Mindenképpen nem: így “támogatja” Karácsony Gergely a P+R parkolók építését

Csepel.info

Tüttő Kata és Gy. Németh Erzsébet Karácsony Gergely politikai bosszúhadjáratának kulcsfigurái – Gy. Németh még a Munkásotthont sem támogatta (fotó: MTI)

600 férőhelyes P+R parkoló épülne Csepelen a főváros hozzájárulásaként a kormánynak köszönhetően teljesen megújuló HÉV mellé. Ám ezt Budapest főpolgármestere a kicsinyes politikai bosszúhadjárata miatt úgy sem építi meg, hogy kifejezetten az ő feladata lenne.

Karácsony Gergely a 2020-as költségvetésre hivatkozva – már annak megismerése előtt – öt évre betiltotta a fejlesztéseket a neki nem tetsző vezetésű kerületekben. Csepelen azt sem támogatnák, ha a főváros feladatát más végezné el, és egy fillért sem kellene beleadniuk – derül ki Tüttő Kata főpolgármester-helyettes leveléből, melyet a Csepel.info szerzett meg. Tüttő levelének egyetlen pozitívuma, hogy a főpolgármester állítólag már tudja, hogy hol van Csepel. Azzal is tisztában van, hogy mit nem támogat. Így viszont jóindulattal sem “vádolható”.

“Előttünk is ismertek Csepel közlekedésének problémái és parkolási lehetőségeinek alacsony kapacitása, illetve annak egyenetlen eloszlása egyes területeken. A Fővárosi Önkormányzat elkötelezett a fővárosi P+R parkolóhálózat fejlesztése iránt, tekintettel az Ön által is említett belvárosi forgalom tehermentesítése kapcsán. A Főváros elkötelezett amellett is, hogy a P+R férőhelyek számát jelentősen növelve elősegítse a város élhetőségének és a levegőminőségének javítását.”

– fogalmaz Tüttő Kata a levelében, ami alapján biztosra venné mindenki, hogy Karácsony Gergely főpolgármester és hatalmasra duzzadt tanácsadói köre örömmel támogatják a csepeli HÉV kormány általi felújításához kellő, de a főváros kötelezettségébe tartozó P+R parkolók építését.

Tüttő levele

Csakhogy Tüttő már a következő bekezdésében Tarlós István munkáját dicséri. Úgy, mintha az elmúlt tíz év fejlesztései teljesen megoldották volna a csepeli parkolási gondokat.

Karácsony Gergelyék szerint errefelé “még csúcsidőben is van szabad P+R kapacitás” (fotó: Budapestkozut.hu)

Ezek már baljóslatú sorok, hiszen Tarlós Istvánt – nyilvánosan legalábbis – kizárólag szidni szabad a fővárosi vezetésben:

“Az elmúlt években egyébként a csepeli HÉV végállomás melletti területen, a víztorony környékén, kiépítetlen területeken épültek P+R parkolók, valamint a Baross utca átépítésével és a parkolási rend megváltoztatásával növekedett a férőhelyszám, illetve a Kossuth Lajos utca mentén további parkolók kerültek kijelölésre P+R parkolónak. A tapasztalatok szerint a déli parkolórészeken még csúcsidőben is van szabad P+R kapacitás.

– állítja Tüttő Kata főpolgármester-helyettes.

Mindenképpen nem

Azoknak van igazuk, akik a rendkívül pozitív és támogató első bekezdés és a Tarlós Istvánt agyondicsérő sorok után rosszat sejtenek. Karácsony Gergely helyettese ugyanis a következőkben arról ír, hogy a maximális támogatásuk tulajdonképpen semmire sem vonatkozik. A HÉV folytatására tervezett P+R parkolókat támogatnák, ha azt az unió kifizetné. De túl drága lenne megvenni a területet, amin aztán éppen az állam folytatja a HÉV-vonal kiépítését. Így aztán nem támogatják.

Amennyiben pedig a Szent Imre tér magasságában tervezett 600 férőhelyes P+R parkolónál mindent a csepeli önkormányzat vállalna át, és biztosítana a főváros helyett a terület megvételétől kezdve kiépítésig, talán megvizsgálnák a lehetőségét, hogy elméletben támogassák azt. Természetesen egy fillér hozzáadása nélkül, és előre bocsátva, hogy végül azt sem fogják támogatni. Mindezt úgy, hogy eredetileg a főváros vállalta volna a parkoló megépítését:

“Amennyiben Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata vállalja, hogy a P+R célra kijelölt területet megszerzi, valamint a rendelkezésére áll a P+R parkoló kiépítésének forrása, akkor a Fővárosi Önkormányzat a BKK Zrt. útján megvizsgálja a P+R parkoló kiépíthetőségét. Megjegyezzük ugyanakkor, hogy nagy kapacitású P”R parkoló elhelyezésére a városközponttól távolabb, a HÉV végpontjához közelebbi terület kijelölése célszerűbb.”

Kicsinyes politikai bosszúhadjárat

Az önkormányzati választások után már nem kaphatták meg a fővárosban ellenzékivé vált kormánypártok képviselői azokat az ellenőrző jogköröket, amelyek 1990 óta – a demokrácia jegyében – jártak az aktuális ellenzéknek. Hamarosan kiderült, hogy Karácsony Gergely a nem balliberális vezetésű kerületek lakossága ellen is háborút indított. Ezekben a kerületekben öt évre leállította a fontosabb fejlesztéseit, Csepelen az összeset.

Borbély Lénárd csepeli polgármester levele a P+R parkolókról

Ezért nem épülhet meg a Csepel központjába tervezett 600 férőhelyes P+R parkoló, amely a HÉV – kormány általi – felújításához kapcsolódna a főváros hozzájárulásaként. A “kerékpárosbarát” Karácsony Gergely azonnal leállíttatta a csepeli Kis-Duna partra tervezett kerékpárút építését, és öt évre kizárták a kerületet a fővárosi utak felújításából is.

Csepelen ezen kívül nem tartották meg még a 2020-as rendes lomtalanítást sem. Az FKF azt is közölte, hogy Csepelen nem fogják a fővárosi utakat rendesen takarítani, a Főkert pedig hét hónapon keresztül nem kapcsolta fel a villanyt a kerület legújabb szabadidőparkjában. Csak hogy érezzék a csepeliek Karácsony Gergely „törődését”.

Egy dologban azonban szorgalmas volt az új fővárosi vezetés. A belvárosi, balliberális vezetésű kerületek hajléktalanjainak kormánypárti kerületekbe való áttelepítésében. Ezt Csepelen sikerült megakadályozni, amikor egy 200 fős új hajléktalanszállót próbáltak kialakítani kerületünk központjában. Amikor ez nem jött össze Karácsony Gergelynek, arról döntöttek, hogy a pedagógus, közalkalmazott és egészségügyi dolgozók családjainak épült Rákóczi tömbbe mostantól hajléktalanokat költöztetnek.

Csepel.info

38 hozzászólás “Mindenképpen nem: így “támogatja” Karácsony Gergely a P+R parkolók építését” bejegyzésre

  1. Aladin szerint:

    Elmúlt a Karácsony, Kari Geri továbbra is geci… ebből lett,az is maradt!!! Szarból nem lesz lekvár, hiába teszik fel a polcra!!! Hofi Géza idézete… csak annak képzeli magát…

  2. Marika szerint:

    Bár nem ide tartozik, de találtam még egy hibás utcatáblát a kerületben, a Lámpás utcánál a táblára Királyerdő van írva Háros helyett, képet nem tudok küldeni, mert autóból láttam, odamenni meg nem merek mert ott veszélyes dolgok vannak.

  3. Nondroid szerint:

    Meg Tarlós idején készült az a vizsgálat, ami alapján a potenciális helyek feltárásra kerültrk. A HÉV melletti tüzép helyé lehetett volan, de irreális pénzt kértek érte.
    Amennyiben a HÉV végallomás területe átépül, lesz heyl parkolónak is.
    A legnqgyobb hiba lenne Csepel közepén, a Szent Imre téren parkolót csinálni.

  4. kormánypárti szerint:

    Nemcsak a csepeliek érdeke, hogy az agglomerációból ingázók tudjanak hol parkolni, hanem a belső kerületek lakóinak és a környéki települések lakosságának is az érdeke. Hiszen a P+R parkolók elsősorban nem a fővárosban élők számára épülnek. A politikai bosszúhadjárat könnyen a visszájára sülhet el, KariGeri maga alatt vágja a fát.

  5. admin szerint:

    Nem a Szent Imre téren javasolt az önkormányzat P+R parkolókat, hanem a gyár területére.

  6. Bagoly szerint:

    Admin !

    Ez igazán izgalmas lesz, mert a gyártelep területén a II. Világháborúból sok fel nem robbant élesített bomba maradt a föld alatt !!! Eddig nem kellett e helyzetet vizsgálni, mert II.Vh-óta mély alapozású építkezés nem történt. A CSM gyártelepre dobták le a legtöbb bombát egyszerre az amerikai “testvérek”, mivel ezen térségben csak itt voltak potenciális hadiüzemek !

  7. Zsivány szerint:

    Mindent újraépítettek a háború után, mert alig maradt valami épen. A területet emberi erővel, keresőkutyákkal, aknakereső műszerekkel és talajkutató mérőműszerrel is átvizsgálták. Biztos van még, de kevés bomba lehet a föld alatt.

  8. Zsivány szerint:

    Mindent újraépítettek a háború után, mert alig maradt valami épen. A területet kézi erővel, keresőkutyákkal, aknakereső műszerekkel és talajkutató mérőműszerrel is átvizsgálták. Biztos van még, de kevés bomba lehet a föld alatt.

  9. zsák krumpli szerint:

    A Csepeli HÉV meghosszabbításával etet bennünket a csepeli vezetés meg a kormány. Ha ezt tervezik, akkor miért nem az új végállomásnál lesz a P+R parkoló? Egyelőre az Erdősor utcáig akarják kivinni, az utána következő tömböt, Erdősor u. – Nap u. – Akácfa u. – II. Rákóczi F. út, nagyrészt lebontották. Már aki meg tudott egyezni a beruházóval(?)/önkormányzattal(?). Oda ugyanis egy újabb plázát akart építeni valaki. Aztán elakadt az egész, mert nem tudott mindenkivel megegyezni, vagy a 2008-as válság miatt.

    Kéretik az üggyel kapcsolatban az illetékeseknek nyilatkozni!

  10. zsák krumpli szerint:

    Marika, vigyen magával Lámpást! Meg mi történhetne magával, amit még nem ismer?

  11. Nondroid szerint:

    A csepelu főépítész lázálma a parkoló a Csrpel Művek területén. Nyílván nem akar oda a főváros semmit építeni, ha nem az ő tulajdonában van a terület és a BFK úgyis épít parkolót az új végállomásnál.
    Egyébként az is egy furcsa dolog, hogy miért a fóvárosnak kellene megoldani az agglomeráció közlekedési problémáit? Fúggetlenül attól, ki vezeti a várost.

  12. zsák krumpli szerint:

    Nondroidnál a pont! A fővárosnak ez nem érdeke! Építtesse meg a magyar állam, az ő érdeke!

  13. admin szerint:

    Csepel a főváros része. A P+R parkolók építése fővárosi feladat. Tarlós Istvánt még nem kellett erre emlékeztetni.

  14. Nagyapó szerint:

    Nondroid! Azt hiszem más a logika. Az agglomerációból beáramló autótömeg Bp.-en parkol. Ezt csökkenti a P+R rendszer, ami bizony a Főváros érdeke.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  15. zsák krumpli szerint:

    Az állam szedi az összes adót, ami a benzinben benne van! Most már a gk. adót is, építsen az állam parkolókat! Tőlem aztán jöhet az összes autó Budapestre, legfeljebb Orbán nem tud majd közlekedni! 😛

  16. lutria szerint:

    Milyen aktualitásból került elő ez a 7 és 10 hónapos levél?
    Láthatnánk azt a levelet amiben az FKF közli hogy nem fogják “rendesen” takarítani az utakat?(akkor miért hallom dübörögni az ablakom alatt a szegélytisztító gépet,nyáron a locsoló járművet?)Havazás esetén majd az Ábel Attila (meg az admin)járjon nyitott szemmel hogy rajtuk kívül mindenki más látja-e majd hótakarítást csak ők nem…
    Ha abban az épületben a fővárosnak van saját tulajdonú ingatlanja miért ne költöztethetne bele akit akar-főleg mint kiderült azok a “hajléktalanok” elég jól keresek,tudják fizetni a bérleti díjat,csak saját lakásuk/bérleményük nincsen…

  17. kormánypárti szerint:

    Talán a téma még mindig aktualitás? Sőt, egyre aktuálisabbá válik?

    Utcaseprőket is szoktál látni? Így néznek ki:
    https://faktor.s3.eu-central-1.amazonaws.com/thumbs/2016-01-01/a78d6e0dea4273b073bef157e982adf3/web650.jpg

    A hajléktalan emberek szociális vagy költségelvű bérlakáshoz juttatása természetesen támogatható. Ugyanakkor sok ember van (pl. fiatalok), akik csak nehezen, mondjuk családi segítséggel tudnak lakást bérelni, vagy egyáltalán nincs erre lehetőségük. Pár éve fletó nyilatkozta, hogy Péter fia műtősként dolgozik egy kórházban, tömegközlekedik, a fia albérletét viszont ő fizeti. Vajon miért? Mert a piaci alapú lakások bérleti díja az egekben van, miközben az egészségügyi dolgozók fizetése alacsony. De idevehetjük még a szociális dolgozókat és a pedagógusokat is. Hiány van belőlük, ami azt jelenti, hogy az érintettek válogathatnak a munkahelyek között. A munkahely megválasztásánál lényeges szempont szokott lenni, hogy ne kelljen sokat utazni, minél közelebb legyen a lakóhelyhez. Ha a főváros nem tartja magát a bérlőkijelölés eddigi elveihez, azzal a lakosság szívja meg. Persze lehet, hogy épp ez az ellenzék taktikája: kitolni a társadalommal, elégedetlenséget szítani, majd a problémákért a kormányt okolni.

  18. Horváth János szerint:

    kormánypárti!
    Igen, rohadt sok ember és család van, aki nem tudja ezeket az árakat megfizetni! Az
    elmúlt 30 évben gyakorlatilag nem épült szociális bérlakás. Azok pedig, akik önerőből próbál-
    nak meg maguknak/gyerekeiknek lakhatást biztosítani, évről-évre szembesülniük kell azzal,
    hogy a megtakarításaik növekedés helyett csökkennek. A kamatok. jó esetben 4-5 %-ak, míg
    az ingatlanpiacon 10-15 5-s az értéknövekedés. S miért is? A kormány gyakorlatilag csak az
    építőiparon keresztül tud beavatkozni a GDP növekedésbe, ezért egy rakás “ingyenpénz” ki-
    szórásával generál egy mesterséges növekedést, ami viszont hiányt és ezzel áremelkedést
    indukál. Az “ingyenpénzhez” viszont inkább azok férnek hozzá, akik önerőből is boldogulnának.
    Orbánék mind a három ciklusát ez jellemezte.
    S még valami, ezek szerint Fletó nem tolta be a fiát valami jó zsíros állásba, esetleg valami
    turisztikai csúcsvezérnek.

  19. […] Ebben Tüttő azt írta, hogy amennyiben Csepel vállalja, hogy a P+R célra kijelölt területet megszerzi, az építés forrását biztosítja, akkor megvizsgálják az építés lehetőségét. Azaz, a kerület szerezze meg a fővárosnak a területet és biztosítsa a főváros helyett az építés költségét, de még így sem ígérik meg, hogy építenek P+R parkolót. […]

  20. kormánypárti szerint:

    HJ! Kettőn áll a vásár. Az nem lehet esetleg, hogy fletó fiának van önálló, szabad akarata? Mindenesetre a DK honlapján megtekinthetők a gyermekek vagyonnyilatkozatai. Hát, szegényebbek a templom egerénél…
    Az építőipar húzóágazat, mert egy csomó mindennel összefügg a szektor bővülése vagy zsugorodása: a növekedése élénkíti a gazdaságot és munkahelyeket teremt. Azért magasak a lakóingatlanok árai, mivel a szükségletek kielégítése (a lakásépítések valamint a használt lakások értékesítése) nem bír lépést tartani a keresletnövekedéssel. Magyarán sokkal többen szeretnének lakást venni, mint amennyi -megfelelő színvonalú- lakás rendelkezésre áll. A vevőjelöltek között verseny van, aki nem képes megfizetni a magasabb vételárat, hoppon marad (vagy kénytelen lejjebb adni az igényeiből). Az építőipari kapacitások bővítésére van szükség a szűk keresztmetszet tágításához. A vállalkozásoknak több gép, eszköz, szakember kell, ami fejlesztési forrást igényel, amit önerőből a beruházások nyereséges megtérülésekor tudnak képezni. A kormány az építőipart stratégiai ágazatnak tekinti, ezért hirdették meg a gazdaságvédelmi akcióterv beruházási támogatásait, illetve a lakóingatlan-piacon a január elsején hatályba lépő támogatásokat.

  21. Horváth János szerint:

    Neked fogalmad sincs se az építőiparról, se az ingatlanpiac összefüggéseiről. Ráadásul a
    leírtakat sem tudod értelmezni.

  22. Feketelistas szerint:

    Gondolom Karácsony G politikai bosszuja miatt nem tudják a csepeliek használni a hévet.
    Véletlenűl sem azért mert a fidesz stadiont épít….

  23. kormánypárti szerint:

    Mit mondott az MNB?

    – “Hazai építőipari alapanyag-gyártói kör és kapacitás bővítésének ösztönzése az építőipar importarányának csökkentése céljából. Ágazati innovációk feltérképezése, ösztönzése. Gépesítettség további növelése az építőiparban.”
    – “Általános 5 százalékos lakásáfa visszaállítása kiegészítve egy 4 százalékos szektorális
    különadóval az értékesítési célú újlakás-fejlesztések fellendítése céljából, amely alól a
    barnamezős övezetekben mentesülnének a fejlesztők.”
    – “Áfavisszatérítés lehetőségének kiterjesztése az összes településre a magáncélú új
    lakóingatlanok építésénél a most is érvényes feltételekkel.”
    – “Bérlakás program fiataloknak, valamint állami alkalmazottaknak. A célcsoport így
    korszerű, energiatakarékos és élhető lakásokhoz jutna, amely megfelelő körülményeket
    nyújt a családalapításhoz. Ehhez szükséges a lakásbérlésre vonatkozó szabályozói háttér
    kialakítása és a bérlakás építési projektek finanszírozásának támogatása állami
    garanciavállalással.”
    https://www.mnb.hu/letoltes/a-magyar-nemzeti-bank-50-javaslata.pdf

  24. Nagyapó szerint:

    A lakásárak 2020-ban 7 %-kal csökkentek, a bérek ~10 %-kal emelkedtek (az átlagbér januárban 375 200 Ft volt, októberben 397400 Ft). A többi csak duma.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  25. Horváth János szerint:

    kormánypárti!
    Mondom, hogy nem érted! Az építőipar eddig is mesterségesen volt felturbózva, ezért kell
    külföldi alapanyag. Ha megszűnik ez az eszetlen pénzszórás, fölöslegessé válik a felfejlesztett
    alapanyaggyártás. Az már nem érdekli a kormányt, mert magántőke. Egyébként, ha a kib…tt
    stadionok helyett bérlakásokat építettek volna, sok mindenben jobban állnánk.

  26. Horváth János szerint:

    Nagyapó!
    Nézze meg az MNB lakásárindexét, nem mindegy, hogy miből esett 7%-t. És nyugodjon
    meg, ha a munkabérek 10%-l, az építési anyagok árai 5-6%-l növekednek, abból csökkenés
    nem lesz! Egyébként arról írtam, hogy az emberek megtakarításai a kamatpolitika miatt
    jelentősen devalválódnak.

  27. concept szerint:

    Milyen szemét már az a telektulajdonos hogy az emberöltő óta ott lévő és bejáratottan működő cégének területét nem adja el olcsón parkoló létesítéséhez…Tényleg nem értem miért nem akar önként átköltözni valamelyik ipari park félreeső csücskébe…
    Rá kell uszítani a Szilárdot hogy a máskor már bevált módon,NAV zaklatás,gyakori munkavédelmi ellenőrzés stb.állami segítségével rávegyék az együttműködésre…

  28. kormánypárti szerint:

    Úgy is meg lehet közelíteni a kérdést, hogy nem úgy gondolkodik valaki, hogy “ÉN, ÉN, ÉN!”, hanem a közösség, a társadalom érdekében hajlandó háttérbe szorítani az üzleti érdekeit. Micsoda földtől elrugaszkodott elképzelés!

  29. Horváth János szerint:

    Ezt a gondolatot talán először azokkal érted meg, akik a húsosfazék mellett röfögnek!
    Például Németh!

  30. kormánypárti szerint:

    Németh Sándor a te lelki pásztorod! 😀

  31. lutria szerint:

    A következő témába vágó cikkbe írja már bele az illetékes hogy Tarlós bácsi konkrétan mikorra ígérte ezt a két P+R parkolót stb. amit már tavaly óta számon kérnek a Karácsonyon,2020-ra?Idénre?Ebben az 5 évben?A HÉV vonal felújításának végére időzítve?
    (Miért nem építette meg ő a 9 éve alatt ha most ilyen sürgős lett?)
    Nem kellene látni a felújítás tervét hogy annak vonalvezetéshez,tereprendezéséhez igazodva lehessen parkolót tervezni hozzá?
    -Ja,hogy a tervek csak 2023-ra lesznek meg,az építkezés meg csak utána kezdődik és nem is a csepeli vonalon?…
    Az a válasz elfogadható lenne a fővárostól hogy mire elkészül az új végállomás addigra építenek hozzá parkolót is?

  32. concept szerint:

    kormánypárti#Tényleg,eszembe is jutott hogy Mészáros Lőrinc is “a közösség, a társadalom érdekében” (munkahelymegtartás) szinte ingyen ajándékba adta a Mátrai erőművet az államnak és hajlandó volt háttérbe szorítani az üzleti érdekeit…
    És ön is gondolkozás nélkül átadná a háza,vállalkozása alatti telket közösségi használatra?

  33. kormánypárti szerint:

    „Nekem itt szavam nincs. Nem vagyok tagja a követek házának. De birtokos vagyok; és ha feláll oly intézet, mely a magyar nyelvet kifejtse, mely avval segítse elő honosainknak magyar neveltetését, jószágomnak egy évi jövedelmét feláldozom reá.”
    (Széchenyi István 1825. november 3-i felszólalása)

  34. Nondroid szerint:

    Még Tarlós idején döntött a Főváros, hogy ilyen áron nem épít P+R parkolót Csepelen.

  35. Tóth kati szerint:

    Horváth elvti igszi polihisztor proli,ért mindenhez a fotelból.

  36. Horváth János szerint:

    Cáfolj!

Itt lehet hozzászólni !