Börtönnel a szavak ellen

Index

Bár nem valószínű, de ha Sólyom László mégis aláírja a Btk. módosítását, néhány hét múlva tömegesen indulhatnak büntetőeljárások olyan állampolgárok ellen, akik szerint a történelemkönyvekben levő tények a zsidók, cigányok, melegek, értelmi sérültek vagy kommunisták tömeges kiirtásáról hazugságok, és ennek a nézetüknek nyilvánosan hangot is adnak.

Nincsenek biztonságban a jó szándékú történészek sem, akik a számokon vitatkoznak. Miközben a holokauszttagadás erősödése elválaszthatatlan a rasszizmus és a szélsőjobb térnyerésétől, a törvény megalkotói az áldozatok sérelmére hivatkoznak.

Hétfőn az Országgyűlés elfogadta a holokauszttagadás büntethetőségéről szóló törvénymódosítást. A Btk. friss 269/C paragrafusa szerint „aki nagy nyilvánosság előtt a holokauszt áldozatának méltóságát azáltal sérti, hogy a holokauszt tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

Alkotmányossági gondok

Ahogy arról az Index beszámolt, a jogszabály nem biztos, hogy kiállja az alkotmányosság próbáját. Egyrészt nem világos, hogy a törvény szempontjából ki tekinthető a holokauszt áldozatának. Egy holokauszttagadó kijelentés ugyanis csak akkor sértheti valakinek az emberi méltóságát, ha az illető identitásának szerves része az áldozatérzés, a kijelentés pedig eléri ezt az identitásréteget. Korántsem egyértelmű, hogy a másod- vagy harmadgenerációs áldozatok feljelentései nyomán induló nyomozások, esetleges vádemelések és büntetőperek keretében ezt minden kétséget kizáróan sikerül majd megállapítani.

Hasonló problémát okoz a tartalomsemlegesség alkotmányos követelményének megsértése is. Az új jogszabály ugyanis különbséget tesz az emberiesség elleni bűncselekmények között a tagadásuk által okozható jogsérelem alapján. A kommunizmus magyar áldozatainak méltóságát a kommunista rezsimek bűntetteinek tagadása sértheti, az örmény bevándorlókat az 1915-17-es örmény népirtásé, az itt élő lengyelekét a katyni vérengzés bagatellizálása: ezekkel a Btk. nem foglalkozik.

Az, hogy miért épp a holokauszt tagadása által okozott sérelmet kell büntetőjogi eszközökkel orvosolni, az az új jogszabály indokolásából sem derül ki. „A gyűlöletkeltés elleni hatékonyabb büntetőjogi fellépés az elmúlt húsz évben többször visszatérő igény a magyar jogalkotásban. Mára ismét felerősödött az igény, hogy a (…) törvény nyújtson szélesebb körű védelmet a rasszizmus és az idegengyűlölet által motivált cselekményekkel szemben ” – áll a dokumentumban (pdf).

Máshol sem jött be

Ha a jogalkotó szándéka az volt, hogy az elrettentés erejével csökkentse a rasszista cselekmények körét, nem biztos, hogy sikerrel jár. A brit Institute for Jewish Policy Research (Zsidó Politikai Kutatóintézet) 2000-ben tanulmányt készített a holokauszttagadás tiltásának hatásairól. E szerint a tiltásnak nem volt kimutatható hatása azokban az országokban, ahol azt korábban már kodifikálták.

Jóllehet voltak sikeres perek Németországban és Franciaországban, nagyon kevés alapult a holokauszttagadást tiltó törvényeken. Bár a tagadás intenzitása egyes, a tiltó zónához tartozó országokban csökkent, ez a változás nem köthető a törvényhez, és a holokauszttagadás gyengülése olyan országokban is megfigyelhető volt, ahol nincs hatályban tiltó jogszabály.

A tanulmány ugyanakkor hozzáteszi, hogy nem feltétlenül alkalmazhatók Nagy-Britanniában más országok tapasztalatai. Franciaországban és Németországban például a britnél jóval erősebb a szélsőjobb és az antiszemitizmus, ami azt jelenti hogy az ottani tiltó törvényeknek sokkal nagyobb a gyakorlati és jelképes hatása.

Mennyit kapnának a történészek?

Nem kell holokauszttagadó történésznek lenni ahhoz, hogy az embert börtön fenyegesse. Néhány éve Bársony János és Karsai László holokausztkutatók között komoly szakmai konfliktus alakult ki a vészkorszak roma áldozatainak számáról. Bársony százezer felettire, Karsai László történész ötezer körülire tette a magyarországi cigány áldozatok számát. A hétfőn elfogadott törvény értelmében Karsai publikációi sérthetik az áldozatok méltóságát, amiért jelentéktelen színben tünteti fel a roma holokausztot.

„Ha a vitánk ma zajlana, az új abszurd törvény alapján egy laikus bírónak kéne igazságot tennie egy történészszakmai vitában – mondta Karsai László. – Engem is könnyen elítélhetnének, a mellettem lévő cellába viszont Bársony János kerülhetne, ha valaki azt sérelmezné, hogy a zsidók üldöztetését bagatellizálva azt egy lapon emlegeti a cigányok szenvedésével.”

Bársony János egyetért abban, hogy a szakmai vitát ellehetetlenítheti az új helyzet, ám szerinte a bíróságnak vizsgálnia kéne, hogy valaki tudományos alapon vagy eleve sértő szándékból tesz vitatható kijelentést. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az államnak először a faji megkülönböztetés elleni, ma is hatályos jogszabályoknak kéne érvényt szereznie, mert erre nézve Magyarország külső kötelezettségeket is vállalt, és nem a holokauszttagadás tiltásával kéne foglalkozni, amire senki sem kényszerítette az országot.

Mennyit kapnának a kommentelők?

Az új jogszabály előírja, hogy a jogsértő kijelentésnek nagy nyilvánosság előtt kell elhangoznia. A jelenlegi ítélkezési gyakorlat alapján egyértelmű, hogy a blogbejegyzések és a cikkekre érkező kommentek ilyennek számítanak.

Az online cikkek hozzászólásai között erősen felülreprezentáltak a szélsőséges, rasszista, gyakran holokauszttagadó vélemények, széleskörű tapasztalat, hogy sok olvasó bármilyen témával kapcsolatban automatikusan zsidózni, cigányozni kezd. Kérdés, hogy az igazságszolgáltatás készen áll-e arra, hogy az esetleges feljelentések nyomán tömegével foglalkozzon a holokauszttagadó kijelentésekkel.

Hogy az olvasók felmérhessék, mi vár az igazságszolgáltatásra, a cikket egy napig kommentelhetővé tesszük, és nem moderáljuk a hozzászólásokat. A jelenleg a köztársasági elnök aláírására váró törvény csak a kihirdetése után harminc nappal lép hatályba, ma még egyetlen holokauszttagadó hozzászólót sem lehet megbüntetni.

Az SZDSZ búcsúajándéka

A liberális párt az elmúlt húsz évben mindvégig következetesen kiállt a gyűlöletbeszéd büntethetővé tétele ellen, és számos alkalommal leszavazta az azt célzó javaslatokat. A véleménynyilvánítás szabadsága és a szólásszabadság alkotmányos alapjogok, azokat nem szabad korlátozni, a szélsőséges megnyilvánulásokat oktatással és széles társadalmi összefogással lehet csak kezelni, a tiltás kontraproduktív mert a gyűlöletbeszéd kódolásához és divatossá válásához vezet, és veszélyes precedenst teremt más tartalmak törvényen kívül helyezésére – ez volt az érvelésük alapja.

A szakadár parlamenti frakció, amelyben még sokan ott ülnek a párt meghatározó politikusai közül, hétfőn (a korábban már kivált Gulyás Józsefet kivéve) egységesen megszavazta a Mesterházy Attila szocialista miniszterelnökjelölt által jegyzett, az utolsó pillanatban a napirendbe szuszakolt, meglehetősen kampányízű törvényjavaslatot.

Híres holokauszttagadók

A náci népirtást konzekvensen tagadó David Irving brit történészt Ausztriában állították bíróság elé. A vád az volt, hogy 1989-ben előadásaiban kétségbe vonta az auschwitzi gázkamrák létezését és a holokauszt megtörténtét. Irving szerint nincs bizonyíték, hogy a nácik az európai zsidóság teljes kiirtására törekedtek. A bécsi tartományi bíróság 2006-ban három év letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Tíz hónap után börtönbüntetését háromévi próbaidőre felfüggesztették, és szabadlábra helyezték.

A német születésű Ernst Zündel évtizedekig Kanadában élt. Ott adott ki angolul egy holokauszttagadó könyvet, amiért többször is bíróság előtt állt. 2005-ben Németországba toloncolták, 2007-ben ötévi börtönre ítélték.

Robert Faurisson irodalmat tanított a lyioni egyetemen, amíg el nem kezdett holokauszttagadó írásokat közölni. Igazán nagy feltűnést egy, a Le Monde-nak küldött levelével sikerült keltenie, amelyben tagadta a gázkamrák létét, a zsidók szisztematikus kiirtását. Kitalációnak tartotta Elie Wiesel önéletrajzát, és Anna Frank naplójának a hitelességét is kétségbe vonta azon az alapon, hogy az abban leírt porszívó túl hangos volt ahhoz, hogy egy rejtőzködő család használhassa. Faurissont többször megbírságolták, de csak az 1990-es Gayssot-törvény elfogadása után ítélték el holokauszttagadásért.

A lengyelországi születésű német Horst Mahler a 70-es években még a szélsőbaloldali Vörös Hadsereg Frakció (RAF) terrorszervezet tagja volt. 2000-ben csatlakozott az újfasiszta NPD-hez. Amikor a pártot megpróbálták alkotmányos alapon betiltani, a jogász Mahler lett az NPD ügyvédje. 2009-ben öt év börtönre ítélte ítélték többszöri holokauszttagadás miatt.

A valódi vita

A holokausztrevizionista nézetek terjedése részben összefügg a történelemtudomány fejlődésével. A holokausztkutatásban a kezdeti intencionalista irányvonallal szemben, amely szerint a halálgyárak egy előre kitalált, Hitlerhez kötődő „nagy terv” részeként működtek, a hatvanas évek végétől mindinkább megerősödött a funkcionalista magyarázat. Utóbbi szerint bár az intézményes antiszemita ideológiát felülről gerjesztették, a szisztematikus népirtás gyökere valójában a harmadik birodalom bürokratikus gépezetének rutinszerű működésében keresendő. A funkcionalista interpretációt valló történészek természetesen sohasem vonták kétségbe a holokauszt megtörténtét. A nagy tervre utaló bizonyítékok valós hiányából és a meglévő bizonyítékok, például a gázkamrák kétségbe vonásából a holokauszt meg nem történtére következtető áltörténészek állításait az intencionalista-funkcionalista vita nem legitimálta.

12 százalék holokauszttagadó

2009 szeptemberében a budapesti Holokauszt-emlékközpont és a Szonda Ipsos reprezentatív felmérést közölt a holokauszttagadásról. Azt a kijelentést, hogy „a koncentrációs táborokban nem is voltak gázkamrák”, a megkérdezettek hat százaléka támogatta, azzal a kijelentéssel, hogy „a zsidó áldozatok száma sokkal kevesebb volt, mint az általában állítják” tizenkét százalékuk értett egyet, végül azt az állítást, hogy „a szörnyűségek nagy részét a zsidók csak utólag találták ki”, tizenegy százalékuk fogadta el. A három kijelentésből minimum kettővel a megkérdezettek tizenkét százaléka értett egyet, tehát kb. ennyire tehetjük a holokauszttagadók arányát ma Magyarországon.

A korábbi, hasonló felmérések fényében a holokauszttagadók aránya a felnőtt lakosság körében 2003 óta valamelyest nőtt, 2006 óta azonban nem változott, vagy valamelyest csökkent. Az elmúlt hat évben mért változások hibahatáron belül vannak. A holokauszttagadók aránya a férfiak, a nyolc általánossal illetve középfokú szakképzéssel rendelkezők és a 18-29 év közötti korcsoport tagjai között az átlagnál valamivel magasabb.

2006-hoz képest huszonhat százalékról húsz százalékra csökkent azoknak az aránya, akik szerint a holokauszttagadást büntetőjogilag üldözni kellene, de nem nőtt azoké, akik szerint büntetlenül lehessen tagadni, hogy a holokauszt megtörtént. Ennek megfelelően megnőtt a válaszadást megtagadó, illetve állást foglalni nem tudó csoport nagysága.

Forrás: Index

9 hozzászólás “Börtönnel a szavak ellen” bejegyzésre

  1. Manitu szerint:

    Ez pontosan ugyanaz az eset, mint a zsidózás. Minél kétségbeesettebben foglalkoznak vele, annál erősebb lesz. Mi lenne ha betiltanák? Zsidók helyett kajmánokról beszélnének (lásd még így is).

    Tettek egy szívességet a kampányharcosok azoknak, akik gyűlölik a zsidókat. Ebben csak az a megdöbbentő, hogy azok után, amit Gyurcsány bandája művelt a zsidókkal, gondolok a Holokauszt pofátlan kihasználására napi politikában, még voltak zsidó szervezetek, amelyek a törvény mellé álltak.

    Az SZDSZ utolsó tettével képletesen is becsukta maga mögött az ajtót, az utolsú lecsukhatja a villanyt. Egy liberális párt elvből nem szavazhatja meg a szólásszabadságot.

  2. Manitu szerint:

    Bocs, a szólásszabadság korlátozását.

  3. Jeniszej szerint:

    Milyen demokrácia az, ahol sérülhet szólásszabadság? Így vagy úgy.

  4. donquijote szerint:

    Igazad van Manitu ez csak olaj a tűzre, amit megjegyzem ha a törvény büntetné a kommunizmus rémtetteinek tagadását vagy akármilyen emberiségellenes bűnt is akkor lenne értelme, de akkor nem lenne jó indulatokat gerjeszteni, de így megint van min rágódni, de az szdsz sajnos nem fog eltűnni a képből csak átalakul lásd MDF,LMP
    úgyhogy szokásosan bedobták az antiszemita aduászt ahogy szokták amikor már nincs mit mondani.

  5. Nemmonommeg szerint:

    Nem is írom le a véleményem, mert a nagy DEMOKRÁCIÁBAN fejemet veszik később 😀 Az a kérdésem, vajon ki foglalkozik a törvénytisztelő adózó állampolgárokról ? Ja senki ! Pff.

  6. Vátesz szerint:

    Az elit mutatja a példát, Gyurcsány kobzott zsidó vagyonban lakik, az Apró villát Sebestyén Aladár I. világháborús hős, az egyik Weiss Manfréd vállalat igazgatója építette. Először elvették tőle a nyilasok, másodszor meg a kommunisták! Gyurcsány annyira pofátlan, hogy az általa beépítetett lift és úszómedence ÁFÁ-ját visszaigényeltette a Fitelina Kft-jével. Ez az eset nem egyetlen, a zsidó Somogyi István és felesége Bárdi Magda székesfehérvári villáját megkívánta Sebes Imre Fejér-megyei párttitkár, elvitette őket az ÁVH-val, a férfit ott agyonverték, a gyereküket elvették, a feleséget is megkínozták, évekig börtönben tartották, majd 56-ban Ausztráliába távozott. Ott a rendszerváltozás után összetalálkozott a szintén zsidó Vajda Tiborral, aki századosként az ÁVH-n kínozta. Beperelte, s Kuncze belügyminisztersége alatt Császár Józsefné, a belügyminisztérium matrónakorú személyzeti vezetője, Vajda kérésére kiállított egy igazolást, hogy az ÁVH-n nem volt megengedett a foglyok bántalmazása! Bárdi Magda járt azóta Magyarországon, s szerette volna megnézni a volt házukat, Sebes Gusztáv a MTV munkatársa nem volt hajlandó beengedni, csak az ajtóból láthatta, hogy az előszoba még mindig az ő bútoraival van berendezve!
    Remélem a náci, a kommunista, a cionista és mindenféle emberkínzók egyformán a pokolban főnek a bográcsban!
    A holokauszttagadás mellett be kellene tiltani mindenféle tömeggyilkosság tagadását, sőt ünneplését is!
    Purim-ünnep: Ez az Eszter könyvében szereplõ 70 000 nem-zsidó lemészárlásának zsidó megünneplése!

  7. Vátesz szerint:

    AZ A MAGYAR HOLOKAUSZT, hogy . . . . . orvosok 6 milliónál több kis magyart kapartak ki az anyjuk méhéből, ez folyik ötven éve, azok leszármazottaival együtt ma 20 millió lakosának kellene lennie Magyarországnak! Nézzetek utánna, hogyan lett Lengyelország középhatalom a katolikus szellemnek és a nagy népszaporulatnak hála, s ott a fehérek szaporodtak, nem a kreolok! IGAZA VOLT FEKETE GYULÁNAK! EZ ÁM AZ IGAZI MAGYAR HOLOKAUSZT! A KIKAPART MAGZATTAL EGYÜTT MEGÖLIK AZ ÖSSZES LEENDŐ LESZÁRMAZOTTJÁT IS!

  8. Csepel.sziget szerint:

    Váteszke! Az országban 10 milliónak sincs elég élelem, nem hogy 20-nak. Ki adna enni 20 millió embernek? A Jóisten? Imádom ezt a fennkölt keresztény emberkedést, kár, hogy sok hasznát nem látni.

    Tiltsátok be az abortuszt, legalább még több intézetis gyerek lesz, akikkel egyre szaporodó problémák merülnek majd fel.

  9. Vátesz szerint:

    A lengyeleket nálunk kiröhögték a nyolcvanas években, hozták a sok bóvlit a “lengyel piacra”, hogy meg tudjanak élni, mert náluk még az átkosban beütött a krízis. Nálunk ebből viccet csináltak, mondván a lengyelek lusták, hogy dolgozzanak. Meg nézném én, hány magyar venné a batyut, hogy mindenféle holmit áruljon valamely más országban, mi inkább éhenhalunk. Akkor Lengyelországnak 30Millió lakosa volt, ma 40Millió, a lengyel gazdaság virágzik, míg a miénk tönkrement. Ki itt a hülye, nekik volt bátorságuk lapátra tenni a kommunistákat, az 1956-ban a kommunizmus ellen fegyverrel felkelő magyaroknak meg nem, 20 év alatt háromszor szavazták vissza őket a hatalomba, annyira ízlett a napi egy vödör biztos kádárista moslék!!! Talán végre belátták, a kommunistáknak akkor is a saját javuk volt az első, ma meg mással nem is törődnek! A lengyelek tudják a 40Millió embert etetni, közben bennünket is elárasztani mezőgazdasági termékkel? Jó az, hogy a magyar 1 gyereket vállal, a cigány meg 6-ot, a megélhetés miatt, jó az hogy 30 év múlva az ország fele cigány lesz? Akkor is majd a magyarok tartják el őket, mert ők gyerekből meg segélyből szeretnének élni, munka nélkül!
    Majd az ország “új földesurai” úgy kitakarítják őket, hogy a lábuk sem éri a földet, mert nekik csak addig kellenek, amíg a magyaroktól át nem veszik Magyarországot. A szomszédokkal is minden rendben lesz, sőt újraegyesül az ország, mert az urak ott is ugyanazok lesznek, s akkor végre megvalósul Vátesz álma, Észak-Csepel egy új regionális államszövetség központja lesz, sajnos azonban más néven: A Szent Kipa Országai”!!!

Itt lehet hozzászólni !