Variációk magyar filmplakátra

Csepel.hu

„De a mienk- Variációk magyar filmplakátra” címmel nyílt kiállítás Kovács Zoltán „Genzo” grafikusművész alkotásaiból október 15-én a Munkásotthonban. A különleges tárlat harminc ikonikus magyar film plakáttervét mutatja be.

A gyűjtemény egyfajta szubjektív válogatás, ajánló a hazai filmművészet nagyszerű alkotásaiból. A kiállítás megnyitóján többek között részt vett Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila, Morovik Attila és Pákozdi József alpolgármester és Török László Nagyszalonta polgármestere is.

Borbély Lénárd megnyitó beszédében kiemelte, a tárlat több szempontból is nagyon fontos. „Azon túl, hogy lehetőséget kap egy fiatal művész és a testvérvárosi kapcsolatokat is ápoljuk, a kiállítással az értő közönségnek is élményt nyújtunk. A határon túli és az anyaországi magyarok között létezik egy olyan kapcsolat, amit nem elég szavakban kifejezni, ápolni kell és fenntartani. A határon túli magyaroknak feladata, hogy helyben maradásukat erősítsék, az anyaországi magyaroknak, pedig az, hogy ebben segítsék őket. Amennyiben ez a kiállítás hozzájárul ahhoz, hogy a magyarok közötti kapcsolatot erősítsük és üzenjünk vele a jövőnek, akkor egy nagyon fontos dolgot tettünk” – hangsúlyozta Borbély Lénárd.

Török László Nagyszalonta polgármestere elmondta, nagy megtiszteltetés, hogy ezen az ikonikus helyen, a Csepeli Munkásotthonban kapott helyet a kiállítás, hisz ez az intézmény szellemiségben is sokat ad a kerületnek. „A téma is ikonikus, mert egy fiatal művészt megszólított és átadta nekünk mindazt az érzést, amit táplál benne a magyar filmkultúra. Mi magyarok erősek vagyunk, a sportunk, a kultúránk sokat adott nekünk és a világnak. Genzo, amikor itt Budapesten megmutatja önmagát, nagy lépés, hisz erőt ad ahhoz, hogy újabb és újabb álmokat szőjön, és mindenki, aki jelen van, tesz azért, hogy a művészek lélekben erősödjenek, gyarapodjanak.” –tette hozzá.

Kovács Zoltán, „Genzo” grafikusművész a kiállítás kapcsán lapunknak elmondta, 2014-ben hobbiból kezdett filmplakátokat készíteni. „Kamaszkorom óta rajongok a filmekért, az évek során igyekeztem egyre jobban beleásni magamat a filmtörténetbe, elmélyíteni ebbéli tudásomat. Egy bútorgyárban dolgozom Nagyszalontán, fotós-grafikusként, emellett pedig a szabadidőmet a filmplakátok töltik ki. Saját tervezésű plakátaimmal szabadon ötvözhetem a filmművészet és a grafika iránti szeretetemet. Az első filmplakátom nyolc évvel ezelőtt A galaxis őrzői című filmhez kapcsolódott. Csupán a mozifilm előzetesét láttam, de már az is nagyon inspirált, megragadott. Ezután pedig nem volt megállás, ma már több, mint 200 plakátból áll a portfólióm. Ez a kiállítás kizárólag magyar filmekhez készült plakátterveket tartalmaz. Az itt látható valamennyi film közel áll a szívemhez, de a Kontroll az első számú kedvencem” – hangsúlyozta a grafikusművész. Egyúttal kiemelte, az amerikai produkciókkal ellentétben a magyar filmekhez kevés grafika készül, pedig a 120 éves magyar filmgyártásnak is rengeteg remek alkotást köszönhetünk. A kiállítás egyfajta filmajánlónak is tekinthető, középpontban harminc olyan magyar filmmel, amely méltó a közönség figyelmére. A gyűjtemény nem átfogó bemutatása az elmúlt 120 évnek, csupán egy szubjektív válogatás a rengeteg nagyszerű alkotásból. „A kiállítás idén nyáron mutatkozott be Nagyszalontán. Az anyag nagyrésze a 2020-as karantén alatt született, de idén volt először lehetőség, hogy bemutassam” –mondja a művész. „Szülővárosomban, Nagyszalontán a kiállítás után több olyan visszajelzést kaptam, hogy a plakátok nyomán a látogatók kedvet kaptak egy-egy film megnézésére. Ez nagy öröm, hisz akkor a munkám elérte a célját, nem is várhatok többet ettől a kiállítástól. Ami pedig az új a filmplakátokat illeti, mindig rengeteg ötletem van. Jelenleg 8-10 részes mini sorozatok plakátjain dolgozom”- tette hozzá Kovács Zoltán, „Genzo”.

A kiállítás november 6-áig tekinthető meg nyitvatartási időben, a Munkásotthonban.

Forrás: Csepel.hu

Egy hozzászólás “Variációk magyar filmplakátra” bejegyzésre

  1. PáLoS TReND szerint:

    SZABADSÁGOT BUDAHÁZY GYÖRGYNEK!!!
    A GÉN-KORCS ZSIDÓ TERRORISTA: Dr. IGNÁCZ GYÖRGY (06-30-259-4473)!!!…- a SZADISTA SZEMITA 17 ÉV FEGYHÁZRA ÍTÉLTE a MAGYAR HAZAFIT: BUDAHÁZY GYÖRGYÖT!!!
    Dr. IGNÁCZ GYÖRGY HÉBER ÍTÉLKEZŐ az ELTE ÓRAADÓJA (Email: ignaczg@staff.elte.hu) VALÓBAN MEGÉRETT a MAGYAR HAZAFIAK SZERETETÉRE/”SZERETGETÉSÉRE”!!!
    Az ÁTKOZOTT FAJTAJELLEG CÍME (1136 Bp, Gergely Győző utca 3/A, 2. emelet, 7.), HOGY SENKI SE MENJEN EL MELLETTE “HÁLAADÁS” NÉLKÜL!!!
    FURCSA, DE a KIBASZOTT TASZ SEM AJVÉKOL VALAHOGY az ORBÁN-REZSIM HIGH-TECH PÖCE GÖDRÉBEN!!!
    ORBÁNIA a VALÓSÁGBAN 1 TETVES KIBUC AHOL ENNEK a FELCSÚTI HÓLYAGNAK VALÓJÁBAN SEMMI BELESZÓLÁSA NINCS új ISRAHELL VEZETÉSÉBE, MERT ÜGYNÖK MÚLTJA MIATT ZSAROLJÁK és SAKKBAN TARTJÁK!!!
    Az UGYANCSAK VÉRRE SZOMJAS MÓZES FAJTÁK ÁLTAL URALT BV Intézet TÖRVÉNYTELEN MÓDON fegyelmi kilátásba helyezése mellett kijelentette, hogy a pszichopata cion-bolsevik Ignácz bíró ítélet ellen a SZABADSÁGHARCOS BUDAHÁZY GYÖRGY nem írhat fellebbezést a számítógép segítségével, csak kézzel!!!…- pont, mint a nyomorult Rákosi érában!!!
    UGYE NEM KELL MAGYARÁZNI EBBEN a NYÍLTAN TALMUDISTA KONCEPCIÓS PERBEN, hogy több tízezer oldalnyi digitális iratból és egyéb anyagokból álló ügyben, egy 200 oldal körüli, képekkel és grafikákkal ellátott fellebbezési dokumentum összeállítása kézzel lehetetlen!?
    …és most jöhetnek a “Variációk magyar filmplakátra” 1 megszállt gyarmaton!!!
    ://web.t-online.hu/apuska/media/10/02__Nimrod_Koronaja_mix.mp3

Itt lehet hozzászólni !