Képmentő: amikor még Volvót gyártottak a Csepel Autógyárban

Csepel.info, MTVA Archívum

Nem olvastad félre. A mai képsorozatunk  1977. április 5-én készült a Csepel Autógyárban, ahol éppen a Volvo L 3314 Laplander terepjáró csukott változata volt sorozatgyártásban.

A képeket Fehér József, az MTI fotósa készítette, és eredeti változatban az MTVA Archívumában meg is vásárolhatók.

5 hozzászólás “Képmentő: amikor még Volvót gyártottak a Csepel Autógyárban” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    1975-ben 200 autó elkészítését tervezték – ezek Dél-Amerikába mentek volna, 1976-tól évi 1000-1200-as szériára akartak berendezkedni. A kissé hiányos korabeli dokumentumokból azt lehet kivenni, hogy a Volvo a mechanikai fődarabokat szállította – motort, váltót, alvázat, futóművet, fékeket –, a Csepel Autógyár a bódét adta a projekthez, valamint összeszerelt.
    A totalcar.hu/tesztek/2012/03/09/made_in_csepel/2/ írja:
    “Amint a korabeli hírből kiderül, mi négymillió korona értékben megvettük a C202-es gyártásának teljes dokumentációját, gyártóberendezéseit, szerszámait a Csepelnek. Mivel ennyi kemény deviza akkoriban kvázi mozgósíthatatlan volt, ezért haladékot kaptunk az összeg megfizetésére, amit – és utólag nem tudjuk, hogy ez gazdaságilag jó, avagy rossz volt-e nekünk – késztermékben, azaz C202-es Volvóban fizettünk vissza.
    1980-ig tartott a kevéssé gyümölcsöző kapcsolat, mert addigra körülbelül ezer autót sikerült összerakni, a tervezettnek nagyjából a negyedét, az össz-C202-gyártás egyharmadát. A bukást indokló magyarázatok között leginkább az szerepel, hogy a drága járműre nem lett elég nagy kereslet. Ha valaki utánaolvas a mai Laplander-használók írásaiban, kiderül, hogy a Csepel Autógyár által összerakott Laplanderek nagyjából semmi üregvédelmet nem kaptak, ezért extra gyorsan elrohadtak.
    Hogy pont is legyen a sztori végén – a Laplander volt a Csepel Autógyár utolsó esélye a túlélésre, de elpuskázták. Nem sokkal később a cég üzemeiben megszűnt a teherautó-gyártás, onnantól már csak az Ikarusnak készítettek buszvázakat. 1992-ben a teljes céget felszámolták.”
    No comment!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. Hemmer Ferenc szerint:

    A Centrum censeo-nak “Pejparipa Pimpili a Popójába” és nem csak a kommunisták iránti véleménye miatt, hanem az utolsó REMÉNYÜNK a
    8 hengeres V motor gyárthatósága volt,
    amit “anno” 15 darabban legyártottunk, és a világ 8 táján FUTTATTUNK. Kiderült, hogy a teljesítménye messze felülmúlta az akkori szovjet és az amerikai iparok hason ló járműveit. A Budapesti világ kiállításon pedig 3 nap múlva BEVONTÁK a Vmotor kiállított darabját és hamarosan megkaptuk mély hallgatásunk fejébe a győrben ma is üzemelő TELJES AUTÓIPART technológiákkal és gépi berendezésekkel.
    Máskülőnben nem minden KOMMUNISTA volt “szemét”hanem a az akkori időszak emberttipusának az a része, amely ma is uralja hazánk (most már USA berendezkedésü) életformánkat. EZEK IS CSAK SAJÁT ZSEBRE JÁTSZANAK !!!!!!!

  3. Hemmer Ferenc szerint:

    Kedves “”NAGYAPÓ””!
    Most, hogy figyelmesebben átolvastam mondandódat, kíváncsi lennék honnan értesültél ilyen aprólékosan az akkori gazdasági helyzetről a CSA-ban. Jómagam a mai napig megélt 84 életévemből HARMINC NYOLCAT abban gyárban DOLGOZTAM LE AKTÍVAN. Valószínü Te csak olvastál valamit erről a területről, de ÁTÉLNI ABBÓL ÉDES KEVESET. A hitelesebb (szerintem) az, amit az ember jómaga tapasztal és tesz közzé. A többi “történelem” valahonnan. Te nem élhetted át a szombatokat megélni saját kultúrház építésével, sőt azt sem, amikor az “álkommunisták” tulajdonukba vették azt is az egész gyárral, (ÁMEN).
    Ha van mondanivalód, vagy kérdésed, nem állok ellent……
    Üdvözlettel és boldogabb 2020 esztendőt kívánva….SZIA!

  4. Juhos Sándor szerint:

    Kedves Hemmer Ferenc. Szeretném önnel felvenni a kapcsolatot. Az email címem:
    robosanyi@gmail.com
    Tisztelettel:Juhos Sándor Volvo Csepel Laplander tulajdonos

  5. kifuszbela szerint:

    Tisztelt Juhus ur en is rendelkeze volvo laplanderral ezelott kb20 eve hoztam Joteborgbol kicsit korodalt motor valto fekek jok tudok esetleg kepet kuldeni tsztelettel Kifusz.

Itt lehet hozzászólni !