Szerdán temetik el Szárkiszján Ádámot Jerevánban

Csepel.hu

Augusztus 7-én, szerdán, magyar idő szerint délelőtt fél 10-kor temetik el Örményország fővárosában, Jerevánban Szárkiszján Ádámot, a Csepeli Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnökét, aki 63 éves korában, július 23-án hunyt el – közölte érdeklődésünkre felesége, Szárkiszján Ádámné, aki két közös gyerekükkel már Jerevánban tartózkodnak.

Szárkiszján Ádámtól az örmény apostoli egyház szertartása szerint vesznek végső búcsút.

Szárkiszján Ádám 1961. október 14-én született Jerevánban, 1994-től magyar állampolgár. 1979-1984 között a Jereváni Komitasz Zeneművészeti Főiskola hegedű tanszakán szerzett diplomát. 1984-1988 között a Jereváni Állami Zeneiskola hegedű tanára, a Jereváni Kamarazenekar tagja. Egy örmény zenekar hegedűművészeként 1985-ben járt Magyarországon, amikor megismerkedett Csepelen élő feleségével. „Ő akkor a katonai szolgálatát teljesítette, én pedig érettségiztem. Nem tudott magyarul, de mind a ketten értettünk oroszul. Majdnem három évig leveleztünk, amikor szüleim meghívták Ádámot egy hónapra 1987-ben, s akkor ő megkérte a kezemet. Rá egy évre összeházasodtunk, s elhatároztuk, hogy Csepelen fogunk élni” – mondta Szárkiszján Ádámné.

Szárkiszján Ádám 1988-ban települt át véglegesen Magyarországra. 1989-1990 között a Hunfalvy János Kéttannyelvű Külkereskedelmi, Közgazdasági SZKI orosznyelv tanára, az iskolai zenekar vezetője volt. 1990 és 1997 között a Csepeli Fasang Ádám Zeneiskola hegedű tanára, 1989 és 1990 között a Tóth Aladár Zeneiskola hegedű tanára. 2003-ban az ELTE-n végzett tolmács/fordítóként örmény-magyar és magyar-örmény nyelveken. 1995 óta a Csepeli Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, 2002 és 2006 között az Országos Örmény Önkormányzat alelnöke, 2007 és 2011 között elnöke.

Fő tevékenysége volt Csepelen, fővárosi és országos szinten is az örmény kultúra terjesztése, kulturális programok rendezése, szervezése. „Ádámnak először magyarul kellett megtanulnia, de elég gyorsan elsajátította. Közben én és két gyerekünk is megtanult örményül. Budapesten az Orlay utcában található Örmény Katolikus Templom a magyarországi örmény közösség központi helye. Ádám fontosnak tartotta az örmény vallás és nyelv ápolását. Számos örmény történelmi témájú filmet fordított le magyarra, amelyeknek én voltam a narrátora, s amelyeket az örmény kulturális központokban vetítettek le nagy sikerrel. Minden évben hazautazott Jerevánba, ahol bátyja és nővére él. Amikor kiderült, hogy súlyos beteg, maga kérte, hogy Jerevánban temessük el.”

Cs. A.

Csepel.hu

 

Itt lehet hozzászólni !