101 éves a csepeli gyorsvasút

Csepel.hu

Május 23-án a gyorsvasút csepeli végállomásán emléktáblát avattak abból az alkalomból, hogy a HÉV közlekedés 1912-ben, 101 évvel ezelőtt indult meg először. Mérföldkő volt ez akkor Csepel életében, hiszen  így tudott Budapesttel  szoros kapcsolatot kialakítani és megindulhatott az oda-vissza áramlás.

Az avatáson Zémann István, a Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesület titkára köszöntötte a BKV megjelent képviselőit  az állomás dolgozóit, valamint a csepeli lakosokat.

Dr. Bolla Dezső helytörténész egy kis történelmi visszatekintéssel emlékezett Csepel életének egyik fontos állomására: „Csepelre a gyár miatt már jóval korábban megindult a teherforgalom, de a személyforgalom kiépítését csak egy 1880-ban keletkezett törvény tette lehetővé. Ekkor született meg a HÉV-vonalak terve, amely segítségével 1912. május 26-án az  első szerelvény megindulhatott Csepelre. Persze mindezekhez kellett az 1872-ben megépült zárógát, amely hídként szolgált, valamint a 140 évvel ezelőtti Duna-ágak rendezése.

Nagyon fontos volt a HÉV, mert az első világháború előtt huszonnyolcezer, a második világháború előtt és alatt pedig negyvenötezer ember dolgozott a Weiss Manfréd  Acél-  és Fémművekben. Közben különböző átnevezések történtek: 1951-ben gyorsvasútra keresztelték, majd két éve a 7-es HÉV lett a neve.

Végezetül nagyon köszönöm, hogy ennyi embert érdekelt az emléktábla avatása és köszönöm a csepeli önkormányzat hathatós   segítségét.”

Forrás: Csepel.hu

10 hozzászólás “101 éves a csepeli gyorsvasút” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    Nagyon fontos volt a HÉV, mert az első világháború előtt huszonnyolcezer, a második világháború előtt és alatt pedig negyvenötezer ember dolgozott a Weiss Manfréd Acél- és Fémművekben. Közben különböző átnevezések történtek: 1951-ben gyorsvasútra keresztelték, ))) 😀 ((( majd két éve a 7-es HÉV lett a neve.

  2. mind_the_gap szerint:

    Reménykedjünk a vonal bővítésében, felújításában

  3. "?!" szerint:

    Vigyázat!
    Valakik a “csepeli gyorsvasúttal kapcsolatban is csúnyán át akarnak minket verni!

    Hogy a fenébe lehetne 101 éves “a csepeli gyorsvasút” annak ellenére, hogy Németh Szilárd polgármester a 2010. októberben történt megválasztása óta nagy nyilvánosság előtt legalább ezerszer elmondta, hogy 2010. őszén Ők Csepelen csak egy romhalmazt örököltek az elődeiktől, amely romhalmazt nekik kell eltakarítaniuk?!

    Azért ne kábítsatok azzal, hogy Radnóti 50 éves, mert akármilyen rohamtempóban takarították a romokat a fideszesek, és akármilyen rohamtempóban építették 2010. október óta a baromi sok bölcsődét, óvodát, iskolát, orvosi rendelőt, művelődési házat, és a lakások tömegét és vadi új 7-es HÉV-et, ezek közül még egy sem lehet több két évesnél!
    A két éve létező 7-es HÉV-ről akarják elhitetni valami gazfickók, hogy az már 101 éves!

    Vagy lehetséges, hogy 2010. október óta Németh Szilárd legalább ezerszer nem mondott igazat, és az elődeiktől romhalmaz helyett, sok működő bölcsődét, óvodát, iskolát, orvosi rendelőt, művelődési házat, és a lakások tömegét, és majdnem 100 éves működő csepeli HÉV-et örökölték, miközben a fideszesek 2010. ősze óta egyetlen új bölcsődét, óvodát, iskolát, orvosi rendelőt, művelődési házat, lakást és egyetlen méter csepeli HÉV-et sem építettek?

  4. hamiska szerint:

    Jaj már ?!. Értelmes hozzászólást, nem szidalmazót mikor olvashatunk már???

    Ilyeneket kár leírni, mert már kívülről fújja mindenki, hogy gyűlöli a fideszt, mert beleköpött az mszp-vel kötött mutyijaiba. A dumája nem a valóságról, hanem az utálatról szól.

  5. Perspektíva? szerint:

    Csak téged, de ez csak a Te sajátságos érzeted! ORVOST, de mielőbb!

  6. "?!" szerint:

    Kedves “hamiska” és “Perspektíva?”!

    A fenti hozzászólásaitokra vonatkozó válaszomat megtaláljátok a “Kölcseys diákok műsora az 50 éves Radnótiban” című bejegyzésnél.

    Olvasgassátok a válaszomat a szerény szellemi képességetek fejlesztése érdekében!

  7. lucifer szerint:

    No, azért álljunk meg egy szóra, mert valaki megint mellébeszél. A most felavatott emléktábla sem arról szól, hogy a gyorsvasút lenne 101 éves. A 101 éve megindult Csepeli HÉV egyáltalán nem volt gyorsvasút, ami a Közvágóhíd-Soroksár között közlekedő HÉV vonal mellékága volt.
    A HÉV Pesterzsébet-Csepel mellékágat soha nem nevezték Gyorsvasútnak, azt egyszerűen Csepeli HÉV-nek hívták. A Csepeli gyorsvasút 1951 május 1.-én indult, a régi csepeli HÉV végállomás és Boráros tér között. A 101 éve épített HÉV vonalat 1978.-ban megszüntették, így azt nem nevezhették át 7-es HÉV-re, csak az 1951.-óta üzemelő Csepel-Boráros tér között most (51 éve) közlekedő Csepeli gyorsvasutat. Gondolom, ezt Bolla úr is tudja.

  8. hajós szerint:

    Csak szólok, hogy az emléktáblát elbaszták, ugyanis az évszám után pontot kellett volna tenni.
    Szánalom, hogy egy emléktáblát sem bírnak hiba nélkül megcsinálni.

  9. hajós szerint:

    Arról nem is beszélve, hogy a tábla azt hazudja magáról, hogy 2012-ben készült, miközben tudtommal 2013 van.

  10. lucifer szerint:

    Hajós

    Ne csodálkozz, ezek akkor is hazudnak, ha klrdeznek.

Itt lehet hozzászólni !