Takarítson havat a főváros?

Csepelen “letojták” az önkormányzati utakat

Csepel.info

Ameddig a fővárosi önkormányzat letisztította – a Szent László út (galéria itt)

Majd az idő megoldja – valószínűleg ezt gondolták a csepeli önkormányzat és a Csevak vezetői, amikor pár nappal ezelőtt a kerületünkben is leesett az első hó. Csepelen ugyanis – írd és mondd – egyetlen egy önkormányzati utat sem találtak a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselői, amelyet megtisztított volna a kerület a rá került hó- és jégrétegtől. Még a naponta több mint tízezer ember által használt sétáló utcában is csak egy méter széles sávban takarították el a jeget és a havat teljesen!

Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő lapunknak elmondta: önkormányzati frakciótársaival hétfőn kezdték meg a hóeltakarítás helyi ellenőrzését.
– Amit láttunk, az elkeserítő, de sajnos nem meglepő. A helyi vezetés Szenteczky Jánossal az élen már megint csak a száját jártatta. Százmilliókat költöttek közpénzből önreklámozásra a pártújságra és a Csevak-kiadványokra, de most, amikor kellett volna, megint nem csináltak semmit – hangsúlyozta lapunknak a képviselő.

Akácfa utca: takarítás itt sem volt (galéria itt)

– A kerület MSZP-s vezetése megint csak a saját dicsőítésére gondolt, amikor télre is kiadott egy Szenteczky János polgármester-jelöltet reklámozó kiadványt a Csevak finanszírozásával, természetesen közpénzből. Ugyanebből a sok millió forintos közpénzből most legalább a fontosabb önkormányzati utakat hó- és jégmentesíteni lehetett volna, amivel talán a megnövekedett balesetveszélyt is csökkenthette volna az önkormányzat. Természetesen azokat az utakat sem takarították le, amelyeket a közelmúltban olyan nagy csinnadrattával átadtak – állítja Németh Szilárd.

– Szenteczky Jánosnak és a csepeli MSZP vezetőinek végre arra kellene már gondolni, hogyan szolgálják a kerület lakóit. A családok többségének most szegény karácsonya lesz, és felháborító, hogy mindezt ilyen közpénz-szórás mellett kell megélni – hangsúlyozta a Fidesz-KDNP képviselője.

Csepel.info

70 hozzászólás “Takarítson havat a főváros?” bejegyzésre

  1. lolka szerint:

    Azért a kerület vezetőit csábitja ám az az előrejelzés, hogy enyhülni fog az idő. De ezt szem elött tarhatnák a háztulajdonosok is, majd elolvad, de a példa mutatja, hogy a háztulajdonosok lelkiismeretesen letakaritják a járdákat 98% ban. Az önkori példát vehetne, különösen, hogy egy kicsit enyhült az idő, ilyenkor kőnnyebb lenne letolni a majdnem latyakot…

  2. Manitu szerint:

    Ahogy én láttam, a háztulajdonosok még ennél is nagyobb arányban dolgoztak.

    Azt sem vitathatja senki, hogy a fideszesek dolgoztak. Már megint. Na de mit csináltak megint a városvezetők?

  3. nem jani szerint:

    Törvény szerint a háztulajdonosoknak le is kell tólni a ház előtt. Én is egész hétvégén lapátóltam.

  4. Lexon szerint:

    98%? Ti merre jártatok? Amerre én, ott 80% körüli volt a lelkiismeretes tulajdonosok aránya.

  5. lolka szerint:

    Lexon:
    Egyet jegyezz meg: mindig arra járjál amerre le van takaritva a járda és ne felejtsd el, hogy a kerület el van őregedve és nem minden idős tudja a járdát letakaritani. Az emeletes házakról nem beszélve. Na ez volt a 2%-lék. A közterületek 10-20%-a ha lelett takaritva, évekóta igy van. A Szent Imre-téren sőprik a járdát géppel egész nyáron!! Miért nem jút a kerületnek egy kis gépre ami legalább a járdákat pl. a lakótelepeken letudná takaritani, ha van gép miért nem jút el mindenhova…

  6. Vátesz szerint:

    Nem futja a hótakarításra, mert a polgármester úrnak kell a szokásos évvégi jutalomra. Egyszer már válaszolhatna a szokásos kérdésre:
    Kedves Polgármester úr, milyen tanácsokat adott Glatz Ferenc és Medgyessy Péter, mint a Stratégiai Tanácsadó Testület tagjai, és mennyiért? Én és a többi csepeli polgár is kíváncsi, mire tetszenek költeni a közpénzt. Hány csatát vívott Csepel, hogy Önnek stratégiai tanácsokra volt szüksége, s az említett urak történész és közgazda képesítéssel bizonyára a Hadvezérek Nemzetközi Szövetsége legfényesebb csillagai.
    Csak azt ne tessék mondani, hogy szóban adtak tanácsot, hogy mit, azt már el tetszett felejteni. Talán valami olyat, Miska átutaltattad már a tiszteletdíjunkat? Tetszik tudni ugye, Medgyessy már adott tanácsot Kocsis Istvánnak, a paksi atomerőmű vezetőjének, s amikor ki akarták kérni az iratokat, Kocsis úr azt mondta, hogy a tanácsokat szóban kapta. Bravó!

  7. LB szerint:

    Vasárnap délután és ma délután jártam a Csillag telep tulsó végén.
    Vasárnap nyoma nem volt a hókotróknak, de ma délutánra már letakarították az utat. Hogy ehhez miért kellett két nap, azt nem tudom.
    Ahogy azt sem, hogy miért nem takarítják az Imre téri járdákat! 🙁

  8. nagyapó szerint:

    Válasszuk külön a járdát és az úttestet (itt is van fővárosi és kerületi út). A járdák zömét a tulajdonosok megtisztítják. Az úttesteket (a kerületit) viszont senki sem. Ez lenne a CSEVAK feladata. Nem teszi. Hasonlatos ez az őszi lomb eltakarításhoz, amikor a háztartások. komoly pénzért elvitethetik a leveleket, az úttestre kerülők viszont maradnak.
    Karácsonyra viszont kaptunk „hulló levelet” Szenteczky et.-tól.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. miska72 szerint:

    De legalább az utak ball oldalát letakaríthatták volna. 😉

  10. Csepel-sziget szerint:

    Hát Csepel útjai még istenesek az agglomerációs településeken tapasztaltakhoz képest…
    Egyébként igaz, ami igaz, a sétálóutca az botrány…

  11. jani szerint:

    A sétáló utcán említett hóeltakaritást az ott futó földalatti hővezeték végezte, mivel latyakká olvasztotta a havat Nyomát se látni hó eltakarításnak !!
    Ahol nincs távvezeték ott keményen meg kell dolgozni az előrejutásért.
    A Szent Imre tértől a sétáló utca felé haladva a Rájóczi F . utca páratlan oldalán az üzletek előtt sincs eltakarítva a hó.Az egyik üzletlánc boltja előtt se a sarkon. !!
    A nevét azért nem írom le mert nem csinálok nekik reklámot, ha a havat se takaritják el a portáljuk ellől.
    A közterület felügyelőknek látni kellene mert erre ” rajzanak “ki reggelente.
    Igaz közterület felügyelőket sem látni sehol !! Lehet , hogy éppen autósokat birságolnak, vagy a petrezselymet áruló mamikat a piacon.!!
    Valami jó is hangozzék el: A Szent imre téren a park utjain látszik , hogy letolták a havat az utról.
    Egy kis kerti traktor tologatta a havat a járdán, ott ahol a társas házak előtt már eltakarították, a Katona utcában !!!Megjegyzem, ez az út vezet a Csevak felé.!!!
    Egy hótolóval felszerelt sószoró autó a Jedlik előtt a járda és az úttest közötti területen “dekkolt” sofőr sehol.
    Ennyit egy kis délutáni sétán szerzett tapasztalatról hótakarítás ügyben.

  12. zed szerint:

    Úgy látom, most már óvatosabban bírálja a Szenteczky vezette Csevak KFT-t a Fidesz. Nem mertek nyílt levelet írni a polgármester úrnak, mert attól félnek, esetleg ismét visszafele sül el a fegyver és megint nekik kell(ene) magyarázkodniuk. 🙂
    A csepeli Fidesz képviselőcsoportjában savanyú emberek ülnek. Nem örülnek a fehér karácsonynak, és hogy az utcákat borító hórétegnek köszönhetően a gyerekek felszabadultan szórakozhatnak, szánkózhatnak, hógolyózhatnak, hóembert építhetnek…
    Miért kell karácsony küszöbén ilyen hülyeséggel előjönni?! Hát a fideszes képviselők ilyenkor sem tudnak egyébre gondolni, mint az ellenségeskedésre, a közhangulat szítására? Szégyelljék magukat! Ha annyira zavarja őket az a kis hó, ragadjanak lapátot és kotorják a havat, amúgy is nagy hóhányók! Habár én azt javasolnám, először a saját portájuk előtt sepregessenek, van mit.

  13. Csepel-sziget szerint:

    Zed! Először is a Csevak Zártkörűen Működő Részvénytársaság jelenleg, tehát a Csevak Kft.-nek nehezen tudna írni a Fidesz. 😀

    Másrészt nem a parkok, játszóterek hófedettségét kritizálta az ellenzék, hanem az autóközlekedés céljára épült utakért, valamint a gyalogosközlekedés céljára szolgáló sétálóutcáét.

    Nem szabad átesni a ló túloldalára, álszenteskedni, attól, hogy karácsony van, a hibák hibák maradnak, ami nem volt jó karácsony előtt, az attól, hogy karácsony van nem lesz jobb, vagy elfogadhatóbb. Ez igaz mindenre, így a politikára is. Attól, hogy karácsony közeleg, nem lesz egyik párt sem kedvesebb számomra.

  14. csepeli szerint:

    Németh Szilárd meg van zakkanva! A közutakon nem a Csevak, hanem a Fővárosi Közterület-fenntartó feladata a hó elakarítása. Tessék náluk reklamálni! Németh Szilárd azt képzeli, hogy a Csevaknak hókotró járműparkja van? Hol él ez az ember, a Holdon?

  15. zed szerint:

    Olybá tűnik, Németh Szilárdék nem tanulnak a saját hibáikból, halmozzák a hülyeséget. 🙂
    Az utcaseprés, locsolás, hó- és jégeltakarítás TEÁOR (tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere) szerinti besorolása: 8129 – egyéb takarítás. A Csevak Rt. tevékenységi körei között ez nem szerepel, tehát nincs engedélye hótakarítás végzésére.

  16. batan szerint:

    En a Setalo utca nem-takaritasat tartom felhaboritonak. Kozepen, kb 2-3 meter szelesen volt ugyan ho es jegmentes resz (elnezest, ez a mult heti helyzet, ezen a heten nem jartam arra), de mashol kesz eletveszely volt kozlekedni. Vagyis aki nem a hevtol a buszmegallohoz ment, tenyleg az eletevel jatszott. En, mint 7. honapos kismama tyuklepesben probaltam atkelni a Setalo utca kozeptajan a pektol a Roltexig.

  17. Demeter J. szerint:

    Ráadásul a megrendelői és a kivitelezői a csúszásmentes burkolatról nem is hallottak. Kockázatos séta ilyenkor a Sétáló utcai közlekedés.

  18. Iványi Gabi szerint:

    zed:

    Már megint…egy szerinted a lényeg, hogy a szocik mindent hibátlanul csinálnak! Vedd már észre, hogy mi fideszesek veletek ellentétben, nem toljuk a képviselő-jelöltjeink szekerét..mert nem kell. Ugye fájdalmas, hogy hamarosan ezekkel a provokatív megjegyzéseiddel háttérbe szorulsz?…Azért TEÁOR ide, vagy oda…Ha Szenteczky polgármester akar lenni Csepelen..akkor, legalább most tegyen jót: takarítson! Van mit!..de én adjak nektek ötletet? (mgj: készen sem lenne a takarítással jövő karácsonyig!)

  19. csepeli szerint:

    zed: ez azért nem egészen így van, mert azokon a járdákon, amelyek nem tartoznak ingatlanhoz (pl. parkok, játszóterek mellett), a Csevaknak kéne eltakarítania a havat. Hangsúlyozom, ez csak a járdára vonatkozik, az úttestre nem. Az úttest az FKF-re tartozik, ők viszont fontossági sorrend szerint dolgoznak – az olyan mellékútvonalakat, amelyeken nem jár tömegközlekedési járat, utoljára tisztítják, vagy éppenséggel nem is kerül rájuk sor.

  20. lolka szerint:

    nagyapó:

    2009. december 22. 20:40-kor-csepeli: (hú, de rossz igy leirni, ezt a nevet mindig büszkén mondom ki) na mindegy olvasd már el mit irt nagyapó, nem a télapó a nagyapó, hátha nem nátha, hátha egy kicsit tisztul a kép ami kialakult benned az utak helyzetéről, hogy melyik része kié, de utána nézhetsz másképpen is…

  21. Öreg halász szerint:

    Már megint kitalálták az elvtársak, hogy a csepeli önkormányzat fenntartása alatti utakat mégsem a csepeli önkormányzatnak kellene takarítani, hanem másnak. De akkor kinek? 😉

    Azért eltartott ez is pár napig, de így is gratulálok a hülyeség e magas fokához!

  22. lolka szerint:

    zed:
    Egy hóesése napon ved a nyakadba a kerület utcáit és amikor látod, hogy valaki éppen azon munkálkodik, hogy a járda tiszta és csuszásmentes legyen akkor ezt az idézetet olvasd fel:”Az utcaseprés, locsolás, hó- és jégeltakarítás TEÁOR (tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere) szerinti besorolása: 8129 – egyéb takarítás”. Nem az Őn feladata, hadja abba ezt a tevékenységet…

  23. csepeli szerint:

    Öreg halász: Nem megint kitalálták, hanem ez mindig is így volt. Németh Szilárd beszél badarságokat!

  24. zed szerint:

    “Az FKF Zrt. a területi igények és az időjárási körülmények figyelembevételével meghatározott számú hómunkás foglalkoztatásával végzi a közszolgáltatás keretein belül a gyalogátkelőhelyek környezetét, az ingatlanhoz nem köthető közjárdák téli takarítását.
    Az ingatlan előtti járda, a járda és az úttest közötti kiépített, vagy kiépítetlen terület gondozásáról, így téli időszakban annak síkosságmentesítéséről, hóeltakarításáról az ingatlan tulajdonosának, bérlőjének, használójának kell gondoskodni. Lehetőség van e területek takarításának Társaságunktól való megrendelésére”
    http://www.fkf.hu/portal/page/portal/fkf/szolg/Lakossag/Koztisztasag/Teli_munka

  25. Öreg halász szerint:

    Csepeli, akkor kinek a dolga? És mit keresett ott Szenteczky, amikor átadtak pár új utat a Királyerdőn? Akkor az ő dolga volt? Megjegyzem, 2008-ra be kellett volna fejezni a csatornázást és az útépítéseket!

  26. lolka szerint:

    “Az ingatlan előtti járda, a járda és az úttest közötti kiépített, vagy kiépítetlen terület gondozásáról, “-Igen ez igy szép, de ha a házam előtt az emlitett területre felállok autóval, ne ugasson a közterületfelügyelő, hogy legközelebb megbüntet huzezerre…valami nagyon ovális itt…

  27. csepeli szerint:

    Öreg halász: már leírtam többször, hogy az FKF-é, tanulj meg olvasni, és ne kérdezz baromságokat!

  28. lolka szerint:

    Amelyik úton BKV. jármű közlekedik az a Fővárosé, amelyiken nem az a kerületé…

  29. lolka szerint:

    De mire egyenesbe jutunk ebben a kérdésben, addigra elolvad a hó a viz, pedig tudja a dolgát…

  30. zed szerint:

    Szerintem az nem mentség a járda csúszásmentesítésének az elmulasztására, hogy a lakók betegek, öregek. Akinek nincsen “befogható” hozzátartozója, megkérheti a szomszédját, végső esetben az FKF-től is megrendelheti a szolgáltatást, nem hiszem, hogy sokba kerül. Elvileg a Közterület Felügyelet feladata lenne az ellenőrzés, az Önkormányzaté a bírságolás -a bírságbevételek a közkasszát gyarapítják.
    Ha valaki elcsúszik a járdán, kitöri lábát, és emiatt hónapokra keresőképtelenné válik, jogosan perelheti az ingatlan tulajdonosát/használóját kártérítésért.
    Egyszer egyik ismerősöm eltörte a lábát korcsolyázás közben. A családtagjai elvitték egy olyan járdaszakaszra az utcájukban, amelyik nem volt jégmentesítve, és letették a járdára. A két barátjukat, akikkel együtt korcsolyáztak megkérték, hogy játsszák el az ismeretlen segítségnyújtó járókelők szerepét, mintha csak éppen arra jártak volna. A egyik “tanú” kihívta mentőket, akik a helyszínen jegyzőkönyvet vettek fel. Minderre azért volt szükség, hogy az ismerősöm beperelhesse az utcájuknak azt a lakóját, akivel haragban volt. A pert megnyerte, az alperesnek kártérítést kellett fizetnie.

  31. Nagyapó szerint:

    Ahogy zed, csepeli stb. beírásait olvasom, kiderül, hogy a CSEVAK-nak semmilyen más feladata nincs, mint lakossági fórumokat szervezni, szórólapot kiadni, ahol Szentecky et.-at tömjénezik.
    Elárulom, hogy az FKF Zrt. téli feladata ( a Fővárossal kötött szerződés szerint):
    Gépi síkosságmentesítés és hóeltakarítás :
    A gépi síkosságmentesítést és hóeltakarítást fontossági sorrendben, az alábbiak szerint végezzük:
    * hidak,
    * felüljárók,
    * a Ferihegyi repülőtérre vezető út, Budaörsi út (M1, M7), az M3-as, az M5-ös autópályák és a 11-es főút fővárosi bevezető szakaszai,
    * buszvonalak hegyvidéki szakaszai,
    * busz- és fő közlekedési útvonalak,
    * fővonali járatokhoz kapcsolódó lakossági ellátásokat biztosító főbb intézmények (sütőipari üzemek, élelmiszerellátó központok, vásárcsarnokok, kórházak, közintézményekhez vezető útvonalak).

    Ebben nincs a csepeli mellékutak takarítása. Elárulom zed, csepeli, Szentecky et.-aknak, hogy az FKF Zrt csepeli kirendeltsége a Széchenyi u. 29. alatt van. Lehet intézkedni.
    Bejött az enyhébb idő, igazuk volt a szociknak – minek ugrálni, megoldódik minden.

    Áldott Karácsonyt a jóakaratú embereknek!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  32. Gordon szerint:

    szép kis ismerőseid vannak. Ti mind hazugok (bíróság félrevezetése) és tolvajok vagytok?

  33. csepeli szerint:

    lolka: a tulajdonjog itt nem számít, a fővárosi köztisztasági rendelet értelmében a burkolt utakat a főváros tisztítja meg a hótól. Viszont prioritási sorrend van, előbb a tömegközlekedési útvonalakat tisztítják meg, és utána az egyéb útvonalakat, ha még szükséges és marad rá kapacitás.

  34. vermes szerint:

    “Boldog karácsonyt*!”
    …hazudta Bajnai Gordon…

    * – fenyőfaünnep

  35. Hugi szerint:

    A csepeli elvtársak dolga a sajtó elõtt ugrálni az átadáskor, utána lesz@rnak mindent, sõt, még a Fideszt hibáztatják. Nincs bõr a pofán!

    Nem igaz, hogy a kerületi utak fenntartása nem a kerület dolga! A kerületi utak a kerület elidegeníthetelen tulajdona!

  36. ... szerint:

    lolka: a víz pedig tudja a dolgát: http://csepel.info/?p=7436

    szerintem elég egyértelmű a fenti, bemásolt anyagokból:
    az FKF feladata a téli takarítással kapcsolatban az, amit nagyapó és zed bemásoltak. Mivel a mellékutak a Csepeli önkormányzat tulajdonában vannak, így az önkorinak kell gondoskodnia a takarításukról. Ha nem képesek ezt megoldatni a Csevakkal, akkor rendeljék meg az FKF-től (a saját jutalmuk terhére) és mondjanak le.

  37. lolka szerint:

    …:
    Ez nagyon jó, ha a tulajokra van törvény és büntetéssel fenyegetés,akkor járjanak elől jó példával és rendeljék meg a takaritást…

  38. lolka szerint:

    zed:
    “Elvileg a Közterület Felügyelet feladata lenne az ellenőrzés, az Önkormányzaté a bírságolás -a bírságbevételek a közkasszát gyarapítják.”
    És ki a ló………. feladata az útcák elején- végén elhelyezni szoróanyagot. Meg belehet menni a csevakhoz szoró anyagért persze pénzért, mert nincsen ingyen ebéd. Ha biztositva van a feltétel akkor lehet ellenőrizniés büntetni (mint az szemellenzős ló) büntetni-büntetni. Nem kellett volna elkormányozni az országot és akkor az iparból, munkából meglehetne élni. Úgy nézki, hogy az állam a bevételeit a büntetésekből akarja beszedni…

  39. zed szerint:

    A mellékutakon is az FKF utcaseprői szoktak dolgozni, nem a Csevak közmunkásai. A hóeltakarítás nem tartozik a Csevak jogszabály által meghatározott feladatai közé. Az FKF szolgáltatását nem kell megrendelnie az önkorminak, mert automatikusan jár. A sétálóutcákon a lakók ill. az üzlettulajdonosok kötelessége az ingatlanjuk előtti útszakaszt az utca közepéig megtisztítani. Én véstem már be emiatt panaszt a vásárlók könyvébe.
    N. Sz. miért csak az önkormányzatot marasztalta el? A honatyák felelőssége felhívni a polgárok figyelmét a kötelességeikre, jogkövető magatartásra sarkallni az embereket.

  40. Hugi szerint:

    Hazudsz Zed.

  41. ... szerint:

    zed: ha jól értem, szerinted Tóth Mihálynak kellett volna havat lapátolnia a Szent Imre téren?

  42. zed szerint:

    Ja, a Sándor-palota előtt pedig a köztársasági elnöknek. 😉
    Egyébként a Csevak-kiadványok a csepeliek tájékoztatását szolgálják, a vagyonkezelő saját bevételeiből finanszírozza a nyomdai és terjesztési költségeket.

  43. lolka szerint:

    Meg a zöldhulladékos ynlon zsákból 180Ft/db…

  44. loastman szerint:

    Ki kapott a Szenteczky “mestertől” borítékot?
    Mert én kaptam, de ki is basztam a kukába…
    Csak a feladóhoz volt annyi írva, hogy “Szenteczky János”. Meg sem néztem mi van benne, hanem az jutott az eszembe, hogy vajon kinek a nevében küldte? Mert ha a Csevak nevében írt volna, akkor a Csevak-nak kellene lennie a feladónak, ha a Maszop nevében, akkor annak illett volna ott lenni, de egyik sem, saját névvel… Nah most akkor ő nem vállalja fel, hogy hol “dolgozik”, vagy azt, hogy Maszopos?
    Igazán rá lehetne mozdulni erre a témára, és megérne egy saját “topicot” :mrgreen:

  45. lolka szerint:

    zed:
    Meg a zöldhulladékos ynulon zsákból 180Ft/db…

  46. Hugi szerint:

    Ahhoz bezzeg van pofájuk, hogy százmilliókat költsenek MSZP-s önreklámra. Pedig ezt tényleg nem ítja elõ törvény!

    A kerületet meg tartsa rendben más. Na ezért tart itt Csepel.

  47. lolka szerint:

    BÉKÉS,BOLDOG KARÁCSONYT KIVÁNOK MINDENKINEK az ÚR 2009.ÉVÉBEN!

  48. Hugi szerint:

    Na és “Szenteczky mester” borítékát, jókívánságait ki fizette ki? Én meg te. A mi adónkból reklámozta magát. Jobban tette volna, ha letisztíttatja a sétáló utcát.

  49. miska72 szerint:

    Az idő mindent megold!

  50. loastman szerint:

    miska72: csak nem arra gondolsz, hogy ma sütött a nap, és szépen olvadt a hó mindenhol? 😳 :mrgreen:

  51. Huba szerint:

    Én jogkövető állampolgárként takarítottam. Igen, a havat is és azt a szemetet is melyet – gondolom az én pénzemért – a postaládába dobtak a “pennys” újság közepébe rejtett borítékot, a Szenteczky család fényképével és névjegykártyájával.

  52. zed szerint:

    Erre a néhány napra felesleges lett volna a mellékutakat megtisztítani a hótól, mivel egyrészt költséggel járt volna, másrészt a sózás károsítja a növényzetet. Szerintem a legokosabb és a legköltséghatékonyabb megoldás a mellékutak lakóit kötelezni arra, hogy az ingatlanjuk előtti útszakasz (járda+úttest) közepéig tisztítsák meg a hótól és jégtől az útburkolatot. Aki ennek nem tenne eleget, azt meg kellene bírságolni.

  53. alterego szerint:

    Üdv, köszönjük a képeket. Pont aznapra terveztünk egy bejárást, hogy megnéznénk a tervezett kerékpáros infra helyzetét, de a nagy hideg miatt elnapoltuk. Ezekből a képekből kiderül, hogy esélyünk semlett volna még az út negyedét sem megtenni kerékpárral, akármilyen jól fel vagyunk szerelve. 🙂

  54. Mrs. White szerint:

    Kereékpáros infra? Ez kicsit kínai… bár sportolok, de mégsem nagyon értem!?

  55. zed szerint:

    lolka!
    Az FKF lógós 60 literes kerti zöldhulladékos zsák 110 Ft/db, a 100 literes 170 Ft/db, a benzinkutakon -mint minden- ez is drágább.

  56. Mrs. White szerint:

    Ok, talán értem… Remélem hamar sikerül új túraidőpontot találni. Ilyen időben merészebb ezt bevállalni, de jó lenne, ha nem kellene várni tavaszig! Viszont ha mostanság akar valaki bikiklizni, akkor az kicseréli, felfrissíti és ilyenkor elég sok endorfin szabadul fel! Ezért szeretek én is sportolni, csak mostanság eznem adatik meg! 🙂

  57. alterego szerint:

    Na igen, ma másodszor szólt közbe az időjárás, már kezdem unni….
    De azért mozogni jó, és az időjárás sose tartson vissza senkit. 🙂

  58. DFK szerint:

    zed:
    2009. december 24. 19:28-kor

    Szerintem ezt az ötletet még lehet fejlesztetni: Kötelezzük a háztulajdonosokat, hogy saját költségükön aszfaltoztassák le az utcát; kötelezzük őket, hogy fizessék az utcájukban járó busz költségét. Mert az önkorminak így a legolcsóbb. persze mindezt csak azután tegyék, miután befizették az SZJA-t, ÁFA-t, meg jövőre az ingatlan adót.

    Ekkora igavonót, mint te, még nem láttam. Nem is tudom, hogy gondoltad, az ingatlan tulajdonosok úttest takarítási kötelezettségét. Azért az már nem kis munka, ráadásul, addig zárja le a háza előtti szakaszt a forgalom elől, hogy biztonságban végezhesse a munkát? erre lenne bárkinek jogköre?

  59. Mrs. White szerint:

    ..nem az időjárás tart vissza! Elutazott az edzőm…

  60. Mrs. White szerint:

    Alterego! Van terveztek mostanság még túrát? Az én ismeretségi körömben akkor olyan nagy biciklifan vki, ha nincs jogsija, vagy ha csak motorra szól. Nálatok is ez az általános? (A,B,C stb.)

  61. zed szerint:

    DFK!
    Az én elképzelésem szerint a helyi rendelet csak a csekély forgalmú mellékutcákra terjedne ki, vagyis azon az utak lakóit érintené, amelyek a hóeltakarítás fontossági sorrendjében hátra vannak sorolva. Bár ezeket az utakat a leginkább célforgalom jellemez, mégis úgy tartom igazságosnak, ha az egyes lakók munkáját -igény esetén- az önkormányzat valamilyen módon kompenzálja, pl. kedvezményes áron megvásárolható nájlon hulladékgyűjtő zsákok formájában.

  62. DFK szerint:

    ZED: ha munkát végeztetsz, azt nem kompenzálni kell, hanem megfizetni. Ja, akkor nem költséghatékony?

  63. zed szerint:

    Kötelező jellegű társadalmi munkáról lenne szó, amiért természetesen nem jár pénzbeli fizetség. A mellékutakon nem nagyon van átmenő forgalom, elsősorban az ott lakók érdeke a közlekedési útvonalak járhatóságának biztosítása, ahogyan pl. egy lépcsőház lakóinak is közös érdeke a folyosótakarítás. Az önkormányzat a közösség pénzét költi, érthető a takarékos gazdálkodás.

  64. Mr.White szerint:

    Ezt nem értem…

  65. zed szerint:

    Majd ha nagy leszel, megérted! 😉

  66. DFK szerint:

    zed:
    2009. december 26. 18:15-kor
    Hm, a lépcsőház lakói befizetik a közös költséget, s ezért gyün egy takarító, aki a lépcsőházat takarítja.
    Tehát a polgár béfizeti az adóját, ezért cserébe méltán vár valamit (no nem azt, hogy a zed szegfűs elvtársai ellopják a pénzt).

    Persze elképzeléseim nekem is vannak. Pl a jelenlegi polgármester és csapata életfogytig közmunkát végez Csepelen, többek közt a mellékutak hómentesítését végzi, fizetség nélkül, mert így költséghatékony.

  67. zed szerint:

    Vannak társasházak, ahol a lakók beosztják egymás között, melyik héten ki takarít és teszi ki a kukát az utcára. Így nem kell külön takarítót megfizetni.
    A fővárosban a takarítási közszolgáltatás az FKF feladata a Fővárosi Önkormányzat megbízásából. Ha a kerületi önkormányzat végzi el az FKF munkáját, jogosan merül fel a kérdés, a csepeli polgárok miért fizetnek duplán a takarítási munkáért?
    A hóeltakarítás rendkívüli munkának minősül, ami azt jelenti, hogy az FKF kapacitásai korlátozottak, ezért meghatározott sorrendiségben történik a munkavégzés. A gyér forgalmú mellékutakat takarítják meg legutoljára a hótól. A költséghatékony gazdálkodás érdekében a mellékutak hómentesítését csak abban az esetben kezdik meg, ha az időjárási előrejelzések alapján az elkövetkezendő napokban nem várható tartós felmelegedés, olvadás.
    Olyan gyakorlati problémáról is érdemes szót ejteni, hogy a mellékutak egy részén a szűk keresztmetszetek miatt (pl. keskeny utak szélén parkoló járművek) nem férnek el az FKF munkagépei, ami megnehezíti a munkavégzést.

  68. […] Takarítson havat a főváros? Ossza meg ezt a cikket ismerőseivel: […]

  69. Béla szerint:

    Zed-nek! Ki vagy te kis mitugrálsz!? Milyen alapon fognád te be a betegeket,az öregeket meg a nőket,utcák,járdák lapátolására?! Te kis tizediken gubbasztó,kockafejű,kötekedő,megkeseredett kaptárlakó!! Majd ha a kis brigádoddal együtt eldöntitek,hogy kié a járda,akkor talán lehet szó a takarításáról!! Mert ugye amikor az ember egy félköbméter sódert lebórítana a kapujába,és azonnal nem tudja behordani,egyből nem az enyém a járda és jön a büntetés!! Amikor havas,akkor már az enyém!! De amíg te mint kaptárlakó,és a több száz család nem tudjátok eldönteni,hogy ki is takarítsa el a havat a házatok körül,és a csevak meg a jóisten felelősségét keresitek,addig te ne osszad ki a munkát a buckalakóknak,mert azoknak van ám elég dolguk az ingatlanjaik körül,de megnézheted hogy hol vannak eltakarítva a járdák inkább,a kerteseknél,mert a kaptáraknál a Zed-ek éppen akkor valakit fikáznak,és nem érnek rá!! Nekem is van ám ötletem,az ilyeneknek mint te is vagy: aki azon a 3 napon amíg nem olvad el a hó,és nem tud járni rajta,az maradjon otthon!! Uttyogy kedves nagyarcú és mindenbe beleugató zed!! Klaviatúra eldob és lapátot a kezedbe!! Mutass példát,ne írányíts!!

Itt lehet hozzászólni !