Célpontban a volt Görgey Iskola

Csepel.info, Csepel.hu

A volt Görgey Artúr Iskola sorsával is fog foglalkozni a Hír TV Célpont című adása pénteken este 21:30 órakor – értesült a Csepel.info.

Az iskola épületét még 2006-ban egy telekcserével adta el az akkori önkormányzat MSZP-s vezetése, majd a külföldi tulajdonosok a sorsára hagyták. Az egykori iskola jelenleg romhalmaz és balesetveszélyes, gyújtogatás és más bűncselekmények miatt a rendőrség rendszeresen kénytelen intézkedni. A mögötte zajló folyamatokat ugyanakkor jól jellemzi, hogy az ingatlanra 12 milliárd forint jelzálogjog van ráterhelve.

A legutóbbi sajtótájékoztatóról készült fényképek elérhetők ide kattintva.

A Görgey Artúr Általános Iskola egykori épülete Csepel legkedveltebb lakótelepének közepén fekszik. Az intézményt 1982-ben építették, majd az MSZP-s kerületi vezetés 2003-ban bezárta, 2006-ban pedig egy – az akkori ellenzék szerint „mutyigyanús” – telekcserével eladta. A tulajdonosok időközben változtak, de az épület rendbetételével, karbantartásával a többszöri hatósági felszólítás ellenére sem foglalkoztak.

Az egykor szebb napokat látott épület az elmúlt években hajléktalanok, drogosok, fémgyűjtők, kalandot kereső fiatalok tanyája lett, elszaporodtak az egerek és a patkányok is. A rendőrség és a tűzoltóság másfél év alatt legalább harmincszor vonult ki a helyszínre, gyújtogatás vagy más bűncselekmények, szabálysértések miatt. Az épület búvóhelyül szolgált bandáknak, csavargóknak is akik félelemben tartották a környéken lakókat.

A 2010-ben megválasztott új önkormányzat rendszeresen megbüntette a tulajdonost, és próbálta rávenni arra, hogy a veszélyes épületet lebontsa, vagy legalább lezárja. Az eljárásban illetékes XI. kerületi építési hatóság több alkalommal, összesen 860 ezer forinttal bírságolta meg a tulajdonost, de a kirótt büntetést be sem fizették.

Csepel.info, Csepel.hu

47 hozzászólás “Célpontban a volt Görgey Iskola” bejegyzésre

  1. belekotkot szerint:

    Ha most 1 forintért megveszik akkor vesznek 12milliárd forint adósságot.
    Vagy nem ?Mert a jelzálog rajta marad. Vagy nem ?

  2. Ábel Attila szerint:

    Nem. Jelzálog nélkül 1 forint.

  3. Ki az a b..f.sz, aki odaadná és a jelzálogot magára vállalja a zálogtárgy nélkül?! ))) 😛 (((

  4. hitetlen szerint:

    Ez már megint egy himi-humi ! Jól leplezik a dolgokat ! Pff

  5. hitetlen szerint:

    Csepel a sírhelyért is többet kell fizetni! Mindenkit hülyének néznek ?

  6. hajós szerint:

    Ábel úr, magyarázza el legyen szíves, hová tűnik a jelzálog.

  7. Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:

    Micsoda luxus Kastanien Parkot tudnék odaképzelni, full rehabbal+privát idősgondozással egybekötve. És erre sok invesztáló lenne!

  8. admin szerint:

    Úgy tudjuk, hogy az épület lebontása becslések szerint elérheti a 200 millió forintot is. A tulajdonos perli az önkormányzatot, az MSZP-s vezetés ugyanis szerintük átverte őket, és nem tudnának oda lakóparkot építeni, mint ahogy akarták (meg ahogy a szocialisták ígérték). Az 1 forintos ajánlat innentől aligha komolytalan.

  9. admin!
    Itt a lehetőség a “zemútnyócév”-ezés helyett felülemelkedni a múlton és megmutatni ki áll a zemberek, a kerület (Csepel Árpád földje) gyarapodása mellett!
    Utána jöhet a Bugi féle
    “Épül szépül Csepel! Csak a cocik szomorúak, mert nem tudnak lopni! ))) 😛 (((

  10. admin szerint:

    Ha nem próbálna a vezetés tenni valamit, akkor ez a cikk nem lenne itt.

  11. admin!
    A tenni akarásnál sokszor több engedni azt aki valóban tesz is!
    Csak ahogy elnézem itt inkább a keresztbetevés esete forg fenn! 😛

  12. admin szerint:

    Bármire is célozgatsz, talán helyesebb lenne ha leírnád, mert nem tudjuk mi az.

  13. John Doe szerint:

    1 Ft + 12 milliárd a semmire, de van egy 200 milliós bontásom (sic) és egy 100 milliót érő telkem, amin kaszálhatok parlagfüvet. Mekkora üzlet! 🙂

  14. felix szerint:

    Amin jelzálog van azt csak banki hozzájárulással lehet eladni.
    A bank meg pénzt akar látni.
    A bontás csak azután jöhet szóba.
    Ki fizeti a révészt?

  15. cs.Szigeti Baksa László szerint:

    Szerintem egy kébzőművészeti kiállító csarnokot kéne kialakitani.Kerületünkben az amatör müvészetek támogatására.Tudomásom szerint elég kevés kiállitási lehetöség van számukra.A kulturházakba és munkás othonba elég komoly feltételeket szabnak, kiállitás lebonyolitása és a megnyitó szervezése mellet.

  16. Etikus szerint:

    Ezek vagyunk mi!
    Az egykoron kemény munkánk árán, jövedelmeink elvonásából felépítették az iskolát.
    Ma meg humorizálunk a saját égbekiáltó hülyeségeinken, egymást heccelve.
    Sokadszorra írom, nem jut el a tudatig, miszerint az előállított értékeink megőrzése, óvása mindannyiunk kötelessége, állampolgári kötelesség lenne!!!
    E helyett mi szüntelen csatateret, olykor szinte háborús állapotokat teremtünk, hagyunk hátra a jövő nemzedékének. S erre már-már egyre inkább büszkék is vagyunk.
    Ez lenne a normális állapot?!
    Ó nem, ez barbarizmus, melynek előidézőit, “megteremtőit” súlyos bűncselekmény terheli.
    Így ment, megy veszendőbe nap mint nap javaink jelentékeny része.
    Rajta, ki tud nagyobb hatásfokkal rombolni, pusztítani?

  17. großmutter szerint:

    Kébzőművészeti??? Mondd, hogy csak véletlen volt, lécci! 😀

  18. John Doe szerint:

    felix, remélem nem a kerület?!

  19. felix szerint:

    John Doe.
    Nem tudni, hogy mi van a háttérben.

  20. Béci szerint:

    Szerintem megérné felújítani! A fiatalok minden korosztály örülne egy fitnesz központnak!
    Ha megnézzük volna rá igény és nem lennének a telepen utca gyerekek!

  21. "?!" szerint:

    A mai képviselő-testületi ülésen 4. napirendként tárgyalta a testület a volt Görgey Artúr általános iskolára adandó vételi ajánlat ügyét.

    A napirend tárgyalása meglehetősen botrányosra sikeredet, mert a Jobbik képviselője kérdést mert feltenni az iskolát terhelő 12 milliárd Ft jelzáloggal kapcsolatban.

    Szilárdunkból ekkor valószínűleg előtörtek a Görgey iskolában igazgatóként elszenvedett kudarcainak az emlékei, mert testületi ülést vezető polgármesterhez
    méltatlanul úgy ordítozott, hogy a levegő is megdermedt a teremben!

    Többször megismételve ordítozta, hogy mennyire unja már ezt a témát (miközben Ő csinálja az ügyben a felhajtást), majd az intenzív visszamutogatás közben a jobbikos képviselőt is leelvtársozta.

    Szilárdunk attrakciója után (az mszp-s képviselők tartózkodása mellett) megszavazta a testület azt, hogy a polgármester 1,- Ft-os írásbeli vételi ajánlatot tehet, amelyet a tárgyalások során 100 %-kal megemelve 2,- Ft-ra emelhet.

    Szilárdunk arrogáns ordítozása miatt azonban, az nem lett tisztázva, hogy mi történik akkor, ha az iskola jelenlegi tulajdonosa a megajánlott 1,- Ft-ért hajlandó átadnia Önkormányzatunknak az iskola tulajdonjogát a 12 milliárd Ft jelzáloggal együtt, és ezzel az Önkormányzat nyakába szakad a 12 milliárd Ft adósságon felül az iskola kb. fél milliárd Ft-os bontási költsége, továbbá a helyén létrehozandó 15 ezer négyzetméter közpark parkosítási költsége, valamint a terület folyamatos parkfenntartási költsége!

    Véleményem szerint ez az ügy egy hatalmától begőzölt ember újabb erőszakos próbálkozása, amely semmi egyéb célja nincs, csak az, hogy állandóan szerepeljen.

    Az a szomorú, hogy saját maga képtelen felérni ésszel, hogy az értelmesebb emberek előtt ezzel az attrakciójával saját magát és az egész csepeli vezetést égeti.
    A környezetében lévők pedig nem merik erre figyelmeztetni, mert rettegnek tőle.

  22. felix szerint:

    Az ilyen kirohanásoknak általában az szokott az oka lenni, hogy valaki olyan feladatot hajt végre, amivel maga sem ért egyet. Ilyenkor keresni kell azt a külső kényszert amiért a dolgot minden körülmények között végre kell hajtani.

  23. MR szerint:

    Szeretném jelezni vásárlási szándékomat, az ajánlatom 100 forint!

  24. John Doe szerint:

    ?!, amennyiben a tulajdonos – tegyük fel – odaadja az ingatlant a bejegyzett jelzáloggal együtt, amelyet az önkormányzat fizet vissza, – minden ok nélkül – akkor ez nem súrol egy büntetőjogi kategóriát? A hűtlen kezelésre gondolok. Mivel semmi oka nincs arra, hogy XY helyett az adófizetők pénzéből “eltapsoljon” 12 mrd Ft-ot. A környéket jól ismerve, akad ott zöld terület bőven.

  25. John Doe szerint:

    MR! 12.000.000.100,- lesz az! 😉

  26. felix szerint:

    John Doe!
    Ennek a bulinak nem a kerület lesz a végállomása szerintem.

  27. John Doe szerint:

    felix, nem is lehet, mert azzal a 12mrd Ft-al már kivernék a biztosítékot, pártszinpátiára való tekintet nélkül mindenkinél. Valami nem kerek az egészben, az biztos, de értelmes magyarázatot nem fogunk kapni.

  28. felix szerint:

    A kétharmad nem magyarázkodik, mert a kétharmad az a dolgozónép hatalma, tehát nincs kinek magyarázkodni. 🙂

  29. "?!" szerint:

    A 19:55-kor megjelent írásomat fontosnak tartom kiegészíteni az alábbi három kényeges momentummal:

    1.) A fentebb itt megszólaló “admin”-tól kezdve, az az összes narancsos sumákol és hallgat arról, hogy milyen szerepe volt a csepeli fideszeseknek abban, hogy a kerület legfiatalabb, legkorszerűbb és legnagyobb iskolaépületét az önkormányzat átadta az iskola jelenlegi tulajdonosának azért, hogy a fideszesek által szervezett aláírással felhergelt lakosság kívánsága szerint, az iskola jelenlegi tulajdonosa ne a Fővárosi Fürdők Igazgatóságától megvásárolt Kis-Dunaparti területen építsen lakóparkot, hanem a Görgey iskola lebontása után felszabaduló területen!

    2.) Arról sem adnak tájékoztatást a narancsosok, hogy milyen szerepe volt csepeli fideszeseknek abban, hogy az iskola jelenlegi tulajdonosa annak ellenére nem használhatja az iskola területét lakópark és nyugdíjasház létesítésére úgy, ahogy annak idején erre a szerződés megkötésekor ígéretet kapott az önkormányzattól!

    3.) Arról sem adnak megfelelő tájékoztatást a narancsosok, hogy hol tart, és milyen összegű kártérítési igények figyelembevételével zajlik az iskola jelenlegi tulajdonosa által az Önkormányzattal szemben indított kártérítési per!
    Az a gyanúm, hogy ebben a perben a narancsossaink a tőlük szinte megszokottnak nevezhető inkorrekt magatartást tanúsítják, amely tisztességes megállapodás helyett. az ellenérdekelt fél teljes kisemmizésére és megsemmisítésére irányul!
    Ezt a feltételezésemet támasztja alá a ma megszavazott 1,- Ft-os vételi ajánlat is!

  30. "?!" szerint:

    Helyesbítés: A fenti első sor végén “kényeges” helyett, “lényegest” akartam írni.

  31. admin szerint:

    Kedves ?!: totálisan sikerült a tényeket összekeverned. Csak az a kérdés, hogy ezt szándékosan teszed vagy ennyire zavart vagy. Teljes katyvasz, amit írtál.

  32. felix szerint:

    admin!
    Nem kell neki megengedni!
    Elő a tényekkel!
    Ennyi.

  33. John Doe szerint:

    Amennyiben a fentiek katyvaszt alkotnak, akkor ki lehet javítani tényekkel?

  34. félix!
    Ezek után kezdem sejteni a szomorú valóságot! Ő sem tud semmit!
    Egyébként miért kérdezősködne?! 😛
    .
    “admin szerint:
    2013. március 28., csütörtök – 14:24
    Bármire is célozgatsz, talán helyesebb lenne ha leírnád, mert nem tudjuk mi az.”

  35. "?!" szerint:

    Kedves “admin”!

    Elő farbával!
    Cáfold meg tényekkel amit leírtam!
    A szerintetek valós helyzet részletes leírása nélkül a 22:05-ös szöveged csak ködösítés!

  36. John Doe szerint:

    ?!, van egy aranyköpés, biztos ismeri? “hallgattál volna, bölcs maradtál volna” Nem Önnek szól…

  37. felix szerint:

    Admin azért nem tud semmit mondani, mert “?!”-lel ellentétben ő képviselő.
    Neki csak azt kell tudnia, hogy hol van az igen gomb.

  38. Pákozdi József szerint:

    Tisztelt Uraim!.
    Olvassák el ezt az előterjesztést, és valószínű,hogy megértik a miérteket.
    http://www.csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2007/0123/019-07-1.pdf
    A kérdés amit feltettem,azért volt, hogy kielégítő választ kapjanak azok érdeklődök is, akiket érdekel ez az ügy. Kíváncsi voltam, de sejtettem, hogy kielégítő választ nem kapok. A lényeg, mielőtt elkezdenek pánikot és zavart kelteni, hogy az épület 386 millió forint és járulék erejéig van megterhelve, nem 12 milliárddal (Előterjesztés 9.old. a tulajdoni lap szerint). Ez az ingatlan, csak egy, a 12 milliárddal megterhelt ingatlan halmazok közül. Ez a eljárási mód volt jellemző az MSZP regnálása alatt. A furcsa csak az, hogy a Budapest Gyógyfürdő és Hévizei RT. miért nem az önkormányzatnak ajánlotta fel megvételre a 205806/1 Hrsz-ú ingatlant, mely a Csepeli strand területéből lett leválasztva, és később, cserélte el a IBIZA Kft. az önkormányzattal. Mivel elővásárlási joga lett volna a XXI.ker önkormányzatnak. Természetesen mint sok esetben a zavaros ügyeknél, most is Orosz Ferenc volt az előterjesztője ennek az anyagnak!!

  39. GONDOLKODÓ! szerint:

    Etikus szerint:
    2013. március 28., csütörtök – 18:35
    Ezek vagyunk mi!

    Az Etikus által leírtak mégis igazak, hiszen az alatti megnyilvánulások azokat igazolni látszanak.
    Tehát, valóban “Ezek vagyunk mi!!!” (újólag elolvasandó)

    Amennyiben a Polgármester úr valóban annyira elragadtatta magát, az súlyos esetnek minősíthető.

    Elgondolkodtató: a személyét ért fizikai, szellemi leterheltsége megviselhette, amit a köz érdekében igyekezett kifejteni oly intenzíven, az utóbbi időben.

    Más dolog, hogy az elvárásoknak(központi) meg kell felelnie.
    Akik nem tudnák, azokat tájékoztatom, hogy bizony szombat, vasárnap is igen intenzív munkát végeznek X és Z képviselők, reszortosok, szinte minden szinten. (gyakran éjjel is)
    Azaz igen kemény követelményeknek, elvárásoknak kell minden szinten megfelelni a “NAGYFŐNÖK” által támasztott igényeknek.

  40. Jeniszej szerint:

    A Fater azt (gondolja) szerint un. kamu jelzálog van rajta.
    A közösség érdekében vegye el az állam a spekuláns bandától.
    Ezek a spekulánsok felelősek Csepel fejlődésének elmaradása miatt.
    Ezért nem fejlődhet a Szigetcsúcs sem.
    Egy demokratikusan, hatalmas többséggel, megválasztott polgármester működési területén ezt a manipulációt nem tűrheti el.
    Munkakerülő pénzvilág haszonlesői ráteszik a kezüket mindenre.
    Ezt nem tűrheti a demokratikus berendezkedésű állam, hogy nyíltan a nép javainak “kárára” nyerészkedjenek.
    )) 😀 ((

  41. Egy 2007-ben kelt beadványnak és csatolmányainak kb. annyi a bizonyító ereje mint a tavalyi tákolmánynak, ami a zidén esett át a negyedik ráncfelvarráson!
    Ma egy törvény meghozása legrosszabb esetben negyed óra! Kivéve ha csornai Csálsz hazán kívül tartózkodik! ))) 😛 (((

  42. felix szerint:

    Kedves Gondolkodó!
    A polgármester úr egy végtelenül egyszerű kérdést kapott, amelytől frusztrált állapotba került.
    Ez nem magyarázható leterheltséggel.
    Ennek az a magyarázata, hogy a feltett kérdésre nincs válasza és ezért a kérdés áthághatatlan akadályt jelent jelentett a számára, ezért agresszív lett.

  43. "?!" szerint:

    Tisztelt Pákozdi József képviselő úr!.

    Köszönöm, hogy az önkormányzatunk dokumentutárából ide citálta a volt Görgey iskolát érintő cserére vonatkozó 2007. január 23.-án tárgyalt előterjesztést, mert így nem nekem kellett azt kikeresni a csepel.infosok hazugságainak megcáfolásához, valamint annak bizonyítékaként, hogy Ön is súlyos tévedésben van a az iskolát terhelő jelzálogot illetően!

    A tegnap 22:58-kor megjelent hozzászólásában – tévesen – Ön arra intett, hogy ne keltsünk pánikot és zavart, mert az iskola nem 12 milliárd Ft-tal, hanem „csak” 386 millió forint és járulék erejéig van megterhelve.

    A fenti tévedésének a korrigálása érdekében tájékztatom az alábbiakról:

    1.) Az Ön által említett 386 millió Ft jelzálog nem a Görgey iskolára, hanem a 205806/1 hr.számú csere-ingatlanra volt bejegyzve!
    Ezt az állításomat ellellenőrízheti a 205806/1 hr.számú csere-ingatlannak a 2007. évi 019/1. számú előterjesztéshez csatolt tulajdoni lapján!

    2.) A 213002/38. hr.számú volt Görgey iskolának a tegnap tárgyalt 2013. évi 66. számú előterjesztéshez csatolt (2013. 03. 07-én kelt) tulajdoni lapja – az Ön állításával szemben – azt bizonyítja, hogy bármilyen hihetetlennek tűnik, a Görgey iskolát terhelő jelzálog összesen 12 milliárd Ft (+ járulékok), az alábbi összetételben:

    a.) Az Önkormányzat tulajdonjogának a törlésére, valamint az IBIZZA Építő és Ingatlanforgalmazó Kft. tulajdonjogának a bejegyzésére 2007. május 22.-én került sor. (Tehát nem 2006-ban, mint amiról a csepel.infosok a fenti bejegyzésben hazudoznak!)
    A tulajdonos változásnak az ingatlan-nyilvántartásba 2007. május 22.-én történt bejegyzésekor az iskolát egyetlen Ft jelzálog sem terhelte!!!

    b.) 2008. január 28-án lett bejegyezve az MKB Bank Zrt. javára 7 milliárd Ft jelzálog (+ a járulékok)!

    c.) 2011. március 23.-án pedig, a ELEPHANT Europe LTD. javára jegyeztek be 5 milliárd Ft jelzálogot (+ járulékot)!

    Tehát bármilyen furcsának tűnik, az ingatlancserekor 298.780.000,- Ft értéken számításba vett volt Görgey iskolát jelenleg 12 milliárd Ft jelzálog (+ járulékok) terhelik!!!

    Megjegyzem, hogy az „iskola 1,- Ft-ért történő visszavásárlása” címén elindított bohóckodás során arról az „apróságról” is elfeledkeztek a fideszes nagyokosok, hogy a LAKÓ-BER Kft. javára „elővásárlási jog lett bejegyezve az ingatlannyilvántartásba 2011, március 17.-én!!! Ezt pedig nem olyan egyszerű átlépni!

    Zárásként még két megjegyzésem van:

    1.) Az Önkormányzatnak nem volt bejegyzett elővételi joga a Kis-Duna partján lévő csere telekre!

    2.) Semmi jelentősége nincs annak, hogy a cserével kapcsolatos 2007. évi 019/1. számú előterjesztésnek Orosz Ferenc volt az előterjesztője!
    Egyrészt azért, mert az előterjesztést az arra illetékes szakemberek készítették.
    Másrészt azért, mert az előterjesztést tövényességi szempontból az a dr. Szeles Gábor jegyző úr ellenőrízte, aki jelenleg is a fideszes vezetés által elismert és megbecsült szakemberként végzi a fideszes vezetésű önkormányzat által benyújtott előterjesztések törvényességének ellenőrzését!
    Az a tény, hogy dr. Szeles Gábor jegyző úr jeleleg is a helyén van, azt bizonyítja, hogy a narancsosok által ebben az ügyben is visszatérően hangoztatott „mutyizás” nem egyéb, mint egy saját magukból kiindulva bedobott hangulatkeltő hazugság!

  44. "?!" szerint:

    Tisztelt Pákozdi József képviselő úr!

    Ha már a volt Görgey iskola elcserélése kapcsán szóba hozta az előző vezetés zavaros ügyeit, a csepel.infosok pedig „mutyi”-t emlegetnek, megkérdezem Öntől (mint az Önkormányzat Pénzügyi-, és Ellenőrző Bizottságának az elnökétől), hogy törvényesnek minősítette-e az Állami Számvevőszék a február végén lezárult ellenőrzés során azt, hogy a jelenlegi Csepeli Önkormányzatnak a 2012. évben hosszú időn keresztül nem volt sem belső-ellenőre, sem könyvvizsgálója, amelynek következtében az is előfordult, hogy a fideszes többéség az önkorányzat költségvetésére vonatkozó olyan előterjesztést is jóváhagyott, amely 1,3 milliárd Ft-os számszaki hibát tartalmazott?!

  45. felix szerint:

    Tisztelt Pákozdi József képviselő úr.
    Amennyiben igaz van “?!” állítása /szerintem valószínű/, akkor felmerül a kérdés, tudja e ön, hogy mire szavazgat?

  46. felix szerint:

    a van nem van.

  47. Pákozdi József szerint:

    Tisztelt”?!”
    A belsőellenőrzésre vonatkozó kérdésére azt tudom válaszolni, hogy egy önállóan gazdálkodó szervezet, nem működhet belsőellenőrzés nélkül. Egyébként belső ellenőr 2011 január óta nincs, de ez a törvényességi felügyelettel megbízott jegyzőnek okozzon fejfájást. Kérdést már én is többször feltettem, hogy miért nincs belsőellenőr? Mert ha nincs megfelelő jelentkező, akkor külsős céget kell megbízni ezzel a feladattal, szerintem!
    Az ÁSZ jelentés megállapításait még nem láttam,de valószínű,hogy a Kt.tárgyalni fogja, és javaslom,hogy vegyen részt rajta ön is.

Itt lehet hozzászólni !