Németh Szilárd: Csak együtt sikerülhet!

Húsz év után újra a kerületi és országos sportéletet szolgálhatják az egykori szocialista városvezetés által elpanamázott Csepel Sport Club és a hozzá tartozó ingatlanok – számolt be a Magyar Nemzetnek Németh Szilárd.

A kormánypárti országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke, aki egyben a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány alapítója, hangsúlyozta: 15 év küzdelem után végre egy új, egységes, modern Csepel SC-t építhetnek, amely méltó lesz ahhoz az 1912-ben alapított klubhoz, amelynek a nagyszerű sportolói 20 olimpiai, 68 világ- és 47 Európa-bajnoki címet szereztek a magyar nemzetnek.

„Örömteli hír, hogy csepeli tulajdonban alakulhat újjá az ország egyik legeredményesebb klubja, a Csepel Sport Club, miután a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány visszavásárolta a Csepel SC Alapítványt az Indotek Grouptól” – írják a közleményükben. Milyen lehetőségeket adhat az új tulajdonos, amelyek eddig nem voltak meg?

– A 87 éves Csepel Sport Clubot 1999-ben, az akkori kerületi MSZP-s politikusok és a velük elv- és üzlettársi kapcsolatban lévő klubvezetés egyszerűen megszüntették. Az ország egyik legeredményesebb, legrégebbi sportegyesületénél ezek a derék kommunista pártmunkások, tanácsi nacsalnyikok és munkásőrök sok-sok száz milliós köztartozást halmoztak fel, s ez mellett még eltékozoltak minden ingóságot és ingatlant is. Vannak, amiket eladtak, másokat meg teljesen lerohasztottak, széthordtak. A szakosztályokat kiszervezték vagy megszüntették, s végül, 2005-ben a maradék három nagy ingatlant, a Béke téri stadiont, a Hollandi úti és a Gubacsi hídnál lévő vízitelepeket átpasszolták egy ingatlanfejlesztőnek. Ez utóbbiakat tudtuk most a visszavásárlással megmenteni a csepeli sportéletnek. Jómagam 15 évig küzdöttem azért, hogy a csepeliek visszakaphassák ezt a bajnokok sorát kinevelő sportklubot.

– Milyen létesítményfejlesztések várhatók, mennyire lehet támaszkodni az egykori infrastruktúrára, stadionra, pályákra, csarnokra? Hány szakosztállyal kezdi működését az újra egységesíteni kívánt Csepel SC?

– Most az ingatlanok állapotának felmérése, felújításának tervezése, illetve az azokat használó sportegyesületekkel, sportolókkal, sportvezetőkkel való tárgyalások következnek. Ennek függvényében dönthetünk arról, hogy mit és hogyan kell modernizálnunk, milyen szervezeti kultúrát és működési rendet kell kialakítanunk. Van kiváló példa is előttünk: a Puskás Akadémia és a Fradi.

– Nagyjából milyen arányban képviselteti majd magát a Csepel SC-ben az él- és a szabadidősport?

– Ez majd kialakul. Mindenesetre a fejlesztéssel és működtetéssel az eredeti alapítói célt és annak kedvezményezettjeit fogjuk szolgálni. Hiszen a Csepel SC alapvetően a kerület, tágabb értelemben a főváros és agglomerációja dolgozói és azok gyermekei egészséges életmódjának elősegítésére, sportolásának biztosítására jött létre. Kedvezményezettjei: Budapest XXI. kerületének lakossága, szabadidő-, diák-, tömeg- és versenysportja.

– Mennyire lehet reális cél a korábbi fényes eredmények folytatása?

– A jövőnknek biztos alapot és követendő példát csakis a dicsőséges múltunk tisztelete és értékeinek megőrzése adhat. Egy új, egységes, modern Csepel SC-t építünk, amely méltó lesz ahhoz az 1912-ben alapított klubhoz, amelynek a nagyszerű sportolói 20 olimpiai, 68 világ- és 47 Európa-bajnoki címet szereztek a magyar nemzetnek. Ehhez majd kellenek azok az elszánt csepeli fiatalok, akik nemcsak tehetségesek, de szorgalmasak, kitartóak és fegyelmezettek is. És kellenek a kiváló edzőik, mestereik, no meg, a családjaik, iskolájuk, környezetük értő támogatása is. Csak együtt sikerülhet.

– A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) alapvetően egy sportágra, a birkózásra alakult, az alapítvány működésében milyen változásokat idéz elő egy nagy, több sportágat magába foglaló klub működtetése?

– A KIMBA az alapítói jogokat gyakorolja, a működtetés továbbra is a Csepel SC Alapítvány kuratóriumának dolga lesz. Másrészről, a Kis-Duna parti sportcsarnok megépítésével és üzemeltetésével a KIMBA csapata már bebizonyította, hogy – még a Covid-járvány árnyékában is – alkalmas és méltó a kerületi sportélet megújítására.

– Mennyire biztos az anyagi háttér?

– A Csepel SC kerületünk büszke jelképe, ugyanúgy, mint Weiss Manfréd öröksége vagy épp a csepeli HÉV. Ezért az abban folyó sportélet újjáépítésével minden csepeli nyerni fog. Az ő nevükben is hálásan köszönöm – a sportot nemzeti ügynek, stratégiai ágazatnak tekintő – magyar kormány eddigi anyagi és erkölcsi támogatását, amire továbbra is számítunk. Természetesen tárgyalni fogunk az önkormányzati támogatás és a magánszponzoráció lehetőségeiről is. Nekünk viszont nagyon hatékony és célirányos, illetve tisztességes és átlátható gazdálkodást kell folytatnunk.

– A legnépszerűbb sportágnak számító labdarúgással, amelyben a Csepel valaha szintén bajnok volt, van valamilyen terv, szándék?

– A múltban négyszer is megnyertük a magyar bajnokságot, s ezzel Győrrel közösen az örökranglista hetedik legeredményesebb focicsapata vagyunk. Sőt az Aranycsapat két játékosa is kergette a bőrt a Csepelben: Czibor Zoltán és Tóth II. József. Egyébként 52 évadon át voltunk az élvonalban. Az 1901 óta tartó bajnokikon pedig rajtunk kívül csak 13 csapat tudott még aranyérmet szerezni. Mi más lehet a terv, mint visszakerülnünk az első osztályba? Nem kis feladat. De teher alatt nő a pálma.

Forrás: Magyar Nemzet

9 hozzászólás “Németh Szilárd: Csak együtt sikerülhet!” bejegyzésre

  1. George szerint:

    Nyomban beszarok! Fényezőműhely az kutya füle!

  2. robi szerint:

    https://mfor.hu/cikkek/makro/allami-penzpumpa-a-valsag-idejen-140-milliard-forint-ment-sportra.html

    Most, hogy kerület is beállt a NER-nél a sorba, reméljük, a fenti pénzosztásból ide is jut valamicske. Borzasztó látvány a lepusztult stadion.

  3. zsák krumpli szerint:

    Addigra kész lesz, amikorra a zsinagóga meg a HÉV!

  4. Betke szerint:

    Zsák krumpli, és a Jedlik!

  5. Gary Ridgway szerint:

    Meg az ígért tesztek…

  6. Horváth János szerint:

    Szégyen ez az alak!

  7. Nagyapó szerint:

    zsák krumpli! Mennyit adott a zsinagóga építésére? Semmit? Ja, Csepel a telket adta, az építés magukon múlik.😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. Kok szerint:

    Hajrá Szilárd ne foglalkozz az irigy proli gyurcsányista kisnyilas söpredékkel.

  9. robi szerint:

    Velős keresztényi hozzászólás a szeretet jegyében egy volt munkásőrtől.
    Gratulálok.

Itt lehet hozzászólni !