Semmelweis-díjat kapott a Tóth Ilona szakrendelő kardiológusa

Csepel.hu

Szakmai kitüntetéseket, miniszteri elismerő okleveleket adtak át Semmelweis nap alkalmából a Pesti Vigadóban. A díjakat Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár adta át.

Az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése és gyógyítása terén végzett kivételesen magas színvonalú, példaértékű munkája elismeréseként Semmelweis-díjat vehetett át Dr. Lippai József, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház I. sz. belgyógyászati, kardiológiai osztályának osztályvezető főorvosa, a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat kardiológusa.

Kásler Miklós ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta: Semmelweis Ignác a több ezer éves orvoslás legszebb hagyományait vitte tovább. Az életet tartotta a legfontosabb dolognak, és az élet megmentése érdekében kockáztatta egészségét, életét. Ő volt az, aki pontosan felismerte a gyermekágyi láz jellegét, a betegség okát, leírta a fertőzés útját, megfigyelte a tüneteket, a panaszokat. Felfedezésével asszonyok és gyermekek százezreit, millióit mentette meg, így méltán nevezi őt az utókor az anyák megmentőjének, a legnagyszerűbb orvosnak, az emberiség jótevőjének – mondta a miniszter. Bár tanait nem ismerte el a kor, Semmelweis Ignác töretlenül hitt igazában, kiállt a tudomány igazsága, szabadsága mellett.

Batthyány-Strattmann László szemészorvosról, pedig Kásler Miklós kiemelte, mélyen hívő emberként megértette a másik szenvedését, a segíteni vágyás és a szolidaritás munkált benne, és gazdag arisztokrataként ingyenesen gyógyította a rászorulókat. Ahogy a miniszter fogalmazott, akik ezeket a díjakat kapják, törekszenek a két nagy előd szellemiségét követni. “És aki Semmelweis és Batthyány-Strattmann szellemiségét követi, értéket hoz létre, értéket őriz.”

Idén a Semmelweis-díjat Dr. Lippai József, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház I. sz. belgyógyászati kardiológiai osztályának osztályvezető főorvosa, a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat kardiológusa kapta.
Tizenegyen részesültek Batthyány-Strattmann László-díjban, továbbá tizenkilencen miniszteri elismerő oklevelet vehettek át.

Csepel.hu
 

 

Itt lehet hozzászólni !