Így fog kinézi a déli Diákváros nagyvásártelepi fejlesztése – látványtervek

Magyar Építők, Csepel.info

A főváros, a Csepel-sziget és Soroksár fejlesztésében nagyszabású lépést jelentő beruházásban győztest hirdettek – írja a Magyar Építők, amely galériát is szentel a diákváros látványterveinek.

Bár sokak számára időben és térben is távoli lehet a diákváros, az észak-csepeli park, a Galvani híd vagy akár a teljes HÉV-felújítás is – utóbbi egészen a Kálvin térig fog bemenni, mindben közös, hogy a csepeliek életét, és ezzel a csepeli ingatlanpiac értékét is pozitívan fogja érinteni. Az alábbiakban a Magyar Építők cikke olvasható.

Megjelent a tervpályázati eredmény az összetett Déli Városkapu fejlesztés Duna pesti oldalán fekvő Nagyvásártelep-Diákváros projektjének honlapján. A pályázatot kiíró Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) által működtetett portálon közétett eredmények alapján (melyet az MTI gyorshíre is megerősít) az első helyezést a magyar BIVAK studio Kft. nyerte el. A második helyet a Deichler Jakab Építész Stúdió Kft., a harmadikat pedig a Studio Egret West Ltd. és Robert Gutowski Architects Kft. konzorciuma kapta.

Megvásárolták még a DVM Group Kft., a Future Plans Hungary Kft. és a 4 N Építésziroda Kft. pályaművét; a Nanavízió Kft. és Minusplus Generáltervező Kft. közös munkáját pedig különdíjjal értékelték.

10 ezer négyzetméteres belső terű csarnok

Információink szerint összesen 23 pályamű közül választottak a Nagyvásártelep épületegyüttese kapcsán és a bíráláskor fontos szempont volt, hogy a fejlesztés kiemelt elemét képező 247 méter hosszú, 57 méter széles és 17-18 méter magas csarnok mintegy 10 ezer négyzetméteres belső területeire milyen koncepciók érkeztek.

A galéria itt tekinthető meg

A Bírálóbizottság a BIVAK pályaművének választásakor a Nagyvásártelep csarnokára készített tervet egyszerre frissnek és trendinek tartotta, ugyanakkor azt is értékelte, hogy az a műemléki örökség felelősségét is figyelmbe veszi. Az épületbe három szinten rendezvénytereket, sportpályákat, kávézót, pubot és klubot is terveznek.

A pályaműveknek szintén kiemelt eleme volt, hogy figyelembe kellet venniük a kihívást, hogy a csarnok jelenleg szinte teljesen elzárja a dunai oldalt és a Soroksári út mellett kialakítandó új zöld folyosót.

Itt azokat a megoldásokat támogatták, amelyek átjárható, városi fórumként képzelték el a területet, ahogyan a 2018-as mesterterv azt lefektette – értesült lapunk.

Az első kollégiumi épület

A tervpályázat feladata volt a Diákváros első kollégiumi épületének és közvetlen környezetének megtervezése. Az új épületben megközelítőleg 3 ezer négyzetméternyi területet kellett diákszállásként elképzelni, a kollégium földszintjére pedig 1000 négyzetméternyi, sportolásra alkalmas területet tervezni. A bírálat kiemeli, hogy a szobák beosztása, a privát közösségi terek megfelelő aránya mellett a homlokzat is elegáns külsőt kapott: a Nagyvásártelepet idéző kerámia burkolat méltó kortárs folytatása a műemlék épületnek.

 

A csarnok melletti hatszintes irodaépület tervei kapcsán pedig a bírálók hangsúlyozták, hogy műemléki szempontból a legelegánsabb megoldás született, a nyertes elképzelés minden korábbi építészeti értéket megtart, illetve újat is tesz hozzá. Itt alakítják ki a menzát, ami a park felől is megközelíthető lesz.

Forrás: Magyar Építők

 

3 hozzászólás “Így fog kinézi a déli Diákváros nagyvásártelepi fejlesztése – látványtervek” bejegyzésre

  1. Tóth Ervin szerint:

    Engem nem nagyon érdekel a Diákváros látványterve. Ami engem érdekel, az a Csepeli HÉV vonalának a látványterve és az átadás időpontja.

  2. pl szerint:

    Engem meg az, h mi marad belőle, amikorra megvalósul, ha egyáltalán…

  3. Horváth János szerint:

    Ez az egész sima parasztvakítás!

Itt lehet hozzászólni !