Börtönt is kaphat a falfirka miatt elfogott graffitis

Csepel.hu, Csepel.info

2011 április:Vandál pusztítás a Béke téren – A térfigyelő kamera felvételei

A Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata által üzemeltetett térfigyelő kamerák segítségével elfogták azt a fiatalkorú személyt, aki a kerületben egy telefonfülkét és egy BKV-buszt is megrongált rajzaival.

Pedig január 1-jétől a falfirkálást szigorúan büntetik, akár egy év börtönre is számíthat az, akit graffitizés miatt fognak el. Börtönbüntetést eddig csak az a graffitis kapott, aki jelentős kárt okozott művével. Ettől az évtől kezdve azonban megszűnt az értékhatár, így letöltendő börtönbüntetés jár már annak is, akit úgynevezett tagelésen kapnak.

Ezek azok a furcsa, apró betűk és jelek, amelyeket a bandák kézjegyükként hagynak ott mindenhol. A graffitisek nem válogatnak, mindent lefújnak, összefirkálnak, ami az útjukba kerül: magánházakat, középületeket, hidakat, szobrokat, padokat, műemlékeket egyaránt. Ráadásul ezen bűncselekmény elkövetése, azaz egy-egy firka felrajzolása néhány másodpercet vesz igénybe, így az elkövető tetten érése szinte lehetetlen.

A BRFK XXI. kerületi Rendőrkapitányság térfigyelő szolgálatot ellátó rendőrei a térfigyelő kamerák segítségével 2011. október 14-én 22 óra körüli időpontban a Budapest XXI. kerület Tejút utcába egy négyfős csoportra figyeltek fel, akik a kereszteződésben lévő telefonfülkénél álltak. A négy személyből az egyik fiatal a telefonfülke park felé néző oldalát – az általa készített falfirkával – megrongálta. A rongálás után az elkövető társaival a közeli buszmegállóhoz ment, ahol az ott közlekedő BKV buszjáratára felszállt, majd annak utasterét is megrongálta. A térfigyelő kamerák segítségével az elkövető és társai elfogásra és előállítása kerületek a kerületi rendőrkapitányságra. Az előállított személyek ruházatátvizsgálása során az elkövető ruházatából előkerült a bűncselekmény elkövetőséhez használt eszköz, továbbá több flakon festékszóró spray.

A rongálást elkövető személyt a forrónyomos szolgálatot ellátó nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki. Az elkövető ellen indított büntetőeljárás lefolytatására a BRFK XXI. kerületi Rendőrkapitánysága az illetékes.

csepel.hu

Kapcsolódó:

Elfogták a csepeli orkokat

Újabb rongálás: most a Radnótinál tomboltak az “orkok”

Vandál pusztítás a Béke téren

37 hozzászólás “Börtönt is kaphat a falfirka miatt elfogott graffitis” bejegyzésre

  1. miska72 szerint:

    Na enek törjék el a droidok kezét lábát! Ennyi! 😉

  2. Papi szerint:

    A grafiti és a rongálás nem ugyanaz! Mint ahogy a részegen kábítószer hatásával balesetet okozni! Legalábbis szerintem!

  3. Vica szerint:

    Szerencsétlen gyerek! Ha valamit tennék az ügyben, akkor fognám a srácot, és kijavíttatnám Vele, amit megrongált. A gyerekek sokszor csinálnak ostobaságokat. Azt gondolják, piszkosul vagány dolog ilyesmit tenni, otthagyni a kézjegyüket, hogy a haverok lássák, meg merte csinálni. Próbáljátok kicsit beleélni magatokat egy fiatal gyerek helyébe! Ti soha nem csináltatok ostobaságot? És a gyerekeitek? Ha az unokátokat kapnák falfirkán, Őt is börtönbe záratnátok? Mi lesz egy év alatt a gyerekből a börtönben? Hogy alakul majd az élete? Ha suliba jár, kicsapják onnan? Ha kijön a dutyiból, kap majd munkát? Ha nem lesznek lehetőségei, milyen élete lesz szegénynek? Tényleg ezt akarjátok?

  4. Jeniszej szerint:

    Döntse valaki már végre el!
    Melyik szenvedély károsabb, veszélyesebb a társadalomra nézve, melyik szenvedély kerül többe a becsületes adófizető állampolgároknak.
    A drogozás, alkoholizálás, és a grafitizés közül.
    Bólogat a Faterom is, mert bántja az igazság érzetét a rossz gyakorlat.
    Töpreng az Öregem az ítéleten. Nem tudja megérteni, hogy a törvény előtt a két cselekedet miért esik egyforma szigor alá.
    A többszörösen visszaeső drogosan, vezető és balesetet okozó kiemelkedő értelmi szinttel rendelkező ember nagyobb veszélyt jelent a társadalomra, mint a hobbiból sima felületeket pingáló fiatalok?
    Nem elhanyagolható az ilyen fajta fura ítélkezési gyakorlat veszélyessége társadalom nagyobbik részére sem.
    Ha viszont a kedves törvényhozók úgy ítélik meg, hogy a falfirka veszélyes a társadalomra, egyformán a drogozással, piás vezetéssel, akkor hozzanak létre a fiatalok részére greffiti prevenciós táborokat, továbbképzéseket.
    Ezzel több pofont adnánk azoknak, akik a falfirkálás a mániájuk.
    Ja! Majd elfelejtettem ezeknek a fiataloknak, akik ezekben a greffiti prevenciós képzéseken részt vennének a büntethetőségük is, megszűnne.
    Lehet, hogy így a jelenben elnyomjuk a festőművész fiatalok fejlődésének
    Lehetőségét.

  5. Nemmondommeg szerint:

    Aki meg rendőrre támad azt másnap elengedik ? Hogy is van ez ?

  6. grün szerint:

    Ez nekik tehetség-gondozás?!
    Lehet, hogy leendő Munkácsynak törik el a szárnyait! 🙂

  7. Vica szerint:

    Most olvastam, hogy 3 év börtönt kaphat, aki luxuskocsijával rokon rokis papírjával spórolja meg a parkolási díjat. Ez nem sámli! Hamarosan föllendül az építőipar, mert be kell ám ruházni a börtönépítésbe. Úgy látszik, hamarosan csökken a munkanélküliség, mert a munkanélküliek nagy részét már rég nem tartják nyilván, más részük a dutyiban melegszik a télen, a többiek pedig börtönöket építhetnek. Hát nem csodálatos?

  8. grün szerint:

    “A budapesti VI. és VII. kerületi ügyészség kedden vádat emelt Liptai Claudia tévés műsorvezető ellen parkolással összefüggő közokirat-hamisítás miatt”
    Ráadásul még Ő hamisította rokiskártyá!

  9. islander szerint:

    le kéne velük takaríttatni a fél környéket. Ha reggeltől estig ganéznának, akkor elmenne e kedvük az egésztől.

    Börtön, börtön, börtön….veszélyes tendencia!

  10. Vica szerint:

    Dehogy hamisította! Az eredeti volt, csak érvénytelen, ugyanis az anyukája nevére kapta, hogy Őt szállíthassa pl. a dokihoz. Csakhogy a kedves mama egy éve jobb létre szenderült, és itt hagyta a kislányát a slamasztikában. Szegény csajszi! Mehet bucihoz Tökölre, ha szerencséje lesz! Ott aztán nem tudja kitiltani a fürdőből a többieket (mint az egyik szállodában), mert Ő egyedül szeret pancsizni.

  11. Schneider Ádám szerint:

    hmm, amikor gyerekek sérültek, akkor nem működött a kamera, amikor fiatalkorút kell elfogni, akkor igen?
    ejj, de szelektív ez a kamera.

  12. Nemmondommeg szerint:

    Az idős nénik nyakából láncot erőszakosan kitépő menekülő deviáns tolvajokat miért nem látja a kamera ? (bőrszín nélkül )
    😀

  13. Vica szerint:

    Megnéztem a videót. Mit kerestek ezek a gyerekek fél éjfélkor az utcán? Van nekik egyáltalán apjuk, anyjuk? Van olyan ország, ahol este 10 óra után 16 év alatti gyerek pl. nem tartózkodhat közterületen. Ha mégis, akkor annak keményen megisszák a levét.

  14. Vátesz szerint:

    Én egyszer rászóltam egy csapat fiatalra, ráadásul a csepeli rendőrséggel szemben a park korlátja melletti kb. 1m széles, 1,5 m magas közműszekrényre akartak grafittizni, hogy az apád házfalára rajzolgassál, mire a srác azt mondta, oda nem lehet mert az apja agyonütné. Én meg mondom, hogy ide se rajzoljatok. Ez valami szexpótlék a fiataloknál, ami felnyomja az adrenalinszintjüket, s ez kellemes izgalmi állapotot okoz. Ez is egyfajta függőség, mint a játékszenvedély.
    Nem börtönnel kellene büntetni, hanem pénzbüntetéssel, amit a szülőnek vagy ha az elkövetőnek van jövedelme, akkor annak kellene megfizetnie. Az okozott kárnál többet kellene kiszabni, hogy azok a károk is megtérüljenek, amiknek nincs meg a tettese. A pénzbüntetés elég kellemetlen dolog, rám is nevelőhatással volt, ha megbüntettek sebességtúllépésért. A művek sikálása nem biztos hogy jó, mert lehet hogy dacot szül.

  15. grün szerint:

    Vica!
    Most akkor kinek higgyek?!
    A szügyészség szerint Gy.F. tenorista! Esetleg mégsem?! 🙂
    Clau egyik helyen hamisít, más helyen visszaél? Több fajta igazság is létezik?! 🙂

  16. Manitu szerint:

    Börtönbüntetést IS kaphatnak. Aki olyan komoly kárt tesz, kapjon is.

  17. Zoli049 szerint:

    Bedőlt a kiscsávó? Van ez így… 24 óra takarítás és le van tudva, mint “júeszében”. Már mindenért “kaptárkőhida”? Beteg ez a törvénykezés. Kistáskát bevarrják egy firkáért, legalább a jövő köztörvényes nemzedék utánpótlás jön ki? Okos!

    Ez a kamera éppen meg működött mi? Mikor a busz elé hajtott az autó, azt meg nem látta a kamera.

  18. miska72 szerint:

    Vica, a gyerek a otthon a nappaliban grafitizzen! 😉
    Ja ott nem lehet?
    A gyerek otthon firkálja a fotelt, ne a buszon az ülést! Ja otthon nemlehet?
    A gyerek otthon karistolja össze az ablakot, ne a buszon! Ja otthon nemlehet?
    Otthon miért nem csinálnak hülyéségeket?
    No comment! 😉

  19. miska72 szerint:

    grün jól látod, két igazság van! TAPASZTALAT!

  20. Ditte szerint:

    “Börtönt kaphat”, ez csak lehetőség, mint büntetés. Gondolom más a megítélése egy visszaesőnek, más a megítélése annak, aki csak “eltéved”. Ha egyszer megfogják a következőnél már a börtönt is kockáztathatja. Az elterelés nem rossz ötlet, hiszen a notórius művészek az alkoholtól és a kábszertől is függenek.
    A fiatalok között nagyon komoly gondok vannak, amire nyilván nem gyógyszer a börtön, de az sem, ha megengedően mosolygunk, majd kinövik.

  21. nagyapó szerint:

    Semmi probléma nem lesz, ha az ügyet Gyenes Katalin bírónak szignálják. Akkor kiderül majd, hogy a rendőrök a hibásak.

    Ceterum censeo…A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  22. Zoli049 szerint:

    Most ki van képben?

    Más a graffiti-s és más a mindent összeb.szó tegelő barom. Na most ez a gyerek melyik kategória volt? Ismét egy fél hír, van min csámcsogni. 🙂

  23. kilgore trout szerint:

    “A BRFK XXI. kerületi Rendőrkapitányság térfigyelő szolgálatot ellátó rendőrei a térfigyelő kamerák segítségével 2011. október 14-én 22 óra körüli időpontban a Budapest XXI. kerület Tejút utcába egy….”

    Ha valaki írásra adja a fejét. akkor tudjon helyesen írni!
    Mi az, hogy “Tejút utcába”?
    Tejút utcában! Nem irányt, hanem helyet jelölünk tisztelt szerző!

  24. kilgore trout szerint:

    A graffiti meg a hiperlibsi értékrend egyik tipikus megnyilvánulása.
    Nagyon helyes, hogy a rongálás bcs. alá rendelte a jogalkotó.

  25. Vica szerint:

    Régebben a TV-ben láttam, hogy valahol kijelöltek egy helyet a graffitiseknek, ahol szabadon kiélhették alkotói vágyaikat. Amikor még kicsik voltak a gyerekek, nálunk is működött ilyen. Volt egy fal, ahová rajzolt valamit a kislányom. Nagyon szépnek láttuk, és megbeszéltük, hogy ha rajzolni támad kedve legközelebb, akkor oda, arra a falra rajzolgathat ameddig eléri. Máshová nem. Működött. Néhány hónapig élt a lehetőséggel. A következő festés pedig eltakarta a kis keze munkáját.
    Szóval talán a szülők rontják el azzal, hogy otthon nem lehet. Ha kötelező lenne, biztosan nem csinálnák.
    Egyébként ostoba divatnak indult az egész, ami a TV képernyőkön, meg a külföldi utazásokon látottakkal begyűrűzött hozzánk. Emlékezzetek, milyen elismerően nyomatták a TV-ben annó, hogy ez egy új irányzat. Hát nálunk is lettek követői. Most akkor ki a hibás? Oda kellene talán figyelni arra, hogy mit és hogyan adnak elő a médiában (nem beszélve arról a mérhetetlen mocsokról, ami való világ néven özönlik a sok ostoba képébe, amit persze azok a gyerekeknek is engednek nézni).

  26. Zoli049 szerint:

    Kedves Vica!

    A graffiti, mint “alkotói munka” nem összekeverendő a tegeléssel.
    Előző igényel egy kis pénzt, egy kis kreativitást és borzasztó nagy kézügyezséget is, mert egy festék spray-vel kell rajzolni, ami túl tesz egy autófényező képességein. Ezek általában, már aki komolyabb, nem fognak buszt és szobrokat firkálni.
    Van a tegelő, a barom, a hátrányos helyzető és kisebbségi komplexusban szenvedő, úgynevezett hülyegyerek, aki egy begyakorolt kix-kraxot hagy maga után, mindenütt. Ennek soha és senki nem fogja megérteni a miértjét.

    Az a fal a III. kerületben van, meg egy két régi gyárkerítés a XXII. kerületben.

  27. grün szerint:

    Egy darabig a tököli börtönkerítést is festegethették a grafityolásért jogerősüket töltögetők!
    Vagy elítélt nem volt elég vagy fösték, mert valamiért abba maradt!

  28. Vica szerint:

    Köszi az infót. Mindig tanul az ember.

  29. Málnás szerint:

    Börtön……….. nagyon okos aki ezt kitalálta.
    Miért nem lövik le rögtön szerencsétlent????

    http://tv2.hu/tenyek/cikk/graffiti-miatt-lett-ongyilkos-a-mikepercsi-ferfi

    bemákolva balesetet okozni: 10 hónap
    tag, graffiti: 1 év 4 hónap

    Jó ez így? Biztos?

  30. Manitu szerint:

    Erre jó egy profi ügyvéd, a 10 hónapra. Viszont ha a te autódat savaznák vagy fújnák be, a te házadon csinálnának milliós kárt, elképzelhető, hogy nem sajnálnád szegénykéket.

  31. J szerint:

    Manitu: ha lesittelik szerencsétlen kölköt, akkor gyakorlatilag egy életre elvágták és nagy valószínűséggel egy újabb terhet raknak a társadalomra. Magyarországon k.vára nem divat a jövőre gondolni, mindenki a mában él.
    Vagy be kell rajta hajtani, hogy állítsa vissza az eredeti állapotot, vagy az eredeti állapot visszaállításának a költségeit kellene rajta leverni+közmunka. így mindenki jól járna.
    Ha a kocsid lesavazza, nem téríti meg a kárt, cserébe lecsukják, amit a te adóforintjaidból szponzorálnak, majd ha kijön nem kap melót mert priuszos, segélyt kap, amit megint csak te szponzorálsz. Ez mitől is jó neked? Maaaartgiiiit!

  32. Nemmonommeg szerint:

    Manitu !
    Te feltétel nélkül igazat adsz minden rossz törvénynek, döntésnek és antidemokrata cselekedetnek ? Miért nem gondolkozol el néha ?
    “Málnás szerint:

    bemákolva balesetet okozni: 10 hónap
    tag, graffiti: 1 év 4 hónap

    Jó ez így? Biztos?”
    Nézzük már az arányokat. Ja és el is hagyta a helyszínt.
    Lebuknak a politikusok a lézeres radar zavaróval és nem elnézést kér a tahó paraszt hanem gőgösen kioktatta az újságírót, hogy mi a gondja ???.l…
    Állítom ki is akarta rúgatni ezért az újságírót.
    Van még pár utca, tér amit nem neveztek át, foglalkozhatnának azzal, máshogy úgysem értenek.

  33. Nemmonommeg szerint:

    máshogy = máshoz

  34. Zoli049 szerint:

    Ez jobb, mint graffiti? 🙂

Itt lehet hozzászólni !