Németh Szilárd: 669 főre emelkedik a magyar NATO-kontingens száma

A magyar kormányfő kedd délután a londoni nagykövetségen kitüntette Sir Roger Scruton angol konzervatív filozófust

HírTV, Csepel.info

A Hír Televízió keddi adását itt tekinthetik meg

669 főre emelkedik a magyar NATO-kontingens száma, ebből jelentős részük a Nyugat-Balkánon fog szolgálatot teljesíteni – jelentette ki kedden Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a HírTV Magyarország élőben című műsorában. A politikus kifejtette: az elmúlt két hónapban megélénkült az illegális határátlépések száma a déli határszakaszon.

Az Egyesült Királyságban tárgyalnak a NATO-országok vezetői. A kétnapos csúcstalálkozót a szervezet 70. évfordulójának alkalmából tartják az országban. Bár a találkozó szerdán lesz, a tagállamok kedden előzetesen megállapodtak a csúcstalálkozó zárónyilatkozatának szövegéről. A nyilatkozatban első ízben értékelték lehetséges fenyegetésként Kínát.

A DPA német hírügynökség által kiszivárogtatott nyilatkozat alapján a NATO biztonsági kockázatnak ítélte meg Kínát, az ötödik generációs mobilhálózatok kapcsán. Egyetlen NATO tagállam sincs ezen generációs mobilhálózatot biztosító országok között.

Hazánkat Orbán Viktor miniszterelnök képviseli, akit elkísért a külügy- és honvédelmi miniszter is. A kormányfő kedd délután a londoni nagykövetségen kitüntette Sir Roger Scruton angol konzervatív filozófust, aki meghatározó konzervatív politikus.

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta méltató beszédében, hogy Sir Roger Scruton megmutatta, hogy a konzervativizmus nem ideológia, hanem éppen az ellentéte. Nem pusztán elv, hanem gyakorlat is. Példaként az illegális migráció okozta veszélyek felfedezését, fenyegetések meglátását említette. Magyarországot megvédte az igazságtalan bírálatokkal szemben Sir Roger Scruton – fogalmazott a miniszterelnök a díjátadón.

A Magyarország élőben stúdiójában Németh Szilárd beszélt a NATO-csúcson történtekről

Nincsen feszültség a NATO és hazánk között Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint. Magyarországot a NATO egyik legmegbízhatóbb partnereként definiálta.

Minden olyan közös műveletben, amelyet a NATO szervez meg és bonyolít, ahhoz mi mindig csatlakozunk és azokat a NATO-val kötött megállapodásokat, akár az alapszerződést nézzük, akár a cyber hadviseléssel kapcsolatos állásfoglalást, akár a GDP 2%-os kívánalmakat mind teljesíteni fogja az ország és mind teljesíteni is tudja.

A NATO-csúcsot több megszólalás előzte meg. Emanuel Macron, Erdogan és Donald Trump is megszólalt az elmúlt időszakban.

Németh Szilárd szerint a világ legerősebb szövetsége a NATO, melyhez egy új tagállam, Észak-Macedónia is csatlakozott és nem véletlen, hogy mindenki szívesen csatlakozna ehhez a szövetséghez.

Ennek megvannak a maga szövetségi szempontjai és természetesen megvan mindenkinek a saját nemzeti szempontja. Jól látható, hogy a franciák amikor a NATO ügyeibe bele akarnának szólni, akár Macron elnök, akár a katonák, akkor a francia érdeket képviselik.

A Magyar Honvédség fejlesztése, a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő fejlesztési program teljesítése és a NATO missziók vállalását is szóba került a csúcson.

499 főről, 170 fővel 669 főre megemeljük a NATO-kontingensben részvevő magyar honvédeknek a számát.

hirtv.hu

Itt lehet hozzászólni !