozaton, 15 tanuló pedig elutazhasson a düsseldorfi Pünkösdi Labdarúgó Tornára 2015 májusában.

Minden képviselő igennel szavazott a Fasang Árpád Zenei Alapfokú Művészetoktatási Intézmény számára vásárolandó elektromos pianínó megvásárlására is, mely hangszer haszonkölcsön szerződéssel kerül az iskolához.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !