Félidőben: mi történt a kerületben?

Csepel.hu

Az önkormányzati beruházásban leaszfaltozott Petőfi utca átadása

Éppen két esztendő telt el a 2010 őszén megtartott önkormányzati választások óta. 2010-ig az önkormányzat fenntartásában kiadott Csepel újságban egyáltalán nem jelenhetett meg ellenzéki vélemény vagy kritika. A cenzúra olyan mértékű volt, hogy a Fidesz fizetett hirdetésben feladott karácsonyi jókívánságait is kitörölték, de ugyanerre a sorsra jutott az ellenzéki párt gyászközleménye is, amit a csepeli kettős gyilkosság után adtak ki.

A 2010 őszétől megjelenő Csepeli Hírmondó rendszeresen, és végre cenzúra nélkül közli az ellenzéki pártok véleményét. Az alábbiakban az elmúlt időszakról olvashatják Csepel alpolgármesterének, Borbély Lénárdnak az összefoglalóját, az ellenzéki pártok képviselőinek kritikáit és Ábel Attila alpolgármester erre adott válaszát.

Borbély Lénárd (Fidesz), alpolgármester: Ennyi fejlesztésre a rendszerváltás óta nem volt példa

Már most látható, hogy a korábbi fővárosi és kerületi vezetés 16 évig ismételgetett, de soha be nem váltott fejlesztési ígéreteit mi picivel több mint két év alatt teljesíteni fogjuk. De utána sem állunk le pihenni. Mindezt az önkormányzat csődközeli helyzetéből kiindulva, az elmúlt hatvan év legsúlyosabb gazdasági világválságának kellős közepén visszük végig.

„Csapat nélkül az ilyen nem megy: szeretném ezért először is a polgármester úrnak, a Fidesz-KDNP frakció összes tagjának, és minden munkatársunknak megköszönni ezt a munkát” – emelte ki bevezetőül Borbély Lénárd országgyűlési képviselő és csepeli alpolgármester, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője, amikor az önkormányzat „félidős” teljesítményéről kérdeztük.

Ahogy az lenni szokott, az önkormányzat vezetése és az ellenzéki pártok gyökeresen másként ítélik meg az elmúlt két év történéseit. De mi változott meg ez alatt Csepelen?

Én egy kicsit korábbról kezdeném a visszatekintést. A 2010 tavaszán megválasztott Országgyűlés több olyan áttörést hozott, melyet az emberek pártállástól függetlenül fontosnak tartottak. Például az új Orbán kormány a 2/3-os többséggel már az őszi választásokra az európai szintre csökkentette le az önkormányzati politikusok arányát. Természetesen ezzel együtt jóval kevesebb lett a rájuk költött közpénzt is.

Közel másfél milliárd forint ment városrehabilitációra

2014-től a parlamenti politikusok száma is csökkenni fog, amivel szintén pártállástól függetlenül egyetértenek a választók. Németh Szilárd polgármester úrral olyan munkát végeztünk a Parlamentben, amely az önkormányzatok működésére is jótékony hatású. Emellett Németh Szilárd polgármester Tarlós István kampányfőnöke volt, jó a kapcsolata a főpolgármester úrral. Fővárosi képviselőként a csepeli fejlesztések kilobbizásában láthatóan kiemelkedő lett a szerepe. Ilyenek a csatornázás vagy a gerincút és kerékpárút-építések, amelyek nagyon régi ígéretek, de soha nem tartották be őket. Megoldottuk az ikerbekötések problémáját is, amire korábban senki nem gondolt. Emellett éppen október 15-ével lépnek életbe azok a BKV-változások is, melyeket szintén a polgármester úr lobbizott ki, és aminek köszönhetően gyakrabban jár a HÉV, a 71-es busz pedig megáll a piacnál, a rendelőintézeteknél és a görögkatolikus templomnál és az óvodánál.

Milyen csepeli fejlesztések indultak el így, ezzel a segítséggel, és milyenek várhatóak?

Kicsit leegyszerűsítve a fővárosi és a kerületi munkánkat, az első év a csődveszély elkerülésével és az önkormányzat pénzügyi helyzetének rendezésével, a pénzügyi visszaélések, bűncselekmények feltárásával, valamint az 1994 óta ígért fejlesztések elindításával telt. A két Csepelről kivezető kerékpárút megépítése például hetek alatt megsokszorozta a biciklivel közlekedők számát. A gerincút első szakaszának átadásától a közlekedési problémák enyhülését várjuk. A csatornázás leginkább a családi házas és kertvárosi jellegű területeken hoz régen várt előrelépést. Elődeink olyan sokszor megígérték, hogy sokan csak akkor hitték el, amikor a munkagépek odaértek.

Bicikliutak átadása

A második év a már megindult beruházások végrehajtásával telik, de megkezdtük az újabb fejlesztésekre való felkészülést is. Éppen az elmúlt hetekben adtuk át a saját fejlesztésben elkészült új óvodai férőhelyeket, de már pályázaton nyertünk újabb 200 millió forintot óvodafejlesztésre. A sírból visszahozott, és általunk két üteműre bővített, majd végrehajtott Ady városrehabilitációhoz hasonló elképzeléseink vannak a városközpontban is, a Szent Imre tértől a Sétáló utca felé. Most ezzel is pályázunk, és szeretnénk külső forrásokat igénybe venni. Önkormányzati fejlesztésben építettünk utakat, járdákat is, de akadálymentesítettük a Katona József utcát teljes hosszában, és parkosítottunk több olyan helyszínen, ahol 2010-ig csak gaz és parlagfű nőtt. Üzemeltetésre átvettük a Csepeli Strandot, ami azt is eredményezi, hogy év végére szakszerű módon befedjük az 50 méteres medencét, így a fedett uszoda is biztosítva lesz, öltözővel és miden szükséges tartozékkal együtt, az év minden hónapjában. A végleges, új kivitelezésű uszodáról addig nem vagyunk hajlandóak lemondani, ameddig a csepeliek támogatják a megépítését.

Ha már itt tartunk: mi a helyzet a közbiztonsággal és a közterületekkel? Ezeket, illetve a Csepelen kialakult állapotokat a Fidesz ellenzékben rendszeresen bírálta.

A kerület két központi helyén, a Szent Imre téren és a Sétáló utcában már nehéz úgy végigmenni, hogy ne lássanak rendőrt vagy közterület-felügyelőt. Ez korábban nem így volt. Főként a Sétáló utca lett teljes mértékben a mulatozó, ordítozó részegek és agresszívan kéregető koldusok „privilégiuma”. A helyzet sokat javult, és a normális, dolgozni és onnan haza járó embereket már nem vegzálhatják. Máshol is sokkal több rendőr és közterület-felügyelő dolgozik, mint a rendszerváltás óta bármikor. Ezt kritikaként is felhozzák, hiszen kevésbé ússzák meg a szabálytalankodók. Mindenkinek meg kell azonban szoknia, hogy a szabályokat be kell tartani.

A korcsolyapálya hamar a csepeliek kedvence lett

A Csevak neve egyet jelentett a hanyag munkával, a mutyival, az igénytelen közterületekkel, a derékig érő fűvel, és a mérhetetlen korrupcióval. Sokszor elmondjuk, hogy évi több mint kétmilliárd forintot tudunk megtakarítani az MSZP-s korszakot átható mutyi és korrupció felszámolásával. Ennek a pénznek egy jelentős része a Csevakban „lett meg”. Ma a kerület vagyonkezelője több embert és sokkal hatékonyabban foglalkoztat, mint korábban bármikor. Nem állítom, hogy tökéletes a rend és a tisztaság. De ehhez azoknak is változniuk kellene, akik a Szent Imre teret a reggeli takarítás után estére telepöckölik cigarettacsikkel. Mindenesetre két év alatt a korábbinál sokkal kevesebb pénzből is jelentős pozitív változást tudtunk elérni.

Miben foglalná össze tömören a korábbi és a jelenlegi csepeli vezetés közötti különbséget?

A csepelieknek szokatlan azt látni, hogy évekkel a választások előtt új utak, járdák épülnek, megy a csatornázás. Ilyen korábban nem volt, csak a választás előtti évben, vagy a választás évében. Most azzal bírálnak, hogy a tervek már korábban készen álltak. Ez igaz. De tervek korábban is voltak, csak nem valósították meg őket. Mi megtesszük, és ettől vagyunk jobbak.

Szívesen emelem még ki a Babacsomagokat, amivel a csepeli újszülöttek köszöntjük, valamint a nagykorúak köszöntését. Térítésmentesen nyújtunk segítséget az újszülött ikerpárok szüleinek és a 70 év felettieknek is. Ahogyan ígértük, a mobil átjátszót is eltüntettük a Tamariska dombról. Emellett több helyen fejlesztettük a közvilágítást, többek között Hároson is.

A Csepel.info hírblogon írta minderről egy hozzászóló, hogy régebben a választások között csak a fű nőtt, de azt nem nyírta le senki. Igaza volt, és ha van mondat, ami kifejezi, hogy milyen változások történtek Csepelen, akkor ez a legjobb.

Pákozdi József (Jobbik): Az ígéretek töredéke teljesült

Az elmúlt csaknem két évben voltak javító szándékú, ugyanakkor negatív és átgondolatlanul elhamarkodott döntések egyaránt. Az utóbbiak közé tartozik az ingatlanok vásárlása, érthetetlen és indokolatlan adakozások magánszervezeteknek vagy iskolabezárás és a Csepp TV megszüntetése.

A lakosság tájékoztatásának hiánya szintén probléma. Több lakó hiányosságként fogalmazta meg, hogy a Csepeli Hírmondóban egyáltalán nem, vagy csak minimálisan jelennek meg a kerületben történt bűnügyekkel kapcsolatos hírek, noha a valóság teljesen másképpen fest.

Az önkormányzatban sokszor érezhető fejetlenség, ami elsősorban a bizottsági üléseken és az előterjesztéseknél tapasztalható, ezzel pedig megnehezítik az ellenzéki képviselő munkáját. A kormánypárti képviselőknek ez nem gond, sok esetben el sem olvassák az előterjesztéseket, és azt sem tudják, hogy miről szavaznak, előfordult olyan eset is, amikor a helyszínen vették át az előterjesztéseket.

A választáskor ígért elszámoltatási lendület is alábbhagyott, a hatékonyság szinte azonos a kormányéval. Hiányzik az akarat. Példa erre a közművagyon ingyenes átruházását vizsgáló ad-hoc bizottság határozatának elodázása. Az intézményeket, ágazatokat érintő személyi döntések sok esetben megosztottságot, bizonytalanságot eredményeztek az ott dolgozókban.

Az új bűnmegelőzési központ átadása

Elhamarkodott volt a térfigyelő kamerákról szóló döntés, ahol kivették a csepeli rendőrség kezéből a megfigyelést és helyette az így is alacsony hatásfokkal működő csepeli közterület-felügyelet részére kívánják azt átadni.

A 2010-es választáskor a csepeli Fidesz azt ígérte, hogy győzelmük esetén átlátható lesz az önkormányzat munkája, ennek ellenére a hivatal, vagy annak intézményei által kötött szerződéseket nem hozzák nyilvánosságra. Ezen a területen sok olyan hasonlóságot látok, mint ami jellemezte a kerület irányítását a korábbi 16 évben.

Csepelen, elmaradottsága ellenére, komoly iparűzési adót befizető cégek tevékenykednek, például ALPIQ, SIEMENS, BKSZT, amiből a főváros a kerületre többet is költhetne, de még mindig mostohagyerekként kezelik Csepelt.

Látható, hogy a polgármester, aki fővárosi képviselő és országgyűlési képviselő is, igen gyenge lobbi tevékenységet folytat a kerület érdekében. A pozitív döntések között szerepelt olyan javaslat is, ami a hagyományőrzést támogatta és összekovácsolhatja a magyarságot. A külhoni magyarok támogatásáról, iskolások erdélyi kirándulásáról és a gyermekek számára hasznos rendezvényekről szóló döntéseket üdvözli a Jobbik.

Az önkormányzat könyvben tárta fel, melyen visszaélések, közvagyon-lopások történtek a kerületben

Összességében a csepeli önkormányzati vezetés elmúlt két éves teljesítménye nem éri el az elvárt szintet, a választási ígéretek töredéke teljesült. Azt gondolom, hogy „csak a Fidesz” helyett, „csak a nemzet” szemlélettel sikerre vezethető Csepel és lakosainak sorsa.

Szenteczky János (MSZP): Látványpolitizálás, átfestés, hamisítás a fejlesztések helyett

Egy évvel ezelőtt a csepeli MSZP frakció javasolta, hogy a kerület irányításában és a képviselő-testület munkájában a jelenlegi városvezetők térjenek vissza a demokratikus és korrekt együttműködés útjára. Az itt élők, a kerület valódi problémáival kell foglalkozni – mondtuk, mert Csepel jövőjéről van szó.

Azóta még rosszabb lett a helyzet. A képviselő-testület munkáját „zsebből irányítják” – az elmúlt 10 testületi ülésből 7 (!) rendkívüli ülés volt! Folytatódik a látványpolitizálás. Idén ünnepeltük Csepel „újjáépítésének” 300. évfordulóját, miközben mértékadó történészek és a dokumentumok szerint az újratelepítés csak 1717-ben kezdődhetett meg. Zajlik a múlt meghamisítása. Ezt bizonyítja az irredenta országzászló megépítése, a polgármester „nyilasmosdató” akciói (Nyirő József kárpát-medencei irodalmi és műveltségi versenyfelhívása), a szélsőjobboldali újságírók és civil szervezetek támogatása, a rovásírásos Csepel-kapuk felállítása.

Korrupció a Csepeli Vagyonkezelőnél

Tart az utóbbi két évtized eredményeinek meghamisítása is, a 2010 előtt indított fejlesztések (pl. gerincút, csatornázás, Ady-program) teljes kisajátítása. Komoly, de egyre sikertelenebb erőfeszítéseket tesznek a polgármester munkájának hazugságokkal való felmagasztalására („a lakosságnak – a fővárosban egyedülálló módon – nem kell kifizetnie …a hozzájárulást az utcai vezeték megépítéséért”), a közvetlen elődök minden eszközzel való lejáratására. Napjainkban is gyakorlat az ellenzék, a gazdasági, a civil szervezetek és a lakosság teljes kizárása az együttműködésből.

Nem teljesítették a fontosabb választási ígéreteiket! Nem építették meg az uszodát, lemondtak a csepeli kórházról, ellehetetlenítették a csepeli sportéletet és jelenleg is zajlik a csepeli iskolák államosítása! Az úgynevezett északi pénz – amelyből 2010 októberében még több mint 3 milliárd került átadásra –, a ciklus végére elfogyhat úgy, hogy sem újabb beruházások, vagy azok előkészítése nem történik Csepelen. Nincs tervezve például a csapadékvíz-elvezetés, vagy a földutak szilárd útburkolattal való ellátása sem.

A személyeskedés 2010-ig nem volt szokásunk, annak ellenére, hogy velünk szemben minden alkalommal ezt megtették. De arról, hogy a szegénység legfőképpen az unortodox gazdaságpolitika és az igazságtalan adórendszer miatt Csepelen is egyre nő, miközben a kerületünk vezetői gyarapodnak, nem szólhatunk másként, csak személyeskedve. Németh Szilárd a vagyonbevallásai alapján egy év alatt vissza tudta fizetni 4,6 milliós pénzintézeti tartozását. Havi 1.527.000 forintos keresete mellé párttársai neki és a maguk részére új személygépkocsikat és korlátlan használatot biztosítottak úgy, hogy ennek költségeit a csepeli adófizetők állják. Ugyanők azt is megszavazták, hogy az elindult csatornázási program részeként, csak a polgármester utcájában csapadékvíz-elvezető csatorna is legyen.

Csepel valamennyi lakójának biztosítani kell az élhetőbb körülményeket, a megélhetés legfontosabb feltételeit, a gyarapodás lehetőségét. Ezért rövidesen nyilvánosságra hozzuk programunkat. Változást, munkát és biztonságot akarunk Csepelen. Önökkel – Önökért.

Tenk András (LMP): Ellentmondásos a településfejlesztés

Az elmúlt két év értékelésében kiemelt szerepet kap Csepel pénzügyi teljesítménye. Ha önmagában vizsgáljuk, mondhatjuk, hogy sikeresen csökkent a hiány. Alátámasztja ezt a tényt a Progresszív Intézet legutóbbi felmérése, amely szerint tavaly csupán négy fővárosi kerület – a XXIII., XIII., XXI., XVIII. –  tudta csökkenteni az adósságállományát.

Végre valóban védett lett a Tamariska domb

De az is látható, hogy a felesleges kiadások megszüntetése fájdalmas intézkedésekkel járt együtt, intézményeket zártak be, dolgozókat bocsátottak el. A fideszes vezetésű önkormányzat generált újabb, más jellegű pazarló kiadásokat: finanszírozott presztízsberuházásokat, politikai rendezvényeket, anyagilag támogatott nem csepeli szervezeteket, és még sorolhatnánk… Továbbá problémát jelentettek a kerület számára azok a döntések, amelyek jogi aggályokat vetettek fel. A Csepeli Művelődési Központ átszervezése több ponton is jogsértően zajlott, erre a kormányhivatal is felhívta a figyelmet. Hasonló aggályok merültek fel a Tamariska-domb védettségének megszüntetése kapcsán is, amelyet végül Fazekas Sándor miniszter „oldott meg” – a helyi civilek és az LMP nyomására – azzal, hogy országos védettségű területté nyilváníttatta a dombot.

Sajnos még mindig nem születtek új munkahelyek Csepelen, inkább az elbocsátások növekedtek. A közmunkaprogram csak részben váltotta be a hozzá fűzött reményeket, igaz, a kerület a közmunkások keze nyomán sok helyen egyre gondozottabb, rendezettebb lett. Fontos eredmény, hogy – az LMP képviselőjének közbenjárásával – a közmunkások természetvédelmi munkálatokban is részt vesznek. A közbiztonság javuló tendenciát mutat, de még így is vannak komoly problémákkal küzdő részek, mint például a Szent László úti lakótelep.

Kerületünkben leállt a panelprogram, nem épülnek bérlakások, a csepeli lakásállomány pedig fokozatosan veszít a piaci értékéből. Még mindig nem készült el a környezetvédelmi program felülvizsgálata, és nem kezdődött el a volt Csepel Művek, illetve egyéb ipari zónák kármentesítése sem. A közlekedési problémákat a gerincút részben rendezi, de egyéb közlekedésfejlesztési elképzelés még nem született. A sok panasz ellenére nem történt semmi a 148-as busz megbízhatatlan járatkövetési gyakorlatának megszüntetésére. Megerősödött egyes városrészek lecsúszása, soknak nem rendeződött a sorsa, így Háros belterületbe vonása sem történt meg.

Az adósságcsökkentést illetően tehát önkormányzatunk jelentős eredményeket ért el, de többnyire a felesleges politikai csatározások, valamint az átgondolatlan döntések – például a Pedagógiai Szakmai Szolgáltató Intézmény megszüntetése – jellemezték az elmúlt két év működését. Úgy tűnik, hogy hiányzik egyfajta tervszerű településfejlesztési gondolkodás, amely nélkül egy sikeres, élhető és fenntartható Csepelhez nem tudunk eljutni.

Ábel Attila (Fidesz), alpolgármester: Csak az MSZP próbál meggátolni mindent

Az okos kormányzó párt észreveszi és felhasználja a jó ötleteket, ami jót tesz mindenkinek. A csepeli ellenzékből a Jobbik részéről leginkább az elszámoltatás, az LMP részéről pedig a környezetvédelem területén lehetett az elmúlt két évben hasznos javaslatokra találni. Az MSZP jobbára kimerült a merev elutasításban, amivel nem lehet mit kezdeni.

A felújított tanuszoda után a tervek szerint uszoda nyílik a Csepeli Strandfürdő területén

Nehéz megérteni, mire jó, hogy az MSZP két év alatt szinte semmit, még olyan ügyeket sem támogatott, mint a méhnyakrák-elleni védőoltás vagy az ingyenes házasságkötés, legutóbb pedig a Sáska utca csatornázása – mondta el Ábel Attila alpolgármester, akit az ellenzék kritikáiról kérdeztük.

Az LMP elismeri, hogy csökkent az önkormányzat hiánya és jobb pénzügyi helyzet, de ez szerintük inkább értelmetlen intézménybezárásokkal és elbocsátásokkal sikerült. Véleményük szerint a közmunkaprogram csak részben váltotta be a reményeket, és a 148-as busszal is komoly problémák vannak.

Nehéz úgy intézménybezárásokról beszélni, hogy nem voltak ilyenek – és ez a Jobbik kritikájára is válasz. A Szárcsa iskola bezárásának tervét megörököltük az MSZP-s vezetéstől, de megtartottuk az iskolát. A Rákóczit 2008-ban szüntette meg az előző vezetés, nekünk a következmények jutottak. Az MSZP által bezárt iskolák ügyét legyenek szívesek ne ránk kenjék. Elbocsátásokból sem volt több mint korábban. Presztízsberuházások viszont valóban vannak, ilyen például a csatornázás, a gerincút, a saját beruházású útépítések, a városrehabilitáció, a fásítás és az uszoda. De erre szavaztak a csepeliek. A költségvetés helyzetét azzal javítottuk, hogy megszüntettük a korrupciógyanús szerződéseket és a pazarlást – de ezt is megígértük. Kétmilliárd forintot takarítottunk meg ezekkel. A Pedagógai Szakszolgálat munkáját az iskolákban folytatják, az ugyanis oda való.

A közmunkaprogram sokaknak ad esélyt és lehetőséget a munkához, és ilyen nagyságrendű segítséget korábban soha nem kaptak. A buszoknál én a nagyobb problémát az állapotukban látom, de a BKV megkezdte a teljesen lerohasztott buszpark feljavítását. A polgármester közbenjárásának köszönhetően újra az eredeti vonalán jár a 71-es, és gyakrabban közlekedik a csepeli HÉV is. Már látható, hogy meg fog valósulni a Tamariska domb kiemelt védelme, pont úgy, ahogy ígértük, még ha az LMP aggodalmaskodott is miatta.

A Jobbik szerint alábbhagyott az elszámoltatás lendülete, és több a bűncselekmény, mint ahogy a Csepeli Hírmondóból látszik. Hiányolják a Csepp TV-t, a térfigyelő kamerákat, és szerintük még mindig mostohagyerekként kezeli a főváros a XXI. kerületét.

Az elszámoltatás területén mindent megteszünk, amit egy felelős önkormányzat megtehet, és amit megígértünk. A pénzügyek átvizsgálása után kivétel nélkül minden bűncselekmény-gyanús ügyben feljelentést tettünk. A visszaélésekről Vörös Csepel címmel könyvben is beszámoltunk. Eddig három bűncselekmény elkövetésével gyanúsította meg a rendőrség Szenteczky Jánost, az MSZP elnökét, és egy ügyben az egyik frakciótársát, Takács Krisztiánt, a legtöbb feljelentés esetében pedig még nyomoznak. A vádemelések, tárgyalások nem rajtunk múlnak, mi nem tudjuk siettetni őket.

A média feladata az, hogy a fontos dolgokról beszámoljon, és ezt a lehető legnagyobb hatékonysággal tegye. A Csepp TV nézettsége a 2010-es állapotában túl alacsony volt a nagyon magas fenntartási költségeihez képest, hiszen évi 50 millió forintba került a csepeli adófizetőknek. A térfigyelő kamerák ügyében jól haladunk, biztosan sokkal jobb lesz az eredményességük, mint korábban valaha. Csepel pedig már nem a főváros mostohája, és ehhez elég körbenézni. Talán egyetlen kerület sincs, ahol annyi fővárosi nagyberuházás, fejlesztés folyik, mint éppen Csepelen. Ez mutatja a lobbinkat is, hiszen a főváros pénzügyi helyzete finoman szólva sem rózsás.

A legkeményebb kritikát az MSZP adta: szerintük az elmúlt két évben nem történt semmi fejlesztés, csak látványpolitizálás, átfestés és hamisítások, miközben mindenki degeszre keresi magát.

Az valóban látványos volt, ahogy 16 éven keresztül épült, szépült Ferencváros, Pesterzsébet, Soroksár vagy éppen Budafok, és ahogy lemaradt közben Csepel. De nem csak elhúztak mellettünk a szomszédaink, meg is aláztak bennünket. Az MSZP-SZDSZ-es IX. kerület városrehabilitáció címén például Csepelen vett lakást a szociális lakásbérlőinek. Megtehették, az akkori csepeli kerületi vezetés nem foglalkozott ezzel. Az MSZP-s kormányzás végére Csepel lett Budapest legszegényebb kerülete, itt a legkisebb az emberek átlagkeresete. Mellesleg Csepel új vezetése azonnal leállította a ferencvárosi romák áttelepítését.

Az is látványos, ahogy megkezdődtek az évtizedekig ígérgetett fejlesztések, a gerincút, a csatornázás és a többiek. A kerületi beruházásokról, fejlesztésekről már beszélt Borbély Lénárd alpolgármester, én nem ismételném meg őket. A 300. évforduló megünneplését pedig jó ötletnek tartom: aki meg nem hiszi, hogy éppen ennyi évvel ezelőtt kötötték meg az úrbéri szerződést, amely lehetővé tette Csepel újjáépítését, kérdezze meg bármelyik csepeli helytörténésztől. Az Országzászlót 1944-ben bombázták le, szimbolikus lépés volt újjáépítése, és szebb lett tőle a Szent Imre tér. Tudom, hogy az MSZP-s politikusok le akarják romboni, és mindenütt ezt hangoztatják, de nem fog nekik sikerülni.

A nyílt személyeskedésért cserében én nem említek személyeket. De a jelenlegi csepeli önkormányzati vezetés – az elődeivel ellentétben – csak a törvényben meghatározott minimumfizetést veszi fel. Senki nem kapott jutalmat vagy prémiumot – szintén az MSZP-s elődeinkkel ellentétben, akik jutalmazására viszont 2002-2010 között több mint 100 millió forintot költöttek az önkormányzat pénzéből. Azt viszont cinizmusnak tartom, ahogy az uszodát és a Csepeli Kórházat bezáró MSZP ezek újraindítását kéri számon. Az uszoda reményeink szerint készen lesz – bár az MSZP jellemző módon ellene szavazott. Kórház viszont addig biztosan nem lesz, amíg az MSZP ellenzi. A szakembereknek nem ment el az eszük, hogy olyan helyen nyissanak új intézményt, ahol a legerősebb ellenzéki párt újra bezárná.

A legszomorúbb mégis az, ahogy az MSZP próbál mindent megakadályozni. A legújabb hír, hogy nem csak a Sáska utcaiak csatornázását próbálják meggátolni nevetséges vádakkal, hanem már a teljes csepeli csatornázást is. Uniós feljelentést tettek ugyanis azzal, hogy szabálytalan a csepeli csatornaprojekt. Ha elérik a céljukat, akkor egy egymilliárd forintos közbeszerzési vita miatt tízmilliárd forintos támogatástól esik el a főváros, és a kellős közepén szakad meg a csepeli csatornázás. Ők ezt szeretnék, hiszen ez a politikai érdekük. Mi nem. Kár, hogy ilyen szinten megy az ellenségeskedés.

Forrás: Csepel.hu

78 hozzászólás “Félidőben: mi történt a kerületben?” bejegyzésre

  1. Bugi szerint:

    Végre fejlődik Csepel, és nem lopják el a pénzt.

  2. Gordon szerint:

    Az eetársi dácsák sok közpénzt felemészthettek…

  3. Manitu szerint:

    Ha Szenteczkynek nem történik most semmi, miközben 16 év be nem váltott ígéreteit teljesíti az önkormányzat, akkor mi történt 16 évig, amikor csak ígérgettek?

  4. felix szerint:

    Mikor csinál már valamit az új önkormányzat.
    Meddig akar az MSZP.- által elindított fejlesztésekből és a jövőbeli ígéretekből élni.
    Az már kiderült, hogy a spórolás leginkább elbocsájtást azaz a csepeli emberek középpontba helyezése jelenti.
    Szintén a spórolás jegyében szűntek meg a csepeliek tájékoztatására szolgáló médiumok is.

  5. Manitu szerint:

    Felix: az MSZP 16 évig csak ígérte ezeke a fejlesztéseket, és soha nem hajtotta volna végre. Inkább örülj te is, hogy annyi lopás és semmittevés után végre fejlődik a kerületünk.

  6. felix szerint:

    Manitu!

    Mindennek örülök, de az őszinteségnek is tudnék örülni.

  7. Mr. Absolút Dexter szerint:

    felix szerint:
    2012. október 24., szerda – 12:44

    Mikor csinál már valamit az új önkormányzat.
    Meddig akar az MSZP.- által elindított fejlesztésekből és a jövőbeli ígéretekből élni.
    Az már kiderült, hogy a spórolás leginkább elbocsájtást azaz a csepeli emberek középpontba helyezése jelenti.
    Szintén a spórolás jegyében szűntek meg a csepeliek tájékoztatására szolgáló médiumok is.

    Felix! Te vak vagy?

  8. csumpika szerint:

    én úgy látom, hogy igen látványosan és -az előző 16 év után- józan ésszel szinte fel sem foghatóan fejlődik Csepel. nagyon örülök a már elindult fejlesztéseknek. annak meg különösen, hogy lesznek továbbiak is.
    amit én nagyon hiányolok még, az a sport sokkal nagyobb volumenű támogatása. hangsúlyozom, hogy nem nagyon látok bele a felek kártyáiba, de nekem annyi jött le, hogy hatalmi harcok alakítják ezt is, mint oly sok mindent az országban.
    odáig értem, hogy drága mszp-ék kimutyizták a stadiont, és ezért az önkori nem szórja a pénzt az ismeretlenbe. de nem lehetne azt a stadiont visszaszerezni? és addig is, nem lehetne a stadiontól tök függetlenül a csepeli focicsapatot támogatni? nemsokára olyan korúak lesznek a fiaim, és nagyon boldog lennék, ha időnként ki lehetne látogatni egy-egy jó meccsre velük. ahogy én is tettem sok évvel ezelőtt.

  9. Dr. grün szerint:

    félix!
    Nagyon borúlátóan szemléled a dolgokat!
    Ha nyitott füllel járnál hallanád amint ollók szapora csattogása (nyissz-nyassz) veri fel a kerület csendjét!
    Csak nemzetiszín szalagból több száz méter fogy havonta!
    Akkor, hol vannak még az új utcanévtáblák, emléktáblák, koszorúzások?!
    Az új népi ihletésű rovásírásos városkapuk?!
    Tehát értünk el eredményeket! Khm….khm….khm….és sorolhatnám még! ))) 🙂 (((

  10. roberto szerint:

    Csumpika!

    Jók a megérzéseid a csepeli focival kapcsolatban. Sajnos a sportolókon kívül senkinek nem érdeke, az érdekeltek közül, hogy rendezve legyen a stadion ügy. Az indotek beleszarik, nekik tök jól jön, hogy megutáltatják a körülményeket a sportolókkal, az Önkori meg azért sem csinál semmit, “gondolja, egyétek meg a szart büdös komcsik amit magatoknak csináltatok. De itt van a csak hát, mi van a csepeli sportolókkal, különösen a gyerekekkel. Szigetszentmiklóson a Csepel-sziget legnagyobb sportközpontját építik meg. Mi a francból??? Ébresztő Csepeliek! Ha nem teszünk semmit mindenki járhat majd Miklósra jó meccseket nézni, mert Csepelre nem lesz érdemes. Nálunk nincs melegvíz, az öltözőkben jégverem van, mert nincs fűtés, a pályákkal nem foglalkoznak lelkiismeretesen, és még sorolhatnám azokat a rendezetlen viszonyokat, melyek ma jellemzik a csepeli sportot. Azon sem csodálkoznék ha egyszer azért nem lenne meccs valamelyik csapatnak, mert valaki tök idegen játszik a pályán és nem menne le róla. Szóval vicc az egész.

  11. felix szerint:

    Mr. Absolut Drexler!
    Segíts egy vakembernek és mesélj kérlek.
    Mit kéne látnom.

  12. hajós szerint:

    Jó látni, hogy ha lassan is, ha késéssel is, de elkészülnek az évekkel ezelőtt az MSZP-s önkormányzat által elindított és sínre tett beruházások, melyekkel a Fidesznek csupán annyi dolga volt, hogy ne állítsa le őket (ezzel bukva az uniós pénzt is).

    De ne csökkentsük azért a fideszes önkormányzat érdemeit sem. Vannak olyan beruházások is, amelyek tisztán a Fidesznek köszönhetőek. Ilyen például a csodálatos új irredenta országzászló, a gyönyörűséges új fa városkapu, és még sorolhatnám. Bár most hirtelen nem jut több eszembe.

  13. Manitu szerint:

    Hajós: azt se felejtsük el, hogy az MSZP-s önkormányzat semmit sem indított el. Ezek az ígéretek már 1994-ben ígéretek és tervek voltak. 2006-ben a választások alatt már azt mondták, hogy készül pl. a gerincút, és egy év múlva kész is lesz. Ahányszor megválasztották őket, annyiszor halasztottak el mindent.

    A Fidesz meg most megcsinál mindent, amit az MSZP 16 éven keresztül csak ígérgetett. Ezek a nagy dolgok.

  14. Manitu szerint:

    Az is érdekes, hogy a komcsi blogok hogy’ elhallgatják az önkormányzat két éves teljesítményét, és most sem akarnak teret engedni az igazságnak. Cenzor elvtárs és a csicskája, a Bárány-elvtárs most is csak elhallgatják a híreket. Szánalmas.

  15. csaba péter szerint:

    Tényleg ! A Vörös Csepel Szenny kiadványon kívül mi az ami saját erőből létre hozott érték ?
    Az Úniós projektek amire hivatkoztok nem a ti pénzetek .

    Egyébként ezektől az útonállóktól milyen erkölcsi alapon fogadtatok el egy centet is?
    Ki itt a szemét?

  16. csaba péter szerint:

    Kedves Attila az elmúlt nyolc év nem a ti merev elutasításotokban telt el?

  17. csaba péter szerint:

    Írjál ide nehány olyan programot amit ti támogattatok az elmúlt nyolc évben

  18. kkk szerint:

    Én már azzal is elégedett vagyok, ha az ilyen jellemtelen csaba péter és más vállalkozók részére kifizetett önkormányzati megrendeléseket a Fidesz leállította. Nem vagyok nagy igényű, nekem már ez is valami!

    Most meg szörnyű, ahogyan itt a siránkozást kell hallgatni.

  19. csaba péter szerint:

    T KKK barom pont annyit kívánok neked amennyit én valaha kaptam .
    Ebből is látszik fizetett fasiszta mivoltod hisz sose voltál csepeli
    Nem baj van aki tudja ki a Csaba Péter . Ja azok Csepeliek.

  20. Manitu szerint:

    Csaba Péter: a te elvi alapodon soha nem volt semmilyen saját erőből létrehozott érték, hiszen minden, amit a fővárosi és helyi önkormányzat csinált, közpénzből volt. A kerékpárutak, a gerincút, a csatornázás mind-mind állami, fővárosi és uniós közpénzből mennek, amiben persze a csepeli adófizetők pénze is benne van.

    Az viszont tagadhatatlan, hogy 16 évig az ígérgetésen kívül gyakorlatilag semmi nem történt Csepelen, és az is tagadhatatlan, hogy 16 év semmittevés után most mindössze két év alatt megvalósul minden, amit az MSZP csak ígérgetni tudott.

  21. hajós szerint:

    Nézzétek csak, mit találtam:

    “Németh Szilárd utalt rá, hogy a projekt 2009 októberében kezdődött, ezért köszönet illeti az előző városvezetést is, akik elindították a munkálatokat.”

    Innen: http://csepel.info/?p=20456

    Ritka őszinte megnyilvánulás Németh Szilárd részéről. Ezt kb. az összes átadott projekt kapcsán elmondhatná. Kár, hogy ritkán jut eszébe.

  22. Manitu szerint:

    A csepeli gerincút meg 1993-ban kezdődött: http://csepel.info/?p=1343

    És kik csinálják meg? Hát persze, hogy a fővárosi és a kerületi Fidesz.

  23. kkk szerint:

    Mondtam én, hogy csaba péter ideges, mert már nem folyik a pénz hozzá. Csak ne hazudozna össze vissza kommunista szokásához híven.

  24. hajós szerint:

    Hülye vagy, Manitu. A gerincutat az útépítők csinálják meg, nem a Fidesz.
    A gerincút építése már elindult 2010 nyarán. A Fidesznek kurvára semmi köze hozzá.

    Szar ember vagy, Manitu, mert más tollával próbálsz ékeskedni.

  25. Gordon szerint:

    csabának és elvtársainak csuklóból megy a hazugság.

  26. csumpika szerint:

    kedves csaba péter! ha még emlékszik rá: ‘új magyarország’. ha jól emlékszem az egyik néhai kormánypárt a komplett kampányát arra építette, hogy az eu által finanszírozott fejlesztéseket sajátjaként adta el. akkor nem tetszett ennyire finnyásnak lenni.
    egyébként meg mi is uniós tagok vagyunk, az eu pénze részben a mi befizetéseinkből is adódik. és ha az eu a konkrét összeget nekünk adja egy-egy projektre, akkor az a miénk. kérdés, hogy csatornát építünk-e belőle, vagy derékig érő kilátót…

  27. Manitu szerint:

    Hajós, hajós. Egyetlen centiméter sem épült meg a gerincútból 2010-ben. Az MSZP úgy hagyta volna ott azt a két munkagödröt újabb négy évre, mint eb a szaharát. Vagy mint 2006-ban tették. Ha emlékszel még rá, az MSZP azt ígérte, hogy 2006 őszén kezdődik meg az útépítés. Megkezdődött? Lószart. 2010 őszén is simán leállítottak volna mindent, csakúgy, mint addog, 17 évig folyamatosan tették.

    Kár ezen vitatkozni. Az MSZP semmit sem épített meg abból, amit 16 évig ígérgettek, és ez tény.

  28. Gordon szerint:

    Bizony nagy dolog és jó a csepelieknek, hogy a fidesz alatt meglesz a két kerékpárút, a Gerincút, a csatorna és az Ady projekt is.

    Kösz Fidesz!

    Aki pedig meg akarta vagy akarja akadályozni ezeket a beruházásokat az nem is igazi csepeli. Legfeljebb elvtársa azoknak akik miatt a kék fényekben szerepelt a kerület az előző ciklusban (Deme és társai ügy).

    Az ilyen elmehet a szigetről… tárnokon biztos vannak még eladó ingatlanok.

  29. hajós szerint:

    Akkor még egyszer a sok idióta fideszes bérkommentelőnek:

    “Németh Szilárd utalt rá, hogy a projekt 2009 októberében kezdődött, ezért köszönet illeti az előző városvezetést is, akik elindították a munkálatokat.”

    Még Németh Szilárdban is több becsület van, mint az ilyen Manitu- és Gordon-féle gennyzsákokban.

  30. Gordon szerint:

    A beruházás érdemben a mostani ciklusban valósul meg. Ez akkor is így van ha ez az mszp-t zavarja.

    Mint ahogy zavarta őket a Sáska utca egy szakaszának esővíz csatornázása is.
    De hogy veszi a csepeli mszp a bátorságot ahhoz, hogy a Sáska utcában élőkre mérjen ütést, csak azért, mert egy saroktelken (hivatalosan a Sügér utcában) Csepel polgármestere is ott él?

    Mondom: lehet (vissza)menni tárnokra, a többi elvtárshoz.

  31. csepi szerint:

    Nekem ne mesélje senki, hogy Demszky 20 év alatt “véletlenül” nem volt képes ide Gerincutat építtetni! SZÉGYEN, hogy az EU kell ehhez is, mert SAJNÁLTÁK RÁ a pénzt! Budapesten nem volt semmi ilyen szintű közútfejlesztés 20 éve sehol? Vagy csak Csepelt hagyták ki? Legalább az EU megszánta a nyomorult kerületünket és azért van itt fejlődés most, nem az előző vezetés érdeme. Igen voltak tervek, hiszen ezek elkészültét törvények írják elő. De ők sajnálták ránk a pénzt. Akik a terveket szakmailag előkészítették és közreműködtek benne, hogy mielőbb legyen ebből valami, azoknak elismerésem, de ők NEM a politikusok voltak.

    Az előző kerületi vezetőségről annyit: nekem most épp annyira hiányoznak, mint a méteres gazok és a szemétkupacok amik korábban a kerületet rondították.

    Nyilvánvaló most sem tökéletes a helyzet és 2 év múlva sem lesz az. De sokkal nagyobb a rend szemmel láthatóan a kerületben mint 2 éve.

    Én a szememnek hiszek, nem pedig annak mit írnak le, vagy mit nem írnak le.

  32. Manitu szerint:

    Hajós: ha igazad lenne, 2010-ig átadták vona a gerincutat. Megígérték 1993-ban, hogy 1996-ig megépítik. Megígérték 1998-ra, 2002-re, 2006-ra, 2008-ra, 2010-re. 2006 elején azt mondták, hogy minden készen áll, minden rendben az útépítés megkezdéséhez. Megépítették? Nem.

    Az MSZP soha nem építette volna meg a gerincutat, és soha nem építették volna meg a csatornázást sem.

  33. csepi szerint:

    hajós- ha zavarnak a becsületes kommentelők, ezért “bérkommentelőknek” titulálva őket, akkor evezz más vizekre. =D

  34. csepi szerint:

    Manitu: szerintem “önerőből” nem akarták ezeket, mert akkor már nem lenne miről beszélni. De EU pénzekből azért ők is megcsinálták volna.

  35. Manitu szerint:

    Csepi, akkor azt kellett volna mondaniuk is, hogy nem csinálják meg, csak ha mások kiizetik. A gerincutat 1993-ban ígérték meg, és nem volt ilyen kitétel. Ugyanígy tutira megígérték minden választási ciklus előtt.

  36. hajós szerint:

    Manitu: sorold fel azokat a 2010-es önkormányzati választások utáni önkormányzati képviselő-testületi határozatokat, amelyek a gerincút megépülését szolgálták!

    Ha nem tudsz ilyet mondani, az azt jelenti, hogy a Fidesznek semmi szerepe nem volt a gerincút megépülésében.

  37. Gordon szerint:

    Én egyszer láttam egy szórólapot arról is, hogy 300 millióért megcsinálták a kerékpárutat a Kis-Duna pártján.

    Azóta is keresem ott a szocik által épített utat, de nem találom. Szerintem ha nincs a 2010-es váltás, akkor ez lett volna az Ady-n és a Weiss-en lévő kerékpárutak sorsa is.

  38. csepi szerint:

    hajós de őszintén: miért hihetetlen, hogy valaki szabadidejében önként ide ír véleményt? Aki ellenzéki az is háboroghat itt, aki nem ellenzéki az is leírja amit gondol a témáról. Ha ez neked probléma, akkor inkább ne használd az internetet, mert ez már csak egy ilyen műfaj. Nem az van, hogy kinyitod a TV-t jön belőle valami és csak hallgatnod kell. Itt leírhatod a véleményed a cikkekhez. Aztán az vagy tetszik valakinek, vagy nem. Ennyi.

  39. Manitu szerint:

    Gordon: Ja, én is emlékszem mekkora égés volt. Olyan kerékpárúttal kampányoltak, ami nem is létezett, de még csak meg sem épült.

    Hajós: mit erőlködsz? Megépült 1996-ra a gerincút? Megépült 1998-ra? És 2002-re vagy 2006-ra? 2008-ra megépült? És 2009-re vagy 2010-re?

    Nem épült meg. Egyetlen centiméter sem épült. És az MSZP nem is építette volna meg, ugyanis pénzt sem hagytak hozzá. Az unió sem előre fizet ugyanis. És pont ezért volt csak a földtúrás 2011-ig, mert nem volt rá pénz.

  40. csepi szerint:

    Manitu: azért volt Demszky ennyi évig főpolgármester, mert mindig ugyanazokat ígérte meg. XD Meg lehet nézni a belvárosi aluljárókat milyen állapotok voltak 2 éve, és milyenek vannak MOST. És ehhez nem is kell milliárdos összeg, hogy kulturált körülmények között tudjunk közlekedni. Ha erre nem voltak képesek pénzt szánni, akkor hogyan különítettek volna el egy jelentős összeget a Gerincútra? Viszont ha mástól kaptak volna erre pénzt, akkor szerintem megcsinálták volna. Csak ez a kampányban nem hangzott volna jól “ha adnak pénzt megcsináljuk”. Érted.

  41. csepi szerint:

    Hát én remélem is, hogy nem lesz kerékpárút a RSD parton. Így is tud ott biciklizni aki akar, persze nem amikor nagyon vizes a talaj. De az aszfalt elrondítaná az egészet.

  42. hajós szerint:

    Manitu, tehát akkor nem tudsz ilyen határozatot mondani.

    Nos, Manitu, amikor ti hatalomra kerültetek, akkor már épült a gerincút. Ahhoz kellett volna önkormányzati beavatkozás a részetekről, hogy ne épüljön meg. De mivel nem csináltatok semmit, így aztán megépült. Ennyi.

  43. Manitu szerint:

    Miről beszélsz hajós, milyen határozatokat akarsz? Nézz utána, ha akarsz valamit.

    Mi itt nem zavaros dolgokról, hanem tényekről beszélünk, azokról a tényekről, hogy 16 évig nem készült el se a csatornázás se a gerincút se a bicikliutak. Ez tény. És az is tény, hogy mindezt mindig megígérte az MSZP, és úgy nem csinálták meg. És az is tény, hogy mindezt a Fidesz csinálja meg.

  44. hajós szerint:

    Manitu: mutass valami bizonyítékot arra, hogy a Fidesz tett valamit a gerincút megépülése érdekében.

    Én úgy látom, hogy az MSZP indította el az egészet, az építkezés már folyt, amikor a Fidesz hatalomra került. Így a Fidesznek már semmit sem kellett csinálnia, hogy megépüljön a gerincút, és nem is csinált semmit.

  45. ebihal szerint:

    Manitu!
    Amikor itt TÉNYEK kerülnek szóba, úgy eltűntök mint Petőfi a ködben! A tények a Te
    értelmezésedben, azok amit Te mondasz, mindenki más hazudik! És ezek után akar
    csepi normális vitát?

  46. csepi szerint:

    hajós- pártállástól függetlenül örülünk, hogy hamarosan elkészül, de már 10 éve is késő lett volna a Gerincút kiépítéséhez. Nemhogy most. Adtunk bőven időt, hogy megvalósítsák a terveket, de nem tették, csak most EU pénzekből. Ezért kellett menniük. Érdekes minden más kerület fejlődik, Csepel meg csak EU pénzekből, vagy eladják a területeket hátha magántőkéből lesz fejlesztés. De azok becsődölnek. Miért van ez???

  47. Manitu szerint:

    Tények:

    1993-2010-ig nem készült el a gerincút
    1970-2010-ig nem észült el a teljes csatornázás
    1993-2010-ig nem készültek el a bicikliutak.

    2012-re elkészültek a bicikliutak, 2013 elejéig a csatornázás és a gerincút első üteme.

    Az MSZP alatt semmi, a Fidesz alatt minden. Ezek a tények.

  48. hajós szerint:

    Manitu, miért beszélsz mellé?

    A kérdés az volt: mit tett a Fidesz a gerincút érdekében?
    Erre válaszolj.

  49. csumpika szerint:

    hajós: ki volt fizetve a gerincút teljes egészében? az utolsó forintig? vagy azt már az építéssel együtt a fideszre hagyták?
    mondok egy példát: tervezek egy szép családi házat. mondjuk 40 millióért. megvan a terv, megvan az engedély, sőt, már ki is ástam az alapokat. ekkor elszáll a deviza árfolyama, és én csődbe megyek. jössz te, aki gondosabb volt nálam, nem esett devizahiteles csapdába. az eredeti tervek és engedélyek alapján felépíted a házat.
    akkor most ki építette azt a házat? szereztél hozzá bármilyen tervet? kikértél bármilyen határozatot az építésügyi hatóságoktól? nem? akkor én építettem a házat, ugye?

    persze ha az egész gerincút már előre ki lett fizetve az utolsó szögig, akkor visszavonulót fújok, és elismerem az igazadat.

  50. csumpika szerint:

    javítok: gondosabb voltál, nem estél…

  51. hajós szerint:

    csumpika: természetesen nem volt előre kifizetve az egész, évente tervezik be a költségvetésbe az adott évre eső részt. De mivel az EU fizeti a beruházásnak több mint a felét, az előző vezetés kötelezettséget vállalt az önrész kifizetésére. Így a fideszes vezetésnek muszáj volt a költségvetésben elkülönítenie a pénzt, különben az EU is visszavonja a részét és akkor az egész beruházás kútba esik. Megjegyzem, hitelből fedezi az önkormányzat az önrészt, hiszen 87 milliárdos hiánnyal lett tervezve az idei fővárosi költségvetés is.

  52. lb szerint:

    Ami tény: 1994, 1998, 2002, 2006-ban nagyon sok ígéret elhangzott, amiből gyakorlatilag semmi nem valósult meg. Igaz, volt amit duplán is megcsináltak!
    Az is tény, hogy 2010-ben az ígérgetéseken kívül valami megmozdult, aminek következtében mostanra több pozitív változás történt a kerületben.
    Nekem pl. nagyon tetszik, hogy a Corvin-csomópont átadása és a közlekedési lámpák beállítása óta a kora reggeli órákban viszonylag könnyen ki lehet jutni gépkocsival Csepelről.
    Az is feltűnt, hogy bármerre járok a kerületben, nagyon sok helyen fel van túrva az út, mivel végre nem csak ígérik, hanem csinálják is a csatornát!

    Bízom benne, hogy a fejlesztések nem állnak le, hanem tovább fognak folytatódni.

  53. ebihal szerint:

    Manitu!
    Ezek tények a Te számodra! Sem a miértekre, sem az ok-okozati összefüggésekre
    nem figyelsz!

  54. Manitu szerint:

    Hajós. “A kérdés az volt: mit tett a Fidesz a gerincút érdekében?”

    Nem pofázott 17 évig, hanem két év alatt megépítette.

  55. felix szerint:

    Manitu!
    Örömmel hallom, hogy elkészült a gerinc út.
    Két napja még nem volt kész.
    Gyorsak vagytok.

  56. Dr. grün szerint:

    félix!
    Egyelőre még a szalagátvágás helyett a póógárok átvágása folyik! 🙂

  57. felix szerint:

    Dr. grün.
    Ha átadnák az eddig elkészült részt, akkor sem lenne kész a gerinc út.

  58. hajós szerint:

    Manitu, tehát a Fidesz építette a gerincutat?
    Örömmel hallom. Konkrétan melyik képviselő mit csinált? Németh Szilárd kezelte a markológépet, Borbély Lénárd úthengerelt, Ábel Attila aszfaltozott? És te mit csináltál, lapátoltál vagy csákányoztál?
    Derék dolog.

  59. Bugi szerint:

    Jó látni az elvtársak kínlódását.

  60. felix szerint:

    Azok a sajátjaid!

  61. Gordon szerint:

    Savanyú a szőlő.

  62. Dr. grün szerint:

    félix!
    Még csak a ciklus felénél járunk!
    Félmunkához félidő vagy félidőhöz félmunka? dukál! 🙂

  63. Gordon szerint:

    Tejbetök… /Gordon legyint/

  64. felix szerint:

    Gordon!
    Egyél banánt.

  65. Gordon szerint:

    Meguntam a banánt, ezért a narancsot választottam.

  66. hajós szerint:

    Sajnos ez ilyen magyar narancs… citromnak bizonyult.

  67. felix szerint:

    Gordon!
    Látod ? Még gyümölcsben sem tudjátok a középpontba helyezni a magyart.

  68. Le a kalappal! Két év nem nagy leehetőség, de ha az időarányos teljesítményt értékelhetjük, akkor bizony meg kell állapítani, hogy többet tett le ez a városvezetés, mint a szocik a rendelkezésükre állt több év alatt. Hajrá, csak így tovább!

  69. Lakó1214 szerint:

    Varga …! Felsorolod? Ami nem EU-s forrásból ment, hanem helyi, önerőből?

  70. Manitu szerint:

    Megy a hiszti lakócska. A Petőfi utca, Királyhágó utca építése, több új világítólámpa a sétányoknál, járda az Erdélyi utcában és még több más helyen, új közterület-felügyelet dupla létszámmal, FŰNYÍRÁS a pénz ellopása helyett, lakáspályázatok a lakások ellopása helyett, új óvodai férőhelyek, uszoda, új járdák (pl. a gyerekrendelőnél), jégpálya.

    Ja, és 71-es busz, HÉV-sűrítés, az ingyenes bekötés ikerházakban is a csatornázásnál stb. Szerinted mindehhez semmi köze nincs a kerületnek?

    Amúgy szerinted a fővárosban és az országban szerinted milyen vezetés van? Csak mert a csatornázás, gerincút, a bicikliutak nemcsak uniós pénzből mennek ám, és ha nem lennél annyira sötét, azt is tudnád, hogy az uniós pénz is közpénz, részben a mi pénzünk.

    És tudod mit csinált 2010-ig az MSZP? Ha azt mondom, hogy a Tesco megépítésével kampányoltak, akkor az ismerős? Szerinted a Tescoban mennyi önkormányzati vagy uniós azaz mennyi közpénz volt?

  71. Manitu szerint:

    Csak példákat írtam, de az is több mint a 16 éves nagy semmi az MSZP-től.

  72. Lakó1214 szerint:

    Manitu! Nem kerületi 100%-os beruházás-fejlesztés. Szövegértés? Hol nyírnak füvet? Fű sincs. Végszóra meg: sötét anyád!

  73. Té-Gé szerint:

    Bocskoros bavándorló barátom, ha már a fűnyírással karöltött faírtást emlegeted. Még mindíg nem hivatalos lerakóba megy a szemét? 🙂

  74. Manitu szerint:

    Nem értem mit nem értesz, neked mid nem 100-as?

    Írd már le légyszi a Fidesz két évében megvalósított fejlesztések másik oldalát, hogy az MSZP idején, 16 év alatt mi készült el Csepelen!

    Na nem az elvtársak szigetszentmiklósi, csepeli, halászteleki, tárnoki dömsödi vagy más kerületekben felépített villáira, nyaralóira vagyok kíváncsi, mert az épült bőven.

  75. "?!" szerint:

    Kedves “Manitu”, Te indiánfingagyú importált birka!

    Nem tőlem kérted ugyan, de a Csepelre vonatkozó ismereteid bővítése érdekében a mai nappal elkezdem részedre közölni, hogy évenként mi készült az MSZP idején az elmúlt 16 év alatt Csepelen.

    Elsőként itt láthatod, hogy mi készült önkormányzati finanszírozással 2006-ban:

    Útépítés: 18672 m˛, 5411 fm.
    Tinódi utca (Madách u. – Klapka u között);
    Cinege utca;
    Ungvári utca (Toportyán u. – Szent István út között);
    Királyhágó utca (Máramarosi u. – Csorbatói u. között);
    Uzsoki utca (Szentmiklósi út – Mária királyné utca u. között);
    Tarpataki utca (Szentmiklósi út – Mária királyné u. között);
    Toportyán utca (Mátra u. – Ungvári u. között);
    Máramarosi utca (Királyerdő utca – Mária királyné u. között);
    Gyimesi utca (Máramarosi u. és Csorbatói u. között);
    Vihorlát utca (Csorbatói u. – Szentmiklósi út között);
    Iszalag utca;
    Deák Ferenc utca (Bajcsy-Zsilinszky E. u. – Ságvári E. u. között);
    Tölgyes utca (Juharos u. – Somos u. között).

    Járdaépítések: 12808 m˛.
    Fagyöngy u.,
    Hínár u.,
    Evezős u.,
    Körmöci u.,
    Baross u.,
    Kórus u.,
    Vitorlás u.,
    Akácfa u.,
    Bagoly u.,
    Táncsics M. u.,
    II. Rákóczi F. u.,
    Kassai u.,
    Tinódi utca (Madách u. – Klapka u között),
    Cinege utca,
    Ungvári utca (Toportyán u. – Szent István út között),
    Királyhágó utca (Máramarosi u. – Csorbatói u. között),
    Uzsoki utca (Szentmiklósiút – Mária királyné utca u. között),
    Tarpataki utca (Szentmiklósi út – Mária királyné u. között),
    Toportyán utca (Mátra u. – Ungvári u. között),
    Máramarosi utca (Királyerdő utca – Mária királyné u. között),
    Gyimesi utca (Máramarosi u. és Csorbatói u. között),
    Vihorlát utca (Csorbatói u. – Szentmiklósi út között),
    Iszalag utca,
    Deák Ferenc utca (Bajcsy-Zsilinszky E. u. – Ságvári E. u. között),
    Tölgyes utca (Juharos u. – Somos u. között).

    Út- és járdahálózat fenntartása: 22262 m˛.

    Az évesfenntartási munkák során 6670 m˛ szilárd burkolatú útfelületen
    történt meg a kátyúzás,

    15592 m2 járdafelületen készültek fenntartási munkák.

    Földút-karbantartási munkák 28347 m2-en készültek.

    Parkolóépítés: 262 db.
    Kiss János alt. utca,
    Királymajor lakótelep,
    Rakéta u. 18.,
    Kossuth L. – Kiss János alt. utca lakóépületek,
    Mentőszolgálat előtti út mellett, Áruház tér.
    Víztelenítési munkák (ároképítés): 1485 fm.
    Szentmiklósi út,
    Gőz u. (Arany J. u. – Gőz u.),
    Szabadkai u. (Széchenyi u. – József A. u.),
    Arany J. u.,
    Határ u.

    Gyűjtőcsatorna: 160 fm.
    Szent István úti (Szent István út 232. sz. – Kökörcsin u. szakaszhatár között).

    Szennyvízcsatorna-építés: 4266 fm.
    Repkény u. (Szt. István út – Makkos u. között),
    Mária királyné u. (Tátra u. – Vércse u. között),
    Szentmiklósi u. (Mátra u. – Háromszéki u. között),
    Háromszéki u. (Szentmiklósi út – Kriván u. között),
    Vihorlát u. (Háromszéki u. – Vihorlát u. 9. között),
    Ungvári u. (Toportyán u. – Szt.István út között),
    Toportyán u. (Mátra u. – Szt.István út között),
    Uzsoki u. (Badacsonyi u. – Szentmiklósi út között),
    Szentmiklósi u. (Uzsoki u. – Tarpataki u. között),
    Bagoly u. (Vércse u. – Varjú u. között),
    Fecske u. (Keselyű u. – Szent István út között),
    Ölyv u. (Mária királyné útja – Varjú u. között),
    Badacsonyi u. (Kövecses u. – Tarpataki u. között),
    Máramarosi u. (Vadgalamb u. – Mária királyné útja között),
    Tarpataki u. (Királyerdő u. – Szentmiklósi út között),
    Erdélyi u. (Széchenyi u. – József A. u. között),
    József A. u. (Erdélyi u. – József A. 3. u. között),
    Kiss J. altb. u (Tanácsház u. – Koltói u. között),
    Temesvári u. (Határ út – Szebeni u. között),
    Petőfi u. (Karácsony S. u. – Posztógyár u. között),
    Cseh Mihály u. – Pakos M. u.

    Vízvezeték-építési munka: 379 fm.
    Szilvafa utca.

    Csapadékvízcsatorna-építés: 733 fm.
    Határ út (Késmárki u. – Brassói u. között),
    Zsolnai utca (Határ u. – Szebeni u. között),
    Matróz utcai kivezetés.
    Közvilágítás 8 helyszínen:
    Martinász utca – Vesszősfia utca kereszteződés,
    CSM területén (Színesfém u., Duna u., Déli u.),
    Kozmosz sétány,
    Petz F. utca,
    Szt. Imre tér,
    Arany J. u. 3–5.,
    Csalitos u. 37–39.,
    Áruház tér.

    Díszvilágítás 7 helyszínen:
    Szent Imre téri római katolikus templom,
    Tanácsház utcai református templom,
    Deák téri evangélikus templom,
    Béke téri római katolikus templom,
    Rákóczi téri görög katolikus templom,
    Nepomuki Szent János szobor,
    Szent Imre téri zászlócsoport.

    Jelzőlámpa hangosítások:
    a kerület összes jelzőlámpás csomópontjában a jelzőlámpák hangosbeszélő készülékkel
    történő ellátása megtörtént.

    Hídépítés:
    Kis-Duna-öböl gyalogos híd (16,85 m hosszú, 2,25 m széles).

    Körforgalmi csomópont építés:
    Szent István u. – Hollandi út.

    Sokszor olvasd el a fentieket, hogy meg tudd jegyezni, Te indiánfingagyú importált birka!

  76. "?!" szerint:

    No, kedves “Manitu”, Te indiánfingagyú importált birka!

    Az MSZP 16 évéből másodikként itt láthatod az 1997. évben elvégzett munkákat:

    2007.
    Útépítések: 10180 m˛ 2300 fm + kétoldali járdaépítés 5340 m˛.
    Tárház u. (Arany J. u. – Kölcsey u. között),
    Gőz utca (Arany J. u. – Kölcsey u. között),
    Aradi vértanúk utca (Mátra u. – Fátra u. között),
    Kövecses u. (Szentmiklósi út – Királyerdő u. között),
    Füves u.,
    Szabadság köz (778. számú u.),
    Kórus u. (Szent István út – Égerfás u. között),
    Erdélyi utca (Széchenyi u. – József A. u.),
    Gyergyói u. (Tátra u. – Liptói u. között),
    Nyitrai utca (Szentmiklósi út – Vihorlát u. között),
    Vargánya utca (Bokros u. – Repkény u. között),
    Martinász utca.

    Járdaépítés: 4237 m.
    Repkény utca,
    Tiborc utca,
    Daru utca,
    Medve utca,
    Pálma utca,
    7274 dűlő,
    Vénusz utca,
    Csepeli út járda és kerékpárút építés folytatása,
    Komáromi utca (Széchenyi u. – Szebeni u. között és Szebeni u. – Határ u. között) mindkét oldalon.

    Út- és járdahálózat fenntartása.
    3400 m˛ szilárd burkolatú útfelületen történt meg a kátyúzás,
    15620 m˛-es járdafelületen a fenntartási munka.

    Földút-karbantartási munkák 33600 m˛-en készültek.

    Víztelenítési munkák
    (földárok karbantartás, burkolt árok építés): 710 fm.

    Gyűjtőcsatorna: 3025 fm.
    Ady E. úttól Kiss J. alt. u. – Koltói A. – Táncsics M. u. – Deák F. u. a Bajcsy Zs. utcáig.
    Hollandi út (Horgász utca – Királyerdő út) 2 db szennyvízátemelővel,
    Királyerdő út nyomóvezeték (Hollandi út – Kövecses u.).

    Lakóutak szennyvícsatorna építése: 3204 fm.
    Toldy F. utca (Mikes K. – Murányi u. között),
    Komáromi utca (József A. – Katona J.u. között),
    Aradi Vértanúk útja (Tihanyi u. – Tátra u. között),
    Temesvári utca (Szebeni u. – Széchenyi u. között),
    Rákóczi tér (Széchenyi u. – József A. u.),
    Mókus utca (Szarka u. – Mókus u. 60.),
    Vasas utca (2. sz. – 6. sz. között),
    Gyopáros utca (Tölgyes u. – Damjanich u. között),
    Bajcsy Zs. Utca (Ív utca – Tanácsház u. között),
    Sáfár P. utca (Csepeli M. utca – Sáfár P. u. között),
    Magyarádi utca (Aradi V. útja – Mária K. u. között),
    Juharos utca (Damjanich u. – Gyopáros u. között),
    Martinász utca (Völgy u. – Szent István u. között),
    Varjú utca (Keselyű u. – Ölyv u. között),
    Rév utca (Rózsa u. – Nefelejcs u. között),
    Gerle utca (Mókus u. – Gerle u. 6. sz. között),
    Acélmű utca (Csapágy u. – Szentmiklósi u. között),
    Erőmű utca (Csapágy u. – Szentmiklósi u. között),
    Kriván utca (Háromszék u. – Mária K. u. között).

    Vízvezeték-építés: 41 fm. Vas Gereben köz.

    Parkoló-felújítás: 126 db.
    Templom u. 29-33. előtt,
    Petz Ferenc utca 8–14. mögötti park részen,
    Baross u. (HÉV végállomás),
    Táncsics utca 65. épület mellett,
    II. Rákóczi F út (Temető bejáratával szemben),
    Kossuth L. utca 124–130.,
    Nyuszi sétány 5–7.

    Ívkorrekció. Ady E. u. – Táncsics M. u. csomópont.

    Jelzőlámpa-építés. Kossuth L. u. – Völgy u. – Baross u. csomópont.

    Körforgalmi csomópont. Késmárki utca – Határ utca.

    Nem akarom megterhelni a csökött agyadat, ezért ma nem küldök újabb listát.
    Megelégszem azzal, ha holnapig ezt a két listát bemagolod azért, hogy legyen valami fogalmad arról, hogy nem veletek kezdődött az élet Csepelen!

  77. "?!" szerint:

    Bocs.! Helyesbítek! Az alábbi lista nem az 1997. évre, hanem a 2007. évre vonatkozik!

    No, kedves “Manitu”, Te indiánfingagyú importált birka!

    Az MSZP 16 évéből másodikként itt láthatod az 2007. évben elvégzett munkákat:

    Útépítések: 10180 m˛ 2300 fm + kétoldali járdaépítés 5340 m˛.
    Tárház u. (Arany J. u. – Kölcsey u. között),
    Gőz utca (Arany J. u. – Kölcsey u. között),
    Aradi vértanúk utca (Mátra u. – Fátra u. között),
    Kövecses u. (Szentmiklósi út – Királyerdő u. között),
    Füves u.,
    Szabadság köz (778. számú u.),
    Kórus u. (Szent István út – Égerfás u. között),
    Erdélyi utca (Széchenyi u. – József A. u.),
    Gyergyói u. (Tátra u. – Liptói u. között),
    Nyitrai utca (Szentmiklósi út – Vihorlát u. között),
    Vargánya utca (Bokros u. – Repkény u. között),
    Martinász utca.

    Járdaépítés: 4237 m.
    Repkény utca,
    Tiborc utca,
    Daru utca,
    Medve utca,
    Pálma utca,
    7274 dűlő,
    Vénusz utca,
    Csepeli út járda és kerékpárút építés folytatása,
    Komáromi utca (Széchenyi u. – Szebeni u. között és Szebeni u. – Határ u. között) mindkét oldalon.

    Út- és járdahálózat fenntartása.
    3400 m˛ szilárd burkolatú útfelületen történt meg a kátyúzás,
    15620 m˛-es járdafelületen a fenntartási munka.

    Földút-karbantartási munkák 33600 m˛-en készültek.

    Víztelenítési munkák
    (földárok karbantartás, burkolt árok építés): 710 fm.

    Gyűjtőcsatorna: 3025 fm.
    Ady E. úttól Kiss J. alt. u. – Koltói A. – Táncsics M. u. – Deák F. u. a Bajcsy Zs. utcáig.
    Hollandi út (Horgász utca – Királyerdő út) 2 db szennyvízátemelővel,
    Királyerdő út nyomóvezeték (Hollandi út – Kövecses u.).

    Lakóutak szennyvícsatorna építése: 3204 fm.
    Toldy F. utca (Mikes K. – Murányi u. között),
    Komáromi utca (József A. – Katona J.u. között),
    Aradi Vértanúk útja (Tihanyi u. – Tátra u. között),
    Temesvári utca (Szebeni u. – Széchenyi u. között),
    Rákóczi tér (Széchenyi u. – József A. u.),
    Mókus utca (Szarka u. – Mókus u. 60.),
    Vasas utca (2. sz. – 6. sz. között),
    Gyopáros utca (Tölgyes u. – Damjanich u. között),
    Bajcsy Zs. Utca (Ív utca – Tanácsház u. között),
    Sáfár P. utca (Csepeli M. utca – Sáfár P. u. között),
    Magyarádi utca (Aradi V. útja – Mária K. u. között),
    Juharos utca (Damjanich u. – Gyopáros u. között),
    Martinász utca (Völgy u. – Szent István u. között),
    Varjú utca (Keselyű u. – Ölyv u. között),
    Rév utca (Rózsa u. – Nefelejcs u. között),
    Gerle utca (Mókus u. – Gerle u. 6. sz. között),
    Acélmű utca (Csapágy u. – Szentmiklósi u. között),
    Erőmű utca (Csapágy u. – Szentmiklósi u. között),
    Kriván utca (Háromszék u. – Mária K. u. között).

    Vízvezeték-építés: 41 fm. Vas Gereben köz.

    Parkoló-felújítás: 126 db.
    Templom u. 29-33. előtt,
    Petz Ferenc utca 8–14. mögötti park részen,
    Baross u. (HÉV végállomás),
    Táncsics utca 65. épület mellett,
    II. Rákóczi F út (Temető bejáratával szemben),
    Kossuth L. utca 124–130.,
    Nyuszi sétány 5–7.

    Ívkorrekció. Ady E. u. – Táncsics M. u. csomópont.

    Jelzőlámpa-építés. Kossuth L. u. – Völgy u. – Baross u. csomópont.

    Körforgalmi csomópont. Késmárki utca – Határ utca.

    Nem akarom megterhelni a csökött agyadat, ezért ma nem küldök újabb listát.
    Megelégszem azzal, ha holnapig ezt a két listát bemagolod azért, hogy legyen valami fogalmad arról, hogy nem veletek kezdődött az élet Csepelen!

  78. "?!" szerint:

    Kedves “Manitu”, Te indiánfingagyú importált birka!

    Tekintettel arra, hogy a nagyon gyenge felfogó képességed miatt belegabalyodnál 16 év egyszerre rád zúdított adataiba (mint a kismacska a házicérnába) és nem lennél képes az előző választási ciklusban az MSZP-sek által elért eredményeket összehasonlítani az utóbbi két évben általatok elért eredményekkel, úgy döntöttem, hogy egyelőre csak a Beruházási Igazgatóság irányításával 2006-ban és 2007-ben elvégzett feladatokat tartalmazó tegnap este megküldött listáknak a más szakterületekre vonatkozó kiegészítéseit fogom megküldeni részedre.

    Majd jelezd, ha sikerült felfogni az általam leírtakat!

    Jelzésnek elegendő részemre egyetlen olyan mondatod, amely „a csepeli MSZP elmúlt 16 évnyi semmittevésével” foglalkozik.

    Az ilyen tartalmú jelzésed észlelése után, a sötét agyad megvilágítása érdekében, azonnal megkezdem elküldeni részedre a csepeli MSZP-s önkormányzat további 14 évében elért eredmények listáját is.

    A fentiek miatt, most csak a tegnap megküldött 2006-os és 2007-es eredménylistáknak, valamint az azokhoz ezután megküldendő kiegészítéseknek a tanulmányozásához kívánok neked eredményes olvasgatást!

    Üdv.: „?!”

Itt lehet hozzászólni !