Mától elérhető az Epipen a kerületi bölcsődékben, óvodákban és általános iskolákban

Csepel.hu

Csepel önkormányzata a gyermekek védelme érdekében minden kerületi bölcsőde, óvoda és általános iskola számára megvásárolta és biztosította az Epipen nevű adrenalin-készítményt a mai naptól, amelynek használatához képzést is biztosítunk – írja Borbély Lénárd polgármester a Facebook oldalán.

A súlyos, egyes esetekben akár halált okozó allergiás reakciók kezelésére szolgáló injekció gyakorlatilag az egyetlen megoldás a hirtelen keringés-összeomlással járó anafilaxiás sokkra, ezért is döntött az önkormányzat a beszerzése mellett.

Mi történik anafilaxiás sokk esetén?

Az anafilaxiás sokk a szervezet túlzott, életveszélyes reakciója egy allergénre. Leggyakoribb kiváltói: az élelmiszerek, gyógyszerek és rovarmérgek. Az első tünetek röviddel az allergénnel történő érintkezést követően jelentkeznek. Idetartoznak az allergiás bőrreakciók, így a csalánkiütés is, mely gyorsan szétterjed a bőrön. A szemhéjak, az ajkak és a gége gyakran megduzzad, de az allergén émelygést, hányást, hasfájást és hasmenést is kiválthat. A kezek, a talpak viszketése, az orrfolyás, de a meghatározhatatlan félelemérzet is előjelei lehetnek a súlyos allergiás reakciónak. A hirtelen fellépő rekedtség, köhögés, szapora légzés, sípoló levegővétel vagy légszomj pedig arra utal, hogy a légutak beszűkülnek. Súlyos esetben leállhat a légzés és a keringés is. Anafilaxiás sokk esetén szapora szívverés mellett csökkenhet a vérnyomás, mely ájulást okozhat. A túlzott allergiás reakció általában perceken belül jelentkezik, ezért nagyon fontos a gyors cselekvés.

Hogyan kezelhető?

Amennyiben anafilaxiás reakció alakul ki az adrenalin injekciót mihamarabb be kell adni.  Ám ezt követően is fontos értesíteni a mentőket, hisz a tünetek újra kialakulhatnak, súlyosbodhatnak. Az adrenalin érösszehúzódást okoz, ami fokozza a vérnyomást, segíti a vérkeringést és csökkenti a duzzanatot, ellazítja a hörgőket és csökkenti a zihálást. A hordozható, előretöltött, automata injekciós eszközt úgy tervezték, hogy életveszélyes helyzetben a betegek saját maguknak is beadhassák. Az EpiPen Junior változatát 7,5 – 30 kg közötti testsúlyra fejlesztették ki, az EpiPen pedig 30 kg felett alkalmazható.

Oktatás, képzés

Fontos, hogy az intézmények megfelelően ismerjék az életmentő injekciós toll alkalmazását, az anafilaxiás reakció jellemző tüneteit. Ennek érdekében a csepeli önkormányzat Dr. Kutasi Erika gyermekorvos vezetésével rövid képzést tartott az EpiPen injekció használatáról az óvodák és bölcsődék munkatársainak a Királyerdei Művelődési Házban. Az iskolák számára a Dél-Pesti Tankerületi Központ szervezi majd meg az oktatást a közeljövőben.

Forrás: Csepel.hu

Egy hozzászólás “Mától elérhető az Epipen a kerületi bölcsődékben, óvodákban és általános iskolákban” bejegyzésre

  1. Gyula ↸⨌ szerint:

    Na, valami korrekt dolog is történik? 👍
    Ehhez nem tudom milyen kiképzés kell?
    Lehúz, odanyom, elsüt, vár, kidob.

Itt lehet hozzászólni !