Tanári pályától a sportszervezésig

Csepel.hu

22 éve foglalkozik utánpótlásneveléssel Hajdu Imre, a hangsúlyt a birkózásban a technikai képzésre helyezi, ugyanakkor a Kazinczy Ferenc Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskola testnevelő tanára is.

Arra törekszik, hogy az új tehetségek révén továbbra is kiemelkedő eredmények születhessenek a csepeli birkózásban.

„A gyerekkoromat Lőrincen, majd Kispesten töltöttem. A Testnevelési Egyetemen végeztem 1995-ben. Az Egri Tanárképző Főiskolán kaptam állást, de hirtelen megszűnt a helyem, így gyorsan másik munka után kellett néznem. Négy iskola címét kaptam meg, köztük volt a Mátyás Király Általános Iskola is, ahol 2008-ig dolgoztam. Így kerültem Csepelre. 26 éve élek a kerületben, szeretem. Mindig jó helyeken laktam, a Kapos utcában, aztán Cirmos sétányon és egy jó ideje Királyerdőben. 2010 óta dolgozom a Kazinczyban. Németi László testnevelő tanár helyére érkeztem, hisz a cél az volt, hogy nyugdíjazása után olyan ember vegye át a stafétabotot, aki tovább tudja vinni a szellemi örökségét. Hosszú évekig a testnevelési munkaközösség vezetője is voltam. Az elmúlt negyven évben a Kazinczyt Budapest öt-hat legjobb iskolája között tartják számon sport tekintetében. Ezt a nívót, színvonalat meg kell tartanunk. Ezért van nálunk a képesség szerinti csoportbontás. Egyrészt fontos a tehetséggondozás a versenyeztetés, ami az egyik fő irányvonalunk itt, másrészt pedig emelt óraszámban első osztálytól mindenhol testnevelő tanár tartja a testnevelés órákat.”

Birkózás: a kezdet

„Apukám, id. Hajdu Imre birkózó volt, majd a kötöttfogású válogatottat edzette, dolgozott az MTK-ban, a Vasasban és a Bp. Honvédban, így nem tudtam, de nem is szerettem volna kikerülni ezt a sportot. Tíz éves koromig tornáztam, utána kezdtem el birkózni és egészen a főiskola első évéig versenyszerűen űztem. Voltam magyar bajnok és bekerültem az utánpótlás válogatottba, világversenyen viszont nem indultam. Mivel az egyetemen nappali tagozatos voltam, feszített volt a tempó, így döntenem kellett: versenysport vagy tanulás, én az utóbbit választottam. Közben elkezdtem birkózó edzősködni és teniszt is oktattam gyerekeknek” – meséli Imre.

Ugyanakkor a sportszervezés már a főiskolai évek alatt elkezdődött az életében. A Budapest Sportiroda külsős dolgozója lett, sokáig ő építette a maratonok, félmaratonok útvonalát, versenyeket szervezett, de a kerületi diákolimpiai versenyek, sportnapok lebonyolítása is az ő munkáját dicséri. Jelenleg önkormányzati sport koordinátori feladatokat is ellát, kapcsolatot tart az önkormányzat, a testnevelő tanárok és a munkaközösség között, a versenyekkel kapcsolatos feladatok irányítását végzi.

Újra az edzőteremben

Imrét 2001-ben megkereste a Csepeli Birkózó Club és kérték, legyen edző. 2008-ban Gulyás Zoltánnal létrehozták a Csepeli Amatőr Birkózó Iskolát (CSABI), ami egészen 2014-ig működött. A klub beleolvadt a Pénzügyőr SE-be, amellyel 2018-ban csapatbajnokságot nyertek az extraligában, saját nevelésű sportolókkal. Aztán 2020-ban visszatértek a Csepeli Birkózó Clubhoz, amelynek Imre, azóta is vezetőedzője. Jelenleg a Csepeli BC-ben 40-45 utánpótláskorú gyerek birkózik, akik rendszeresen járnak edzésre. Imre személyesen a serdülő korosztálytól felfelé irányítja a közvetlen szakmai munkát, elsősorban a kötöttfogású birkózókét. „Két korosztály van, akik hozzám köthetők. Az egyik a 1997-98-as korosztály, onnan sok utánpótlás válogatott versenyző került ki, de a felnőtt válogatottban sajnos már nem maradtak meg.

A másik, pedig az 1994-95 -ös születésűek, közülük ketten a mai napig is a felnőtt válogatott tagjai. Az egyikük Szilvássy Erik, aki most is a Csepeli BC felnőtt birkózója, Európa-bajnoki bronzérmes, U23-as világ és Európa- bajnok, egyetemi világbajnok. Erik idén súlycsoportban, a 82 kg-ban próbál érmet szerezni a világbajnokságon, amire minden esélye meg is van. Ideális edző- versenyző kapcsolat van közöttünk még így 16 év után is. A másik pedig a Fritsch Róbert, aki felnőtt Európa-bajnok, de ő most már a Bp. Honvéd versenyzője.”

Bár Róbert már nem erősíti a csepeli klubot, Imre a mai napig a háttérből segíti őt, az évek alatt erős bizalmi kapcsolat alakult ki kettőjük között. „Amire igazán büszke vagyok, hogy tényleg, világszinten is eredményes sportolókat sikerült nevelnünk, az egykori CSABI-s csapat a mai napig együtt van, lejárnak edzésekre, összejárnak, rendszeresen találkozunk. Nemcsak edzőjük voltam, kicsit az apukájuk is, mindig fontos volt, hogy tanuljanak, vigyék valamire az életben, sokan egyetemet végeztek, értékes emberek lettek. De nagyon büszke vagyok a gyermekeimre is. Az első házasságomból két felnőtt lányom van, Kinga és Enikő, ők a testnevelő tanári pályát választották. Második házasságomból, pedig két kisebb lányom is született, Dorina és Míra, jelenleg a Szárcsa iskolában tanulnak, mindketten versenyszerűen sportolnak. Feleségem szintén pedagógusként dolgozik a kerületben. Minden hétvégén vannak versenyeink, de júniustól augusztusig kicsit nyugodtabb időszak jön. Nagyon kevés szabadidőm van, de azt igyekszem kihasználni és a családommal tölteni.”

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !