Amerikai bombázó bukkant fel a Csepel-szigetnél

Bors.hu

1944. július 30-án egy amerikai légideszant a Dunai Repülőgépgyárat támadta. Termelés ekkor már alig folyt az üzemben, inkább a romeltakarítás volt napirenden. Mégis húszan meghaltak a bombázásban, és félszáz ember megsérült, valamennyien zsidó munkaszolgálatosok voltak. 

A Frank Wodzinski főhadnagy parancsnoksága alatt álló Liberatort a magyar légvédelem azután lőtte le Tököl felett, hogy már kiengedte bombáit a gyárra. A zuhanást a legénységből egy katona élte túl, a gépnek viszont nyoma veszett. Egészen mostanáig. Egy hódcsalád ugyanis éppen ott próbált magának várat építeni, ahol a roncsok az iszapba fúródtak. A rágcsálók a pilótafülkét találták meg, amely tartalmazta a bombatér vészkioldóját és a futómű karját is.

A hódoknak nagyon megtetszett az a hely, ahonnan kiszedték a szárny egy részét, ezért oda építettek egy várat. Az aszály miatt, hogy onnan el tudjanak jutni a mederig, ástak egy mély csatornát. Ebben a mederben vette észre a kisfiam, Lóri a fémesen csillogó tárgyat, amelyről kiderült, hogy egy amerikai bombázó repülőgép pilótafülkéje – mesélte el a Borsnak Bakó Gábor légifotós, aki a képeket közzé is tette Facebook-oldalán.

A helytörténész fiával és barátjával ideiglenesen visszatemette a leletet, aminek a hivatalos feltárását a Hadtörténeti Intézet és Múzeum folytatja.

Bors.hu

5 hozzászólás “Amerikai bombázó bukkant fel a Csepel-szigetnél” bejegyzésre

  1. Gyula ↸⨌ szerint:

    “Oroszország hazarendelte az egyik Sz–300-as légvédelmi rendszerét Szíriából
    Egy izraeli hírszerző cég szerint Oroszország szétszedte és hazaszállította az egyik, eddig Szíriában állomásozó Sz–300-as légvédelmi rendszerét – írja a Times of Israel.

    Az ImageSat International (ISI) olyan képeket hozott a nyilvánosságra, amelyek azt mutatják, hogy az északnyugat-szíriai Maszjáf város közelében állomásozó Sz–300-as rendszert szétszedték az elmúlt néhány hétben. Az Sz–300-as több éve állt a térségben.

    A rendszer radarját a nyugat-szíriai Khmeimim orosz légibázisra vitték, az Sz–300-as üteget pedig Tartusz kikötőjébe, ahol egy orosz hajóra rakodták, amely a fekete-tengeri Novorosszijszk kikötőjébe tartott – közölte az ISI.”

    Amennyiben ezt a szarháziak kikötőből szállították, ahogy a cikk említi, akkor a törökök még sem zárták le a Boszporuszt, a fegyverek előtt? Költői…

  2. kormánypárti szerint:

    Erre az atomerőmű védelméhez van szükség, amit szándékosan lőnek az ukránok.

  3. Gyula ↸⨌ szerint:

    Lövik azt az oroszok is!
    Szerinted a NAÜ 3 hete miért nem jut be, ha a barátaid olyan jófejek?
    Döglenek halomra, de ez így is van rendén. Tapsolj neki és köszönd meg az árakat is, ha ennyire jó fejek.

  4. Gyula ↸⨌ szerint:

    A másik “haver”, aki NATO tag:
    “Törökország szemet hunyhat Oroszország háborús fegyverszállítmányai felett
    Törökország hatóságai állítólag eltekintenek attól, hogy Oroszország teherhajók rakományának álcázott fegyvereket szállít a Boszporusz-szoroson keresztül – írja ukrán sajtóértesülésekre hivatkozva a KárpátHír.

    Egyes források szerint Oroszország a szankciókkal nem törődve szállít fegyvereket, adott esetben komplexebb fegyverrendszereket is az ukrajnai háborúhoz – írja a flot2017.com.

    Törökországon hivatalosan nem haladhatnak át hadihajók, a korlátozás azonban az orosz kereskedelmi hajózást nem érinti – a jelek szerint ezt használja ki Vlagyimir Putyin. Legutoljára az Sz-300 rakétarendszert szállító SPARTA II nevű teherhajó haladt át a szoroson.

    Az orosz teherhajó Novorosszijszk kikötőjébe szállította a rakétarendszereket, amelyek a krími híd közelében lévő orosz támaszpontra kerülnek – írja az ukrán hírportál a The Times of Israel információira hivatkozva. “

  5. Gyula ↸⨌ szerint:

    Megy a NAÜ kormányos!
    Biztosan kipakoltak már a haverjaid. 🤣👍

Itt lehet hozzászólni !