Faültetés és őrtűzgyújtás Csepelen

Csepel.hu

A Közösen Csepelért Polgári Egyesület tagjai az őrtűzgyújtás előtt tíz darab kőrisfát ültettek el a Dunadűlő út 17-19. számú házzal szemközti területen, egy platánfát pedig a Daru-dombon, az országzászló közelében helyeztek el a földben.

A fákat az Érted Teszem Alapítvány ajánlotta fel. Az őrtüzet Borbély Lénárd polgármester és a Gyergyóremetéről származó Balázs Fülöp Emese, az Érted Teszem Alapítvány elnöke gyújtotta meg.

Az Érted Teszem Alapítvány nem először tesz felajánlást a csepeli önkormányzatnak. A nemzetközi alapítvány a világ több országában nyújt segítséget. Célja a hátrányos helyzetű települések, régiók támogatása és fejlesztése fenntartható módon.

Borbély Lénárd beszédében utalt rá, hogy legalább ezer fát akarnak elültetni Csepelen, s a mostani fásítás ennek a törekvésnek a része. A nyári viharokban mintegy ötszáz fa pusztult el a kerületben. Köszönet az alapítványnak, hogy segítséget nyújt a zöldebb környezet megteremtéséhez. Csepel az elsők között csatlakozott a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezéséhez, az őrtűzgyújtáshoz, amely Székelyföld autonómiaigényének kinyilvánításáról szól. Először 2015-ben lobbantak fel a Székelyföld határait jelző őrtüzek, amelyekkel a régió közössége az autonómiaigényét kívánta a Székely Nemzeti Tanács felhívására kinyilvánítani. Akkor 68 peremtelepülésen, összesen 180 máglya világította ki Székelyföld 750 kilométeres határát. Székelyföld autonómiája, a székelyek szabadsága minden magyar közös ügye. Az anyaország polgárai nem feledkeznek meg a határainkon túl élő honfitársainkról, akik egy békediktátum következményeként kényszerűségből élnek más országokban. Sokan vannak Csepelen, akiket nemcsak szűkebb lakókörnyezetük, hanem a Kárpát-medence jövője is foglalkoztat. Az őrtűzgyújtás kiállás értük és minden magyarért, akik a világban élnek. A polgármester az ünnepség szervezéséért köszönetet mondott a Csepeli Városgazda Zrt. és a Csepeli Városkép munkatársainak.

A jelenlévők elénekelték a magyar és a székely himnuszt. Ezt követően Barkó Laura, a Fasang Árpád Zeneiskola énektanára elénekelte a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország című ismert dalt.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !