Továbbra is NEM a társadalmi párbeszédre

Csepel.info

Menyhért Péter

Menyhért Péter komolyan vette a társadalmi vitát

Mint arról a Csepel.info beszámolt, 2008. január 8-án társadalmi vitára kérte fel Avarkeszi Dezső és Podolák György csepeli országgyűlési képviselőket Menyhért Péter, a Csepel szigeti Civil Szövetség ügyvezetője. Mivel az egészségügynek nem szabadna pártpolitikai kérdéssé válnia, fontosnak tartom, hogy a párbeszéd ne egy politikai párt rendezvénye legyen – fogalmazott a magát baloldali érzelmű, liberális gondolkodású csepeli választóként meghatározó civil szervezeti vezető.

Avarkeszi Dezső és Podolák György – Csepel két országgyűlési képviselője – január 23-án gátlástalan cinizmussal utasítottak el minden társadalmi párbeszédet. Ha lejár a törvényesen megválasztott Országgyűlés mandátuma, majd jó lelkiismerettel állunk választóink elé. Akkor majd szívesen vitázunk politikai ellenfeleinkkel – fejtették ki, azaz mindenkit politikai ellenfelüknek tartanak, akik szeretnék megismerni a „TB-törvény” tervezetét, vagy kérdéseik, kifogásuk van a törvénnyel kapcsolatban. Pár nappal később a Fidesz két választókerületi elnöke emlékeztette az MSZP-s politikusokat arra, hogy esküt tettek választópolgáraik képviseletére. Ez nem mandátumuk lejárta után kezdődik, hanem addig tart. Az egészségügy helyzetéért aggódók nem politikai ellenfelek, hanem azok, akiket Önöknek képviselniük kell – fogalmaztak.

Az alábbiakban Borka Szász Tamás levelét, és Menyhért Péter, a társadalmi párbeszéd kezdeményezőjének válaszát olvashatják.

Tisztelt Választókerületi Elnök Urak!

A kerületünk lakosságát egyik legjobban foglalkoztató kérdés manapság az egészségügyi reform, amely új döntés előtt van a magyar Országgyűlésben. Csepel két megválasztott országgyűlési képviselője, Podolák György és dr. Avarkeszi Dezső nemrég közleményben fejtette ki érveit a magyar egészségügy átalakításának szükségességéről. Tették ezt kultúrált hangnemben, pártok és csepeli politikusok nevét a szájukra sem véve. Egyértelműen leszögezték, hogy az egészségügyi átalakítás kapcsán nem lesznek partnerek semmilyen politikai gyalázkodásban és sárdobálásban. Ennyit állítottak, nem többet.

Teljes mértékben igazuk van. Azoknak a politikusoknak ugyanis nincs mit mondani, akik arra nem veszik a fáradságot, hogy elolvassák a törvény szövegét. Akik meg sem próbálnak a törvénnyel kapcsolatban szakmai alapon kérdezni, vitázni és jobbító szándékú javaslatokat tenni. Akik nap, mint nap hazugságokat szajkóznak róla, és egy még nem is működő rendszerről ítélkeznek.

A mai valóban rossz és igazságtalan magyar egészségügy problémáira az Önök egyetlen válasza az, hogy minden úgy jó, ahogy van. Pártérdektől vezérelve megakadályoznának minden intézkedést, amivel a gyógyulni vágyó emberek helyzetét javítani lehetne.

Önök közleményükben érvek helyett hetet-havat összehordanak, és Csepel két országgyűlési képviselőjét és polgármesterét rágalmazzák, gyalázzák. A csepeli szocialisták nevében ezt a leghatározottabban visszautasítom!

Uraim! Valóban az egészségünkről, az életünkről van szó. Az egészségügyi reform terén még sok-sok tájékoztatásra van szükség az emberek felé. Ezzel kapcsolatban nem lehet olyan kérdés vagy aggodalom, ami ne lenne jogos, amit ne kellene megválaszolni a csepeli embereknek és egészségügyi dolgozóknak! Képviselőink egyébként részt vesznek a tájékoztatásban, rendszeresen válaszolnak kérdésekre, de nem az Önök diktátuma szerint.

Csepel országgyűlési képviselői a Parlamentben ennek a felelősségnek a tudatában foglaltak állást a magyar egészségügy jövőjét meghatározó kérdésekről eddig is, és teszik ezt ezután is.

Szakmailag megalapozott döntéseikért a csepelieknek tartoznak elszámolással és nem a Fidesz pártközpontnak.

Borka-Szász Tamás
Frakcióvezető

Kedves Borka-Szász Tamás frakcióvezető; csepeli MSZP

Civil válasz a Csepel újságban megjelent nyílt levelére.

Őszintén sajnálom, hogy elvakult pártdühük miatt, nem kellően körültekintően nyilatkoznak Önök, pártpolitikusok.

Sajnos, nem járt eléggé utána annak, hogy az Avarkeszi-Podolák Nyilatkozat miről is szól valójában. Elvakult dühe, mellyel a csepeli szocialisták nevében kijelent, nem ért célba, mert a két parlamenti képviselő nyilatkozata a magyar demokrácia szégyene!

Neveletlenségük egyértelmű bizonyítéka, hogy többszöri, tiszteletteljes választópolgári felkérésre, 16 nap után egy ilyen nyilatkozatot tettek közzé.

A tisztelt képviselő urak tévedésben vannak: ők az emberek szócsövei csupán; nem királlyá koronáztuk őket!

A képviselők nem kulturált, tárgyszerű közleményt hoztak nyilvánosságra, hanem lenéző és a választóik bizalmát semmibe vevő propagandista szöveget írtak, mellyel megtagadták a társadalmi párbeszéd lehetőségét.

Természetes, hogy nem írtak politikusokról, mert felkéréseimben semminemű pártpolitikának helye nincsen, így nehéz is lett volna erre hivatkozni.

Nem politikai sárdobálásra szólt a felkérésünk, hanem egy európai stílusú, nyilvános társadalmi párbeszédre.

Ön azt írja: “Ezzel kapcsolatban nem lehet olyan kérdés vagy aggodalom, ami ne lenne jogos, amit ne kellene megválaszolni a csepeli embereknek és egészségügyi dolgozóknak!”

Én ezt örömmel fogadom, és ezért elvárom, hogy ott legyen a február 2.-i társadalmi párbeszéden!

Ön azt írja: “Szakmailag megalapozott döntéseikért a csepelieknek tartoznak elszámolással és nem a Fidesz pártközpontnak.”

Igen, a felkérésem éppen erről szólt!!!

Mellékelem az ügyben keletkezett dokumentumokat – az Ön alaposabb tájékoztatása érdekében.

Üdvözlettel:

Menyhért Péter
választópolgár és civil vezető

6 hozzászólás “Továbbra is NEM a társadalmi párbeszédre” bejegyzésre

  1. atata szerint:

    T Borka Szász Tamás!

    Önnek valóban igaza van! Azoknak a politikusoknak valóban nincs mit mondjanak “TB” törvényről akik azt nem olvasták. Nyilván jeles párt társai akiket oly vehemenciával véd meg a jobboldali inzultustól szintén a nem olvasok közé tartoznak. Ezért nem válallják, a választó kerületi civilek kezdeményezését. Én sem vitatkozok olyanról amit nem ismerek.
    De cáfoljanak, meg ha valóban ismerik a törvényt, majd másodikán. Hiszen vannak olyanok akik nem politikusok, a törvény rendelkezésre álló változatát ismerik, sőt esetleg azt az alternatív másik törvényt is, amelyet a civilek több fórumon próbáltak a parlament elé juttatni, de csak a Fidesz segítségével sikerült azt megtenni, a szikla szilárd ellenállás miatt.
    A kultúrált hangnemről csak annyit, a bicska nyílt ki a zsebemben, -így kell a választókat finoman elhajtani a ….. melegebb éghajlatra.
    A VÁLASZA MELLESLEG TELE VAN PÁRTJÁNAK UTÓLÉRHETETLEN NAGYKÉPŰ ÉNMINDENTJOBBANTUDOK , TIPEDIGHÜLYÉKVAGYTOK SÉMÁIVAL.
    Lehet, hogy a másik oldalon, lehet hogy a civilek közt is vannak felkészült koponyák ?- vagy ez kizárt?
    Néhány ilyen vitán már részt vettem, de minden szoci, vagy liberális politikustól érvelés helyett csak és kizárólag, demagóg párszlogeneket sikerült hallanom. Mikor aztán szép csendben összeomlott az általuk képviselt álláspont mi volt a válasz ? “Én ehhez nem értek , de gazdasági érdek ez a törvény”. De kérdezem én -kinek a gazdasági érdeke mafla politikus urak?
    Még valami tán meg kéne kérdezni azokat a szoci szinpatizánsokat akik az Antal házaspár népszavazási gyűjtőíveit aláírják, miért teszik- talán még sincsenek azonos platformon?

  2. Csepeli Galvániszap szerint:

    Szánalmas és megalázó még olvasni is ezt az erölködést. Azért szavazzák meg a törvényt, mert attól félnek, hogy különben Gyurcsány megbukik. Ez az egyetlen ok, csak ez rosszul hangozna egy társadalmi vitán. Maga a törvény lehetőséget nyújt arra, hogy az eddiginél sokkal több helyen szivároghasson a közpénz a haveroknak, és az eddiginél sokkal több baráti cég és pártkatona kaphasson igen-igen jól fizető munkahelyet és FB-posztot: nagy kaland, nagy előrelépés!

  3. Bubus szerint:

    Gyurcsánynak most a párton belül nagy szüksége van a támogatottsága növelésére. Miért nem lehet megérteni, hogy ha Gyurcsánynak ez személyes érdeke, akkor igenis közpénzből kell finanszírozni újabb munkahelyeket és busás nyereséget a pártkatonáknak? Miért gondolja azt az ellenzék, hogy mindezt Gyurcsány pénzéből kellene megtenni, ha egyszer ott van a közpénz is? Mi maradna neki öregkorára, ha ezt a saját vagyonából fedezné? Ha egyszer Gyurcsány bácsi öröméről és hatalmon maradásáról van szó, akkor Podoláknak és Avarkeszinek igenis meg kell szavazni a TB-törvényt. Punktum. Erről nem lehet vita, akinek társadalmi párbeszédre van szüksége, menjen a kozosencsepelert.hu-ra és ott fejtse ki, hogy kivel randizott a hétvégén.

  4. DFK szerint:

    Hát persze, hogy nem állnak le vitázni. Kiderülne, hogy a választóikra tesznek magas ívből. Sőt, kimondottan ellenük tesznek. S ez a válaszukból ki is derül. Azt ne csodálkozzanak, ha 2010-ben a választókkal valaki megismerteti, mit mondtak 2008-ban.

  5. Levente szerint:

    https://www.magyarorszag.hu/kapcsolat/parbeszed/tema.html?topicid=1968

    Társadalmi párbeszéd:
    Királyerdei Művelődési Ház Színházterme,
    2008. február 2. (szombat), 13 és 17 óra között.

  6. KunSzT szerint:

    Kedves Atata!
    Egyetértve avval, amit írtál, azaz hogy illene már végre 20 év demokrácia után egy “normális” társadalmi vitát lefolytatni, mégis kell egy kis helyreigazítást tennem.
    Szerintem az Albert (és nem Antal) házaspár gyűjt a népszavazási kérdéseire aláírásokat.

Itt lehet hozzászólni !