Felszólítás parlagfű elleni védekezésre!

Csepel.hu

A parlagfű veszélyes gyomnak tekinthető, ezért kötelező az ellene való védekezés! Az ingatlantulajdonosok, földhasználók kötelezettsége a gyom irtása, és a parlagfű virágzásának, az allergén pollen levegőbe kerülésének folyamatos megakadályozása.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről szóló 2008. évi XLVI. törvény előírja, hogy „a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbó kialakulását megakadályozni és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani”.

A parlagfű-mentesítést elmulasztókkal szemben a hatóság közérdekű védekezést rendelhet el, nemcsak termőföldön – amelybe a zártkertek is beletartoznak -, hanem egyéb bel- és külterületi ingatlanon is. A kényszerkaszálás teljes költségét a föld tulajdonosa, illetve használója köteles megtéríteni. A megtérítendő költség nem azonos a növényvédelmi bírsággal. 15 ezer Ft-tól 5 millió Ft-ig szabható ki a növényvédelmi bírság azzal szemben, aki a parlagfű elleni védekezési kötelezettségét elmulassza; a növényvédelmi hatósági tevékenységet akadályozza, a hatóság intézkedéseit figyelmen kívül hagyja, az állami vagy közérdekű védekezés végrehajtását akadályozza. Akinek a területén pedig 3 éven belül ismételten parlagfüvet talál a hatóság, annak a bírság másfélszeresét kell kifizetnie. A költségek meg nem fizetése esetén azok adók módjára behajthatóak.

A parlagfű az egyik legerősebben allergén gyomnövényünk, azonban ez nem volt mindig így: Észak-Amerikából származik, Európába gabonaszállítmányokkal jutott el, a hazai flórában körülbelül 100 éve telepedett meg. Természetes ellensége Magyarországon jelenleg nem ismert, ezért is kulcsfontosságú mindannyiunk szerepe a parlagfű elleni védekezésben.

Egy példány parlagfű évente mintegy 8 milliárd pollent is juttathat a levegőbe, amelyek akár több száz kilométerre is elsodródhatnak, így súlyos allergiás tüneteket okozva az arra érzékenyeknél. Mezőgazdasági károkozása is jelentős. Rendkívül igénytelen gyomnövény, mely elfoglalja a kultúrnövények életterét, ezáltal terméscsökkenést előidézve.

Egy nyáron többször is irtani kell. Módjai: kézi gyomlálás, kapálás, kaszálás, füvesítés, talajtakarás, legeltetés, stb.

A parlagfű számára a taposott, bolygatott vegetáció és a nyílt talajfelszín különösen kedvező. A védekezés legegyszerűbb módja a tavaszi megjelenésétől kezdve a virágzás előtti korai gyomlálás (gyökérrel együtt kihúzás). Védőkesztyűben célszerű végezni! Kapálás: talajszinten, a parlagfű gyökérnyak részt elvágva akadályozhatjuk meg a növény kifejlődését. Tömegesebb előfordulása esetén indokolt a virágzás előtt végzett rendszeres (többszöri) kaszálás. Fontos a területek utóellenőrzése, mert a gyökér felett megmaradt szárrészen az újabb hajtások megjelenése esetén a védekezést meg kell ismételni.

Jogszabályi határidő: minden év június 30. napjáig és aztán folyamatosan.

Kérjük hatósági felszólítás nélkül is tegyen meg mindent egészséges környezetünkért!

Budapest Főváros XXI. Kerület Csepeli Polgármesteri Hivatal Városrendezési Iroda

Csepel.hu

2 hozzászólás “Felszólítás parlagfű elleni védekezésre!” bejegyzésre

  1. bagoly szerint:

    Én évek óta fogyasztom, rügyét nyersen, leveléből teát készítve.
    Allergiám, bőrproblémáim, vesekárosodásom – ELTÜNT !

    Miközben a parlagfű-irtás nemzeti ügy, szinte hihetetlen, hogy az egyik leghasznosabb gyógynövényünk.

    Hazánkban és más országokban is termesztik – gyógyszer ipar számára – védett, zárt körülmények között.

  2. Johnny szerint:

    bagoly!
    Hazánkban nem ismerik el, mert csak. 🙁

Itt lehet hozzászólni !