Új csepeli Duna híd: a főváros húzza az időt

Infostart

Ha minden az elképzelések szerint halad, akkor jövőre elkezdődhet a kivitelezés, amivel 2025-ben végezhetnek – mondta az InfoRádióban a projekt állásával kapcsolatban Schneller Domonkos, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára.

Nem minden politikai szereplőnek érdeke az új csepeli Duna híd építésének megkezdése. Karácsony Gergelyék Budapest és Csepel fejlesztésének lassítása árán is beakasztanak a kormánynak. A főpolgármesternek a választási kampány fontosabb, mint a munkaköre. Ezért leállította már a csepeli kerékpárút építését, a csepeli útfelújításokat, a csepeli gerincút továbbépítését, a kerületi P+R parkolók építését. Leszerelték a csepeli közterületi kukák jelentős részét, és még a villanyt sem képesek felkapcsolni a fővárosi üzemeltetésű Tejút parkban. A változatosság kedvéért most az új Duna híd építését hátráltatják. Az alábbiakban az Infostart cikkét olvashatják.

A híd tervezése már több mint egy éve zajlik egy nemzetközileg is híres építészirodával. A szerződéses határidők szerint 2021. decemberére engedélyes szintű terveket fognak tudni szállítani. Azt lehet tehát mondani, hogy célegyenesbe került a híd tervezése – fejtette ki az InfoRádióban Schneller Domonkos, két héttel azután, hogy Gulyás Gergely a Kormányinfón arról beszélt: a fővárosnak és egyes kerületeknek voltak aggályaik, a kormány szerint szükség van a hídra, és továbbra is támogatja.

A főváros még időt kért, ezért csúszik a projekt.

A fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett:

Csepel számára Budapest több mint 70 éve, az 1950-es fővároshoz csatlakozása óta adós azzal, hogy közvetlen budai átkelőt építsen,

hiszen a csepeliek ma Budára csak Pest érintésével tudnak átkelni. A Rákóczi hídtól délre lakó félmillió ember (a budapestiek több mint egynegyede) számára egyáltalán nincsen semmiféle dunai átkelőhely a Rákóczi híd és a Deák Ferenc híd – az M0-s hídja – között. Vagyis ennek a félmillió embernek be kell autóznia legalább a Rákóczi hídig ahhoz, hogy átkeljen Duda túlpartjára, ami viszont egy mielőbb feloldandó terhelést jelent a városban. Ez ihlette a Galvani híd terveit is, amelyet, úgy néz ki, a fővárosi önkormányzat vezetése is támogat már – közölte Schneller Domonkos.

“Pesten legalább öt, egymástól némiképpen eltérő nyomvonal-változatot vizsgáltak a szakemberek – a párbeszédbe az érintett kerületek polgármestereit éppúgy bevonták, mint ahogy az ott élők civil szervezeteit is. Így lesz talán ősszel egy olyan megoldás kiválasztva, amelyik egyrészről a lehető legkevesebb embernek zavarja a mindennapjait, másrészről pedig pozitív környezeti változásokat tud okozni a parkfelújítástól a felszíni forgalomcsillapításig. Nyilvánvaló, hogy az építkezés önmagában biztosan fog kellemetlenségeket okozni, de a híddal járó előnyök sokszorosan meghaladják az egy-két évig tartó kellemetlenségeket.”

Schneller Domonkos abban bízik, hogy jövőre elkezdődhet az építkezés, és ha minden a tervek szerint halad, akkor 2025-ben már egy új hídon, méghozzá egy nagyon szép, hosszú ideje először nemzetközi tervpályázaton kiválasztott hídon fognak tudni átkelni a budapestiek.

A kormány és a főváros rendszeresen egyeztet a projektről. Áprilisban, a kormány Budapest Fejlesztési Központja a főváros és az érintett kerületek vezetésével találkozott, amely után Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára arról beszélt, közelítették az álláspontokat.

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója július második felében az InfoRádió Aréna című műsorában is beszélt a fővárosi közlekedési projektekről, köztük a Galvani híd fejlesztéséről.

Forrás: Infostart

15 hozzászólás “Új csepeli Duna híd: a főváros húzza az időt” bejegyzésre

  1. kormánypárti szerint:

    Várkonyi 47 éves. Nem annyira jó hely ez, mert egy csomót kell kaptatni a buszmegállótól. Messze a közért, egy bevásárlás után nehéz cekkerekkel kell felmászni a hegyre. Ónos eső után könnyen elvágódhatsz a meredek járdán, aztán a traumatológián kötsz ki.

  2. Jeri szerint:

    Nem is az infrastrúktura miatt mennek a lakni ilyen helyre az emberek, én tudom😀Inkabb csepire kellene költözniük, ahol nincs Cny, hajléktalan…stb

  3. pl szerint:

    Bravó! Megint kitettél magadért… Nálatok kötelező hülyeséget írni?
    buszmegálló, közért, bevásárlás, nehéz cekker, felmászni a hegyre (gyalog?), csúszós járda…
    Ezek közül melyik fenyegeti Andit, te Ökör?(!)
    Tudom már, hogy lehet ezt megoldani!
    Ha leszálltak a buszról Mészárossal, a messzi közért után a nehéz cekkert majd Mészáros segíti felcipelni a csúszós járdán a hegyre… LOL
    Tényleg de szar hely… 🙂

  4. Jeri szerint:

    Matolcsyék szuperállampapírján két év alatt 0,1 százalékot lehetett keresni.

    Ez is vicces, hogy a kormánytagok úgy élnek, mint egy afrikai diktátor, a nép meg ennyi kamatot kap egy állampapirra.

  5. Babi szerint:

    Kiábrándultam a fideszből, s nagyon sokan vannak igy.

  6. Attila szerint:

    https://goo.gl/maps/L2drxtqVsvdwgfaa9

    4 lakásos társasház lehetett előzőleg a kifeszített molinó szerint, lakásonként 120-150nm. Gondolom nem tűrnek meg szomszédokat így 500-600nm-es házuk lehet ami természetesen jár nekik…

  7. Nagyapó szerint:

    A moslékkoalíció ismét trollkodik! A Duna híd építése cikkhez csak a proli irigykedéssel tud csatlakozni. Ennyit a szakértelemről.😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. Attila szerint:

    Nem vagyunk szakértők, igaza van. De azt olvasom hogy “A kormány és a főváros rendszeresen egyeztet a projektről.” – nagy gond nem lehet. Lánchidat is csinálják pedig ment ajvék ITT hogy a “vigyori” betart. Megvan a cím papa, mehet udvarosnak lölőhöz….

  9. Nagyapó szerint:

    Attila! És a plusz 5 milliárd hová kerül? Ki lopja el? Talán Tüttő elárulja? És a 1,5 éves csúszás kinek a bűne? Bizony mind Vigyori és a 40 rabló bűne!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. Attila szerint:

    Tüttő luxusnyaral lóháton, ne zavarja. Maga meg mehet piacra nézegetheti az árakat….

  11. Nagyapó szerint:

    Attila! Tüttő busz, meg hajó mutyijai, valamint Cseh Katalin, Czeglédi és az MSZP Pest-megyei meg kispesti lopásai se zavarjanak?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  12. Attila szerint:

    Norvég alap 77 milliárdja nem zavarja? Most már kéne orbánnak mert nekünk az jár.

  13. Gary Ridgeway szerint:

    Remélem semmit nem fizetnek ki belőle.

Itt lehet hozzászólni !