Hatvan éves HÉV-vel népszerűsíteni az atlétikai stadiont és a világbajnokságot: jó ötlet ez?

Csepel.info

Csepelen is sokan várják az augusztusban megrendezésre kerülő atlétikai világbajnokságot. Ám Németh Szilárdnak úgy sikerült “népszerűsítenie” a lenyűgöző méretű, vadonatúj stadiont és a versenyt, hogy azzal csak dühöt váltott ki a csepeliek többségéből. Nem kellett hozzá más, mint Németh Szilárd fotója saját magáról, az atlétikai stadionról, és a mellette felbukkanó, múzeumba való HÉV-szerelvényről. 

Evett birkafejet, mászott villanyoszlopra, számtalan nevetséges jelenettel örvendeztette meg ellentáborát, ám most páros lábbal szállt bele a csepeliekbe Németh Szilárd. Az atlétikai világbajnokságért “cserében” ugyanis rengeteg rég várt fejlesztést ígértek Csepelnek. Volt itt minden: új hidak, új HÉV, új park, új kerékpárút. Ám ebből alig valósul meg valami, és azok sem a legfontosabb, legrégebben várt fejlesztések.

Elkészült az új, 1991 óta ígért “Galvani híd” terve, ami valójában két hidat is jelentene: egy impozáns és szép műtárgyat a nagy Dunaág felett, egyet pedig a Kis-Duna felett. A híddal és a hozzá kapcsolódó fejlesztésekkel a csepeli közlekedési problémák egy részét sikerülne megoldani. Ám a híd részben az ellenzéki kerületek szabotázsa – nem hajlandóak a hozzá kapcsolódó úthálózat megépítésére – részben az orosz-ukrán háború miatt kialakult helyzet miatt most nem fog megépülni. Helyette maradt egy gyalogos és kerékpáros híd, ami szép és jó, csak kevés: a Kvassay hídon ráadásul eddig is át lehetett jutni kerékpárral a Kis-Duna felett.

Éppen a világbajnoksággal egy időben kellene a közel hatvan éves csepeli HÉV szerelvényeket lecserélni. Ami szintén nem fog most megtörténni. Ezt korábban Németh Szilárd is népszerűsítette, megígérte a Facebook-oldalán. Mindenki szereti Csepelen ezeket a muzeális közlekedési eszközöket. Ám felépítésükből adódóan lehetetlen az akadálymentesítésük. Így az idősebbek, mozgáskorlátozottak, kerekesszékesek, babakocsis anyukák csak nehezen vagy egyáltalán nem tudják azt használni. Busszal is lehet a belvárosba jutni, de az sokkal lassabb és körülményesebb megoldás.

Nem csak az akadálymentesítés hiánya okoz gondokat. A HÉV-szerelvényeken nincs klíma, így aztán kánikulában utazni rajtuk embert próbáló viszontagság. Ha figyelembe vesszük, hogy a világbajnokság éppen augusztusban lesz, nem nehéz megjósolni: a perzselő hőségben nem a kormányt fogja dicsérni az utazóközönség.

Az igazsághoz tartozik, hogy itt is volt fejlesztés, hiszen a HÉV Kis-Duna hídját és a sínpálya egy részét felújították. Ám ez eltörpül a meg nem valósult fejlesztések fényében.

Észak-Csepelen épülne Budapest legújabb és talán legkülönlegesebb közparkja is. A csepeli lakosság körében szimpátiát keltettek a tervek, a megkérdezettek nagy része kerékpárral, (felújított) HÉV-vel vagy gépkocsival is szívesen jár majd az új parkba sportolni, pihenni. Ha megépül egyáltalán, a tervek ugyanis egyelőre ebben az esetben is asztalfiókban maradnak.

Kemény kritika

Németh Szilárd számos helyről megkapta a magáét a Facebook-posztja miatt. Na nem az ellenzéki pártoktól, akik Csepelen jó ideje együtt küzdenek Németh embereivel az önkormányzat vezetése ellen. Elsőként az ex-fideszes, ma már független Ábel Attila alpolgármester írta le a véleményét a történtekről:

“A polgármesterrel a kampány előtt arra kértük Szilárdot, hogy a magánalapítványába zsebelt KIMBA és Csepel SC helyett a csepeli családokat közvetlenül érintő fejlesztésekre helyezze a hangsúlyt. Útépítésekre, felújításokra, a Jedlik fejlesztésére, HÉV-felújításra, az új csepeli Duna hídra, az egészen fantasztikusnak tűnő észak-csepeli park tervére. Ha ezért lobbizik – és nem ellene, csak hogy megbuktassa a csepeli vezetést – annak pozitív eredménye lenne.”

– fogalmazott a csepeli alpolgármester. Mint ismert, Borbély Lénárd polgármestert, Morovik Attila és Ábel Attila alpolgármestereket azért záratta ki a Fideszből Németh Szilárd, mert nem voltak hajlandóak a kerület vagyontárgyait – például a Kis-Duna-part jelentős részét, a Csepeli Munkásotthont, a Laurencz László Sportcsarnokot – eladni vagy átadni Németh magánalapítványába.

De Kovács Dávid Attila független képviselő is élesen bírálta a politikus otromba reklámját:

“Nem az a gond, hogy elkészült a vadiúj atlétikai stadion (amelynek építését 2019 novemberében a Fővárosi Közgyűlés is támogatta), hanem az, hogy a 🚆 HÉV viszont maradt a régi. Ez a csepelieknek nagyon rossz, de országimázs és városkép szempontjából sem túl kedvező. A fél évszázados szerelvények ugyanis még az államtitkár szerint is múzeumba valók.”

– fogalmazott a független képviselő.

Csepel.info

6 hozzászólás “Hatvan éves HÉV-vel népszerűsíteni az atlétikai stadiont és a világbajnokságot: jó ötlet ez?” bejegyzésre

  1. Zacskós szerint:

    És akkor mi van? Egyébként mióta van Csepelen fideszes vezetés? Meddig volt fideszes a főpolgármester? Mióta van a fideszes kétharmados többséggel az ország élén? Akkor meg mit kell kritizálni, hogy hány éves HÉV jár? Bőven volt időtök, hogy korszerüsítsetek!

  2. László szerint:

    Eddig nem voltak múzeumba valók azok a szerelvények? Mellé állt Szilárd, rögtön az lett.

  3. robi szerint:

    Vessen magára az, aki választások előtt minden mesét bekajál.

  4. Nagyapó szerint:

    Változnak az idők,változnak az emberek. Néhány éve nagy vita volt, hogy maradjon a HÉV,, vagy legyen helyette villamos. Akkor a csepeliek nagy többsége a HÉV mellett agitált, pedig a HÉV akkor is az egyetlen vasút volt ami Bp.-ről Bp.re ment. Vasút volt zárt pályával, kettévágva Csepelt, akadálymentesítés, klímaberendezés nélkül, lakott területen lépésben. Kíváncsi vagyok, hogy az új stadion melletti terület lakott terület lesz-e?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. László szerint:

    Jó eséllyel az lesz fater. Mindent beépítenek, pártállástól függetlenül. Ha meglévő házat bontanak el, többlakásos társasház lesz helyette.

  6. Gary Ridgway szerint:

    Itt, ha épít valaki, az a market lesz. A HÉV-ven nem utaztam 20 éve, aki meg idejön, – minek? – azok meg csípik a retro-t. 🤣👍

Itt lehet hozzászólni !