Milliárdos egészségügyi fejlesztések Csepelen

Csepel.hu

A csepeli járóbeteg-szakellátók fejlesztésére 1,9 milliárd forint jut az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében – jelentette be Csepel polgármestere keddi sajtótájékoztatóján. Borbély Lénárd hozzátette: az EBP-re jutó fejlesztési kerethez az önkormányzat 190 millió forinttal járul hozzá.

A polgármester a kerületi fejlesztéseket ismertetve elmondta: korszerűsítésre leginkább az egykori csepeli szülőotthon épülete szorul, a fejlesztések során az épület teljesen megújul, ezen kívül kialakítanak egy új gyermek pulmonológiai rendelőt, belgyógyászati szakrendelést és sürgősségi ambulanciát alakítanak ki. Az épületben helyet kap majd egy mentálhigiénés központ, megújulnak a közösségi terek és az öltözők, klimatizálják az épületet és egy korszerű informatikai rendszert építenek ki – sorolta a beruházásokat a polgármester.
Borbély Lénárd szólt a központi telephelynek számító Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat és Szakrendelő beruházásairól is. Mint mondta, az épületen 2004-2006 között teljes épületgépészeti rekonstrukciót végeztek.  Az EBP-n belül rendelkezésre álló forrásból korszerűsítik az egynapos sebészeti ellátást, digitalizálják a radiológiát, fejlesztik a kardiológiai, az urológiai és a gasztroenterológiai műszerparkot, illetve itt is megvalósul az informatikai eszközök teljes korszerűsítése. A tervek szerint a beruházások 2019-2021 között valósulnak meg.
Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára a sajtótájékoztatón felelevenítette, hogy az Egészséges Budapest Program révén 700 milliárd forint kormányzati forrásból újul meg a központi régió, vagyis Budapest és Pest megye egészségügyi ellátása. Ennek keretében a létrejövő három centrumkórházon kívül 25 társkórház ás 32 szakrendelő fejlesztése valósulhat meg az elkövetkező években – mondta, hozzátéve, az idei költségvetésben 30 milliárd, a jövő évi büdzsében 41,9 milliárd forintot biztosít a kormány a fejlesztésekre. Az államtitkár kiemelte, hogy az EBP gép, illetve műszerbeszerzésre és informatikai beruházásokra is biztosít forrásokat. Mint mondta, a napokban megtörténik a közbeszerzési eljárás eredményhirdetése, és beszerzés még ebben az évben megvalósulhat. Így négy érfestő készülék, négy CT, négy MR, öt röntgen, egy digitális mammográf, egy digitális képmenedzsment-rendszer és egy lineáris gyorsító beszerzésére kerülhet sor. Ezekkel az eszközökkel – emelte ki az államtitkár – 10 százalékkal több vizsgálat végezhető.
Az informatikai fejlesztésekről szólva Rétvári Bence megemlítette, hogy egymilliárd forint értékben vásároltak számítógépeket, monitorokat, nyomtatókat a központi régió kórházaiba, és további hárommilliárd forint értékben továbbiak beszerzése valósul meg az év végéig. Mint mondta, ezekkel a beruházásokkal a munkaállomások teljesen megújulnak.
Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Csepel egykori polgármestere arról beszélt, hogy az önkormányzat hosszú évek óta folyamatosan nagy hangsúlyt helyez az itt élők egészségügyi ellátásának emelésére. Példaként megemlítette, hogy a kerület vezette be elsőként a fiatal lányoknak adható HPV-oltást, de a csepeli emberek összefogásával és az önkormányzat jóvoltából számos egyéb beruházás is megvalósult már a kerületben.

Forrás: MTI

Csepel.hu

24 hozzászólás “Milliárdos egészségügyi fejlesztések Csepelen” bejegyzésre

  1. Pilsner Urquell szerint:

    Láttuk-hallotuk. Már legalább kétszer. Ismétlés a tudás anyja.

  2. Jobban szerint:

    Milyen szívesen hallottunk volna akár egyszer is, meg kétszer is, 2010-ig ilyen volumenű fejlesztésekről az egészségügyben….de fájdalom erre egyszer sem került sor. Kórház bezárásra viszont sor került.
    Apropó, Dr Szabó Szabolcs kerületi országgyűlési képviselő mit tett a kerületért az elmúlt négy és fél évben?

  3. Jobban szerint:

    Milyen szívesen hallottunk volna akár egyszer is, meg kétszer is, 2010-ig ilyen volumenű fejlesztésekről az egészségügyben….de fájdalom erre egyszer sem került sor. Kórház bezárásra viszont sor került.
    Apropó, Dr Szabó Szabolcs kerületi országgyűlési képviselő mit tett a kerületért az elmúlt négy és fél évben?

  4. Strici2 szerint:

    Honvedelmi allamtitkarnak feltetlenul hozza kell szolni az egezsegugyhoz.
    Maga a fejlesztes, felujjitas jo ha a megadott celra megy a penz.
    Kimaradt a tervbol:
    A volt szulootthon belso udvarara, emeleteire es az (oti,sztk)egezsegugyi kozpont emeleteire szobrot vagy emlektablat kell avatni. (Mindenkepp a rokon barat muvesz kozremukodesevel)

  5. Jobban szerint:

    A 2010-ig regnáló vezetők bezzeg azzal sem foglalkoztak amivel kellett volna…
    kórházbezárás, galvániszap szennyezés, eperföldi terror, kettős gyilkosság, etc., etc., etc….
    Dr Szabó Szabolcs négy és fél éves tevékenységének vannak-e kézzel fogható, a lakosok számára érzékelhető eredményei?

  6. barvagarbalarka szerint:

    Jobban:

    Bírom ezt a 2010 előtti állapotokra való mutogatást, a gáz viszont az, mikor olyan dolgot kritizálnak, ami ellen azóta sem tettek semmit. Kinyitott a kórház azóta? Nem.

    Amúgy az sztk épületét 2010 előtt újították fel, csak szólok. Azt az sztk-t, ahol az ellenségemnek sem kívánom, hogy ott betegápolásban részt kelljen vennie. Most, 2018-ban, igen.

  7. Jobban szerint:

    barvagarbalarka, a folyamatos savanyú szőlőzés miatt kell kicsit visszatekintenünk…a a csepeli értékek és érdekek képviselői mit tettek? A fű magától is nőtt. Dr. Szabó Szabolcs Csepel megválasztott képviselője immár négy és fél éve mit tett a kerületért? Jó lenne erre őszinte választ kapni. Azért valljuk be “könnyebb” egy kórházat bezárni mint megnyitni. Nehogy egy szintre hozzuk a két dolgot! Még jó, hogy a kórház bezárás apropóján legalább a romjaiban heverő szakrendelőt felújították. A 2010 előtti állapotokat: kórházbezárás, galvániszap szennyezés, eperföldi terror, kettős gyilkosság, nem lehetséges alulmúlni…

  8. Johnny szerint:

    Jobban!
    Az eperföldi csövesgyilok 2011-ben történt, de ehhez mi a fasz köze van a politikának?

  9. Jobban szerint:

    2007 óta éltek az eperföldön a hajléktalan táborban…hosszú volt a bűnlajstromuk…ez előfordulhatott Csepelen…

  10. Jobban szerint:

    “az emberölés mellett kifosztás, testi sértés, magánlaksértés, személyi szabadság megsértése is volt a vádak között, a vádlottak pedig összesen kilencen…”

  11. Horváth János szerint:

    Megújult? A tüdőgondozó alagsori ablakait nemhogy nem tapaszolták ki festés előtt, de
    meg se csiszolták, úgy festettek rá a korhadó fára. A folyosón réztábla az van, ja meg
    alatta a repedés a friss falon.
    A minap 4 órát vártam az általános sebészeten egy receptér.
    A csillagtelepi szemészet helye hónapok óta áll üresen.
    A mammográfia egy néhány százezer forintos tétel miatt nem működött évekig.
    2011-ben qrvára szidták az előzőket, hogy kihagyták a légkondit az Sztk felújításakor.
    eltelt 7 év, most a választásokra bedobják a cumit.
    Folytassam?

  12. Jobban szerint:

    A 2010 előtti “tejjel és mézzel folyó kánaánhoz” képest van akinek juszt is sikerül a folyamatos savanyú szőlőzés….indulhatna ilyen tipusú Guinness-versenyen…

  13. Horváth János szerint:

    Van cáfolat? Ha nincs, akkor pofa alapállás!

  14. Jobban szerint:

    A stílus maga az ember….

  15. Jobban szerint:

    A 2010-előtti katasztrofális szinte horrorisztikus és kétségbeejtő állapothoz képest csakis kizárólag a kerület és az ország mostani vezetésére szavazom…
    szabad volt a pálya 2010 előtt is….azt hozták ki belőle amit tudtak az akkori regnáló pártok…sajnos siralmasan gyengén “muzsikáltak”.

  16. Pilsner Urquell szerint:

    A stílus maga az ember: szavazik. Jobban.

  17. Jobban szerint:

    Pilsner Urquell: “Az igazság fáklya, méghozzá rettenetes; ezért próbálunk mind csak úgy hunyorogva elsurranni mellette, mi több, félve, hogy megéget.” Johann Wolfgang von Goethe

  18. Jobban szerint:

    “Az igazságokat sokszor kell ismételni, mert a tévedéseket is sokszor ismétlik.” Johann Wolfgang von Goethe

  19. Pilsner Urquell szerint:

    Goethe nem tehet róla (mert németül nincs ikes ragozás), de az igazság az, hogy “az ország mostani vezetésére szavazom…” megállapításodban a “szavazom” ragozása ikes igét mutat, “szavazok” volna helyesen. Csak azért jegyeztem meg, hogy az ilyen tévedéseket ne ismételd.

  20. Jobban szerint:

    Pilsner Urquell, féltő gondoskodását és felvilágosítását köszönettel fogadom. Nem tudom megígérni, hogy nettó hibátlanul fogom életem végéig kifejezni magam. A 20.01-es hozzászólásával kapcsolatban pedig az érthető, világos és szabatos fogalmazás segíthetné a gördülékenyebb önkifejezését, gondolatainak érthetőségét, már amennyiben ez cél lenne.

  21. Horváth János szerint:

    Hogy mondta Orbán? Amilyen az adjon Isten….. .

  22. Juliska szerint:

    A tüdőgondozó felújítása során ideje lett volna az ősrégi röntgengépet újabbra cserélni. Ehelyett megszűnt, el lehet buszozni az SzTK-ba, majd vissza. Ez vajon miért történt?

  23. […] Ahogy arról lapunk beszámolt, komoly egészségügyi fejlesztések is kezdődtek Dél-Pesten. Így újul meg 30 milliárd forintból a Jahn Ferenc Kórház, ahol a sürgősségi osztály felújításának első üteme már el is készült. Folytatódnak a kerületi rendelőintézet-felújítások, ezen felül közel kétmilliárd forint jut a járóbeteg-ellátás fejlesztésére. […]

Itt lehet hozzászólni !