Aki nincs velük az ellenük – még rosszabbra cserélnék a rosszat?

Csepel.info, Csepel.hu

Magyar egészségügy
Megszünteti a hálapénzt – mondták ezt a vizitdíjról is

Cinikus közleményt adott ki szerda reggel Podolák György és Avarkeszi Dezső, Csepel két MSZP-s parlamenti politikusa. Bár az egészségügyi „reform” óta tovább – sok helyen a tízszeresére – növekedett a hálapénz mennyisége, egyre hosszabbak a várólisták és egyre nagyobb a káosz, a politikusok most ismét a hálapénz megszüntetésével, igazságosabb és jobb rendszer kidolgozásával kábítják a csepelieket – akiknek persze nem kötik az orrára, hogy pontosan miről van szó. Ezért közleményben hozták nyilvánosságra, hogy megszavazzák a társadalom döntő többsége, még az MSZP-hez közel álló szakszervezetek számára is elfogadhatatlan „TB-törvényt”.

„Ha lejár a törvényesen megválasztott Országgyűlés mandátuma, majd jó lelkiismerettel állunk választóink elé. Akkor majd szívesen vitázunk politikai ellenfeleinkkel.” – írja mérhetetlen cinizmussal Avarkeszi Dezső és Podolák György. Ők csak tudják. A jogi és az MSZMP pártiskolai (foxi-maxi) végzettség feljogosítja őket arra, hogy a vitának még a lehetőségét is elutasítsák azokkal, akik az egészségügyben dolgoznak, és pontosan tudják, hogy a törvénytervezet elfogadása hová taszítja a magyar egészségügyet és társadalmat.

Azaz: társadalmi vita nincs, aki vitázna, elmondaná a véleményét, az politikai ellenfél. Ők majd akkor vitáznak, ha már a bebetonozott törvényen nem lehet változtatni. Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a dübörgő Pannon Puma és a „nagyajólét” két csepeli prófétájának közös közleményét.

Csepel.info

Podolák György és Avarkeszi Dezső közleménye:

Tisztelt Csepeliek!

Megszavaztunk egy törvényt, mert úgy gondoljuk, hogy Magyarországon nem működik jól az egészségügy.

Megszavaztunk egy törvényt, mert nem tartjuk helyesnek, hogy jobb ellátást kap egy budapesti, mint egy kis faluban élő, hogy jobb ellátást kap egy Rózsadombon lakó, mint egy csepeli ember.

Megszavaztunk egy törvényt, mert az orvosra és a betegre nézve egyaránt megalázónak tartjuk a hálapénz rendszerét.

Olyan törvényt szavaztunk meg, amely együtt nyújtja a választás szabadságát és az összetartozás biztonságát.

Egy biztosító, több pénztár – ebben a mondatban foglalható össze az egészségbiztosítási rendszerünk új modellje. Az egészségügy finanszírozása a jövőben is az egységes nemzeti kockázatközösségen alapuló, szolidaritáselvű, kötelező társadalombiztosítás keretében történik. A jövőben is biztosított lesz mindenki, aki eddig az volt – vagy azért, mert járulékot fizet, vagy azért, mert az állam fizeti a járulékot helyette (gyerekek, idősek, munkanélküliek, stb.)

A biztosítás – mint eddig, a jövőben is – kötelező lesz, a biztosításból kizárni, a jövedelemarányos járulékát egyénileg emelni senkinek nem lehet. Az egyén kora, neme, lakóhelye, vagy egészségi állapota alapján a biztosítottak között nem lehet különbséget tenni, mindez nem befolyásolhatja a járulék mértékét.

Az új rendszerben egyetlen magyar állampolgár sem maradhat a másikéval egyenértékű biztosítás nélkül.

Marad az egységes, nemzeti egészségbiztosítás, amelynek mindannyian, kötelezően a tagjai leszünk, de a magántőke bevonásával megalakulhatnak egészségbiztosítási pénztárak, amelyek versenyeznek majd értünk.

Mi akár évente válthatunk pénztárat, ha úgy látjuk jónak, de a pénztárak soha, semmilyen indokkal nem utasíthatnak el, vagy zárhatnak ki egyetlen biztosítottat sem.

Az új rendszerben többet kapunk ugyanannyiért: megkapjuk a választás szabadságát, de mindannyiunk számára megmarad a közösség nyújtotta biztonság is.

Megszavaztunk egy törvényt és ezért a legkülönfélébb támadások érnek bennünket. Volt akinek a házára Molotov-koktélt dobtak, volt akinek ablakán belőttek, sokan közülünk gyanús port tartalmazó levelet kaptak. Fenyegettek sztrájkkal, aláírásgyűjtéssel, tüntetéssel, polgári engedetlenséggel. Felhívták az embereket, hogy gyakoroljanak nyomást képviselőikre, zaklassák őket, szervezzenek lakossági fórumnak álcázott számonkérést.

Mi ebben nem leszünk partnerek. Ha lejár a törvényesen megválasztott Országgyűlés mandátuma, majd jó lelkiismerettel állunk választóink elé. Akkor majd szívesen vitázunk politikai ellenfeleinkkel.

Addig tesszük a dolgunkat.

A köztársasági elnök úr visszaküldte a törvényt a parlamentnek. Érveit megfontoljuk, ha szükséges azok alapján módosítunk. Utána pedig legjobb meggyőződésünk szerint szavazni fogunk.

Dr. Avarkeszi Dezső és Podolák György

21 hozzászólás “Aki nincs velük az ellenük – még rosszabbra cserélnék a rosszat?” bejegyzésre

  1. csepeli szerint:

    Helló!

    A népszavazás= 0 lesz, a nép ismét beszopja a heti hetesből és egyéb adásokból a szart. Elnézést a kifejezésért de ez az igazság.
    Minap láttam egy kék párt plakátot. ‘Nem’-re buzdítanak azzala szöveggel, hogy Az egészségügyben minden a legnagyobb rendben van .
    Most sírjak vagy nevessek ennek láttán?

    csepeli

  2. Bubus szerint:

    Akinek társadalmi vita kell, menjen a Közösen Csepelért honlapra, és mondja el kivel randevúzott, hol született kisbaba, mert ezek sokkal fontosabb dolgok, mint az egészségügy. De előbb adja meg pontosan az adatait, hogy aztán a jó lelkiismerető politikusok ne sokat keresgessék a közpénzből fizetett kampányanyagaikkal!

    Apropó, a csepeli galvániszap elviteléért miért nem szóltak egy árva mukkot sem ezek a politikusok? Miért szavazták le, hogy Csepel felett kevesebb repülő menjen éjszaka? Miért nem tettek semmit a Kis-Duna part megmentéséért? Miért kampányszökőkutat építettek utak, parkok, gerincút és csatornák helyett?

  3. morzsi szerint:

    Azt, hogy az egészségügy nagy szarban van senki nem vitatja!

    Mi a garancia arra, hogy ez a sehol máshol nem működő összvér,vagy inkább gnóm rendszer hatástanulmányok nélkül, többpárti elfogadottság nélkül, társadalmi elfogedottság nélkül működni fog?

    Miért a “pénzes” részhez nyúltak hozzá? Miért nincs érdemi párbeszéd?

    Tegnap láttam a Lendvait a Napkeltében. Azt mondta, hogy nem több biztosító lesz, hanem több pénzkezelő. Minek? Rendesen kéne végezni a munkájukat az Egészségbiztosítóban több millióért tespedő főnököknek!

    Az hogy lehet, hogy maga az állam a a legrosszabb befizető? Ezen kéne változtatni, nem az általunk befizetett pénzeket eladni!

  4. Bubus szerint:

    Több pénzkezelő, több zseb. Ezért. A TB-kassza ugyan nem képes kielégíteni az égészségügy jelenlegi rendszerét, de hatalmas pénz, ahonnan nagyon sokat lehet zsebre tenni.

  5. Rocky Bilbao szerint:

    Nem hiszem el, hogy 2008-ban ilyen és hasonló kijelentéseket számonkérés nélkül meg lehessen tenni

  6. jani szerint:

    Számomra a pofátlanság teteje, hogy a csepeli országgyülési képviselők, a csepeliek által kezdeményzett fórumra nem mennek el. Mit képzelnek ezek magukról ? Remélem a csepeliek nem felejtik el ezt a szép tetett, ha majd kopogtatnak, és a szavazatokért kuncsorognak. Túl nagy embereknek képzelik magukat. Én is úgy tudom ,hogy több csepelt érintő kérdésben is a csepeliek érdekei ellen. szavaztak. Gyurcsány azt mondta a törvényt megszavazók bátrak, Én meg azt mondom, vakok és süketek. Egyébként senki nem mondta, hogy a mai egészségügy igy jó ahogy van. Változtatni kell de nem ilyen eszement módon !

  7. DFK szerint:

    Mit is várhatttunk a 2 nevezett gazembertől? De ne gondoljuk, hogy a csepeliek nem kolomp szava után fognak bégetve menni. Itt, ha egy széklábat tesznek ki szegfűvel, akkor ezt választják az emberek. 2010 is Podolák és Avarkeszi lesz a befutó, mert mégiscsak elvtársak.

  8. Morzsi szerint:

    Jól látom, hogy nem látom a másik oldal ésszerű magyarázatát, ellenvéleményét?

  9. atata szerint:

    Kedves Morzsi jól látod, hogy nem látod! Még az idejáró másikoldali vélemény nyilvánítok sem annyira demagógok, mint vezető csepeli elvtársaik- vagy őket nem tanították meg a szajkózandó propaganda szövegre. P. és A. elvtársak szövegét mintha valahol már hallottam volna, vagy netán olvastam? vagy láttam? , de lehet hogy a csatornából folyt? Tapasztalatból tudom, hogy nincsenek érvek, tehát nem lehet vitatkozni, véleményt ütköztetni velük, csak a “felsőbb rendű” szlogenjeikkel hengerelnek le mindenkit.
    Kérdés, hogy lehet e egy törvény jó ha olyan hitelüket vesztett személyek neve fémjelzi, mint Jan Palackyé-a szlovákiai bül-bül hangú előénekesé aki itt vidáman dalolt itt a törvény nagyszerűségéről, miközben otthon nála az általa gyártott válalkozat szépen bedőlt. Itt trillázott a mi parlametükben miközben Szlovákiaban (napra pontosan akkor) leállították a vizítdíj fizetést, a kórházi napidíj beszedést, a kórház privatízációt, és a kezdő 17 helyett márcsak 4 biztosító működött. (akik nem dőltek be állami garanciával üzemelnek tovább jelenleg.)
    A másik a mi nagyszerű Mihályi Péter nevű polihisztorunk, aki szerint sehol európában nincsenek falvak, és azok különben is feudális anankrónizmusok.
    Másik a fő érv, hogy az egészségügyben nincs pénz, mindig az államnak kell pótolnia- nézzük már meg miért is kellett a másik minta államnak Hollandiának felvenni hatalmas összegű EU-s kölcsönt a kiegyenlítő kassza hiányát fedezendő? Csak tán a valóban legkorszerűbb privatizált rendszer sem működik állami támogatás nélkül?
    Hát csak ennyi házi feladat a fenti vezéreinknek, és ha valóban vitatkozni óhajtanak akkor tán most kéne , most még időben, mert nem esküszöm , hogy későbben majd nyugodtan tudnak aludni, legalább is ha a lelki ismeret legkisebb szikrája is szorult beléjük.
    Bár ha végig megyünk az utcán és látom a romlást és a hajléktalanok tömegét….

  10. […] olvastuk a minap megjelent közös közleményüket, melyben hamis indokokkal minden társadalmi párbeszédet elutasítanak a „TB-törvény” […]

  11. infós szerint:

    A Podolák testvérek politikai tevékenységét nem minősítem. De az egészségügyi törvény körüli siránkozás is idegesítő. Aki volt kórházban az elmúlt években, és nem feltétlen látogatóként, jól tudja, hogy nagyon gáz az egész rendszer. És nem javul. Na most aki akar az várjon tovább a csodára 🙂
    Én nem tudom hogy jó-e a törvényjavaslat. Szerintem inkább a kórházakat kellene privatizálni (megintcsak: aki volt *több* kórházban az tudja miért, a többiek úgyse értik), de nem én leszek aki törvényjavaslatot gyárt. Amúgy Horváth Ágnes sem hiteltelenebb számomra mint a tipikus fősodorbeli politikusunk vagy orvosi lobbink… Sőt. Csinál valamit, jól elszúrja, aztán mintha megpróbálná kijavítani. Ez jobb (kevésbé rossz) mint amit a jelenlegi katasztrofális politikai elitünktől megszoktam…
    Azt tuti nem fogom megszavazni, hogy ami 50 évig rossz volt, az maradjon ugyanolyan.
    Amúgy ha valaki értelmes vitát akar akkor minek Podolákot hívja meg, miért nem valakit az eü. minisztériumból? Mi sülne ki abból ha eljönne Podolák?

  12. Morzsi szerint:

    T. infós

    A kórházakról hol volt szó?
    A pénzek ismételt eltulajdonításáról van szó!

    A vizitdíjtól jobb lett az ellátás? Miért kell még több pénzt befizetnem a levont járulékaimon túl? Fizessék be a többiek után is! Legfőképpen az állami cégek dolgozói után!
    A vizitdíj, a várólista, a kórházbezárások, a műtéti limitek jelentik a reformot? Ez miért jó nekem?

  13. Feca szerint:

    Új Magyarország.

    1. Európában van egy ország;
    2. Ebben az országban van egy város;
    3. Ebben a városban van egy ház;
    4. Ebben a házban van egy kislány;
    5. Ennek a kislánynak:

    – bezárták az iskoláját,
    – az anyukáját kirúgták a munkahelyéről,
    – az apukáját leszázalékolták, mert kilőtték a szemét a rendőrök,
    – a közeli kórházat megszüntették,
    – a városba vezető vasutat felszámolták.
    – az öccsét megkéselték az mp3 lejátszójáért.
    – a nagymamája meghalt, mert a betegszállító nem tudott érte időben kimenni.

    Ez az új Magyarország. Ha nem tetszik, el lehet menni!

  14. infós szerint:

    Morzsi: ezektől a paciensnek rosszabb lett, tiszta sor (bár a kórházi kaja tényleg jobb lett). Cserébe 10 év óta először többlettel zárt az tb. Eltekintve persze az előre betervezett csekélyke kb. 800 milliárd állami támogatástól.

    Javulni a helyzet csak akkor fog ha tényleges verseny lesz. Persze ha nem látszatversenyző monopolszolgáltatók vannak és nem lekenyerezhető politikusok és korrupt felügyeleti szervek. Hát nálunk egyik feltétel sincs meg, de elég rossz a helyzet ahhoz hogy talán még ennek ellenére is valamit javuljon az eü. És 10 év múlva, mire sok toldozgatás foldozgatás után tényleg lesz valami hatása ennek a reformnak, addigra már csak elsülyed ez a mostani katsztrofális vezető garnitúra is.

  15. DFK szerint:

    Infós!

    De hát itt semmilyen verseny se lesz.

  16. Morzsi szerint:

    Infós!

    Őszintén szólva leszarom, hogy mennyi többlettel zárt az eb., mert sajnos ha bizonyos vizsgálatokra hónapokat, netán éveket kell várni, mire kiderül mi a bajod nem biztos, hogy meg tudnak gyógyítani!

    Hat éve fél év kellett ahhoz, hogy kezdeti jelektől a műtétig eljutottam úgy, hogy volt benne nyári szabadságolás és egy félre diagnosztizálás.
    Leírom a folyamatot, kíváncsi lennék rá, hogy most mennyi időbe tellne

    Észlelés: dudor a nyakon, beutalás gégészetre
    Gégészet: elküld ultrahangra, megállapítja, hogy nem hozzá tartozik, vissza a háziorvoshoz
    Háziorvos beutal pajzsmirigy szakrendelésre
    Megnéz egy kontár, szerinte semmi
    Keresgélés másik orvos után
    Másik orvos vizsgálatok, plusz vizsgálatok kiírása
    Nyeléspróba, izotópos vizsgálat, szövettan
    Szövettan nem jó, táviratban értesítenek
    Szakorvos továbbküld a Kék golyó utcába
    Sebészeten megbeszélés, egy hónap múlva műtét
    Ez alatt az idő alatt a borsó nagyságú daganatom diónyivá nőtte magát (a méretre utaló metaforákat a vizsgáló orvosok írták le).

    Tényleg úgy gondolja, hogy ezzel a mostani “kórházreformmal” lerövidül ennek a folyamatnak az ideje?
    Tényleg úgy gondolja, hogy kórházak forrásmegvonásával felgyorsítják a diagnosztizálási és kezelési időket?
    Tényleg úgy gondolja, hogy a hálapénz ezektől az intézkedésektől meg fog szűnni? Szerintem csak többet kell fizetni, mert majd a várólistákon is előre vásárolják magukat azemberek.

    Azt a 800 milliárd állami támogatást nem igazából hiszem. Mármint azt, hogy az teljes mértékben támogatás. Annak a pénznek egy jó része az állami cégek által be nem fizetett járulék!

  17. mazdon szerint:

    Hé, országgyülési képviselők, álljon meg a menet, mert hátrafelé haladunk!
    Mo. nem Rt, ahol a tulajdonos elnök-vezérigazgató -szakszervezeti segédlettel- azt csinál az alkalmazottakkal, amit akar. Ha a lesajnált publikum kérdez, akkor arra válaszolni kell. Itt és most. Ehhez kis segitség:
    1.) Van egy adott TB kassza, amely a publikum tulajdona (hogy önök is értsék), amely összege nem fog nőni. Ellenben lesz 22 biztositó irodaház-zal, vezérigazgatóval, aligazgatókkal, titkárságokkal, felőgyelő biz-gal, igazgató tanáccsal stb. Minden ig.-nak A6-os jár, (le ne maradjunk a főnöktől). Mivel félünk a publikumtól ennek páncélozottnak kell lennie.
    2.) Az 1.) pontban létesitett intézményeket a publikum közös kasszájából fedezik. (Miért? Ilyen a törvény, amelyet önök elfogadtak: management jogok.)
    3.) A biztositók évi fenntartási költségeit a publikum kasszája fedezi (4%, azaz 60 Mrd.)
    4.) A biztositók profitot is kivesznek -szerény leszek-: 3%, azaz 45 Mrd.
    Kérdés: a.) Hány lélegeztető berendezés ára a 3.) és 4.) poz. tétele?
    b.) Ha évi 100 Mrd elfolyik a kasszából, ki fedezi, és miért?
    c.) Ha a kisérlet pénzügyileg nem jön be, mi lesz a beteg
    publikummal? Ki fog, és kiért “versenyezni”?
    d.) Mi lesz Pistike beteg, öreg szüleivel?
    Képviselők! Egyetértek abban, hogy az eü. tavaly április elötti állapota is már rossz volt, és hála az eü-ben dolgozók emberfeletti munkájának a rendszer még üzemelt. Azóta csak balhé van… lesz… Mit tesznek önök? Gombot nyomnak és hallgatnak, mint már oly sokszor…

  18. Morzsi szerint:

    Még egy pár kérdés:

    Az eladásból befolyt pénznek mi lesz a sorsa?
    Mi a biztosíték arra, hogy nem kell ezekbe a magánosított pénztáraknak a kölcségvetésből pénzt adni, úgy mint hajdanán a szegény bankoknak?
    Vajon, ha a cégem nem fizeti a járulékot kit büntetnek meg? Kapok ellátást, ha tőlem levonják, de nem utalják tovább?

    Remélem ezt a pénzlenyúlási törvényt elutasítják és végre tényleg az egészségügyet próbálják megreformálni! (erre sajnos nem sok esélyt látok.)

  19. Klári szerint:

    Mérhetetlenül cinikus ez a közös levél! Alaposan lenézi a csepelieket, az őket megválasztó embereket félrevezeti, és hülyének nézi. Az egész pártjukkal együtt méltatlanná váltak a képviselőségre.

    Igen nagy hiba az alkotmányban, hogy nincs visszahívás, gyakorlatilag 4 évig bármit csinálhatnak – most pl. merőben mást, mint amit ígértek! Jellemtelen dolog, és felelniük kell a nemzetrontásért!

  20. kokika szerint:

    Avarkeszinek, és Podoláknak süljön le a képéről a bőr, mert nem mernek a választóik elé állni. Eladni, kisemmizni csepelt, amíg lehetőség van rá. Ebből már kaptunk bőven. Kíváncsi lennék a bankszámlájukra.

  21. admin szerint:

    kokika, két mondatot kihúztunk. Keményen lehet írni, de az már nem az volt. Annak semmi értelme.

Itt lehet hozzászólni !