Átadták Pest legrégebbi köztéri szobrát, a felújított Nepomuki Szent János szobrot és az új kőhidat

Csepel.hu

Átadták Pest legrégebbi köztéri szobrát, a felújított Nepomuki Szent János szobrot és az új kőhidatÁtadták Pest legrégebbi köztéri szobrát, a felújított Nepomuki Szent János szobrot és az új kőhidatÁtadták Pest legrégebbi köztéri szobrát, a felújított Nepomuki Szent János szobrot és az új kőhidat

Csepelen ünnepélyesen átadták a megújuló Szent Imre téri parkban álló Nepomuki Szent János szobrát és a mellette található neobarokk kőhidat. Pest legrégebbi köztéri emlékművének felújítását Módy Péter kőszobrász-restaurátor végezte.

A szobor-kompozíció helyreállítását a csepeli önkormányzat 10 millió forinttal, a fővárosi önkormányzat pedig 9 millió forinttal támogatta.

Az átadáson Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere beszédében gyönyörű örökségnek nevezte a szobor felújítását, amely által az egész főtér közösségi része megszépült. „Büszke vagyok arra, hogy Csepel főterét egy ilyen jelentős műalkotás díszíti. Bízom benne, hogy a Módy Péter kőszobrász-restaurátor által felújított és neobarokk kőhíddal kiegészített szoborkompozíció helyreállítását sokak tetszését elnyeri és nap mint nap megcsodálják ezt a nem mindennapi szobrot” – tette hozzá a polgármester.

A jelenlévő Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesnek a polgármester megköszönte a Fővárosi Önkormányzat együttműködését, mely lehetővé tette, hogy a főváros tulajdonában álló, de a XXI. kerületben található szobrot a két testület közös döntése alapján együttes anyagi támogatással adják vissza az eredeti késő barokk pompájában a csepelieknek. Németh Szilárd köszönetét fejezte ki Lampert Rózsa műemlék-felügyelőnek, Kozák Györgynek, valamint a Budapest Galéria és a Csepeli Városgazda Zrt. munkatársainak, akiknek személye garanciát jelentett arra, hogy mára ez a szobor megújulhatott.

Ezután Módy Péter Forster Gyula díjas szobrász az emlékmű megújításáról szólt. „A munkánkat mindenképpen olyan folyamat részének tartottam, amelyben ennek a szobornak a kalandos történetében mi egy állomást képviselünk. A restaurátor feladata a megőrzés kapcsán, éppen ellentétes azzal, hogy a múltat végképp töröljük el. Szerepünk olyan közmunkának a része, ahol a kivitelezés és a tervezés egyeztető módú megjelenítése valós képet próbál kialakítani a szakmailag feltárt nyomok alapján, amely hitelesen adja vissza a műalkotást a mai kor ízlése számára” – hangsúlyozta a kőszobrász-restaurátor.

Köszönetét fejezeti ki a tervezésért Lampert Rózsának, a vasrács és a kőhíd tömegének újratervezéséért Angyal Tibor tervezőnek, a renoválásért Barták Csaba és Szigeti Márton szobrászrestaurátoroknak, valamint a szakmai tanácsokért Bodor Imre művészettörténésznek.

Az átadó ünnepségen Harangozó Imre kanonok-plébános Nepomuki Szent János életútjára emlékezett. Felidézte, hogy a hagyomány szerint 1393. március 20-án IV. Vencel cseh király felesége gyónási titkának megtagadásáért megkínoztatta és a Moldva folyóba dobatta. Éppen ezért a mai napon az áldozópap vértanúságára is emlékezünk.

Végezetül a plébános felszentelte a szobrot és a kőhidat, majd a jelenlévők virágokat helyeztek el az emlékműnél.

A Csehországban született Nepomuki Szent Jánost a folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentjének, valamint a gyónási titok mártírjaként tartják számon.

Nepomuki Szent János 1721-ben készült szobra eredetileg a mai Kálvin tér területén állt, az akkori pesti városfal déli kapujához vezető híd mellett (erre utal a most készülő neobarokk híd motívum). A szobor többszöri áthelyezés után az első csepeli plébános, Schmidt de Wallenstein közbejárására került Csepelre. A Duna-partról a gyárak terjeszkedése és a homokdomb elhordása miatt ismét elvitték a Szent Imre térre, jelenlegi helyére, ahol a szobor-kompozíció rendbe hozatala több hónapos munka után ér véget.

Forrás: Csepel.hu

18 hozzászólás “Átadták Pest legrégebbi köztéri szobrát, a felújított Nepomuki Szent János szobrot és az új kőhidat” bejegyzésre

  1. Etikus szerint:

    Nagyon szép lett. Gratulálok és egyben köszönetet mondok mindazoknak, akik támogatták, közreműködtek a felújításban.

  2. grün szerint:

    “Átadták Pest legrégebbi köztéri szobrát, a felújított Nepomuki Szent János szobrot és az új kőhidat”
    Egyben polgink megtartotta a híd terheléspróbáját is!
    Ősi hídépítő vicc:
    A zelkészült hídra ráengedjük a polgit.
    Ha nem szakad le jó, ha leszakad még jobb!
    Persze lehet, hogy a biztonság okáért vitte magával Isten szolgáját?!

  3. Vátesz szerint:

    A szobor felújítása helyeselhető, a híd egy baromság, Németh Szilárd már megint fényezi magát! Éppenúgy mint amikor FARAGOTT KÉPET AJÁNDÉKOZOTT A REFORMÁTUS TEMPLOMNAK, szegény szerencsétlen, magát katolikusnak tartó segédtanító honnan tudná, hogy a reformátusok nemigen szeretik a faragott képeket!
    A végén nem lesz mit felújítani a Szent Imre téri parkon, az egész egy emlékmű lerakat, múzeumőr sem kell hozzá, mindig van ott legalább egy Németh-huszár!

  4. Bugi szerint:

    Egy szánalmas sértett ember vagy Vátesz. Itt hisztériázol évek óta, mert öntelt vagy és hisztis. Normális emberek nem hisztériáznak évekig. De te nem is vagy normális.

  5. Vátesz szerint:

    Szarházi fideszesek, 2002 óta az én gázár-ötletemből éltek, az egész rezsicsökkentés is abból származik, mert mániákusan hisztek a gázár-mémemben, mint Szálasi a Szent Koronában.
    A Wallis-Észak-Csepel mutyiban Tóth Mihállyal nyakig benne levő Németh Szilárd meg a Fadesa által kifizetett vételár maradék részét költötte, holott ellenezte a terület eladását, mert a walliszos haverja, Wachsler Tamás Kossuth-tér-ügyi kormánybiztos szerint a többet ért. Ez nem akadályozta meg abban, hogy a terület közművesítésére félretett maradékot elköltse. Avalódinémethszilárd, ahogy a kirúgott Horváth József nevezi, nem átallja pénzzel megvenni a csepeli értelmiséget, miután tömeges díjesővel igyekezett maga mellé állítani a választás előtt!
    Nem számít hogy ki tart normálisnak, jelesen diplomáztam a Műegyetemen, nem úgy mint Kövér László, aki kétszer ismételt évet a jogi karon. S nem voltam képesítés nélküli nevelő, majd könyvtár-tanítói végzettséggel energetikai szakember, rezsibiztos.
    Csókoltatom azt a 17 embert, akit Németh Szilárd beléptetett a csepeli Fideszbe, s akik szavazatával megpuccsolta Tóth Jánost! Gondolom, Bugi, te is közéjük tartozol, így “beszéded a fülemnek annyi mint a légyzümmögés!”

  6. nagyapó szerint:

    Vátesz! A nagy önfényezés és gyűlölködés mellett elgondolkodhatna azon, hogy a művész miért tervezett egy hidat is a szobor mellé.
    Sokan vannak, akik mérnökök és az élet egyéb területeit is ismerik.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét,lop

  7. grün szerint:

    Öreg Farok!
    Referencia munkának!
    A csapadékvíz elvezetés hiányosságainak áthidalása végett akár pár száz darabra kaphat megrendelést a zépítőmester!
    Odább megírta Bugi, hogy a polgi utcája egyetlen nagy tóvá válik egy zápor után!
    Mégis olcsóbb mint egy csepeli vízibusz! 😛 😀

  8. észlény szerint:

    Minek oda híd, ahol nincsen patak vagy legalább egy csörgedező vízfolyás? Teljesen funkciótlan a híd, a “művész” úrnak meg elment az esze.

  9. Gordon szerint:

    Észlény teljesen tudatlan, de még ahhoz sincs elég esze, hogy valaminek utánanézzen, ha nem érti:

    “Nepomuki Szent János (csehül Svatý Jan Nepomucký) (Nepomuk, Csehország, 1340 és 1350 között – Prága, 1393. március 20.) Csehország védőszentje.

    A folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentje.”

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Nepomuki_Szent_J%C3%A1nos

    Olvasás!
    Szövegértés!

  10. Gordon szerint:

    Most akkor Vátesz vagy Tarjányi diplomázott jelesre!?
    Ha csak egy szakdolgozat fellelhető, akkor az egyik plagizált. 😀

  11. kispajtás szerint:

    Gordonnak segítek a tömör és érthető magyarázáshoz: “…eredetileg a mai Kálvin tér területén állt, az akkori pesti városfal déli kapujához vezető híd mellett (erre utal a most készülő neobarokk híd motívum).”
    Tehát a hídnak szimbolikus jelentése van.

  12. Vátesz szerint:

    Az olyan nyomorult katolikusoknak kell a szájába rágni egy híddal, hogy Nepomuki Szt. János többek között a hidak védőszentje, mint Németh Szilárd, aki azt sem tudja, hogy a református templomba nem való FARAGOTT KÉP! Egyébként meg a hidat rendesen meg kell építeni, s akkor évszázadokat kibír védőszent nélkül is, lásd mosztari híd!
    A művész úr azért álmodott hidat, hogy Németh Szilárd vastagabban megfizethesse!
    Csodálkozom, hogy most nem a népi fafaragó rokonával faragtatott hidat! 😉

    Vátesz a 170 fős évfolyamából az öt legjobb közé tartozott! Mitöbb, nem elméleti munkát csinált diplomamunkaként (nem szakdolgozat, az csak a főiskolákon volt!), amelyet valóságosan is meg kellett építeni, s évekig használták a Műegyetem Geodéziai Intézetében! (Sőt akkori kéthavi fizetésnek megfelelő díjazást is kaptam érte, amire az én évfolyamomban nem volt példa!)

  13. grün szerint:

    Esetleg lehet még az is, hogy a prágai Károly hídról dobták a Moldvába Nepomuki szt. Jánost!

  14. Gordon szerint:

    “Vátesz a 170 fős évfolyamából az öt legjobb közé tartozott!”

    Tarjányi meg róla másolt!?… 🙂
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .

    😀

  15. észlény szerint:

    “folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentje.”

    A szobor jó, a híd giccses. Nem illik a környezetbe és reménytelenül funkciótlan. Ha nincs ott híd, akkor is elhiszem, hogy Nepomuki vizes védőszent. Minek ez a szájbarágósdi?

    Ilyen erővel lehetett volna kerti törpe vízimolnárokat és halászokat is odatenni.

  16. kispajtás szerint:

    T. Tanár Úr!
    Nekem még azt is szimbolizálhatja a híd, hogy amikor a szobrot Kálvin térről áttelepítették Csepelre, át kellett jönni egy hídon…
    De erre külön tudományágat is létrehozhatnak, hogy kiderítsék az elkövetkezendő száz évben, hogy mi is az igazság.
    Vagy jön egy kazánkirály, aki magánakcióban megoldja a rejtélyt. 😀 😀

  17. szevenszi szerint:

    Polgi és alpolgi ismét egymáshoz, nem az ünnepélyességhez öltöztek. Farmerban mindkettő. A kulturáltság és kereszténység szintmérője.

  18. Vátesz szerint:

    Valamire csak jó lesz a híd, nevezzük ki Hyde Park Corner-nek! 😀

Itt lehet hozzászólni !