Megkoszorúzták az aradi vértanúk emlékművét

Csepel.hu

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc aradi vértanúira emlékeztek az Aradi vértanúk és a Szentmiklósi út kereszteződésében október 6-án, ahol megkoszorúzták a sarkon álló emléktáblát. A szabadságharc leverése után ezen a napon végeztek ki 12 magyar tábornokot és egy ezredest Aradon, valamint Pesten az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost. A tizenhárom aradi vértanún túl még további három magas rangú honvédtisztet végeztek ki 1849 augusztusa és 1850 februárja között. A nemzeti gyásznapon mások mellett megjelentek Csepel elöljárói.

A kormány 2001-ben nyilvánította gyásznappá október 6-át. Az emberek azonban már a vértanúk kivégzése után, noha titokban, de gyászolták a szabadságharc hőseit; szemtanúk szerint még aznap tömegesen zarándokoltak a helyszínre a népek. Az emlékezés egészen 1867-ig, a kiegyezés idejéig tiltott volt. Ezt követően köszöntött Magyarországra a „boldog békeidő” és a gazdasági fellendülés, amely előrelendítette az országot. A békeidők és a prosperitás azonban nem lett volna lehetséges, ha a 1848-49-es szabadságharcban nem lettek volna olyan katonahősök, mint az aradi vértanúk is. Az aradi vesztőhelyen 1871-ben helyezett el először egy emlékkövet a vértanúk emlékének ápolását felvállaló Aradi Honvédegylet. A ma látható obeliszket 1881-ben állították fel.

A csepeli eseményen ünnepi műsorral emlékeztek meg az aradi vértanúkról. Baranyi Emma, Szabó Vivien, Zámbó Brigitta és Kovács Gábor Dénes színművészek a tragikus napot idézték fel előadásukban.

Az emléktáblánál koszorút helyezett el az önkormányzat nevében Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek, valamint Szeles Gábor jegyző. Ezt követően Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára nevében koszorúztak. A Fidesz-KDNP nevében Bercsik Károly és Pintér Józsefné képviselők, a Jobbik részéről Pákozdi József képviselő helyezett el koszorút. Koszorúztak az LMP, a Csepeli Örmény Nemzetiségi Önkormányzat, a Történelmi Vitézi Rend, a Történelmi Keresztény Egyházak, valamint a kerületi intézmények és egyesületek képviselői. A jelenlévők végül mécseseket gyújtottak az emléktáblánál.

Cs.A.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !