Jövőre indul a kadétképzés a Weiss Manfréd iskolában

Csepel.hu

A következő tanévtől, 2019 szeptemberétől elindulhat a honvéd kadét szakképzés a Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma intézményében, ami jó lehetőséget nyújt a pedagógusoknak is – jelentette be az iskola tantestülete előtt Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára, országgyűlési képviselő szeptember 25-én.

Az eseményen megjelent Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikai helyettes államtitkára, Valló Péter, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum (BKSZC) Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma főigazgatója, valamint Herczeg Mária, az intézmény igazgatója.

Németh Szilárd azt emelte ki, hogy Magyarországon nincs sorkötelezettség, de régi hagyománya van az önkéntes katonai szolgálatnak. A képzés elindításával nő a katonai szolgálat elismertsége és erősödik a hazafias érzés. A BKSZC Weiss Manfréd iskola önként vállalta, hogy honvéd kadetképzést indít az intézményben, amelyre hamarosan lehet jelentkezni. A tervek szerint 25-30 diákkal indítanának egy osztályt a következő évtől.

Erdélyi Lajos arról beszélt, hogy a kadetképzés része egy nagyobb csomagnak. Jelenleg 74 középiskolában mintegy 2500 diáknak tanítják a honvédelmi alapismereteket választható tantárgyként. A kadetképzés tanórán kívüli programot jelent, ahol a diákok gyakorlati tudásra tesznek szert. Az országban összesen hat iskolában folyik majd kadetképzés, ezek egyike a Weiss Manfréd iskola.

Valló Péter azt mondta, hogy az iskola számára is jó fejlődési lehetőség a kadetképzés elindítása.

A honvéd kadétprogram a KatonaSuli program folytatásaként kialakított, fiatalok honvédelmi pályára irányításáról szóló kezdeményezés. A program pillérei közé tartozik a honvédelmi alapismeretek tantárgy; a honvéd kadét ágazati szakképzés; honvéd kollégiumok és középiskolák működtetése; tanórán kívüli, sport és szabadidős tevékenységek; valamint közszolgálati munka, amely magába foglalja a hadisírok gondozását. A honvéd ágazati szakképzés előzménye, hogy egy-egy 32-35 fős osztállyal képzés indult a 2017/2018-as tanévben Szekszárdon és a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskolája, Gimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolájában. A honvéd kadét ágazati szakképzést — a honvédelmi miniszter kérésére — a Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. július elsejétől vette fel az Országos Képzési Jegyzékbe (OKJ).

A honvéd kadét ágazati szakképzésben a tanulók az OKJ 52 honvéd kadét, igazgatási ügykezelő szakmai végzettséget szereznek. A képzés során 1700-2000 óra katonai szakmai tartalmú tananyagot tanulnak a diákok, mely elegendő ismeretet nyújt részükre, hogy sikeresen felvételizhessenek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre vagy a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiára.

Cs. A.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !