Képmentő: amikor még Volvót gyártottak a Csepel Autógyárban

Csepel.info, MTVA Archívum

Nem olvastad félre. A mai képsorozatunk  1977. április 5-én készült a Csepel Autógyárban, ahol éppen a Volvo L 3314 Laplander terepjáró csukott változata volt sorozatgyártásban.

A képeket Fehér József, az MTI fotósa készítette, és eredeti változatban az MTVA Archívumában meg is vásárolhatók.

Egy hozzászólás “Képmentő: amikor még Volvót gyártottak a Csepel Autógyárban” bejegyzésre

 1. Nagyapó szerint:

  1975-ben 200 autó elkészítését tervezték – ezek Dél-Amerikába mentek volna, 1976-tól évi 1000-1200-as szériára akartak berendezkedni. A kissé hiányos korabeli dokumentumokból azt lehet kivenni, hogy a Volvo a mechanikai fődarabokat szállította – motort, váltót, alvázat, futóművet, fékeket –, a Csepel Autógyár a bódét adta a projekthez, valamint összeszerelt.
  A totalcar.hu/tesztek/2012/03/09/made_in_csepel/2/ írja:
  “Amint a korabeli hírből kiderül, mi négymillió korona értékben megvettük a C202-es gyártásának teljes dokumentációját, gyártóberendezéseit, szerszámait a Csepelnek. Mivel ennyi kemény deviza akkoriban kvázi mozgósíthatatlan volt, ezért haladékot kaptunk az összeg megfizetésére, amit – és utólag nem tudjuk, hogy ez gazdaságilag jó, avagy rossz volt-e nekünk – késztermékben, azaz C202-es Volvóban fizettünk vissza.
  1980-ig tartott a kevéssé gyümölcsöző kapcsolat, mert addigra körülbelül ezer autót sikerült összerakni, a tervezettnek nagyjából a negyedét, az össz-C202-gyártás egyharmadát. A bukást indokló magyarázatok között leginkább az szerepel, hogy a drága járműre nem lett elég nagy kereslet. Ha valaki utánaolvas a mai Laplander-használók írásaiban, kiderül, hogy a Csepel Autógyár által összerakott Laplanderek nagyjából semmi üregvédelmet nem kaptak, ezért extra gyorsan elrohadtak.
  Hogy pont is legyen a sztori végén – a Laplander volt a Csepel Autógyár utolsó esélye a túlélésre, de elpuskázták. Nem sokkal később a cég üzemeiben megszűnt a teherautó-gyártás, onnantól már csak az Ikarusnak készítettek buszvázakat. 1992-ben a teljes céget felszámolták.”
  No comment!

  Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !