Dobák István MSZP-s képviselő sem támogatta a volt Görgey iskola lebontását

Csepel.hu

Napokon belül elindul a volt Görgey Iskola bontása – adta hírül Borbély Lénárd csepeli polgármester a Facebook oldalán. A romhalmazt a fideszes városvezetés takarítja el, a rá örökül hagyó helyi szocialisták pedig háborognak. Dobák István helyi MSZP-s politikus az iskola bezárását és eladását annak idején megszavazta. A bontáshoz szükséges feltételeket viszont nem támogatta, és most a tiltakozók leveleit várja.

Az MSZP politikusa sokat tud Csepel egykor legmodernebb iskolájáról, melynek bezárásából és kiárusításából is kivette a résztét. Az iskolának az értékes telke lett a veszte.

Az MSZP – saját szavazóit átverve – előbb ellehetetlenítette, bezárta, majd lakóparknak értékesítette az intézményt. Az épület új tulajdonosa azonban csődbe ment. Az udvarokat az évek alatt belepte a gaz, termeiben, folyosóin hajléktalanok és drogfogyasztók tanyáztak, elszaporodtak a patkányok. A szocialistákat váltó új városvezetésnek 7 millió forintért kellett világítást fejleszteni a romhalmaz mellett, mert nem mertek hazamenni az emberek.

Az új, fideszes városvezetés igyekezett visszaszerezni az elherdált ingatlant. Nem volt könnyű dolguk, az ellenzék ellenük dolgozott. 2018-ban még a helyben képviselő MSZP-s Dobák István is ellenzéki képviselőtársaival együtt nem támogatta a bontás feltételeinek megteremtését. Ha valakinek még kétsége lenne afelől, hogy a politikus gátolja a romhalmaz elbontását és rendbetételét: a munkákhoz szükséges költségvetést sem szavazta meg idén februárban. Információink szerint most a bontási munkálatok szakszerűségéről, valamint a szerinte nem megfelelő lakossági tájékoztatásról tett fel kérdéseket a csepeli jegyzőnek. A lakókat emellett arra kérte, hogy ha bármilyen panaszuk van a bontásra, hozzá forduljanak.

Borbély Lénárd polgármester világossá tette: célja, hogy a lakókat bevonva, közösségi tervezéssel rendezzék a terület sorsát. Az önkormányzat lapja rendszeresen beszámol a fejleményekről, a polgármester emellett két alkalommal levélben is tájékoztatta a lakókat, türelmüket és megértésüket kérte a 4 hónapos munkálatok miatt, egyben tájékoztatta az ott élőket a szakszerű bontás részleteiről. Az ellenzék eközben minden eszközzel akadályozni próbálja a telek rendezését, parkosítását és hasznosítását. A csepeli MSZP hátterében ráadásul egy lakóparkokat, munkásszállókat építő és üzemeltető cégcsoport áll, amely a Csepel SC területét is hasonló módon kívánja beépíteni. A cégcsoport az egykori Csepel Művekben már üzemeltet munkásszállókat, ám azok gyakorlatilag hajléktalanszállókként működnek. Nyilvánvaló, hogy a cégcsoportnak lennének tervei a Görgey Iskola értékes telkére is, így szintén érdekükben áll a jelenlegi városvezetés terveinek megakadályozása.

Csepel.hu

14 hozzászólás “Dobák István MSZP-s képviselő sem támogatta a volt Görgey iskola lebontását” bejegyzésre

  1. Dagobert bácsi szerint:

    Marhára értékes a romhalmaz telke, ha az önkormányzat parkot akar rajta csinálni!
    A jelenlegi állapotához valószínűleg Németh Szilárdnak is köze van, hiszen ő is volt az iskola igazgatója!

    A bontás szakszerűségét úgy lehet bizonyítani, hogy be kell mutatni a bontási tervet! Mert hogy a bontáshoz az is kell, mert az építési hatóság engedélye! A bontási tervben benne kell lenni a bontás mozzanatainak, az alkalmazott környezetvédelmi lépéseknek, és az elbontott anyag elhelyezésének.

    Jobb lett volna felújítani az épületet iskolának, lehetett volna a neve hajdani igazgatója után Németh Szilárd Iskola! A környéken lakó fideszes fiatalok meg szívesen csináltak volna bele tanulókat, már csak a Fidesz népességpolitikai céljai érdekében is!

  2. admin szerint:

    Lakópark számára értékes a telek, parknak nem az, ez így van. De az MSZP mindig is lakóparkot szánt ide Dagobert úr. Annak is adták el.

  3. Dagobert bácsi szerint:

    Nem adták el! A Főváros Hévizei és Gyógyfürdői Zrt. egyik igazgatója adta el a Csepeli Strand északi tartalékterületét az Elephant Holdingnak! Arról Csepelen senki sem tudott, ráadásul a terület intézményi zöld besorolásúként nem is volt beépíthető! Az új építési törvény az intézményi zöld besorolást megszüntette, s helyette két új meghatározást vezetett be! Sajnos a strand tartalékterülete abba a kategóriába került, amelyre attól kezdve lehetett építeni! Ezt csak a nevezett igazgató és az Elephant Holding tudta, bizonyosan előbb mint a változás (bennfentes információ, a törvénynek büntetnie kellene!)! A csepeli vezetés akkor szerzett tudomást, amikor a cég építési szándékot jelentett be, s mint tudjuk, a képviselőtestület sem hozhat visszamenőleges hatályú övezet átsoroló határozatot!

    Csepel a területet rekreációs célra szánta fenntartani, menteni a menthetőt, elcserélte az a Napközis Tábor északi, csepeli önkormányzati tulajdonú felére! A vevő 400 millió forintot fizetett a strand északi tartalékterületéért, amelynél kevesebb volt a Napközis Tábor vonatkozó része, így ÉRTÉKKÜLÖNBÖZETKÉNT adta az önkormányzat a Görgey Iskola épületét a telkével! Az önkormányzat az iskola területére nem adhatott ki rendelkezést, a tulajdonos akart ott lakóparkot építeni, mint ahogy a Napközis Tábor területén is! A lakossági tiltakozás az utóbbit megakadályozta, az előbbit meg a tulajdonos cég csődje!

    Kár itt mindenfélét össze-vissza hazudozni! Ha Borbély és Ábel mégis ezt teszi, azt politikai haszonszerzésből teszi!

  4. admin szerint:

    Dehogynem adták el. Telekcserékkel és pénzért.

  5. Horváth János szerint:

    Szívesen látnám az eladás bizonyítását!

  6. Nagyapó szerint:

    Azt hiszem a lényeg a következő: “BORBÉLY LÉNÁRD POLGÁRMESTER VILÁGOSSÁ TETTE: CÉLJA, HOGY A LAKÓKAT BEVONVA, KÖZÖSSÉGI TERVEZÉSSEL RENDEZZÜK A TERÜLET SORSÁT.”
    Tisztelt környékbeliek, lehet javasolni!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. Dagobert bácsi szerint:

    A jelenlegi csepeli vezetés inkább köszönje meg Tóth Mihálynak és társainak, hogy megmentették a strand északi tartalékterületét attól, hogy az Elephant Holding/Ibiza Kft ott három óriási épületből álló 300 lakásos lakóparkot építsen! Így vált lehetővé a Csepeli Strand megvétele a Fidesz vezette önkormányzat által! Németh próbált politikai hasznot kicsikarni azzal, hogy a zajló folyamatba próbált bekapcsolódni! A Napközis Tábor északi felében történő lakópark építést sem ő akadályozta meg, hanem a lakossági összefogás! Az meg szerencse hogy az Elephant Holding és az Ibiza Kft is csődbe ment, s az ingatlanok töredékáron jutottak vissza Csepel tulajdonába! Nekem egyébként nincs problémám a Görgey Iskola bontásának tényével, ha azt a lakosság is úgy akarja, mert hogy én valóban tisztelem a demokráciát, magyarul a népuralmat!

  8. A maszop ma szop szerint:

    Dagobert, bizony TM-ék játszották át a területet. És ők, azaz ti nulláztátok le a kerületet.

  9. pitypang szerint:

    Dagobert, a 300 lakásos építkezésre a Duna parton ki adott vagy adott volna építési engedélyt?
    Ugy csinálsz, mintha a Tóthéknak ehhez semmi köze nem lenne.

  10. Dagobert bácsi szerint:

    Nem TM-ék, hanem a Budapest Hévizei és Gyógyfürdői Zrt. egyik igazgatója adta el a Csepeli Strand északi tartalékterületét úgy, hogy a csepeli önkormányzat nem is tudott róla! Innen ered az egész lakóparkosdi. Csepel elfogultságot jelentett be, mivel ellenezte a lakópark építést! Így került az ügy az erzsébeti polgármesteri hivatalhoz! Ők elvi építési engedélyt adtak ki, tényleges építési engedély kiadására nem került sor! A megvett területet később elcserélték a Napközis Tábor északi felére, amely Csepel tulajdonában volt, valamint az értékkülönbözet miatt mellé kellett adni a volt Görgey Iskola épületét és telkét! A Kis-Dunaparti telekre az Ibiza Kft. tervet is készíttetett, három épület egymással párhuzamosan, együttesen merőlegesen a folyópartra, összesen 300 lakással, földszinti parkoló, öt lakószint, egyéb kereskedelmi célú helyiségek a földszinten, plusz parkolás a telken és a Hollandi út folyó felőli oldalán a telek mentén. A Görgey-s telekre is lakóparkot akartak, de azt nem terveztették, mert előbb szerették volna eladni jóáron az Ibiza lakóparki lakásokat. Már hirdették, s elővételben már árulták is a lakásokat, holott még engedélyezett terv sem volt, a bírósági pereskedés miatt, amit a Csepeliek Zöld Kis-Dunapartért Egyesület indított! Végül az Ibiza Kft. az önkormányzattól 1.2 Milliárd Forintot követelt a Hollandi úti területért és az elállásért! A Budapest Hévizei és Gyógyfürdői Zrt. 400 millió Forintért adta el a Strand északi tartalékterületét, s voltak kiadásai az Ibizának a tervezéssel meg a jogi ügyekkel, de gondolom vagy 700 millió Forint nyereség-elmaradást is beszámítottak az elállásért! TM és Orosz Ferenc, de a csepeli pártok is ellenezték a Kis-Dunapart e módon történő beépítését, s mivel az önkormányzat VÉTLEN volt az ügyben, ELUTASÍTOTTÁK hogy a telek 400 millió Forintos árán felül egy fillért is fizessenek! Erről Németh Szilárdnak is tudomása volt, hiszen ő is próbált belefolyni a lakossági tiltakozásba! Az önkormányzat nem fizethetett “nyereséget” az Ibizának az ő gátlástalanságukért! Ez felelős városvezetői döntés volt! Az Ibiza nem tudott építési engedélyt szerezni többéves pereskedés után sem, s végül a 2008-as ingatlanpiaci összeomlás maga alá temette az Elephant Holdingot is! A tulajdonosok az adósságokat és a magyar munkatársakat kifizetetlenül hátra hagyva, és címük megadása nélkül haza pattantak Izraelbe!

  11. Horváth János szerint:

    Én csak azt nem érem, minden normális esetben egy ilyen volumenű beruházást megelőz
    egy elvi építési engedély kérelem, amihez nem szükséges a tulajdonjog. Ennek birtokában
    veszem meg a területet. Amennyiben ilyet az önkormányzat nem adott ki, akkor minden,
    az akkori önkormányzatot lakópark építéssel vádoló megjegyzés, hazugság.

  12. Tündér Ilona szerint:

    Annyiban azért megegyezhetünk, hogy egy ordas nagy kamu, hogy nem tudtak az eladásról, ugyanis a Budapest Hévizei és Gyógyfürdői Zrt a Népszabadságban hírdette meg a telket, kizárt dolognak tartom, hogy az akkori vezetésből senki nem olvasta a hírdetést.
    A környékbeliek akkor szereztek tudomást a dologról amikor megjelent egy óriásplakát a területen.
    Lakossági tiltakozás és a Zöld Kis-Dunapartért egyesület nélkül már megépült volna a lakópark.
    Az azért szomorúnak tartom, hogy egy másik undormány simán megépülhetett.

  13. Dagobert bácsi szerint:

    Az itteni második hozzászólásomban megírtam, a strand területe, de az egész Kis-Dunapart az Ifjúsági tábortól a Napközis táborig intézményi zöld besorolású volt, ami tiltotta az ilyen építkezéseket! A főváros változtatta meg az építési szabályzatát, amely az intézményi zöldet két új kategóriára bontotta! Az egyikben megengedett lett az ilyen beruházás! A területek átsorolását is ők határozták meg. Mielőtt ez az egész nyilvánosságra került, nyilvánvalóan bennfentes információval bíró Budapest Hévizei és Gyógyfürdői Zrt. igazgatója hívhatta fel az Elephant Holding tulajdonosának a figyelmét a remek üzleti lehetőségre! Bizony az üzlet elvi építési engedély megkérése nélkül megköttetett! A csepeli önkormányzat utólag szerzett tudomást, és ugye visszamenőleges hatállyal nem lehet az építési övezetet megváltoztatni! Így hiába tiltották volna meg a beépítést, az a megvett telekre már nem vonatkozott volna! Az elfogultság miatt került az építési ügy az erzsébeti polgármesteri hivatalhoz!

    Tündér Ilona, szíveskedj a Népszabadságban megjelent hirdetés linkjét megadni, már csak a dátum miatt is! Én 2005 decemberében szereztem tudomást az ügyről egy ismerősömtől, az önkormányzat 2006 január végéig nem is tudott az ügyről, a lakók, a Csepeliek a Zöld Kis-Dunapartért Egyesület meg főleg nem! At utóbbiak valószínűleg ennek az ügynek a kibukása miatt alakultak meg! Németh Szilárd meg már akkor próbált politikai hasznot lehúzni róla, amikor már vagy egy éve folyt az ügy! Emlékeim szerint ő az Ifjúsági táborban 2007 tavaszán rendezett lakossági fórumot, Vágóné a soroksári révnél meg még két hónappal később! Úgy látszik, a rókának legalább hét bőrének kellett volna lennie, hogy mindenkinek jusson! Minden esetre Némethék meghálálhatták a remek lehetőséget, amikor visszavették a Napközis tábort az Ibiza Kft. felszámolójától, közös képet készítettek Horváth Ildikóval az egyesület vezetőjével, a Kis-Dunaparti parkban. S úgy tudom minisztériumi állást is kapott!

  14. […] Dobák István MSZP-s képviselő sem támogatta a volt Görgey iskola lebontását […]

Itt lehet hozzászólni !