Tarlós István Budapest gondjairól

HVG, Csepel.info

Egyelőre rejtély, hogy miből fizetik ki a fővárosi metróépítés első szakaszának a számláit, végre nyilvánosságra kerülhetnek a szocialista városvezetés titokszobáinak rejtett manőverei, nyilatkozta többek között Tarlós István, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője, a Fidesz főpolgármester-jelöltje a hvg.hu-nak.

Az ősszel reményei szerint pozícióba kerülő új városvezetés pontosan körülhatárolja a tisztségviselők feladatát és felelősségét, felülvizsgálja a tervezett beruházásokat, helyreállítja a főváros pénzügyi stabilitását.

hvg.hu: Korábban megígérte, ha megnyeri a választást, mindenen változtatni fog. Konkrétan mire gondolt?

T.I.: Egyszerűbb azt felsorolni, ami megmarad. Ide tartozik a város kulturális sokszínűsége, ami önmagában érték, még akkor is, ha kiegészítésre szorul. Nyilván meg kell próbálni befejezni a 4-es metrót, ami valljuk be, nem lesz egyszerű, ugyanis az eufemisztikus nyilatkozatokon túl soha nem hangzik el, hogy a számlákat miből fogjuk kifizetni.

Ha csak az uniós büntetésből eredő pénzhiányt és az eddigi többletköveteléseket veszem alapul, már akkor is megközelítőleg százmilliárdos hiányról beszélhetünk a 4-es metró első szakaszánál. A metróépítést nem akarjuk leállítani, hacsak pénzhiány miatt önmagát le nem állítja. Remélem ez nem következik be, de ha mégis, az a jelenlegi városvezetésnek lesz köszönhető.

hvg.hu: Gyakran hallani, hogy építeni kell a második szakaszt is…

T.I.: Hogyne, egyetértek,  a baj csak az, hogy egyetlen árva fillér nincsen rá.

hvg.hu: A Margit híddal mi a helyzet?

T.I.: A Margit híd felújításához nem készítettek költségvetést, csak költségbecslések születettek, amik különösebb magyarázat nélkül sűrűn változtak lefelé és felfelé. Be kell fejezni a híd felújítását, ám az el nem végzett, vagy teljesen felesleges munkák számláit nem fogjuk kifizetni.

hvg.hu: A BKV működésében terveznek-e változtatásokat?

T.I.: Ez már súlyosabb falat, ott már jó esetben is ügyek százai vannak a nyomozóhatóság látókörében. Jegyzőkönyvekből és a városházi irodalomból könnyedén visszakereshető, hogy 2007 tavaszától az ellenzék, személy szerint én is próbáltunk BKV ügyben vizsgálatokat kezdeményezni. Két és féléven keresztül a városvezető, és a teljes budapesti szocialista vezetés minden ilyen kísérletet gunyorosan és következetesen lesöpört az asztalról, titokszobákat tartottak. A titokszoba egy valóságosan létező helyiség volt, ahol egy számítógépben őrizték a tanácsadói szerződések tartalmát, a képviselők pedig semmit nem rögzíthettek ebben a szobában, sőt titoknyilatkozatot írattak alá velük.

Nagyon szomorú, hogy nem egyedül a BKV-nál, hanem most már a részben külföldi tulajdonú cégeket leszámítva, gyakorlatilag minden fővárosi cégnél rendőrségi vizsgálatok zajlanak. Nem kisebbítve Demszky Gábor felelősségét, abban igaza van, hogy a városüzemeltetési területet tizenöt éve a szocialisták irányítják. Hiába halandzsázik akár Burány úr, akár Horváth úr, ez az ő területük. Mindig mindenről együtt szavaztak, együtt irányítottak nem véletlen, hogy a budapesti MSZP mindebbe belebukott.

hvg.hu: Az igaz, hogy ön és a Fidesz ellenzékben voltak, de egy kicsit hihetetlennek tűnik, hogy nem tudtak a városvezetés módszereiről és viselt dolgairól. Pontosan a választás előtt derült ki önök számára, mi zajlik a nagy fővárosi cégeknél? Valljuk be, ez azért jól jött önöknek….

T.I.: Ne haragudjon, de ez számomra értelmezhetetlen kérdés. A módszereket sejtettük, firtattuk, csak elő kell venni a jegyzőkönyveket. Az anyag azonban a titokszobákban lapult. A vizsgálatot mi kezdeményeztük, kérdezni azokat érdemes, akik ezeket a dolgokat véghezvitték, illetve meghiúsították a vizsgálatokat. A választásokkal a világon semmi összefüggése nincs a dolognak. Az történt, hogy a titokszobák feloldása után tavaly júniusban Kocsis Istvántól, a BKV jelenlegi vezérigazgatójától kaptunk negyven szerződést, amelyek egy része mellett egyszerűen nem mehettünk el szó nélkül. Az utána következő események nem rajtunk múltak. Csupán a bejelentéseket tettük meg a gyanús szerződések miatt a legfőbb ügyésznél, miután hozzájutottunk a titokszobában kötött szerződésekhez. A szocialista vezetés ellen saját, beosztott igazgatók vallottak csapatostól.

hvg.hu: Miben változtatna a városvezetés módszerein, melyek a főváros legégetőbb problémái?

T.I.: A városüzemeltetés, a beruházások újragondolása, a város pénzügyi stabilitásának helyreállítása. A városüzemeltetéssel kapcsolatban kiemelten kell foglalkozni a BKV-val és több közszolgáltató céggel, illetve azok privatizációjának körülményeivel is. A beruházásokat felül kell vizsgálni, ahol lehet, ott korrekciókat kell végrehajtani.

hvg.hu: A kormány elfogadta az önkormányzati képviselők létszámcsökkentését célzó törvénymódosítást, amit az ellenzéki pártok, de főként a szocialisták bírálnak. Tartanak az új rendszer aránytalanságától.

T.I.: Nem értem mi ezzel a probléma, hiszen éppen a társadalom többségének a véleményével találkozik, hogy a képviselők száma országosan csökkenni fog. A fővárosban közel hétszáz önkormányzati képviselő működik, csak összehasonlításképpen, Los Angelesben csupán 23, ez nincs rendjén. A képviselők számának csökkentése a megtakarítás mellett hozzájárulhat a működőképesség javulásához is. Eddig ugyanis a szabályozott hatásköri-felelősségi viszonyok alig voltak jelen a rendszerben.

hvg.hu: Ezentúl jelen lesznek?

T.I.: Természetesen, hiszen pl. a közbeszerzési törvény alapcélkitűzései is akkor érvényesülnek, ha előre megnevezett  felelőse van az eljárásoknak és nem bizottsági szinten kenik el a dolgokat. Nevesíteni kell, hogy ki a konkrét felelős a közbeszerzésekért. Emellett az ellenőrzést, a „monitoring” funkciót meg kell hagyni a mindenkori ellenzéknek.

Ez az MSZP-SZDSZ rezsim alatt egyáltalán nem érvényesült. Mondok egy példát: a BKV 10 tagú felügyelő bizottságában összesen egy ellenzéki helyet biztosítottak, a döntési hatásköröket és az ellenőrzés jogát is önmaguknak tartották fenn. Furcsának tartom, hogy most pont a szocialista vezetés rántja ki a kardot a „haza védelmében,” hiszen ők voltak először a szószólói annak, hogy túlzott a létszám és módosítani kell az önkormányzati törvényt. Az áprilisi választásokon helyrehozhatatlanul leszerepeltek Budapesten is, egyértelmű, hogy a kevesebb hely miatt féltik a pozíciójukat.

hvg.hu: Az MSZP attól tart, hogy a fideszesek bebetonozzák magukat a hatalomba és féltik a demokráciát.

T.I.: Az MSZP jelenlegi népszerűtlenségét kizárólag saját magának köszönheti, nem a politikai ellenfeleknek. Éppen a szocialistának mondott politikai kör mélypontja miatt ne tegyünk eleget a társadalmi igénynek? Mindig akkor jut eszükbe a demokrácia, ha sajátos okból nekik van szükségük rá. Féltik a demokráciát, ám ha abból indulunk ki, hogy a fővárosban is hosszú éveken át gátlástalanul és gúnyosan megszegtek minden demokratikus alapszabályt, egy kicsit nevetségesnek tartom, hogy egyfolytában a Fideszt vagy Orbán Viktort támadják. Vajon 1990 előtt nem politizáltak aktívan a mai szocialista elit tagjai, többek között Lendvai Ildikó, Gyurcsány Ferenc, Kovács László, Kiss Péter, Szekeres Imre? Nem, egy diktatórikus rendszert szolgáltak ki, s nem egyszerű párttagként, hanem annál komolyabb, főfoglalkozású minőségben? Hogy beszéltek ezek az emberek évtizedeken keresztül a kommunizmusról, a varsói szerződésről, a KGST-ről, s ezzel párhuzamosan, a NATO-ról, a közös piacról, vagy a kapitalizmusról? Melyik volt közülük, aki nem „ellenforradalomnak” nevezte 1956-ot? Bocsánat, de ne csináljanak Krisztusból bohócot.

hvg.hu: Ennek ellenére, fenntartja még azt a korábbi nyilatkozatát, ha ön lesz a főpolgármester, akkor az egyik alpolgármesteri széket a szocialistáknak adja?

T.I.: Ez sok mindenen múlik, többek között a választókon. Bár a város irányításában a jelenlegi felmérések szerint a Fidesz-KDNP lehet többségben, de a meccs még nincs lefújva. Hogy lesz-e ellenzéki helyettes attól függ, milyen személyiségeket hoznak be a közgyűlésbe. Korábban meggyőződéssel hittem abban, hogy kell majd egy szocialista helyettes, de ahogy a jelenlegi budapesti szocialista kínálatot látom, nehezen tudom elképzelni.

hvg.hu: Programjában szerepel Budapest szellemiségének a megváltoztatása, ezt hogy tervezi?

T.I.: Soha nem a városlakókra mondtam. A jelenlegi városvezetés szellemiségét kívánom megváltoztatni, teljesen más politikai filozófia alapján szeretnék gondolkodni és dolgozni. A szakszerűséget veszem alapul, nem pedig az anarchista álmodozást, ami jórészt kommunikációs trükkökben ölt testet. Szeretném, ha a városvezetés az emberekkel érthetően és egyszerűen beszélne, úgy, hogy a Magyar Tudományos Akadémiától a városszéli kocsmáig mindenütt megértsék.

hvg.hu: Most egyértelmű, hogy a Fidesznek áll a zászló, de októberig még sok víz lefolyik a Dunán, s azok a baloldaliak és liberálisok, akik csalódottságuk miatt áprilisban nem mentek el szavazni, most elmennek.  Nem számolnak azzal, hogy önök is úgy járhatnak, mint a szocialisták jártak 2006-ban, amikor is tavasszal megnyerték a parlamenti választást, ősszel viszont narancssárgába borult szinte az egész ország?

T.I.: Budapest 2006-ban nem borult „narancsba”, a 23 kerületből 15 MSZP, vagy SZDSZ vezetésű lett.  Idén áprilisban viszont a Budapesten harminckét helyből, harmincat megszereztünk, az MSZP soha nem tudott ilyen fölénnyel nyerni. De ha a listás eredményeket nézzük, a Fidesz-KDNP kereken 47 százalékot ért el listán, az MSZP 25 százalékot. Ha a szocialisták szeretnék majd az LMP-t maguk mögött tudni, akkor is csupán 37,5 százaléka van a két pártnak, legalábbis a jelenlegi számok alapján. Egyébként nem hiszem, hogy a társadalom többsége úgy gondolja: azt a pazarlást, azt a szakszerűtlenséget és halandzsa politikai utat kell folytatni a jövőben, amit az MSZP bemutatott. Még kevésbé feltételezhető, hogy a budapesti választók visszakívánnák azt az ámokfutását, amit a közszolgáltató cégek többsége MSZP irányítás alatt produkált. Ha valaki elhiszi, hogy a több százmilliárdos külső és belső adósságállománnyal küszködő lezüllesztett BKV-nál díjmentes tömegközlekedést lehet egy-két éven belül biztosítani, vagyis bedől e szánalmas szirénhangoknak, akkor lelke rajta, és szavazzon rájuk.

hvg.hu: A Jobbikkal, mint ellenféllel, nem számol az őszi választásokon?

T.I.: Mivel határozottan működő, mérsékelt jobboldali kormány idején radikális jobboldali párt nehezen képes erősödni, számítani lehet arra, hogy a Fidesz-KDNP ellen dühödtebben lépnek majd fel, mint a várost 15 éven át kormányzó MSZP-vel szemben. Persze nem a szimpatizánsaikra gondolok, hanem a vezetőikre

hvg.hu: Karácsony Gergely LMP-s frakcióvezető-helyettes álláspontja szerint a választójogi törvény módosítása ellen hajlandóak népszavazást is kezdeményezni, mivel  az ajánlócédulák gyűjtésére rendelkezésre álló időt a kormány lecsökkentette és a korábbihoz képest a négyszeresére emelte az induláshoz szükséges ajánlócédulák számát. A kettő együtt – az LMP szerint – kizárólag azt a célt szolgálja, hogy a Fidesz lehetséges ellenfeleit, a pártokat és a civil szervezeteket kiszorítsák a helyi és az országos közéletből.

T.I.: Az eddigi, hihetetlenül hosszú cédulagyűjtési időszakot nem a kormány rövidítette le, hanem az Országgyűlés. Nem volt komoly dolog, hogy egy rövid zsákutcányi ajánlással már indulni lehetett. Ezzel a közigazgatásban dolgozók közül is nagyon sokan már régóta tisztában vannak. Aki tart attól, hogy szélesebb választói kör ajánlását esetleg nem tudja megszerezni, az haragszik a demokráciára.

Forrás: HVG

13 hozzászólás “Tarlós István Budapest gondjairól” bejegyzésre

  1. Kovács Ernő szerint:

    Egy ötgyermekes családot lakoltattak ki
    Visszajöttek az 50-es évek! Pedig most már nem az Mszp kormány van hatalmon!
    http://www.viddler.com/explore/sodika82/videos/60/22.8/

  2. Hugi szerint:

    Ernõ, volt már olyan, hogy a témához is hozzászóltál? Nem csoda, hogy Gyurcsány fan voltál!

  3. Herbert szerint:

    Ernő! Igen, kilakoltatták, mert érvényes bírósági határozat volt rá, a kormányváltás előtti időkből.
    Ha elmarad a kilakoltatás, akkor Gyurcsányon nevelkedett logikád szerint a jelenlegi kormány átlép a független magyar bíróságok itéletein.

  4. Földhözragadva szerint:

    Egy általam régóta feszegetett kérdés, hogy minek az ellenzék? “Az igaz, hogy ön és a Fidesz ellenzékben voltak, de egy kicsit hihetetlennek tűnik, hogy nem tudtak a városvezetés módszereiről és viselt dolgairól.” “A módszereket sejtettük, firtattuk, csak elő kell venni a jegyzőkönyveket. Az anyag azonban a titokszobákban lapult.”

  5. zed szerint:

    Ernő, ez már egy félhónapos hír. Ennek a történetnek annyi csepeli vonatkozása van, hogy a végrehajtó cég (Szamosi és Társa) székhelye Csepelen van. A http://www.e-cegjegyzek.hu honlap szerint Szamosi István vezető tisztségviselő édesanyját Berecz Róbertnek hívják. 🙂 Vajon a hivatalos cégközlönyben is így szerepel? 😉

  6. BaráTOM szerint:

    Észrevettétek, hogy mióta letiltották Tóthot a 23 nick nevével a netezésről, hogy megcsappant a hozzászólások száma? 😀
    Végén Szilárdnak meg kell tanulni a számítógép kezelést, mert egyedül marad mind a 10 számítógépre! 😀

  7. admin szerint:

    Kedves BaráTOM!

    A 23 nick név igaz lehet, ha az is igaz lenne, hogy e sorok írója megegyezik több más gondolkozású, pl. jobbikos és MSZP-s fórumozóval is. (A kétkedőknek: ez nem így van.)

    A cikk, amire utalsz, minden tekintetben aljas. Szerzője annyira hitvány volt, hogy utána sem nézett annak, hogy mi az az IP-cím, mit jelöl, és mit tesz akkor, ha egy honlap fórumozóját nem létező indokokkal, szándékosan megalázza.

  8. " ?! " szerint:

    BaráTOM mesélte:

    Mindenre tudok magyarázatot találni, legfeljebb nem stimmel.
    A bánatomat italba akartam fojtani, de tud úszni az a bestia.
    A sportot sose késő elkezdeni, úgyhogy én még várok.

    Én már nem hiszek semmiben, mert
    – a múltkor is bementem egy ajtón, amire az volt írva, hogy NŐK, de csak budi volt,
    – benyitottam az MSZP iroda ajtaján, mert azt hittem, hogy azon át a kommunizmusba érkezem, de csak egy rablótanyán találtam magam.

  9. nagyapó szerint:

    8 írás, és egy sem szól a témához.
    Vannak grafomániások, akiknek teljesen mindegy mi a téma, írnak, írnak, bármit.
    Nem kellene néha olvasni is?
    Különben Tarlós már rég megírta, mit kíván cselekedni Bp. újjáépítésében, így újat nem találunk, tudjuk mit fog tenni.
    Ugyancsak ilyen a szoci hőbörgés a z országgyűlésben, hogy egyéni képviselők adják be a törvényjavaslatokat. Etásak! El kellett volna olvasni a Fidesz „nem létező” programját, és utána nem kellene csodálkozni!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. Jeniszej szerint:

    ……. ha írószerszámot vesz kezébe trágárságokat ír.
    Azt mondja az Öregem a csepeli is ilyen.

  11. BaráTOM szerint:

    Kedves Admin!
    A cikk valóban aljas, mert mi másnak nevezhető, ha egy Fideszes helyi képviselő által használt 1 db IP címről 23 nick is megjelenik! Vegyen magának az a 23 nick saját gépet, saját nettel, amihez kapnak IP címet, és ne járassák le a Fideszes helyi képviselőt! Hát micsoda aljasság ez!
    Bezzeg Borbély Lénárd a nevét adta a kormányellenes felszólalásának, és 14 helyi, előre levajazott önkormányzati képviselő-jelölt-jelölt is adta hozzá a nevét. No ez már tiszta munka, bátor fellépés, és nagyra is értékelem!! De az valóban aljas dolog, hogy 23 -an visszaélnek Tóth úr hitelességével! Fel vagyok háborodva!

  12. admin szerint:

    BaráTOM:

    “A gyakorlatban a számítógépek jelentős része az internetszolgáltatójától rendszeresen új IP-címet kap, így azonosítása csak a szolgáltató együttműködésével lehetséges, aki csak rendőri megkeresésre és más jól meghatározott esetekben adhatja ki az információkat. Ezzel együtt az IP-cím számos országban, többek között Magyarországon is személyes adatnak számít.”

    Azaz: amit leírtál az hazugság, amit meg tettetek, az törvénysértés, ugyanis az IP cím még így is személyes adatnak minősül.

  13. BaráTOM szerint:

    Fránya IP címek!
    Szerintem kezdjetek el aláírást gyűjteni az Internetszolgáltató diszkriminációs szemétsége ellen! Biztos kommancsok, hogy mindig annak adják azt az IP címet, aki éppen szélhámoskodik. 23 aláírásotok már biztosan van! 😀
    Lári-fári!

Itt lehet hozzászólni !