Retro majális Csepelen

Csepel.hu, Csepel.info

Egész nap különféle programok várták az érdeklődőket, akik esetleg hazaszaladtak ebédelni, aztán visszatértek, közben folyamatosan érkeztek új látogatók, összességében tehát lehettek tízezren is a helyszínen.

Jöttek a szomszédos településekről is, mert ennyi színes, ráadásul ingyenes programot sehol nem kínáltak.

Délelőtt tíz órakor kezdődött a műsor, amikor a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar retro slágereket adott elő a színpadon. Ezt követte A három kismalac és a vicces farkas című mesejáték előadása, amelynek eseményeit nagy izgalommal figyelték a gyerekek. És máris dél volt, amikor zene kíséretében hagyományosan felállították a májusfát, amely a természet újjászületésének és a szerelemnek a jelképe. Sokféle szokás kapcsolódik hozzá, például az, hogy azok a fiatal legények állítják fel a májusfát a lányok háza előtt, akik szerelemre gyulladtak és komolyak a szándékaik. A színpad előtt megint kisebb tömeg gyűlt össze, mert a Dance of Destiny TSE táncosai szórakoztatták a közönséget. Közben érdemes volt körülnézni a sátrak és játszóhelyek környékén. Szinte felsorolni is lehetetlen, annyi minden volt. Volt állatsimogató, arckifestő, célba dobás labdával, körhinta, kisvasút, űrhajós szimulátor, halacskázás egy minitóban, játszóház, kézműves foglalkozás, lufihajtogató bohóc, ismerkedés retro számítógépekkel és videójátékokkal, katonai toborzó, veterán Pannon motorkerékpárok és ötven évvel ezelőtt használt gépjárművek kiállítása. Délután két órakor gyülekeztek a nézők, hogy megtekintsék a csepeli Swat Dogs Kutyaiskola bemutatóját. Először Simon Orsolya kiképző irányításával négy kutya és gazdájuk mutatkozott be, aztán Fodor István ejtette ámulatba a közönséget. Messzire hajított műanyag korongokat, amelyeket a betanított kutyái röptében kaptak el, és vitték vissza gazdájuknak. De nem volt még vége, mert más kutyák vezényszóra akadályokon ugrottak át, alagúton szaladtak keresztül, szlalomozva kerülgették a cölöpöket. Nem maradt el a jutalomfalat vagy egy kis játék az ebekkel, akik ezt hálásan fogadták.

A Közösen Csepelért Egyesület tagjai eközben megsütötték a megígért malacot és kiporciózva osztották szét a sorban állóknak. Az ingyen ebédhez egy pohár bor is járt.

A majálison visszatérő vendég volt az NDK-s klub, ahol Bobák János tulajdonos az egykori Kelet-Németországból származó különféle használati tárgyakat tette közszemlére. Régi fényképezőgépek, kézi hajtású habverők, elektromos jégkaparók, hajszárító burák, sok-sok csecsebecse sorakoztak az asztalon. Az NDK-s múzeum teljes készlete a tulajdonos Orgonás utcai házában tekinthető meg. Odébb egy sereg gyerek szájtátva figyelte egy bűvész mutatványait. A mutatványos egy többszínű zsákot forgatott ki és be, s azt kellett eltalálni, mi a zsák belsejének igazi színe. „Sárga, zöld, kék, lila, piros” – mindig egy más szín bukkant elő, de hogyan csinálta ezt a bűvész, senki nem találta ki. Mi is megkérdeztük Kereszti Csaba bűvészt, mi áll a dolgok hátterében. „A gyerekek is folyton kérdezősködnek, de nem jönnek rá” – mondta. „És mit felel nekik?” „Megkérdeztem egy kislányt, tud-e titkot tartani?” „Igen, felelte.” „Én is, válaszoltam.” Így hát a titok a bűvész titka maradt. Azt viszont elárulta, hogy sok helyen szokott fellépni, színpadokon is. Az alapfogásokat bárki megtanulhatja, aki kitartóan gyakorolja a mesterséget. Szűk világ az övék, és általában specializálódnak. Vannak mentalisták, illuzionisták, szabadulóművészek, komikus bűvészek. Ő szórakoztatni szeret, mert az a jó, ha a gyerekek nevetnek.

Irány vissza a színpad, mert ott újabb műsorokat adtak elő. A Retroleum zenekar tartott házibulit, természetesen a régi időket idézték meg. Őket követte a Budapest Hoppers Kötélugró Klub produkciója. A közönség soraiból is odacsalogattak jelentkezőket, akik kipróbálták ügyességüket az ugrálókötéllel. Némelyek bukdácsoltak, mások ugrottak, mint a szöcske.

Végül a nap fő eseménye, amelyre már sok ezren vártak: Kovács Kati énekesnő és zenekara lépett a színpadra, és adott egy retro hangulatú, élvezetes koncertet.

Az eseményen készült fotók az alábbi linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !