Elfogták a csepeli orkokat

Csepel.hu, Csepel.info

Ork – a primitívség névjegye és a lebukás kulcsa (további fotók a vandalizmusról itt nézhetők meg)

Elkapták azokat a parkrongálókat Csepelen, akik a múlt héten, szerda éjszaka a Béke téren, majd péntek estéről szombatra virradóra a Radnóti Miklós Művelődési Ház előtti parkban törtek-zúztak, pusztítottak el fákat, festették össze az Olvasó munkás szobor talpazatát valamint a környező padokat, épületeket. A vandálokat az a felirat – a “WARSH” és az “ORK” szavak – buktatták le, melyeket a névjegyükként, aláírásukként használtak – értesült a Csepel.info.

A térfigyelő kamerák felvételei alapján a vandálok először szerda este 23:30 perc és 23 óra 45 perc közötti időben rongálták meg a csepeli Béke téren álló Olvasó munkás szobrot és a szobor környékét. A növényekkel teli dézsákat felforgatták, a hulladékgyűjtőket leszaggatták, a szemetet szétszórták. Beck András 1951-ben felállított szobrának talapzatát összefirkálták, a padokat festékkel kenték be.

A Csepp TV beszámolója a vandálok elfogásáról

A vandálok még csak nem is festékszórót használtak, a felvételek alapján zseblámpával érkeztek, festéket és ecsetet is hozhattak magukkal. A tavaly, Jókai Anna Kossuth díjas írónő jelenlétében elültetett diófát kifordították a földből és elpusztították. Vandalizmusukra annyira büszkék voltak, hogy fényképeket is készítettek egymásról. A Radnóti Miklós Művelődési Ház előtti térre pénteken este, szintén éjfél körül csaptak le a vandálok. A Csepel.info úgy tudja, hogy ennek az esetnek már több szemtanúja is volt, és egy fiatalember összetűzésbe is került a vandálokkal, miután rájuk szólt.

A művelődési ház bejárata szombaton reggel (további fotók a vandalizmusról itt nézhetők meg)

Nagy András csepeli rendőrkapitány a Csepp TV-t szerdán délelőtt arról tájékoztatta, hogy húsvét hétfőn egy igazoltatás során kaptak arról információt, hogy egy 17, egy 18 és egy 20 éves fiatal lehetett a rongálás elkövetője. A gyanúsítottakhoz kedden éjszaka “kopogtak be” a rendőrök, miután elkövetők beismerő vallomást tettek. Mint kiderült, a fiatalok nem csak Csepelen, de Budapest más kerületeiben is pusztítottak.

A térfigyelő kamera felvételei

Az orkok a Wikipedia szerint kitalált, félig-meddig mitikus eredetű, manapság pedig jobbára a fantasy-alkotásokban előforduló lények. Általában durva külsejűek, barbár szelleműek, erősek, vadak és harciasak, sok műben pedig kifejezetten gonoszak. Legismertebb előfordulásuk J. R. R. Tolkien Középföldéről szóló történeteiben található, ahol a gonosz erők katonáiként szerepelnek.

A Béke térre várják a vandalizmus ellenőit

Németh Szilárd csepeli polgármester április 29-én 14 órára, a Béke térre hívta azon segítőkész és környezetüket szerető csepelieket, akikkel közösen tisztítják meg a festékkel lefújt talapzatot és padokat. Ezek után több fát is ültetnek el a téren.

A polgármester egyben egy „alkalmi fogadóórát” is tart Csepel közterületeinek megóvása, szépítése, gondozása ügyében.

Csepel.info

A témához kapcsolódó cikkek:

Vandál pusztítás a Béke téren

Buliból rongálhattak a csepeli fiatalok

Újabb rongálás: most a Radnótinál tomboltak az “orkok”

12 hozzászólás “Elfogták a csepeli orkokat” bejegyzésre

  1. Manitu szerint:

    Én ezekkel rakatnám helyre ami tönkrevágtak.

  2. Manitu szerint:

    Amúgy gratulálok a rendőröknek.

    Csak elgodolkoztatóul: emlékeztek még az autógyújtogatóra? Annak a gyogyósnak hónapokig nem találták a nyomát. Igaz, a csepeli elvtársaknak köszönhetően folyamatos cenzúra és elhallgatás volt, és egyetlen térfigyelő kamera képe sem került elő.

    Na, ennyit az MSZP-s városvezetésről és arról, hogyan lehet az ilyeneket elkapni.

  3. ... szerint:

    Gratula a rendőröknek. Mit kapnak az elkövetők?
    Közmunkában nem lehetne kirendelni őket a rendrakásra?
    Pusztán csapatépítő szándékkal.

  4. Manitu szerint:

    Remélem életbe lépett már a törvény szigorítása. Mert ha jól rémlik, akkor börtönt is kaphatnak.

  5. ... szerint:

    szerintem jobban megjegyeznék ha sárga mellényben mosnák a szobrot és a barátaik meg tudnák nézni a csepp tv youtube-os videói között. örök emlék lenne 😉

  6. csumpika szerint:

    elég fáradt vagyok korán kezdődött ez a nap, de a következő mondat nekem sehogy sem áll össze: “A gyanúsítottakhoz kedden éjszaka “kopogtak be” a rendőrök, miután elkövetők beismerő vallomást tettek.”

    azzal viszont egyetértenék, hogy láncra verve sárga mellényben jöjjenek ők is a takarításra!

  7. TI szerint:

    Közmunkára velük!!!!! ez a minimum!

  8. kopitomi szerint:

    De előtte körülnézni az összes BKV-járművön is, ahol ezeknek a görényeknek a maszatolásai vannak, és a helyreállítás-tisztítás ÖSSZES költségét rájuk verni!!!!

  9. Mr. Gabee szerint:

    Szívből gratulálok a csepeli rendőröknek, akik részt vettek a rajtaütésben és a nyomozásban. Szép volt fiúk! Minden elismerésem:)

    Üdvözlettel:
    Mr. Gabee

  10. Klarissza szerint:

    Gratulálok én is!

    Az egyik kedvenc filmemben – Mel Gibson / Váltságdíj – beszélnek az Orkokról!?
    Ők azok akik a “föld alatt” szervezkednek?

    Hááát akárhogy is van! Tegyünk ellenük! Járjunk nyitott szemmel és “szóljunk be Nekik!”

  11. Gizike aki gőzeke szerint:

    Nagyszerű munka volt!Köszönjük szépen 🙂

  12. fekete szerint:

    Nem elég “beszólni”, helyre kell velük hozatni a károkat.
    Vagy kifizettetni velük a helyreállítás költségeit!
    Egy hónapja például az SZTK Piac felőli oldalát is tele rondították, a burkolatot is betörték! (a nyomai még most is látszanak!)

Itt lehet hozzászólni !