Tölgyessy Péter: a szocialisták nem tudják, hogy merre tovább

Inforadio.hu

A kormánytöbbség választótábora június elejére tovább nőtt, az ellenzék pártjai visszaestek, a nagyobbak is a kispárti támogatottság felé tartanak. Az MSZP minden megnyilvánulása zavarodottságot jelez, igaz, a párt sokkal rosszabb állapotban is lehetne. A Jobbik légüres térben maradt, az LMP egyelőre a helyét keresi – mondta Tölgyessy Péter a közszolgálati rádióban.

A választások után tovább növelte előnyét a Fidesz, a kormánytöbbség választótábora június elején több közvélemény-kutatás szerint meghaladta a hetven százalékot. Az ellenzék pártjai visszaestek, a nagyobbak is a kispárti támogatottság felé tartanak. Orbán Viktor továbbra is biztonsággal érzi, mit akar tőle hallani az átlagválasztó, párját pedig hajtja előre a reménység ereje. A kétharmados többség minden ponton offenzív térfoglalásával szemben egyelőre nincs szilárd belföldi ellensúly. A kormányzás korlátját egyelőre inkább a gazdasági helyzet, a befektetők, az Európai Unió jelenti, semmint a helyét kutató kicsinyke ellenzék – állította Tölgyessy Péter a közszolgálati rádióban.

Romokban az MSZP

Az alkotmányjogász hozzátette: az MSZP tovább szűkülő bázisa ma nem sokkal több, mint tíz százalék, nagyjából annyi, mint közvetlenül a rendszerváltás után, 1990 nyarán volt. A szocialisták nem is igazán tudják: merre tovább. Pártjuk még csak éppen éledezik korszakzáró vereségből, de máris, mint régóta állandóan, most is reflexszerűen megújulásáról beszélnek. A szocialisták parlamenti frakciója váltig az elvileg lehetséges ellenzéki magatartás két véglete között ingadozik: hol a győztesekkel való együttműködési hajlandóságát hangoztatja, hol a magyar demokrácia végveszélyéről szónokol. (Volt, hogy parlamenti frakció háromfelé szavazott, miközben jelentékeny része távol marad a voksolástól. Előbb jobbára támogatta a határon túli magyarok gyorsított honosítását, majd érzékelve a baloldali véleményformálók felzúdulását, távol maradt a trianoni emléknaptól.)

Az MSZP minden megnyilvánulása zavarodottságot jelez, de akár sokkal rosszabb állapotban is lehetne, mára már könnyen egymással is acsarkodó pártocskákra hasadhatott volna. Régi tapasztalataik alapján azonban a szocialisták szilárdan együtt maradtak, és minden bajuk ellenére láthatóan élni akarnak a választási eredmény adta eséllyel. 1990-es élményeik alapján most leginkább a politikai inga lassú, de biztos visszalendülésében reménykednek, csakhogy már nem feltétlenül feléjük fordulnak majd a csalódott választók.

Tölgyessy úgy vélte: a párt korábbi, még a hetvenes-nyolcvanas években kialakult kettős politikája – a modernizációs reformer irány és az ennek veszteseit állami újraelosztással kárpótoló kisemberbarát magatartás – elveszítette korábbi felhajtó erejét. A régebben megingathatatlannak tetsző törzsközönség is sokban odahagyta a pártot, egy Medián közvélemény-kutatás adatai szerint az egyik legnagyobb arányban egyenesen a hajdani MSZMP-tagok fordultak el a szocialistáktól. A lényegileg megváltozott helyzetben a magyar baloldalt szinte újra ki kell találni, ám még a körvonalai sem látszanak annak, miként lehetne újra nagy váltópárt az MSZP.

A baloldali értelmiség többsége ebben keveset segít. Jó részük a szokott élességgel támadja a hazai jobboldalt vélt vagy valós vétkeiért, miközben sokszor elemi önreflexióra sem képes. Eddig kísérletet is alig tett az MSZP és az SZDSZ bukásához vezető történések kritikus feltárására, és a létező magyar kapitalizmus viszonyaihoz jobban hozzáigazított baloldali magatartás megtalálására.

De nem csak a friss gondolat hiányzik, az új baloldalt hitelesítő politikusoknak is híján van az MSZP. A párt intézményes, szinte mániákus fiatalítása kevés valódi tehetséget adott, inkább a korrupció új módozatait hozta be a szervezetbe. Az MSZP vagy harminc esztendeje állandóan megújul, de magatartásmintáit tekintve nem sokat jutott előre. A minden irányból támadott kicsiny ellenzéki pártban most hirtelen értelmüket vesztették a korábbi karrierorientált, kijáró viselkedésformák. Az MSZP viszont sosem tudott igazán mit kezdeni az elszánt kiállást igénylő ellenzéki szereppel.

A pozíciókért való helyezkedésen túlmutató elképzelése a teendőkről leginkább még Gyurcsány Ferencnek van. A hazai polgári radikális progresszió évszázados hívószavaival ügyesen játszó volt miniszterelnök még bukása után is megragadja a baloldali értelmiség lelkét. De legelkötelezettebb hívein kívül kevesen fogadják el tőle a reménységgel várt új hatalom bírálatát. Az ezernyi kudarcért felelőssé tett hajdani kormányfő megszólalása csak árthat még a legjobb ügyeknek is. Horn Gyula távozása óta az MSZP tartósan sosem volt szilárdan vezetett párt. Lendvai Ildikó szívós akarással mégis felszínen tartotta a szocialistákat. Várható utódja nálánál kevésbé karakteres vezetőnek látszik, pedig a pártra az igazán nehéz idők csupán az önkormányzati választások után jönnek.

Hozzátette: egy széles körben sikeresnek gondolt, többszörösen újraválasztott polgármestert nem könnyű leváltani, ám a legtöbb településen valóban rendkívüli a jobboldal előnye. Nem teljesen ez a helyzet azonban Budapesten. Tavasszal a fővárosban a Fidesz csak 46 százalékos többséget kapott, egy, minden nem Fidesz-hívő szavazó egybefogására törekvő jelölt így itt nem lenne eleve esélytelen. Csakhogy ehhez a hit roppant ereje és a régi demokratikus chartás politikán túllépő személy kellene. Ilyen fordulatnak azonban a nyomai sem láthatók a szocialistáknál. A Lehet Más a Politika ezért nem is partner a közös jelöltkeresésben. Inkább az MSZP-t megszorítva, itt-ott talán meg is előzve önmaga felépítésére törekszik.

Kényszerpályán az LMP

Az LMP indulása maga volt a csoda: emberek egy csoportja minden valódi remény, közvetlen politikai esély nélkül, döntően az őszinte közösségi tenni akarástól vezetve vágott neki a pártalapításnak. Márpedig, ha valami nem jellemző a magyarokra, akkor az éppen ez: az országos közügyekért való elszánt cselekvés hajlandósága. Az új szervezetnek karaktert néhány, a politikába már korábban belépett személy kitartása és a bázisdemokratikus, baloldali rendszerkritikus zöldmozgalmak adtak. Ám a siker döntően nem az elszánt zöldpolitikának szólt. A szavazók többsége a régi pártok elől menekülve jutott el a Lehet más a Politikához, és a közvélemény most is minden ügyre kiterjedő, okos ellenzéki politikát vár el az új szervezettől. A baloldali véleményformálók sokszor az SZDSZ utódjának képzelik az LMP-t, és fölöttébb haragszanak rá, ha okulva a szabad demokraták bukásából, nagyon is másnak képzeli el a politikáját. A LMP okosan igyekszik a saját útját járni. De minden értelemben nagyon zöld párt még. Tizenhat képviselőjével bajosan tehet eleget a túlságos várakozásoknak. Ám nemigen van más számára, mint előre. A baloldalon keletkezett űr jutatta be a parlamentbe, így aligha menekülhet el az elől, hogy alternatív zöldmozgalmi gyökereit megtartva, a maga szerény eszközeivel megkísérelje a régi baloldali politika romjaitól elkülönülve, a nyomuló Fidesszel szemben felépíteni az új baloldali ellenzéket.

Légüres térben a Jobbik

A Jobbik áttörésével jelentős részben hozzájárult a régi pártszerkezet összeomlásához – vélte Tölgyessy, de eddig nemigen találta meg a helyét az új felállásban. A választások óta a Fidesz közvetlenül már alig támadja, közben azonban szimbolikus nemzetpolitizálásával, keménykedő büntetőpolitikájával elszívta előle a levegőt. A Jobbik a dinamikus új kormánnyal szemben kevéssé képes felmutatni rendszertagadó lényegét. A közvetlen akciózás helyett belefeledkezni látszik a parlamenti színpad lehetőségeibe. Tölgyessy szerint bár egyre világosabb, hogy a Fidesz engedni kénytelen a világkapitalizmus rendjének, a pénzpiacok erejének, de Orbán Viktor gondosan ügyel arra, hogy mindig megtegye a külső elvárások elleni lázadás gesztusait is. Különadót vet ki a bankokra, visszavágja az állami vállalati vezetői béreket. A Jobbik így egyelőre nem tudott érdemi fogást venni a Fideszen. Csakhogy ezzel megtorpant a lendülete, amit az állandó nyomuláshoz szokott tábora aligha látna évekre jó szívvel. A szakértő úgy vélte: energiáit most még kitölti a megszerzett posztok birtokbavétele, tavaszra azonban már száguldania kell tovább, különben gondjai lehetnek belső kohéziójával.

Valódi ellenzék kell

A jövő ellenzéki váltópártja talán nem is a jelenlegi parlamenti oppozícióból épülhet fel – véli Tölgyessy -, lehetséges, hogy annak megalapítása csak eztán következik. A rendszerváltás reményeinek szertefoszlása a térség országaiban sokfelé populista politika kormányra jutását eredményezte, ám újabban a visegrádi államokban mindenhol nyugatos, reális jobbközép pártok születtek vagy erősödtek meg. Ezek előbb Lengyelországban, majd most Csehországban és Szlovákiában kormányt alakíthatnak. Tölgyessy szerint az esély nálunk mindenképpen Orbán Viktoré. Minden magyar érdeke a következő négy év gazdasági sikere. Az új kormány lendülete szerinte kitart legalább az önkormányzati választásokig. A következő időszak fő kérdése azonban nemcsak az Orbán-kormány eredményessége lesz – hangzott el az MR1-en-, hanem az is, hogy az ország kiegyensúlyozott létezéséhez elengedhetetlen reális ellenzék mikor és főleg miként formálódhat meg.

Forrás: Inforadio.hu

36 hozzászólás “Tölgyessy Péter: a szocialisták nem tudják, hogy merre tovább” bejegyzésre

  1. bolemann lajos szerint:

    Korrekt elemzés. Ha Tölgyessy végre zászlót bont, első leszek aki csatlakozik.

    ui.: Az inforádió nem közszolgálati, ha nem kereskedelmi rádió.

  2. Jeniszej szerint:

    Jó kis munkás vezírt nekik, aki megmutatja az utat. De nem ám
    Lenin típusút zsíros kenyérrel a kezében, mint hajdanán a dübörgő gyáróriás kapujában. – adja az útmutatást a fater.
    Nem ám tőkést vagy bankárt, mert azoknak nem érdekük a legatyásodottak sorsa.
    Szegény fater még mindig nagyon aggódik az elesett igazi balosokért, mert mint mondja az Öreg, csak úgy működik az egész.
    Olyan az, ha hiányzik valamelyik oldal, mint a félkarú ember.
    Úgy látja a fater a polgároknak, van már egy jó vezetőjük. Most a legetyásodottaknak is dukál egy.

  3. Jeniszej szerint:

    Attól félek már, hogy az öreg kedvet kap a politikában tátongó űr kitöltésére. felcsap munkás vezírnek a legnagyobb szerencsétlenségünkre. ))) 😀 (((

  4. Jeniszej szerint:

    Nehéz a világ sorsa, mert ugye ennek a fránya tőkésvilágnak az alapvető tulajdonságai már évszázadok óta nem változtak. – sokat.
    Túlzottan a demokratikus berendezkedések sem határolták másképp a működésének alapvető célját.
    Eltűnőben a szegény kapitalizmusnak nagy ellensége a szocializmus.
    Nincs ellenségkép? – akkor most hogyan tovább, – kérdezi a fater
    🙂

  5. Kovács Ernő szerint:

    Vona Gábor üzenete Orbán Viktornak 28.06.2010. / Szálljon le a Magyar Gárdáról /

  6. Manitu szerint:

    Már megint egy törvénytelen szervezet mellett kampányol a pártod? Nem vagyok meglepve. Túl mélyre szúrták be a kakastollat.

  7. BaráTOM szerint:

    Hogy a volt MSZMP-sek elhagyják a pártot, azt magam is támogatom. Ennek az elköszönésnek meg kell történnie végre! Eddig fogva volt a kezünk, és a szánk, mondván: “Ez nem a mi stílusunk” No szerencsésen el is jutott oda az MSZP, ahol van. Lehet elballagni nyugdíjba, és otthon pöfögni.
    Most a kaland szocialistának lenni, és akik akarják a társadalmi egyenlőséget, és esélyt a sikeres élethez, azok soha nem adják fel!
    “Csakhogy ehhez a hit roppant ereje és a régi demokratikus chartás politikán túllépő személy kellene.”-írja a cikk! Ha ezt Tölgyessy is így látja, az engem megnyugtat! Szenteczky éppen ilyen!
    Gátat szabunk az úrhatnám, sunyi bunkóságnak! Csepelen nem lesz hátrafelé lovaglós íjjazás a testnevelés órákon! Itt nincs helye a tőkés zsarnokságnak!
    Lehet, hogy az országban sokaknak tetszik a bujkáló Orbán Viktor mentalitás, de ki az a Németh Szilárd? Hol publikál, hol található, mi a véleménye, mivel lehet vele egyetérteni?
    Most nem a Ti véleményetekre, és a támogató Német Szilárd magasztalós hozsannázásotokra vagyok kíváncsi, tudom, hogy szerintetek nagyszerű a pasi, csak hát ő hol van? Nick név alatt sumákol? Vagy még be sem tudja kapcsolni a számítógépet?

  8. Manitu szerint:

    BaráTOM, atya ég! Csak nem te vagy személyesen a Szenteczky, a Nagy Barát?

    Ha olyannyira egyetértesz a volt MSZMP-sek kiebrudalásával, miért sunnyogtatok a Tóth Mihály kivágásával? Úgy vágtátok ki, mint a macskát sz@rni, aztán meg úgy tettetek, mint Hruscsov elvtárssal: mintha ő maga se akarná.

    “Gátat szabunk az úrhatnám, sunyi bunkóságnak! Csepelen nem lesz hátrafelé lovaglós íjjazás a testnevelés órákon! Itt nincs helye a tőkés zsarnokságnak!”

    Kezdhetnétek a Császár Mihály lakásának visszavételével, amit a Szenteczky elvtársad is aláírt.

    “Lehet, hogy az országban sokaknak tetszik a bujkáló Orbán Viktor mentalitás, de ki az a Németh Szilárd? Hol publikál, hol található, mi a véleménye, mivel lehet vele egyetérteni?”

    Úgy teszed, mintha nem olvastad volna a Csepel.info-t, amely beszámol a Fidesz sajtótájékoztatóiról, közleményeiről – ellentétben a Csepel újsággal, ami remélem, hogy ősztől jóval ritkábban jelenik meg, és nem tele hazudozással.

  9. Herbert szerint:

    t. tomi! Ki az a Németh Sz? Kérdeztél, megmondom.

    +Aki az elmúlt 16 évben az általatok becsapott személyek mellé állt.
    +Aki felhívta a polgárok figyelmét arra, hogy milyen módon játszottak át ( térítés nélkül) magánkézbe köztulajdont és aki nélkül a kerületet további vagyonvesztés érte volna.
    +Aki fölényes győzelmet aratott a tavaszi válastásokon, a lakosság bizalmából
    +Aki ősztől tiszta kézzel vezeti át a kormányrudat botrányoséktól.

    Ha nem elég, részletesen kifejtem véleményem.

  10. Vica szerint:

    Kedves BaráTOM!

    “Itt nincs helye a tőkés zsarnokságnak!”

    Ezt komolyan írtad? Hiszen a rendszerváltás alkalmával épp a tőkés zsarnokságot választotta az ország népe az MSZP-vel karöltve. Hiszen a zsarnok tőkések nagy része közületek való lett, magatok között osztottatok föl mindent, ami mozdítható volt!

    Segíts kérlek, hogy is van ez? Újabb rendszerváltás várható, amikor majd az elnyomott proletár tömegek felkerekednek, hogy leigázzák a zsarnok, elnyomó tőkéseiket, aztán átveszik a hatalmat és megvalósítják a “hőn áhított kommunizmust”?
    Esetleg van más megoldás is? Lehetséges lenne, hogy a marxizmus-leninizmus emlőin nevelkedett elvtársak megundorodtak attól, hogy tőkések legyenek, és önként fölajánlják a Magyar Állam részére a megszerzett cégeiket, földjeiket, ingatlanaikat, minden vagyonukat, hogy ezentúl tisztességesen, Kádár elvtárs puritán módján élhessenek tovább.
    Igen. Úgy hiszem, ezt a második megoldást választottátok.

    Hát akkor előre a béke útján elvtársak! Jól fog jönni a Magyarországnak az a vagyon, amit eddig fölhalmoztatok. Remélem, mindannyian egyetértetek, senki sem fog kilógni a sorból. 🙂

  11. Miska72 szerint:

    “Tölgyessy Péter: a szocialisták nem tudják, hogy merre tovább
    2010. június 28. ”
    Még szerencse, hogy mi tudjuk.
    Börtönbe, vagy ……………….. ra!

  12. Királyerdei szerint:

    “A tőkések a munkásosztályt egyre több és több drága áru, épület, és technika megvásárlására fogják buzdítani.
    Ezzel együtt arra ösztönözve őket, hogy egyre több drága hitelt vegyenek fel mindaddig, amíg a hitelek visszafizethetetlenekké válnak. A bedőlt hitelek csődbe juttatják a bankokat, amelyek emiatt államosítva
    lesznek, és mindez végeredményben a kommunizmus megszületéséhez vezet.”
    Karl Marx, 1867

    Na akkor félig megvolnánk!:)
    Csak most Globalizmusnak nevezzük.

  13. Vica szerint:

    Nohát Királyerdei!
    Hogy Te milyen művelt vagy!!! Megtanultad Marx teljes Tőkéjét, vagy egyszerűen csak tudod, mikor hol kell felcsapni? 🙂

  14. " ?! " szerint:

    BaráTOM!
    A Te véleményed annyira hiteles mint az alábbi viccben a szőke nő kritikája a férjével szemben.

    Szőke nő kifakad a férjének:

    Elegem van az egészből! Sosem jössz haza időben.
    Megcsalsz fűvel-fával!
    Most már abban sem vagyok biztos, hogy te vagy a gyerekeink apja!

  15. " ?! " szerint:

    Óriási szenzáció!

    Most mondták a Tv híradóban, hogy az MSZP frakciója óriási meglepetésre azt állapította meg, hogy Schmitt Pál nem alkalmas köztársasági elnöknek, mert nem tudott garanciát adni az MSZP frakciónak arra, hogy meg tudja akadályozni Orbán Viktor törvénykezési ámokfutását.

    Lehet, hogy ez után a meglepő hír után a FIDESZ-KDNP frakció sem fog Schmitt Pálra szavazni?
    Már csak az hiányzik, hogy az derüljön ki, hogy ma délelőtt Balogh András is lepaktált Orbán Viktorral, és Ő sem vállal garanciát Orbán Viktor törvénykezési ámokfutásának a megakadályozására?

  16. abcd szerint:

    “Tölgyessy Péter: a szocialisták nem tudják, hogy merre tovább”

    A kormány tudja , hogy merre tovább !

    A költségvetési átláthatóságot erősítő szabályokat törölne el két kormánypárti képviselő. A módosítás 5-600 milliárd forintos tévedést is megengedne a költségvetésben komoly szankció nélkül, és lehetőséget adna az állami vállalatokkal történő trükközésre. Valójában Bathó Ferenc, a költségvetést legjobban ismerő szakember áll a lazítás mögött. Egy éve is megpróbálta, akkor még elhalt a kezdeményezés.
    Nagyon sietős a dolog a törvényt jegyző honatyáknak, ugyanis sürgősséggel kívánják tárgyaltatni a Házzal a jogszabályjavaslatot, így holnap már a zárószavazást is megejthetik a képviselők.

  17. Kovács Ernő szerint:

    “SZDSZ” Tölgyessy! Enyingi balhé részletei! Ez nem jött be a Hit gyülekezetének!!!
    http://www.kommentalok.eoldal.hu/cikkek/kozelet/enyingi-balhe-reszletei_

  18. Papi szerint:

    BaráTOM!
    Ezt a sok ökörséget egyedül találtad ki? Szerintem a rabló maszoposok segítettek mert egyedül nem lehetsz ennyire elmebeteg!

  19. GONDOLKODÓ! szerint:

    Ennyit bajlódni ezzel a szerencsétlen semmire kelőek pártjával, nem unalmas még? Egész életükben csak a padlás lesöprésére, elvonásokra, nyomorszintű életkörülmények megteremtésére, fizikai lelki terror alk., annak kiteljesítésére stb.-stb. voltak képesek! Természetesen az egoizmusuk középpontba állításaként, amelynek az egyéni zsákmányszerzés volt mindenek fölött a célja! Most is ez a legnagyobb tétjük, természetesen a “hülyítés” bő köretként van mint mindíg használva. A pártjuk meglévő vagyonát kell alig néhány év alatt “magukévá tenni, mert az még nem kevés, sőt. Miután több mint hatvan év alatt szorgalmasan “gyűjtögettek” bőven van mit “kommunizálni.” No ehhez kell még látszólagosan a pártot működtetni, aztán jöhet az oszolj mint 1990-ben amikor minden MSZMP-s arra mehetet amerre látott! (lásd Szdsz-t) Ez vár az Mszp-sekre! Tudom ma még ez hihetetlennek tűnik annak ellenére, hogy a baloldali pártok egyre inkább zsugorodnak, mi tőbb eltűnőben vannak!

  20. " ?! " szerint:

    BaráTOM mesélte:

    Mindenre tudok magyarázatot találni, legfeljebb nem stimmel.
    A bánatomat italba akartam fojtani, de tud úszni az a bestia.
    A sportot sose késő elkezdeni, úgyhogy én még várok.

    Én már nem hiszek semmiben, mert
    – a múltkor is bementem egy ajtón, amire az volt írva, hogy NŐK, de csak budi volt,
    – benyitottam az MSZP iroda ajtaján, mert azt hittem, hogy azon át a kommunizmusba érkezem, de csak egy rablótanyán találtam magam.

  21. csepeli szerint:

    No nézzük csak! Az MSZP-t szokták vádolni trükközéssel, ugye? Most meg mit olvasok? Trükközni akar a Fidesz, és ezt törvénybe is iktatná:

    “A költségvetési átláthatóságot erősítő szabályokat törölne el két kormánypárti képviselő. A módosítás 5-600 milliárd forintos tévedést is megengedne a költségvetésben komoly szankció nélkül, és lehetőséget adna az állami vállalatokkal történő trükközésre.”

    http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/06/28/mindent_visszacsinalna_a_budzse_regi-uj_ura/

  22. abcd szerint:

    A nép nevében !!!

    A Fideszben hivatalos ideológia lehet a gyurcsányizmus
    Ismét mód nyílik a kormány számára a költségvetési adatokkal való trükközésre egy Fidesz-KDNP törvénymódosítás eredményeképpen. Ha elfogadják a javaslatot, azzal az Orbán-kormány gyakorlatilag visszatér a Gyurcsány-korszak szabályozási rendszeréhez, ahhoz, amit ellenzékben oly sokat kritizált a Fidesz.

  23. pedró szerint:

    Bétomi örül, hogy a volt emeszpések elhagyják a pártot ( hétfő, 15:12)
    A nyugdíjasokat kiutáló ifjoncok eléggé zöldfülűek: fogalmuk sincs arról, hogy ezzel elindultak az MDF által kijelölt úton.

    Mit képzelnek ezek a hólyagok:kit tudnak még becsapni az öregeken kívül?

    Hajrá, atléta!!! Csak így tovább!!!

  24. Kovács Ernő szerint:

    Papi: Összekeversz a Tölgyessyvel, ő lehet, hogy maszopos. És még ki tudja hányan a Fideszből is, akik Magyarország ellen cselekszenek! Oszd meg, és uralkodj!

  25. Manitu szerint:

    Ernő, mielőtt a Fideszt maszopozod talán el kellene tűnődnöd egy kicsit azon, hogy másfél éve még vad Gyurcsány-hívő MSZP-s voltál.

  26. Erzsi szerint:

    Álmában érte az ütés a forintot. 287 Ft.

    Mit tesz ellene az Orbán kormány?

  27. csepeli szerint:

    Erzsi: a kormány nem ellene tesz, hanem érte:

    “A piacok még mindig nem nyugodtak meg hazánkkal kapcsolatban, a kormány kezdeti bizonytalanságot keltő nyilatkozatait még nem sikerült ledolgozni – vélte a Klubrádió Megbeszéljük c. műsorában a volt pénzügyminiszter, aki hozzátette, hogy ez a forint árfolyam jelentős gyengülésén is látszik.
    Oszkó Péter azt mondta: az új kormány által elfecsérelt bizalmat úgy lehetne visszaszerezni ha az új kormány benyújtana egy olyan költségvetést 2011-re, mely ellenőrizhetően tartja a Brüsszel által várt hiányt. Ellenben a kormány mostani kommunikációjával – mely szerint szeptemberig be sem akar nyújtani büdzsét – a bizalom visszaszerzését gátolja.”

  28. Manitu szerint:

    Erzsi!

    Mivel a román válság és a svájci gazdaság erősödése miatt az egész régiókat éri a probléma, nincs más hátra, mint előre: rendezni kell a sorokat, a csaló, tolvaj kormány utolsó csaló, tolvaj vezetőit is ki kell rúgni a szemétdombra, ahová valók, és szakembereket kell a helyükre tenni.

  29. Gordon szerint:

    Egész Ny-E. ideges. Most sokan frankba mentik a megtakarításaikat. Kíváncsi vagyok hogy mennyire szalad fel a frank.

  30. BaráTOM szerint:

    Annyi van csak, hogy fordítva működik az agyatok, és ezt tudni kell annak, aki balról akar Hozzátok közelíteni.
    Ha azt írtam volna, hogy bizony az MSZP szépkorúiban van a megoldás kulcsa, biztos, hogy elkezdtek “vénkommonistázni”.
    Azt írtam, hogy menjenek, erre Ti: “Ó szegény kisemmizett idősek!”- siralomba kezdtetek.
    De biztos úgy van jól, ahogy Ti csináljátok, hiszen látható, hogy a következetes negálással választásokat lehet nyerni. Tavaszit biztosan, őszit már nem annyira.

  31. Jeniszej szerint:

    Nem érti a fater, hogy nem tudják merre. Azt mondja az Öreg, hogy Ö tudja a jó utat. Jóval közelebb van a Szomszéd kerület pincéje, az újra beinduló kishajóval, – mint körbe menni a hídon.
    Mondom az Öregnek itt egészen másról, van szó.
    Tiltakozik a fater, – rázza a fejét.
    Azt mondja, – nem jól látom a dolgokat! Ugyan az az irány- mondja a fater.
    Ez is a mélybe vezet – igaz ez a boros pincébe, méghozzá a Budafokiba – csillan fel a szeme.
    😀

  32. grün szerint:

    Manitu!
    “Mivel a román válság és a svájci gazdaság erősödése miatt az egész régiókat éri a probléma”
    Ki kell rúgni a csaló, tolvaj kormány vezetőit? Melyiket? A románt, a svájcit, esetleg még néhány államot is megszüntetni?
    Uszítsuk rájuk Kósa Lali huszárt és Szójártó Petikét!

  33. BaráTOM szerint:

    Jeniszej! A Faterod nem sírt be, hogy fent fúrják a 4 -es metró alagutat? Már csak azért is, mert fúrhatták volna Csepel-Budafok viszonylatban, és még metró sem kellett volna. Csak átkocognánk egy flaska borért a szomszédos Budafokra. Odafelé szárazon, visszafelé “elázva”. 😀

  34. Jeniszej szerint:

    T.
    BaráTOM:
    Kezdjük mindjárt a lényegen. A fater a “flaska bort” nem szereti. Az öregem jó Magyar létére a minőségi bort kedveli. – Mivel a jó bortól az ember nem hülyül el, – így visszafele az úton is csak jó kedvre derülve teszi meg az utat. – de nem elázva.
    Azt mondja a fater visszaúton, megesik, hogy dudorászgatni kezd, de nem a Vörös Csepel nevű harci indulót.

  35. GONDOLKODÓ! szerint:

    T. Hölgyek, Urak!
    Próbáljanak egy kicsit felül emelkedni a pártoktól, személyektől és NEMZETBEN gondolkodni! Ugyanis ez lesz a jövő útja! Természetes velejárója ilyen stratégiai társadalmi, gazdasági változások elindításának, hogy a “NEMZET ELLEN CSELEKVŐEKTŐL” mielőbb kívánatos megszabadulni! Ez esetben nincsen kegyelemre mód, különösen akkor, amikor visszatekintünk minimum az elmúlt hat évtized nemzet romboló tudatos aljas cselszövéseire!!! Önök is tudhatják mennyi mindent kellett ez idő alatt elszenvednünk, szinte birka türelemmel. Most kínálkozik minden tekintetben egy óriási esély NEMZETÜNK számára, belátható időn belül talán az utolsó esélyünk. Ezt, a felemelkedési lehetőséget megragadva induljunk már végre el, hiszen “kedvező szelek fuvalatai” lengik át a lehetőségeinket, még akkor is, hogy láthatjuk, mindenkinek meg van a maga baja. Éppen ezért is van esélyünk, mert senki sem szeretne “beragadni”!!! Miközben a Balga is láthatja, hogy egyre erősebb hátszelet kapunk a nagyívű terveink megvalósításához!

  36. BaráTOM szerint:

    Oké Gondolkodó, beszéljünk a nagyívű tervekről! Rajtam nem múlik!

    “Ez esetben nincsen kegyelemre mód” – mi legyen a forintot bedöntő felelőtlen politikai nyilatkozók sorsa?

    “visszatekintünk minimum az elmúlt hat évtized nemzet romboló tudatos aljas cselszövéseire!!!” – mi legyen a nacionalista Fidesz-Jobbik fasisztoid intézkedések buzgalmáraival? (Trianonra hajazás, kettős állampolgárság eröltetős kapkodás, a határainkon túl élő magyarság igényeinek, és helyzetének felmérése nélkül? Koronatan az alkotmányba ökörség)

    “a “NEMZET ELLEN CSELEKVŐEKTŐL” mielőbb kívánatos megszabadulni!” ? Akkor most szabaduljunk meg Kormány Viktortól, és bandájától?

    Kedves Gondolkodó! Ennyire més sosem gondolkodtunk együtt! FOLYTASSUK!

Itt lehet hozzászólni !