Újabb rongálás: most a Radnótinál tomboltak az “orkok”

Saját magukat is primitív állatoknak tartják a csepeli vandálok

Csepel.info

A művelődési ház bejárata szombaton reggel (további fotók a vandalizmusról itt nézhetők meg)

Péntek estéről szombatra virradóra újabb rongálás történt Csepelen. A vandálok most a Radnóti Miklós Művelődési Ház előtti parkra csaptak le, kidöntve egy virágtartó dézsát, és kitörve egy kis fát – értesült a Csepel.info.

Lapunk úgy tudja, hogy a vandalizmus ismét éjfél környékén történhetett, és a fiatalok összetűzésbe is kerültek egy szemtanúval, aki rájuk szólt.

További fotók a vandalizmusról itt nézhetők meg

A vandálok először szerda este 23:30 perc és 23 óra 45 perc közötti időben rongálták meg az Olvasó munkás szobrot és a szobor környékét. A növényekkel teli dézsákat felforgatták, a hulladékgyűjtőket leszaggatták, a szemetet szétszórták. Beck András 1951-ben felállított szobrának talapzatát összefirkálták, a padokat festékkel fújták le. A tavaly, Jókai Anna Kossuth díjas írónő jelenlétében elültetett diófát kifordították a földből és elpusztították.

Ork – a primitívség névjegye (további fotók a vandalizmusról itt nézhetők meg)

A Radnóti Miklós Művelődési Ház környékét nem festették össze. Az Olvasó munkás szobornál összefestett talpazaton és a környező padokon a “WARSH” és az “ORK” szavak olvashatók. Ugyanilyen feliratokkal firkálták össze a Béke téri templom környékét is. Az orkok a Wikipedia szerint kitalált, félig-meddig mitikus eredetű, manapság pedig jobbára a fantasy-alkotásokban előforduló lények. Általában durva külsejűek, barbár szelleműek, erősek, vadak és harciasak, sok műben pedig kifejezetten gonoszak. Legfontosabb és legközismertebb előfordulásuk J. R. R. Tolkien Középföldéről szóló történeteiben található, ahol a gonosz erők katonáiként szerepelnek.

Csak mellékesen jegyezzük meg, hogy a világhírű Gyűrűk Ura trilógiában megismert orkok legalább annyira voltak együgyűek is, mint primitív lények. Mivel a falfirkálók általában szerelmesek a névjegyükbe, több mint valószínű, hogy máshol is használják, és a környezetükben erről többeknek is tudomásuk van.

Csepel.info

A témához kapcsolódó további cikkek:

Vandál pusztítás a Béke téren

Buliból rongálhattak a csepeli fiatalok

19 hozzászólás “Újabb rongálás: most a Radnótinál tomboltak az “orkok”” bejegyzésre

  1. zed szerint:

    Az önkormi adjon több pénzt a polgárőröknek és akkor megelőzhetőek lennének az ilyen esetek!

  2. Manitu szerint:

    Van Csepelen polgárőrség? Mióta? Én még nem láttam őket soha.

    Lefogadom, hogy olyan kommancsok mint te, és azért nem lehet őket látni, mert csak a pénz kell nekik, a munka büdös.

  3. Manitu szerint:

    Én ezeket a kis görényeket terelném ki a terekre, hogy tegyék rendbe, amit szétvertek. Az biztos, hogy kellene polgárőrség is, de nem olyan, aminek az orra előtt harminc kocsit fel lehetett gyújtani pár éve…

  4. hitetlen szerint:

    Manitu !

    Láncot a lábukra, szégyentáblát a hátukra és úgy takarítsák el a maguk piszkát !

    Csakis nevelő szándékkal-gondolom 🙂

  5. jani szerint:

    A polgárőrök akkor ezek szerint zed csak akkor dolgoznak, ha több pénzt kapnak? Én azt hittem, hogy az civil szerveződés és a közjóért jött létre. Ezek szerint rosszul látom?

  6. Tarjányi László szerint:

    Habsburg György vezette Magyar Vöröskereszt ezután egy fillér adományt sem érdemel, mert politikai ügybe avatkozott! A ilyen szervezeteknek még háború esetén is pártatlanoknak kell lenniük, különben elveszítik a hitelességüket. Pintér Sándor meg a Fideszben a trójai faló, Gergényi Péter barátja és üzlettársa, dédelgesse és szaporítsa csak a Fidesz a cigányokat, majd bukni fog a következő választáson.
    A Fidesz már elérte a hegycsúcsot, innen már minden út lefelé vezet!!!

  7. csapos szerint:

    Tarjányi úr!
    Könyörgöm!
    Itt a húsvét!!!
    Feltámadás van, és nem fel, támadás!!! (Pláne a MAGYAR Vöröskereszt ellen!)

  8. grün szerint:

    “Saját magukat is primitív állatoknak tartják a csepeli vandálok”
    Minden esélyük meg van a jövőben, ha ezt a zintelmet betartják?!
    “Csak az válhat erőssé, csak az vállalkozhat nagy dolgokra és járhat sikerrel, akinek van önbecsülése” O.V.

  9. csaba péter szerint:

    Hát akkor Németh Szilárd vezetésével számos helyszínre vonulhat a nyáj rendet rakni.

  10. balla bianka szerint:

    T.csapos!

    Gondolom Tarjányi úr csak most ér rá hsz.-elni, mint általában azok akik munkával múlatják az időt. A cigók ráérnének egész nap, de:
    – nincs számítógépük ( az ára a söntéspult mögött van)
    – lehet, hogy írni sem tudnak
    Az első ponthoz annyi megjegyzést, hogy jártam a közelmúltban egy hátrányos helyzetű településen, és látom, hogy van “e-pont”-juk. Tele volt cigánnyal a helyiség, gondoltam végre ők is hozzáférnek INGYEN fontos hírekhez, információkhoz stb. De csalódnom kellett (vagy talán mégsem?), ugyanis az összes cigánygyerek számítógépes játékot játszva püfölte a gépeket.
    Hát erről ennyit, így húsvét tájékán.

  11. csapos szerint:

    Kedves balla bianka!
    Miként látja, többnyire én is éjszaka végzem a munkámmal, utána nézem meg, hogy mi zajlik a nagyvilágban és itt Csepelen. Soha sem néztem a bőrszínét senkinek, aki betér hozzánk az üzletbe, és soha sem hagytam, hogy részegre igya magát bárki az én söntésemben. Vagyunk így egy páran ebben a szakmában. Tessék bátran benézni néhány csepeli csaposhoz. Sajnos nagyobb biztonságban van ott manapság mint a Béke téren. És sajnos nagyon sokan egy fröccs mellett töltik az estét, miután napközben hiába kerestek munkát. Ezért várják sokan a feltámadást…

  12. balla bianka szerint:

    T.csapos!

    Nem tudok érdemben hozzászólni hsz.-ének tartalmához. Életemben ha kétszer jártam kocsmában, akkor is csak valami csokifélét vettem a gyerekeknek, de abban a két percben is majd megfulladtam, mivel vágni lehetett a füstöt. Kocsmai verekedésekről is csak a Rejtő regényekben olvastam (Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan, kitűnő széklábak stb.). Így nem tudom összehasonlítani a kocsmai és a közterületi biztonság színvonalát. Az utóbbi számomra is érzékelhetően romlik.

  13. Miska72 szerint:

    Na csak olyan törvényt kell, hozni, hogy aki ilyen rongálást lát a kerületben azt felszólítás nélkül le lehet lőni!
    Nemkéne sok ilyen hülyegyereket lelőni. 🙂 🙂

  14. Narancsvírus szerint:

    Szebb Jövőt ide is!!!!

  15. grün szerint:

    Miska72!
    Ha mindenkit, aki rongálást lát a kerületben agyon lőnének kihalnánk!!!
    Mégis csak a rongálókat kellene inkább! 🙂

  16. lolka szerint:

    Úgy látom a helyzetet, hogy talán a fiataloknak nem nagyon van lehetőség a szabad idő hasznos és értelmes eltöltésére (persze ez nem indok az ilyen brutális viselkedésre)…Talán a jövőkép hiánya a kilátástalanság…sportoljanak mondhatnánk erre, de ez sem egyszerű ma már…nincsenek lefoglalva unatkoznak és talán az otthoni nevelés hiánya is tükröződik egy némely fiatal viselkedésén. Mert sok családban az iskolától várják el a nevelés nagy részét (helytelen) az iskolás gyermek egy “alapanyag” amit a tanárok próbálnak gyúrogatni…De az “alapanyag” otthonról indul és vagy jó minőség, vagy nem…A GYERMEK NYITOTT KÖNYV A SZÜLŐRŐL….bár nem lehet mindig a sarkában, de tudnia kell egy szülőnek hol tölti a gyerek az idejét kikkel barátkozik, milyen az ismeretségi köre, mennyire megbízható…stb. és főleg azt kéne tudni, hogy mit keres az utcán éjféltájt…

  17. Bugi szerint:

    Az ilyenek le szoktak bukni, pont azért, mert sötét bunkók. Ki kell õket tiltani az összes csepeli iskolából, kifizettetni a szülõkkel a kárt, és kötelezni a bunkócskákat renbe tenni, amit szétromboltak.

  18. Miska72 szerint:

    Grün én is a rongálóra gondoltam. Azt a rongálót felszólítás nélkül ……… Na igy már érthető. 😉

  19. Sphere szerint:

    Könnyebb elbújni egy árnyékban parkoló autóban és besöpörni egy műszakban 1-2 milliót az autósoktól,mint egy-két ilyen nemembert megcsípni meg jól megagyalni-mint régen.
    Mert nekik jogaik vannak,ellentétben velünk.

Itt lehet hozzászólni !