Megkezdődött a várva várt csatornázás

Csepel.hu, Csepel.info

A tájékoztató prezentációs anyagot itt tekinthetik meg

Áprilisban megkezdődött Csepel utcáinak csatornázása. Az első ütem keretein belül jelenleg a kivitelező a Csepeli Gerincút területén dolgozik, valamint a Vas Gereben utcai átemelő munkálatai folynak.

A projekt meggyorsítása érdekében szombaton, esetenként akár vasárnap is dolgozhat a kivitelező – erről döntött egyhangúan 2011. április 19-ei rendkívüli ülésén a képviselő-testület.

Németh Szilárd polgármester elmondta, Csepel régi gondja a szennyvízcsatorna kiépítése, aminek megvalósítása régóta húzódik. Az Európai Unió ennek a projektjeinek a keretein belül nem ad arra lehetőséget és anyagi támogatást, hogy a csapadék elvezetése megtörténjen.

A kivitelezést a lehető legnagyobb gondossággal végzik el.

Wertán Zsolt, az Enviroduna Kft. ügyvezető igazgatója a csatornázás előkészületeiről, a kivitelezés várható fázisairól számolt be a testületnek.

A Fővárosi Közgyűlés új közbeszerzési eljárást ír ki májusban a kivitelezés második és harmadik szakaszára vonatkozóan.

Csepel északi és középső területén, valamint Királyerdőben összesen 45; Hároson 8 kilométer hosszan építik meg a csatornahálózatot. A beruházás után gyakorlatilag a kerület minden utcájában lesz szennyvízcsatorna.

A projekt finanszírozása főleg a kohéziós alapból történik, amely a költségek 65 százalékát állja; az állam 20, a főváros pedig 15 százaléknyi támogatást nyújt. Ha elkészül, Budapest külső kerületei között Csepel lesz az első a csatornázottság tekintetében.

A munkálatok 25-35 utcában folyhatnak egy időben, ezért a kivitelezőnek ügyelnie kell a helyi lakosok biztonságos közlekedésére, s arra is, hogy a mentők, tűzoltók bármikor megközelíthessék a helyszínt szükség esetén.

Forgalmi torlódásokra, autóbuszok elterelésére is számítani kell a közeljövőben.

A csatornázást hétköznapokon nyújtott munkaidőben, reggel 7 órától este 7 óráig végzik, hogy az átadás tervezett időpontját tartani tudják. Hétvégi munkavégzés esetén reggel 8 órától délután 4 óráig van lehetőség a kivitelezésre.

A munkálatokat lassíthatják a kötelező régészeti feltárások, amiket folyamatosan végeznek. Ha a régészek jelentős leletre bukkannak, csúszhat egy-egy utca csatornázásának átadása.

Wertán Zsolt közölte, hogy a bekötést az udvarokra a porták tulajdonosaival egyeztetve végzik el.

A csatornázás következtében felbontott, felásott utakat az eredeti állapotukba állítva adják át a forgalomnak.

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata a lakosság türelmét és megértését kéri.

csepel.hu

7 hozzászólás “Megkezdődött a várva várt csatornázás” bejegyzésre

  1. csapos szerint:

    Januári sláger a csepeli csatornázás (roham, kupi) lesz, de
    a mai nap SLÁGERE:
    Ne írja alá Pali bácsi!
    A millások tüntetése ma este hat órakor a Sándor-palota előtt. Kedvcsináló:

  2. bhu szerint:

    hol lehet jobb térképet látni, és lehet tudni, milyen ütemezésben kerülnek sorra az utcák?

  3. ófalui szerint:

    Kedves Csapos !

    Legszebb öröm a káröröm . Így gondolod ? Csatornailag .. De minek örülsz ?
    Annak , hogy az elmúlt tizenakár évben nem csinálták meg ? Se rohamban , se kupiban ? Bár kupi az volt itt Csepelen ebben az időszakban , ezt senki nem tagadhatja , te sem ! És különben is :
    rokon szakma . Cső-cső. Na , cső !

  4. grün szerint:

    “Az Európai Unió ennek a projektjeinek a keretein belül nem ad arra lehetőséget és anyagi támogatást, hogy a csapadék elvezetése megtörténjen”
    Ha majd meg lesz a szennyvíz utána kezdődik a csapadékvíz csatorna építés?!

  5. nagyapó szerint:

    Csapadékvíz csatorna építés nem lesz, nincs rá pénz. A 9+4 milliárdból (É-terület, meg a hiány) lehetett volna, de a komcsik ellopták, ill. felélték.
    Van viszont egy rendkívül ötletes, évezredes megoldás, úgy hívják ÁROK. Ez az a “gödör”, amit tisztítani, nem betemetni kell (legyen hol álljon az autóm). Igaz a keskeny utcákban nehéz, de egyirányúsítással megoldható.

  6. bhu szerint:

    ehhez csak ennyi hozzászólás??

  7. islander szerint:

    bhu

    ennyi, mert itt nem lehet fröcsögni.

    Egyébként meg, a PoHi-ban, vagy a Főép irodán elvileg hozzá lehet férni a térképhez.

Itt lehet hozzászólni !